Aμφιβολίες για τη λειτουργία των ΣΧΟΛΕΙΩΝ σε άρθρο του “Nature”.
Οι επιστήμονες καταλήγουν ότι “ίσως στη μεγάλη διασπορά κορωνοιού όλα τα σχολεία πρέπει να κλείνουν”.
Στο άρθρο αναδεικνύεται το ενδεχόμενο επαναπροσδιορισμού της άποψης που τελικά έχει επικρατήσει Παγκοσμίως. Ότι τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μπορούν να παραμένουν ανοιχτά ακόμη και σε περιοχές που βρίσκονται σε καθεστώς γενικής απομόνωσης (Lockdown).
ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΥΝ ΛΙΓΟΤΕΡΟ (ΟΧΙ ΚΑΘΟΛΟΥ)
Είναι κοινός τόπος σήμερα στην επιστημονική κοινότητα ότι τα μικρά παιδιά δεν κολλούν και δεν μεταδίδουν εύκολα τον Sars-CoV-2 ακόμη και στην κοινότητα των ΣΧΟΛΕΙΩΝ. Το ίδιο μάλιστα επιβεβαιώνει και η τελευταία προμελέτη Ιταλών επιστημόνων που δημοσιεύεται στο ίδιο περιοδικό. Οι Ιταλοί ερευνητές μελέτησαν τα δεδομένα για τα παιδιά ηλικιών κάτω των 14ων και τα σύγκριναν με μελέτη στην Αυστραλία που λέει ότι παιδιά μεταδίδουν λιγότερο τον ιό, αλλά και μια άλλη της Νότιας Κορέας που διαπίστωνε ότι τα ποσοστά είναι χαμηλά σε αυτές τις ηλικίες και όσον αφορά το ενδεχόμενη μετάδοσης στο στενό οικογενειακό τους περιβάλλον.
“Στην πραγματικοτητα δεν γνωριζουμε το μηχανισμο μεταδοσης στα παιδια γιατι ακριβως τον μετριαζουμε. Τα παιδια δεν βρισκονται σε ενα τυπικο σχολικο περιβαλλον. Αντ΄αυτου, φορουν μασκες και διατηρουν αποστασεις”.
Fiona Russell/ Καθηγήτρια Παιδιατρικής Πανεπιστημιο Μελβουρνης
ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Όμως σε ένα ιδιαίτερα εμπεριστατωμένο άρθρο, του περιοδικού διαβάζει κανείς την άποψη δύο πολύ γνωστών επιστημόνων, οι οποίοι καλούνται να τοποθετηθούν για το σύνολο των μέχρι σήμερα ερευνών που έχουν δημοσιευτεί, μεταξύ των οποίων και της τελευταίας από την Ιταλία. Η Ashlesha Kaushik, που είναι εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής και ο Γερμανός επιδημιολόγος Walter Haas, καταλήγουν ότι τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια όταν η μετάδοση της κοινότητας είναι χαμηλή. Οι δυο αυτοί επιστήμονες συμφωνούν δηλαδή, ότι όταν καταγράφεται μεγάλη διασπορά, τα ΣΧΟΛΕΙΑ όλων των βαθμίδων θα πρέπει να κλείνουν.
“Είναι ασαφές γιατί τα μικρα παιδια φαινεται πως μεταδιδουν λιγοτερο. Μια πιθανότητα ειναι οτι λογω των μικρων πνευμονων τους, εκπνεουν μικροτερες ποσοτητες μολυσματικων σωματιδιων.”.
Walter Haas/Γερμανός Επιδημιολόγος
Όπως επισημαίνουν οι δυο ερευνητές, τα παιδιά δεν μεταδίδουν όσο οι ενήλικες, πιθανότατα γιατί έχουν μικρότερους πνεύμονες και έτσι εκπνέουν λιγότερο τα μολυσματικά σωματίδια. Άρα, μεταδίδουν τον ιό σε μικρότερα φορτία, που μειώνονται ακόμη περισσότερο, με τη χρήση της μάσκας, τις αποστάσεις και το συχνό πλύσιμο των χεριών.
Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι τα παιδιά τείνουν να μεταδίδουν λιγότερο ιό επειδή συχνά είναι ασυμπτωματικά. Σε μια μελέτη του Ηνωμένου Βασιλείου για παιδιά ηλικίας 2-15 ετών, έως και το 50% αυτών δεν εμφάνισαν συμπτώματα.
“ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ”;
Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά, αν τα ασυμπτωματικά παιδιά που ίσως δεν διασπείρουν στο σχολείο, εξαιτίας των μέτρων, εξακολουθούν να μην είναι μεταδότες και στο στενό οικογενειακό τους περιβάλλον, όπου οι συνθήκες διαφέρουν.
Έτσι οι δυο ερευνητές, καταλήγουν στο κοινό συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει μηδενικός κίνδυνος. “Η μόλυνση στο σχολείο είναι μικρή, όταν η μόλυνση στην κοινότητα, είναι επίσης μικρή”.
info
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο : Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology
άρθρο στο περιοδικό “Nature” : Why schools probably aren’t COVID hotspots