Τα πολλαπλά δεδομένα δείχνουν ότι ο νέος κοροναϊός μεταδίδεται γρήγορα μεταξύ ανθρώπων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δέχεται ότι ο ιός μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων που εκτοξεύονται κατά τον βήχα ή το φτάρνισμα, είτε από την απόθεση σταγονιδίων σε διάφορα αντικείμενα στα οποία τοποθετούμε τα χέρια μας. Αρκετοί ερευνητές, επίσης, υποστηρίζουν ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και αερογενώς.
Με την άρση των περιοριστικών μέτρων, αρκετοί πολίτες, προβληματίζονται αν μπορεί να γίνει περιβαλλοντική μετάδοση του ιού.
Οι ερευνητές ωστόσο, μελέτησαν* την επιβίωση κορωνοϊών σε νερό της βρύσης (4° και 23° C) και σε λύματα (23° C). Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με αντίστοιχα του ιού της πολιομυελίτιδας 1 υπό τις ίδιες περιβαλλοντικές συνθήκες. Διαπίστωσαν, ότι η απενεργοποίηση/αδρανοποίηση των κορωνοϊών στο νερό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη θερμοκρασία, το επίπεδο οργανικής ύλης και την παρουσία ανταγωνιστικών βακτηρίων.
Ο χρόνος που απαιτείται για τη σημαντική μείωση του τίτλου του ιού στο νερό της βρύσης καθορίζεται από τη θερμοκρασία. Οι κορωνοϊοί απενεργοποιούνται γρηγορότερα στους 23° C (λίγες ημέρες) από ό,τι στο νερό θερμοκρασίας 4° C (> 10 ημέρες). Οι κορωνοϊοί αδρανοποιούνται γρήγορα σε λύματα, μέσα σε 2 έως 4 ημέρες.
Ευτυχώς, όμως, η επεξεργασία** νερού σκοτώνει ή απομακρύνει αποτελεσματικά τους κορονοϊούς τόσο στο πόσιμο νερό όσο και στα λύματα. Η οξείδωση με υποχλωριώδες οξύ ή υπεροξικό οξύ και η χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας, καθώς και το χλώριο, πιστεύεται ότι σκοτώνουν τους κορονοϊούς.
Η επιβίωση των ιών στο θαλάσσιο*** περιβάλλον επηρεάζεται από τη θερμοκρασία, παρόμοια με το πόσιμο νερό (Οι θερμοκρασίες είναι υψηλές ήδη από τον Ιούνιο, στη χώρα μας). Επιπρόσθετα, παρόλο που οι περιβαλλοντικοί παράγοντες και η σύνθεση του θαλασσινού νερού μπορεί να διαφέρουν ουσιαστικά από τη μία γεωγραφική θέση στην άλλη, αρκετές
παρατηρήσεις δείχνουν την πιθανή εμπλοκή φυσικών θαλάσσιων μικροοργανισμών στην απενεργοποίηση ιών σε θαλάσσια περιβάλλοντα.
Επιπρόσθετα, γνωρίζουμε ότι τις ηλιόλουστες ημέρες του καλοκαιριού η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλιακού φωτός είναι άκρως αποτελεσματική για την εξόντωση ιών, καθώς καταστρέφει τους μοριακούς δεσμούς που συγκρατούν το DNA τους. Οπότε, οι κορωνοϊοί ζουν ελάχιστα λεπτά. Δυστυχώς όμως η ιοκτόνος υπεριώδης ακτινοβολία κάνει επίσης
ζημιά στους ανθρώπους και μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο (μελάνωμα) και καταρράκτη των ματιών. Γι’ αυτό, πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο και το κολύμπι κατά τις μεσημβρινές ώρες.
Παρόλα αυτά, ερευνητές θεωρούν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστούν οι καλύτεροι τρόποι για να παραμείνει ο ιός SARS-CoV-19 εκτός του κύκλου του νερού. Προτείνουν επίσης ότι τουλάχιστον οι ανεπτυγμένες χώρες να χρηματοδοτήσουν συστήματα επεξεργασίας νερού και λυμάτων για να αποτρέψουν μελλοντικές πανδημίες τύπου COVID-19.
Αρκετές ερευνητικές ομάδες ανά τον κόσμο έχουν αρχίσει να αναλύουν τα λύματα (πριν την επεξεργασία τους), θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο αποτελεί έναν εναλλακτικό τρόπο για να εκτιμήσουν έμμεσα τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων σε μία κοινότητα, κάτι που έως τώρα αποτελεί άγνωστο μέγεθος λόγω της έλλειψης επαρκών τεστ αντισωμάτων στον πληθυσμό. Με άλλα λόγια, ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν ότι τα μη επεξεργασμένα λύματα μπορούν να δώσουν μία εκτίμηση για το αόρατο εχθρό που κρύβεται κάτω από την επιφάνεια των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Πράγματι ερευνητική ομάδα ανέπτυξε και τελειοποίησε μια νέα προσέγγιση για την παρακολούθηση του νέου κορονοϊού (καθώς και άλλων επικίνδυνων παθογόνων και χημικών παραγόντων). Γνωστή ως επιδημιολογία με βάση τα λύματα, η μέθοδος λαμβάνει δείγματα λυμάτων για ζωτικές ενδείξεις για την ανθρώπινη υγεία και τα αναλύει με πολύ ανεπτυγμένες πειραματικές μεθοδολογίες και πληροφορικής. Μπορεί δυνητικά να εντοπίσει τα επίπεδα λοίμωξης από κορωνοϊό τόσο σε τοπική όσο και σε παγκόσμια κλίμακα.
*Βιβλιογραφία στο INFO
info
Βιβλιογραφία.
*Gundy P. 3/12/2008. Survival of Coronaviruses in
Water and Wastewater. Food Environ Virol. 2009; 1(1): 10. doi:
10.1007/s12560-008-9001-6
**Vincenzo Naddeo, Haizhou Liu. Editorial Perspectives: 2019
novel coronavirus (SARS-CoV-2): what is its fate in urban water cycle
and how can the water research community respond? Environmental
Science: Water Research & Technology, 2020; DOI: 10.1039/d0ew90015j
***Albert Bosch, F. Xavier Abad, and Rosa M. Pint´o. Human
Pathogenic Viruses in the Marine Environment.
http://www.ub.edu/virusenterics/wp-content/uploads/2013/06/Human-Enteric-Viruses-in-the-Marine-Environment.pdf
*Βιβλιογραφία. Olga E. Hart, Rolf U. Halden. Computational analysis of SARS-CoV-2/COVID-19 surveillance by wastewater-based epidemiology locally and globally: Feasibility, economy, opportunities and challenges. Science of The Total Environment, 2020; 138875 DOI: 10.1016/j.scitotenv.2020.138875