Fb. In. Tw.
/ΔΙΑΣΤΗΜΑ /ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΗΣ ΕΚΤΟΞΕΥΕΙ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ!

ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΗΣ ΕΚΤΟΞΕΥΕΙ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ!

Views 762

ΟBennu είναι όλο εκπλήξεις! Ο αστεροειδής, που βρίσκεται στο “στενό κλοιό” της NASA, από το 2016, φαίνεται πως εκτοξεύει σωματίδια στο διάστημα! Οι παρατηρήσεις μάλιστα έδειξαν ότι αυτά τα σωματίδια κάθε άλλο παρά από τήξη πάγου (ουρά κομήτη) ή οτιδήποτε άλλο είχαν ξαναδεί οι επιστήμονες, είναι.
Η ομάδα που τον παρατηρεί, δημοσίευσε άρθρο στις 6 Δεκεμβρίου, στο επιστημονικό περιοδικό “Science”. Εκεί αναφέρει ότι οι εκρήξεις αυτές, είναι έκτακτες και όχι συνεχείς, με βάση τουλάχιστον τα τρία μεγαλύτερα επεισόδια εκτόξευσης σωματιδίων στις 6, 19 και 11 Φεβρουαρίου του 2019.
Η μεγαλύτερη έκρηξη παρατηρήθηκε στις 6 Ιανουαρίου, όταν ο OSIRIS-REx, το διαστημικό αεροσκάφος που ακολουθεί τον αστεροειδή, είδε να εκτοξεύονται περίπου 200 σωματίδια, ενός έως δέκα εκατοστών. Τα σωματίδια αυτά, ταξίδεψαν στα περίπου 3 μέτρα ανά δευτερόλεπτο.
Τα τρία αυτά διαφορετικά περιστατικά, συνέβησαν από διαφορετικές θέσεις στην επιφάνεια του αστεροειδούς.

“ΤΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΑΓΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ ΠΟΥ ΠΕΤΑΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΗ;

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο "BENNU"

O αστεροειδής “Bennu” περνά κάθε έξι χρόνια δίπλα από τη γη. Εάν η τροχιά του αλλάξει και πέσει τελικά στον πλανήτη μας, θα είναι σα να δεχόμαστε επίθεση από δεκάδες χιλιάδες βόμβες υδρογόνου.

Γι αυτό, στις 8 Σεπτεμβρίου του 2016, η ΝASA εκτόξευσε το διαστημικό της αεροσκάφος “OSIRIS-REx” το οποίο ακολουθεί τον αστεροειδή και το 2023 θα φέρει πίσω στη γη ένα κομμάτι από το έδαφός του.

Η ανάλυση του δείγματος αναμένεται να αυξήσει τις γνώσεις της επιστήμης για τη δημιουργία και την εξέλιξη του Ηλιακού Συστήματος για τα αρχικά στάδια του σχηματισμού των πλανητών, καθώς και για την προέλευση των οργανικών ενώσεων που οδήγησαν στη γένεση της ζωής πάνω στη Γη. Αν είναι επιτυχημένη, η αποστολή θα είναι η πρώτη αμερικανική διαστημική αποστολή που θα επιστρέψει δείγματα από έναν αστεροειδή.

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΣΚΑΦΟΣ ΤΗΣ NASA ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟΝ "BENNU"?

Το διαστημικό σκάφος OSIRIS-REx της NASA έφτασε στον αστεροειδή Bennu τον Δεκέμβριο του 2018 και μόλις μια εβδομάδα αργότερα ανακάλυψε το ασυνήθιστο φαινόμενο.
Τα…μυστήρια σωματίδια είτε περιστρέφονταν για λίγες ημέρες πριν να πέσουν στην επιφάνεια του αστεροειδούς, είτε εκτοξεύονταν στο διάστημα.
Πιθανές αιτίες τις οποίες μελετά η επιστημονική ομάδα, είναι τα θραύσματα από μετεωρίτες που πέφτουν πάνω στον αστεροειδή, θερμικές εκρήξεις, ή απελευθέρωση υδρατμών.
Η περίοδος περιστροφής του Bennu είναι 4,3 ώρες και η θερμοκρασία στην επιφάνεια του αστεροειδούς ποικίλλει, ενώ και τα τρια φαινόμενα παρουσιάστηκαν κατά την αύξηση της θερμοκρασίας στο έδαφος του.
Επίσης στον Bennu υπάρχουν άργιλοι που φέρουν νερό και κατά τη διάρκεια των θερμότερων ωρών της ημέρας θα μπορούσε να προκληθεί πίσεση στα πετρώματα και εκτόξευσή του.
Φυσικά, η απάντηση μπορεί να μην είναι καμία από αυτές. Η “ενεργή” επιφάνεια του αστεροειδή, μπορεί να οφείλεται σε άλλους, άγνωστους για εμάς μηχανισμούς.

info

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο : NASA