“Όσοι έχουν υψηλό ιικό φορτίο έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά και μπορούν να λάβουν το φάρμακο των μονοκλωνικών αντισωμάτων.”
Δυο ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ θα σώσουν χιλιάδες κόσμου, μας λέει ο αντιπρόεδρος ερευνών της Regeneron, Χρήστος Κυρατσούς.
Είναι τα καταλληλότερα αυτών που συλλέχθηκαν από τους δεκάδες δότες. Πίσω από αυτά τα μονοκλωνικά ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ ωστόσο, αντιλαμβάνεται κανείς πως κρύβονται χρόνια ερευνών, δικιμών, αποτυχιών και επιτυχιών. Η εταιρεία Regeneron, με συνιδρυτή τον Τζόρτζ Γιανκόπουλο, έναν Έλληνα της διασποράς, κατάφερε να δημιουργήσει σε πρώτη φάση ένα επιτυχημένο φάρμακο κατά του ιού έμπολα. Πάνω στην ίδια “πλατφόρμα” βασίζει και τις έρευνες της για τον Covid19. Λίγους μήνες μετά, ανακοινώνει ότι διαθέτει το “μαγικό” κοκτέιλ. Είναι αυτό που έλαβε ο Πρόεδρος Τράμπ, αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Στη συζήτησή μας με Χρήστο Κυρατσού ανακαλύπτουμε ότι οι συνομιλίες με την Ευρώπη και την Ελλάδα για τη διάθεση του φαρμάκου δεν έχουν αποδώσει ακόμη. Μαθαίνουμε δε, ότι την Άνοιξη θα κυκλοφορήσει η 2η γενιά μονοκλωνικών ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΩΝ με μικρότερο κόστος.
“Τελειοποιούμε θεραπείες 2ης/3ης γενιάς, σε μικρότερες δόσεις, με μικρότερο κόστος!“
ΔΕΝ «ΞΕΚΛΕΙΔΩΣΕ» AKOMH Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ REGENERON ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Κύριε Κυρατσούς την ώρα που η ανθρωπότητα αγωνίζεται να ξεπεράσει την Πανδημία του φονικού Κορωνοϊού ήταν πραγματικά κάτι παραπάνω από ανακουφιστική η είδηση για την έγκριση της θεραπείας της Regeneron. Πότε αναμένουμε το ελπιδοφόρο φάρμακο και στην Ελλάδα δεδομένου ότι θα πρέπει να λάβει και αντίστοιχες εγκρίσεις όπως αυτήν του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων;
Εργαζόμαστε πολύ σκληρά για να αυξήσουμε την παραγωγή των ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΩΝ, που είναι και το ζητούμενο. Έχουμε ήδη δεκάδες χιλιάδες δόσεις διαθέσιμες και προσπαθούμε μέχρι το τέλος του χρόνου να εξασφαλίσουμε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις. Από το 2021 και αργότερα ο αριθμός αυτών των δόσεων θα αυξηθεί σημαντικά.
Υπάρχει ήδη μία συμφωνία με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.
Συνομιλούμε τόσο με την Ευρωπαΐκή Ένωση όσο και με τις Κυβερνήσεις των χωρών μελών, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, για να ξεκινήσουμε τη διάθεση των ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΩΝ στην Ευρώπη.
Δεν μπορώ να μιλήσω συγκεκριμένα για χρονοδιάγραμμα, αλλά δουλεύουμε πολύ σκληρά με τους αρμόδιους φορείς, ενώ παράλληλα προσπαθούμε να παραγάγουμε τα ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ώστε να τα διαθέσουμε άμεσα.
Είναι αρκετά στάδια τα οποία χρειάζονται μέχρι να είναι τα αντισώματα διαθέσιμα στην Ελλάδα μεταξύ των οποίων και αυτά που έχετε αναφέρει, δηλαδή τις σχετικές εγκρίσεις.
ΔΥΟ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ ΘΑ ΣΩΣΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ
Με ποιόν τρόπο δρουν τα μονοκλωνικά ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ στο σώμα τους ασθενούς, ώστε να ξεπεράσει ανώδυνα την ασθένεια.
Όταν ο οποιοσδήποτε οργανισμός εκτίθεται σε έναν ξένο οργανισμό, που μπορεί να είναι ιός ή βακτήριο, ή οτιδήποτε, το ανοσοποιητικό μας σύστημα διεγείρεται και δημιουργεί εξειδικευμένα αντισώματα τα οποία μπλοκάρουν ιούς, βακτήρια και οποιοδήποτε άλλο παθογόνο μικρόβιο στο οποίο οργανισμός μας εκτεθεί.
Δημιουργούνται χιλιάδες, εκατομμύρια ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ εναντίον όλων αυτών των οργανισμών. Μερικά από αυτά είναι κατάλληλα ώστε να τα χρησιμοποιήσουμε, ενώ άλλα όχι.
Αυτό που κάνουμε εμείς στο εργαστήριο είναι να επιλέγουμε τα καλύτερα ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ, αυτά δηλαδή που μπορούν να μπλοκάρουν τον ιό SARS-CoV-2.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση επιλέξαμε τα δύο καλύτερα ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ που εντοπίσαμε στις έρευνες μας. Τα παράγουμε σε μεγάλες ποσότητες και τα χορηγούμε σε υψηλή συγκέντρωση σε ασθενείς οι οποίοι έχουν τον ιό.
Αυτό που κάνουμε δηλαδή, είναι να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς με τα μονοκλωνικά αυτά αντισώματα ισχυροποιώντας το τόσο, ώστε να μπλοκάρει τον ιό μέσα στο μηχανισμό του.
ΧΑΜΣΤΕΡ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ «ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΟΥΝ» ΤΑ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ
Η διαδικασία αυτή γνωρίζω ότι εκτός από δότες πρώην ασθενείς, αφορά και γενετικά τροποποιημένα χάμστερ.
Η διαδικασία ξεκινάει τόσο από δότες όσο και από ποντίκια τα οποία έχουμε αναπτύξει εδώ στην Regeneron τα τελευταία 15 χρόνια και τα οποία έχουν ανθρώπινο ανoσοποιητικό σύστημα.
Έχουμε αφαιρέσει από το κομμάτι του DNA που κωδικοποιεί τα ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ των ποντικιών αυτών, τις αλληλουχίες του είδους τους και προσθέσαμε στο ίδιο ακριβώς σημείο, τις αλληλουχίες που κωδικοποιούν τα ανθρώπινα αντισώματα. Οπότε, το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι παρόμοιο με του ανθρώπου.
Σε δεύτερη φάση μολύνουμε τα ποντίκια με τον ιό και αυτά δημιουργούν πλέον ανθρώπινα ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ εναντίον του.
Παράλληλα όμως λαμβάνουμε και αντισώματα από ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από τον ιό και ανάρρωσαν.
Συγκρίνουμε τα αντισώματα και από τις δύο πηγές (ποντίκια -άνθρωποι) για να διαλέξουμε τα καλύτερα. Από την διαδικασία αυτή πέρασαν δεκάδες ποντίκια και μερικές δεκάδες δότες πλάσματος. Συγκρίναμε δηλαδή στο εργαστήριο μερικές χιλιάδες ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ και από τις δύο πηγές για να διαλέξουμε τα δύο καλύτερα.
Οι δότες φυσικά του πλάσματος, γνωρίζουν ότι έχουν περάσει από τις δοκιμές αυτές και ότι το πλάσμα του έχει δοθεί στη Regeneron.
Μπορούν όλοι οι ασθενείς από Covid-19 να δώσουν πλάσμα αντισωμάτων ή μόνο αυτοί που έχουν ασθενήσει βαριά;
Ο κάθε ασθενής έχει διαφορετικό τύπο, ποιότητα και ποσότητα αντισωμάτων. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές που περίπου που μετρούμε αυτές τις ιδιότητες στο εργαστήριο. Αλλά αυτό που κάνουμε με τα μονοκλωνικά ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ είναι να αφαιρούμε όλους αυτούς τους άνισούς παράγοντες από την εξίσωση.
Έτσι, αντί να έχουμε το πλάσμα το οποίο έχει άγνωστες ιδιότητες και είναι διαφορετικό από άτομο σε άτομο, παίρνουμε μόνο τα μονοκλωνικά ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ τα οποία έχουν συγκεκριμένες και προβλέψιμες ιδιότητες, όμοιες για κάθε άτομο που θα τα λάβει. Επιπλέον με αυτή τη διαδικασία μπορούμε να χορηγήσουμε μεγάλες ποσότητες αντισωμάτων στον λήπτη. Γι’ αυτό ακριβώς επιλέγουμε να δώσουμε τα μονοκλωνικά αντισώματα, αντί της θεραπείας του πλάσματος.
ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΥΨΗΛΟ ΙΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
Σε ποιες ηλικίες ασθενών απαντά η θεραπεία της Regeneron και σε ποια φάση της ασθένειας δίνεται το φάρμακο ώστε να έχει τη μέγιστη δυνατή απόδοση; Τι δείχνουν τα αποτελέσματα της μελέτης σας;
Θέλω να σας πω ότι στην έρευνα αυτή συμμετείχαν εκατοντάδες ερευνητές. Η έρευνα και η ανάπτυξη ενός φαρμάκου είναι κάτι που χρειάζεται πάρα πολλούς επιστήμονες για να δουλέψει.
Έως σήμερα και στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών τα αντισώματά μας έχουν δοθεί σε περίπου 4- 5000 άτομα. Έχουμε ανακοινώσει τα αποτελέσματα από τους πρώτους 800 εθελοντές.
Αυτοί οι εθελοντές, ανήκουν σε διάφορες κατηγορίες, ηλικιακές και παθήσεων, ώστε να καταλάβουμε ποιοί είναι εκείνοι οι οποίοι ωφελούνται περισσότερο από τη θεραπεία.
Αυτό που διαπιστώσαμε, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, τα άτομα τα οποία συνήθως δεν δημιουργούν με ευκολία τα δικά τους ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ είναι οι ηλικιωμένοι και όσοι αντιμετωπίζουν παθήσεις που έχουν άλλες παθήσεις. Αυτή η ομάδα ασθενών ξεκινά συνήθως με υψηλό ιικό φορτίο και έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να χρειαστούν περίθαλψη.
Αυτά είναι και τα άτομα τα οποία διαπιστώσαμε ότι ωφελούνται περισσότερο από την θεραπεία των αντισωμάτων.
``ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΤΕΡΗ ΓΕΝΙΑ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ``
MΕΣΑ ΣΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Tο κόστος της δόσης που φτάνει τα 1000 με 1500 δολάρια, καθιστά τη θεραπεία απαγορευτική για τον περισσότερο κόσμο. Τα χρήματα είναι πολλά για τα ήδη επιβαρυμένα Εθνικά Συστήματα Υγείας, όπως της Ελλάδας. Πόσο μάλλον για τους πολίτες που θα αποφασίσουν να το πληρώσουν οι ίδιοι σε περιπτώσεις που δεν υπάρξουν Εθνικές Συμφωνίες.
Ο στόχος μας είναι να έχουμε τη θεραπεία διαθέσιμη σε περισσότερα άτομα.
Το φάρμακο είναι εντελώς άχρηστο αν δεν μπορεί να δοθεί στα άτομα που το έχουν ανάγκη.
Είναι ανήθικο να έχεις τις δυνατότητες να παράγεις το φάρμακο αυτό, ώστε να μπορείς να σώσεις περισσότερα άτομα και να μην το κάνεις.
Η τιμολογιακή ιστορία της εταιρείας μας αποδεικνύει ότι προσπαθούμε συνεχώς να διαθέτουμε φάρμακα προσιτά στον κόσμο.
Αυτό ακριβώς κάνουμε τώρα και με την θεραπεία των μονοκλωνικών αντισωμάτων. Έχουμε ήδη συμφωνίες με την Αμερικανική Κυβέρνηση ούτως ώστε να δίνονται δωρεάν στους ασθενείς στις Ηνωμένες Πολιτείες και πιστεύω ότι αντίστοιχες συμφωνίες να υπάρχουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες και μήνες και με την Ευρωπαΐκή Ένωση και με τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη. Νομίζω αυτό θα φανεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, πολύ σύντομα.
ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΕΝΙΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΩΝ ΜΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΚΟΣΤΟΣ
Έχετε σκεφτεί τρόπους να μειώσετε το κόστος παραγωγής;
Αυτό που συνεχώς προσπαθούμε να κάνουμε από την πλευρά της έρευνας είναι να φτιάχνουμε φάρμακα, στη συγκεκριμένη περίπτωση ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ, τα οποία είναι πιο πιο δραστικά. Να χορηγηθούν μικρότερες δόσεις σε περισσότερους.
Όσο η δόση μειώνεται τόσο πέφτει και η τιμή ανά άτομο που θα πάρει τη θεραπεία.
Ήδη, προσπαθούμε να τελειοποιήσουμε στο εργαστήριο θεραπείες δεύτερης και τρίτης γενιάς,οι οποίες θα δίνονται σε μικρότερες δόσεις, με μικρότερο κόστος, ώστε να είναι ακόμη πιο προσβάσιμες σε όλους αυτούς που της έχουν ανάγκη.
Υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την παραγωγή και διάθεση των οικονομικότερων αντισωμάτων;
Πιστεύω μέσα στους επόμενους μήνες. Ελπίζω μέχρι την άνοιξη να έχουμε αποτελέσματα από θεραπείες δεύτερης γενιάς αντισωμάτων.
Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΥΡΑΤΣΟΥΣ ΒΡΗΚΕ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ «ΕΜΠΟΛΑ»
Αντιλαμβανόμαστε ότι η Regeneron έχει δημιουργήσει ήδη μια πλατφόρμα θεραπειών με τη χρήση αντισωμάτων. Το φάρμακο για την αντιμετώπιση του ιού του Έμπολα υπήρξε προσωπική σας μεγάλη επιτυχία που σας κατέταξε στους 30 ανθρώπους Παγκοσμίως που αναμένεται να μεταμορφώσουν το μέλλον των υπηρεσιών υγείας.
Είναι μια πλατφόρμα που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε και να εξελίξουμε, η οποία ξεκινάει από τον εντοπισμό των πιο δραστικών αντισωμάτων, τον πολλαπλασιασμό τους και την άμεση χορήγηση τους στους ασθενείς.
Μια διαδικασία, που ολοκληρώθηκε στην περίπτωση του ιού έμπολα, όπως είπατε, μέσα σε εννέα μήνες, ενώ στην περίπτωση του SARS-COV-2 καταφέραμε να μειώσουμε το χρονοδιάγραμμα αυτό σε μόλις πέντε μήνες.
Σκεφτείτε ότι για να γίνει αυτό χρειάζεται μία πολύ μεγάλη επένδυση σε Τεχνολογίες. Τα τελευταία χρόνια ένα πολύ μεγάλο μέρος του χρόνου μας όσο και του κεφαλαίου της εταιρείας, διατέθηκε στην ανάπτυξη Τεχνολογιών, στο πλαίσιο της μείωσης του χρόνου παραγωγής.
“Καταφέραμε να δημιουργήσουμε τη θεραπεία σε 5 μήνες“
ΤΑ ΜΟΝΟΚΛΩΝΙΚΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ
Ποιος θα είναι ο ρόλος της θεραπείας με μονοκλωνικά ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ, μετά την ανοσία που θα δημιουργηθεί από τα εμβόλια.
Νομίζω ότι μέσα στον επόμενο χρόνο, η κοινωνία χρειάζεται τόσο τις αποτελεσματικές θεραπείες, όπως είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα, όσο και τα εμβόλια.
Τα εμβόλια είναι αναμφίβολα αυτά που θα μας δώσουν την λύση μακροπρόθεσμα, με την ανοσία του πληθυσμού.
Δυστυχώς όμως, μέχρι να φτάσουμε σ’ αυτό το στάδιο, πολλοί άνθρωποι θα χρειάζονται θεραπείες, μεταξύ των οποίων και τα μονοκλωνικά αντισώματα.
Υπάρχει και ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που δεν θα ωφεληθεί από τα εμβόλια, καθώς αυτά δεν έχουν επιτυχία 100%.
Άτομα τα οποία παρουσιάζουν προβλήματα στο ανοσοποιητικό τους σύστημα, κυρίως μεγαλύτερων ηλικιών, ίσως να μην έχουν ουσιαστικό όφελος με το εμβόλιο. Τα μονοκλωνικά αντισώματα θα αποτελούν λύση γι’ αυτούς τους ανθρώπους.
Χρειαζόμαστε τόσο τις θεραπείες όσο και τα εμβόλια, για να ξεπεράσουμε την πανδημία.
ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ 2021 ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ
Ποια είναι η άποψή σας για το μέλλον της πανδημίας. Πότε θα μπορέσουμε με ασφάλεια να πούμε ότι έχουμε βγει από αυτή την πρωτοφανή Υγειονομική κρίση.
Είναι στο χέρι όλων μας να μπορέσουμε να βγούμε από τη δίνη της Πανδημίας.
Η Επιστημονική Κοινότητα εργάζεται σκληρά για να παραχθούν ασφαλή εμβόλια και φάρμακα που θα είναι διαθέσιμα σε όλους. Τίποτα δεν θα πετύχει ωστόσο χωρίς τη συνεργασία του κόσμου. Οι πολίτες μπορούν να βοηθήσουν στο κομμάτι της αυστηρής τήρησης των Υγειονομικών Κανόνων. Όλοι έχουμε ευθύνη να συνεργαστούμε για να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση.
Τα νέα από τα εμβόλια είναι ενθαρρυντικά. Στις αρχές του 2021 φαίνεται πως θα είναι διαθέσιμα και σταδιακά στα μέσα του επόμενου έτους, θα διαπιστώνουμε μείωση των κρουσμάτων σ’ ολόκληρο τον πλανήτη.
ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ. ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ.
Η πανδημία του Κορωνοιού έχει όπως επισημαίνετε αναδείξει, τη σημασία της ατομικής ευθύνης των πολιτών στον κοινό αγώνα της επιβίωσης. Παράλληλα όμως ανέδειξε και τη δυναμική της στενής συνεργασίας της Παγκόσμιας Επιστημονικής Κοινότητας. Πιστεύετε ότι θα καταφέρετε να διατηρήσετε αυτή τη σχέση;
Η Πανδημία μας δίδαξε ότι η μεγαλύτερη αξία της Επιστήμης, είναι η Επένδυση η Καινοτομία και η Συνεργασία.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η ανθρωπότητα, είτε σε επίπεδο πανδημιών, είτε λόγο της κλιματικής αλλαγής, μπορούν να απαντηθούν πιο εύκολα από την Επιστήμη και την Καινοτομία. Όσο πιο πολύ επενδύουμε σε αυτές τις λύσεις, τόσο καλύτερη γίνεται η Κοινωνία μας. Η πανδημία είναι για την Επιστήμη ένα μεγάλο μάθημα. Μας δίδαξε ότι οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι με τα κατάλληλα μέσα και τεχνολογίες, ώστε να μπορέσουμε να αντιδράσουμε πιο γρήγορα και ευέλικτα σε αντίστοιχες απειλές.
Η κλιματική αλλαγή, οι πανδημίες και οι ασθένειες, είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα της ανθρωπότητας, τα οποία μπορούν να απαντηθούν πολύ πιο εύκολα από την Επιστήμη και την Καινοτομία.
Κύριε Κυρατσούς σας ευχαριστώ ιδιαιτέρως που είχατε την καλοσύνη να μας αφιερώσετε λίγο από τον πολύτιμο χρόνο. Καλή δύναμη στο σημαντικό έργο σας.
Εγώ ευχαριστώ. Ελπίζω σύντομα να τα πούμε υπό άλλες συνθήκες.
info
ΟΔρ. Χρήστος Κυρατσούς, αντιπρόεδρος και επικεφαλής έρευνας μολυσματικών νόσων και τεχνολογιών φορέων της Regeneron, προίσταται της έρευνας για το εμβόλιο του κοροναϊού στη Νέα Υόρκη.
O ερευνητής με καταγωγή από την Κοζάνη, ήταν επικεφαλής της ομάδας δημιουργίας της επιτυχημένης θεραπείας του ιού έμπολα, ανεβάζοντας το ποσοστο επιβίωσης από το 30% στο 70%.
Το περιοδικό Business Insider τον ενέταξε πρόσφατα στους 30 νέους «ηγέτες» που μεταμορφώνουν το μέλλον των υπηρεσιών υγείας παγκοσμίως.
Απόφοιτος του Τμήματος Φαρμακευτικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη.
Το 2009 τιμήθηκε για τις ακαδημαϊκές επιδόσεις του με το βραβείο του Κοσμήτορος της Ιατρικής Σχολής του Columbia.
Στη Regeneron εργάζεται από το 2011.