Από το 1960 γνωρίζουμε ότι αρκετοί κορονοϊοί -που προέρχονται από ζώα, κυρίως νυχτερίδες, πέρασαν από είδος σε είδος ζώου και τελικά πρόσβαλαν και προκάλεσαν κάποια ασθένεια στους ανθρώπους.
Ενώ οι περισσότερες από αυτές τις λοιμώξεις είναι ήπιες, ορισμένοι κορονοϊοί έχουν προκαλέσει θανατηφόρες εκδηλώσεις στο παρελθόν, όπως ο ιός SARS-CoV-1 (με προέλευση την Κίνα) που προκαλεί σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο και ο ιός MERS που προκαλεί το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής. Τώρα, ένας νέος κορονοϊός, ο SARS-CoV-2 προκαλεί σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο 2 ή τη νόσο COVID-19.
Η μόλυνση από τον ιό SARS-CoV-2 και η νόσος COVID-19 εμφανίστηκαν στην πόλη Wuhan, στην επαρχία Hubei, στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019 και εξαπλώθηκε σε εκατοντάδες έθνη, προκάλεσε τουλάχιστον 177.500 θανάτους σε όλο τον κόσμο και υποχρεώθηκαν οι κάτοικοι πολλών χωρών σε κοινωνική αποστασιοποίηση ή ακόμη και σε καραντίνα σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η πανδημία.
Ερευνητές στο Σμιθσόνιαν (Smithsonian) Ινστιτούτο στην Ουάσιγκτον εστίασαν την έρευνά τους σε περιοχές στη Μιανμάρ (άλλοτε Βιρμανία ή Μπούρμα), που είναι μία χώρα της ΝΑ Ασίας και όπου οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να έρθουν σε στενή επαφή με την τοπική άγρια φύση λόγω αλλαγών στη χρήση γης και την ταχεία ανάπτυξη.
Οι ερευνητές εντόπισαν (ερευνητικό πρόγραμμα PREDICT) για πρώτη φορά έξι νέους κορονοϊούς σε νυχτερίδες στη Μυανμάρ. Οι ιοί αυτοί δεν συγγενεύουν στενά με τους κορονοϊούς SARS-CoV-1 και SARS-CoV-2. Η ερευνητική ομάδα ιχνηλάτησε επίσης έναν κορωνοϊό που είχε εντοπιστεί στη ΝΑ Ασία, αλλά ποτέ πριν στη Μιανμάρ.
‘Yστερα και από αυτή τη διαπίστωση θα πρέπει πλέον να αντιληφθούμε ότι πολλοί, αλλά άγνωστοι ιοί, ζουν σε κάποιον ξενιστή, π.χ. νυχτερίδες,πρωτεύοντα ή τρωκτικά, που είναι έτοιμοι να μεταπηδήσουν στον άνθρωπο σε πρώτη ευκαιρία.
Μάλιστα, η διατάραξη των οικοσυστημάτων αυξάνει τις πιθανότητες να συναντήσουμε ένα παθογόνο ιό που δεν έχουμε ξαναδεί.
Οπότε επιτακτικό έργο των ερευνητών θα είναι να αξιολογήσουν τη δυνατότητα μετάδοσης ιών μεταξύ ζωικών ειδών για την καλύτερη κατανόηση των κινδύνων μετάδοσης λοιμογόνων νοσημάτων έπειτα στους ανθρώπους. Απαιτείται δηλ. πλέον όχι μόνον διεθνής συνεργασία και αδρή χρηματική χρηματοδότηση, αλλά διαρκής επιτήρηση και διαχείριση τουλάχιστον των πληθυσμών των νυχτερίδων, αλλά και άλλων ζώων, όπως των τρωκτικών από τα οποία μεταδίδονται λοιμογόνες ασθένειες στον άνθρωπο.
Συμπερασματικά, έστω και εάν αποδειχθεί ότι ο νέος κορωνοϊός ξεπήδησε από ανθρώπινο λάθος σε εργοστάσιο βιολογικού πολέμου στη Γουχάν της Κίνας (μέχρι σήμερα τα γενετικά στοιχεία δεν επιβεβαιώνουν αυτόν τον ισχυρισμό), θα πρέπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να λάβει τα κατάλληλα μέτρα και επιθεωρητές του να επιτηρούν και να
παρεμβαίνουν όταν αυτά δεν τηρούνται από ορισμένα κράτη, γιατί οι 6 νέοι ιοί εύκολα πάλι θα μπορούν να μεταπηδήσουν σε κάποια λαϊκή αγορά χώρας της ΝΑ Ασίας και να προκαλέσουν νέα επιδημία ή πανδημία.
*Βιβλιογραφία. Valitutto MT, Aung O, Tun KYN, Vodzak ME,
Zimmerman D, Yu JH, et al. (2020). Detection of novel coronaviruses
in bats in Myanmar. PLoS ONE 15(4): e0230802.
info
*Βιβλιογραφία. Valitutto MT, Aung O, Tun KYN, Vodzak ME,
Zimmerman D, Yu JH, et al. (2020). Detection of novel coronaviruses
in bats in Myanmar. PLoS ONE 15(4): e0230802.