
Ελπίδες για τους καρδιοπαθείς δίνει η επιτυχής, μεταμόσχευση καρδιάς χοίρου, στο Μέριλαντ.
Η γενετικά τροποποιημένη καρδιά εμφυτεύτηκε πριν ένα μήνα, είναι λειτουργική, δεν απορρίφθηκε, δεν μολύνθηκε και ο ασθενής νοιώθει μια χαρά.
Ο 58χρονος Lawrence Faucette έπασχε από ανίατη καρδιακή νόσο. Καθώς δεν μπορούσε να λάβει ανθρώπινη καρδιά, δέχθηκε να συμμετάσχει στην πειραματική χειρουργική επέμβαση, μετά το “πράσινι φως” που έδωσε ο FDA των ΗΠΑ στην πρωτοποριακή μέθοδο. Έτσι, εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Maryland, για να εγχειριστεί από την ίδια ομάδα επιστημόνων που πραγματοποίησε την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς χοίρου στην ιστορία, το 2022. Όλα πήγαν καλά και η νέα καρδιά χοίρου φαίνεται ότι λειτουργεί, καθώς ο Faucette αναπνέει μόνος του χωρίς μηχανική υποστήριξη. Ωστόσο, ο 58χρονος, ο οποίος δεν χάνει το χαμόγελο και την αισιοδοξία του, έχει πολύ δρόμο να διανύσει…ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ
ΑΠΟ ΕΠΙΠΛΟΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΕΙΧΕ ΑΠΟΒΙΩΣΕΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΛΗΠΤΗΣ ΤΟ 2022
Στην πρώτη χειρουργική επέμβαση του είδους, το 2022, ο λήπτης πέθανε δύο μήνες αφότου υποβλήθηκε στη μεταμόσχευση, όχι όμως από τον σύνηθες λόγο της απόρριψης του μοσχεύματος, αλλά κυρίως εξαιτίας μιας επιπλοκής που αφορούσε φαρμακευτική αγωγή που έλαβε. Παράλληλα εντοπίστηκε εκ των υστέρων και ένας ιός χοίρου στο μόσχευμα, αν και οι επιστήμονες δεν διαθέτουν επαρκή στοιχεία για την συμβολή αυτού του στοιχείου στην κατάληξη του ασθενούς.
Με μεγαλύτερη εμπειρία πλέον για το τι θα μπορούησε να πάει στραβά, οι γιατροί παρακολουθούν στενά τον Faucette, ενώ έχουν διακόψει και τα φάρμακα που βοηθούσαν στην αρχική υποστήριξη του μοσχεύματος.Ο 58χρονος υποβάλλεται και σε φυσιοθεραπεία, ώστε να ανακτήσει τις δυνάμεις του για να περπατήσει χωρίς υποστήριξη. ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ
ΠΩΣ ΕΠΙΛΕΧΘΗΚΕ Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΧΟΙΡΟΥ
Η μέχρι στιγμής επιτυχής έκβασή της πρωτοποριακής επέμβασης, αποτελεί ελπίδα για τους χιλιάδες ανθρώπους Παγκοσμίως που είναι σε αναμονή μεταμόσχευσης οργάνων. Παράλληλα, αναδύεται και ένας νέος επιστημονικός τομέας, της μεταμόσχευσης από άλλα είδη, (ξενομεταμόσχευση) κατά την οποία οι άνθρωποι θα λαμβάνουν όργανα, ιστούς ή κύτταρα, από ζώα.
Η καρδιά του χοίρου προήλθε από την Revivicor, μια εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα τη Βιρτζίνια, που εκτρέφει γενετικά τροποποιημένους χοίρους για να αντιμετωπίσει την έλλειψη οργάνων στον κόσμο.
Οι επιστήμονες επεξεργάστηκαν τα γονίδια αυτών των ειδικών χοίρων έτσι ώστε το ανθρώπινο σώμα να μην απορρίπτει τα όργανα, τους ιστούς ή τα κύτταρά τους. Παράλληλα, γίνονται προσπάθειες να ξεπεραστεί και ένα άλλο ζήτημα με τα όργανα που προέρχονται από χοίρους και αφορά στον έγκαιρο εντοπισμό των παράσιτων, βακτηρίων και ιών, που ίσως φέρουν παρόλο που τα ζώα εκτρέφονται σε ειδικές εγκαταστάσεις.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι στην περίπτωση του Faucette, οι επιστήμονες εξέτασαν εξονυχιστικά την καρδιά του χοίρου δότη, ώστε να βεβαιωθούν ότι δεν κρύβεται κάποια ασθένεια. ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ
info
Δημοσιεύτηκε στο : cnn