Fb. In. Tw.
/ΒΙΟΛΟΓΙΑ /ΑΠΟ ΤΑ ΦΙΔΙΑ ΠΡΟΗΛΘΕ Ο ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ;

ΑΠΟ ΤΑ ΦΙΔΙΑ ΠΡΟΗΛΘΕ Ο ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ;

Δυο φίδια το krait (Βούγγαρος) και η Cobra μπορεί να είναι η αρχική πηγή του κορωναϊού που έχει προκαλέσει το ξέσπασμα της θανατηφόρας μολυσματικής αναπνευστικής νόσου στην Κίνα.
Ο κινέζικος Βούγγαρος είναι ένα εξαιρετικά δηλητηριώδες είδος φιδιού που συναντάται σε μεγάλο μέρος της Κεντρικής και Νότιας Κίνας, αλλά και της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Οι επιστήμονες, έχουν απομονώσει δείγματα από ασθενείς και έχουν καθορίσει τον γενετικό κώδικα του ιού.
Ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον σοβαρότατο κορωνοϊό (κορονοϊό) (SARS-CoV) και εκείνον του αναπνευστικού συνδρόμου στη Μέση Ανατολή (MERS-CoV), οι οποίοι έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους τα τελευταία 17 χρόνια. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ονομάσει το νέο κοροναϊό 2019-nCoV.
Γνωρίζουμε, ότι τόσο ο SARS όσο και ο MERS ταξινομούνται ως ζωονοσογόνες ιογενείς ασθένειες, πράγμα που σημαίνει ότι οι πρώτοι ασθενείς, μολύνθηκαν απευθείας από ζώα.
Στον οργανισμό του ζώου, ιός αποκτά σειρά γενετικών μεταλλάξεων, που του επιτρέπουν τελικά να μολύνει και να πολλαπλασιάζεται στον άνθρωπο. Έπειτα, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Οι επιστήμονες λοιπόν αναζητώντας τους πρώτους «ξενιστές», τους οργανισμούς  δηαδή που αρχικά διαφύλαξαν τον ιό και του πρόσφεραν τις συνθήκες να μεταλλαχθεί, έφθασαν σε κάποια θηλαστικά.
Στη νυχτερίδα αρχικά και στην καμήλα αργότερα που χρησίμευσε ως ενδιάμεσος ξενιστής μεταξύ των νυχτερίδων και των ανθρώπων στους προηγούμενους κορωναϊούς.
Στην περίπτωση της έκρηξης του κοροναϊού του 2019, μάλιστα, είχε βρεθεί, ότι οι πρώτοι ασθενείς ήταν εργαζόμενοι ή πελάτες σε τοπική αγορά χονδρικής πώλησης θαλασσινών, που πωλούσε επίσης, μεταποιημένα κρέατα, αλλά και ζωντανά αναλώσιμα ζώα.
Δηλαδή, πουλερικά, γαϊδουρια, πρόβατα, αλεπούδες, ασβούρες, αρουραίοι, σκαντζόχοιροι και ερπετά, εκείνης της αγοράς, μολύνθηκαν από τις νυχτερίδες. Ακολούθησαν οι καμήλες και μετά οι άνθρωποι.
Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που οι ερευνητές αναζητούν τον κορωναϊό σε υδρόβια ζώα.

Η νυχτεριδα αποτελεσε τον πρωτο ξενιστη, για να ακολουθησει για πρωτη φορα το φιδι, που φαινεται οτι στον οργανισμο του μεταλλαχθηκε ο επικινδυνος ιος, πριν φτασει στον ανθρωπο.

Η υπόθεση ότι ο νέος 2019-nCoV, μεταδόθηκε επίσης από ένα ζώο υπαίθριας αγοράς, υποστηρίζεται ένθερμα από μια νέα δημοσίευση στο Journal of Medical Virology.(δες INFO)
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι επιστήμονες πραγματοποίησαν ανάλυση και σύγκριναν τις γενετικές ακολουθίες του νέου και όλων των άλλων γνωστών κοροναϊών.
Αποκαλύφθηκε, ότι ο νέος ιός σχετίζεται στενότερα με δύο δείγματα κορωναϊού από τον SARS, ο οποίος διαπιστωμένα προήλθε από τη νυχτερίδα και μεταλλάχθηκε, πριν μολύνει ανθρώπους.
Αλλά όταν οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια λεπτομερέστερη βιοπληροφορική ανάλυση του νέου ιού, είδαν ότι αυτός, είναι περισσότερο πιθανό να προέρχεται από φίδια.
Άρα και σε αυτήν την περίπτωση, η νυχτερίδα αποτέλεσε τον πρώτο ξενιστή, για να ακολουθήσει για πρώτη φορά το φίδι, ππου φαίνεται ότι στον οργανισμό του μεταλλάχθηκε ο επικίνδυνος ιός, πριν φτάσει στον άνθρωπο.
Η αγορά χονδρικής θαλασσινών «Wuhan Huanan», όπου πιστεύεται ότι ξεκίνησε η έκρηξη του κορωναϊού, έχει πλέον κλείσει.

Η αγορα χονδρικης θαλασσινων «Wuhan Huanan», απ οπου πιστευεται οτι ξεκινησε η εκρηξη του κοροναϊου, εχει πλεον κλεισει.

 

Ο κορωναϊός μεταδίδεται μέσω του αέρα και κυρίως μολύνει το ανώτερο αναπνευστικό και γαστρεντερικό σύστημα θηλαστικών και πτηνών. Αν και τα περισσότερα στελέχη της οικογένειας των κοροναϊών προκαλούν μόνο ήπιες γριπώδη συμπτώματα κατά τη διάρκεια της λοίμωξης, το SARS-CoV και το MERS-CoV, αλλά και νέος κορωναϊός 2019-nCoVμπορούν να μολύνουν τους άνω και κάτω αεραγωγούς, προκαλώντας σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.
Δυστυχώς, προς ο παρόν δεν υπάρχει εγκεκριμένο εμβόλιο ή αντιιική θεραπεία διαθέσιμη για μόλυνση από κοροναϊό.
Η μόνη δύναμη που έχει ο άνθρωπος,  έναντι της Παγκόσμιας αυτής απειλής είναι η δυνατότητα καλύτερης κατανόησης του κύκλου ζωής του, συμπεριλαμβανομένης της πηγής, του τρόπου με τον οποίο μεταδίδεται και αυτού με τον οποίο αναπαράγεται.

Ο κορωναϊός μεταδίδεται μέσω του αέρα και κυρίως μολύνει το ανώτερο αναπνευστικό και γαστρεντερικό σύστημα θηλαστικών και πτηνών. Αν και τα περισσότερα από τα μέλη της οικογένειας των κορωνοϊών προκαλούν μόνο ήπιες γριπώδη συμπτώματα κατά τη διάρκεια της λοίμωξης, το SARS-CoV και το MERS-CoV μπορούν να μολύνουν τόσο τους άνω και κάτω αεραγωγούς και να προκαλέσουν σοβαρές αναπνευστικές ασθένειες και άλλες επιπλοκές στον άνθρωπο.