Fb. In. Tw.
/ΔΙΑΣΤΗΜΑ /“ΕΙΣΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΜΟΥ”! Η ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΣΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ EVER!

“ΕΙΣΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΜΟΥ”! Η ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΣΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ EVER!

Views 915

Χρειάστηκαν ένα… “απλό” κουτί που το ονόμασαν “Illustris TNG50” και έφτιαξαν ένα μικρό σύμπαν… mon cheri!
Η λεπτομερέστερη προσομοίωση μεγάλης κλίμακας του κόσμου, δεν είναι και το πιο απλό που θα μπορούσε να σου τύχει, αλλά στην ουσία της η προσομοίωση αυτή είναι “ένα σύμπαν στο κουτί”. Απλά οι ερευνητές το προγραμματίζουν και τροφοδοτούν με τους απαραίτητους κανόνες και συστατικά και στη συνέχεια το αφήνουν να εξελιχθεί. Όπως ακριβώς και το σύμπαν μας!
Τι είδαν λοιπόν σε αυτή την προσομοίωση της δημιουργίας του κόσμου μας; Αυτό κι αν είναι ενδιαφέρον!
Εν αρχή η ακατάστατη εμφάνιση των αερίων και οι λεπτοί δίσκοι των σπειροειδών γαλαξιών. Με το πέρασμα του χρόνου οι χαοτικές συστάδες γίνονται κανονικές σπείρες και τότε καθώς τα αέρια εισρέουν, για να  δημιουργηθούν τα άστρα σε μια διατεταγμένη κυκλική τροχιά.
Το σύμπαν ήταν πολύ ακατάστατο μερικά δισεκατομμύρια χρόνια πριν, αν αυτό σας λέει κάτι για την πηγή της δημιουργίας κι αν μπορείτε κάπως να το χρησιμοποιήσετε επικοινωνιακά στην καθημερινότητά σας… Θα πρέπει να καταλάβατε τι εννοώ :P!  Όσο προλαβαίνετε δηλαδή, γιατί αυτή η… δημιουργική ακαταστασία φθίνει σταδιακά στους νεότερους γαλαξίες.

“ειδαν σε μικρογραφια των σχηματισμo σπειρων! Ειδαν τα σουπερνοβα και τις υπερμεγεθεις μαυρες τρυπες”

Πάντως για να σοβαρευτούμε…
Τα ευρήματα, που αναφέρονται στις μηνιαίες ανακοινώσεις της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας, είναι ιδιαίτερα σημαντικά για το σχηματισμό σπειροειδών γαλαξιών.
Το απλό “κουτί” της προσομοίωσης του σύμπαντος είναι ένας κύβος διαστήματος 230 εκατομμυρίων ετών φωτός, με τους ερευνητές να μπορούν να παρακολουθούν την εξέλιξή του σε εκατομμύρια φορές μικρότερη κλίμακα.
Ξεκίνησαν με 20 δισεκατομμύρια σωματίδια που αντιπροσωπεύουν συστάδες σκοτεινής ύλης και τακτικής ύλης σε ένα προσομοιωμένο χρόνο που ισοδυναμεί με την ηλικία του σύμπαντος. Σε αυτό τον… κοσμικό κύβο, οι ερευνητές παρακολουθούν χιλιάδες γαλαξίες, ώστε να διαπιστώσουν την εξέλιξή τους.
Οι επιστήμονες είδαν σε μικρογραφία των σχηματισμό σπειρών! Είδαν τους γαλαξίες να παράγουν αέρια, καθώς αυτά απελευθερώνονται από τα σουπερνόβα και τις υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες! Είδαν αυτά τα αέρια να επιβραδύνονται και να γυρνούν πίσω επιταχύνοντας το σχηματισμό των λεπτών δίσκων.
15.000 χρόνια θα χρειάζονταν κάποιος για να “τρέξει” αυτήν την προσομοίωση σε έναν κοινό επεξεργαστή. Η ομάδα όμως χρησιμοποίησε 16.000 πυρήνες επεξεργαστών από τον υπερυπολογιστή Hazel Hen στη Στουτγκάρδη της Γερμανίας!
Μιλάμε δηλαδή για την πιο απαιτητική υπολογιστική κοσμολογική προσομοίωση μέχρι σήμερα!

info

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο : Monthly Notices of the Royal Astronomical Society