Δημιούργησαν ανθρώπινα έμβρυα μόνο από βλαστοκύτταρα!
Η ομάδα των επιστημόνων δεν χρησιμοποίησε ούτε ωάρια ούτε σπερματοζωάρια για να «συνθέσει» τα έμβρυα στο εργαστήριο. Πρόκειται για έμβρυα στο πρώτο στάδιο της ανάπτυξής τους, τα οποία απέχουν πολύ από το να σχηματίσουν εγκέφαλο, ή πάλλουσα καρδιά.
Η μελέτη πραγματοποιείται προκειμένου να διαπιστωθεί με ποιον τρόπο οι γενετικές διαταραχές επηρεάζουν τη διαδικασία ανάπτυξης ενός εμβρύου. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές δεν σχεδιάζουν να αναπτύξουν τα έμβρυα αυτά πέρα από το διεθνές συμφωνημένο όριο των 14ων ημερών. Παράλληλα, κανείς δεν γνωρίζει αν θα μπορούσαν να επιζήσουν και περισσότερο.
«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΕΜΒΡΥΑ! ΕΙΝΑΙ «ΜΟΝΤΕΛΑ» ΕΜΒΡΥΩΝ»
Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγήτρια βιολογικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, Magdalena Zernicka-Goetz, δήλωσε στο CNN ότι τα στοιχεία της έρευνας έχουν εγκριθεί και πρόκειται να δημοσιευτούν σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό.
«Το ανθρώπινο μοντέλο μας είναι το πρώτο μοντέλο ανθρώπινου εμβρύου τριών γενεών που προσδιορίζει αμνιακά και γεννητικά κύτταρα, πρόδρομα κύτταρα ωαρίου και σπέρματος. Δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα. Θέλω απλώς να τονίσω ότι δεν είναι ανθρώπινα έμβρυα. Είναι μοντέλα εμβρύων, αλλά είναι πολύ συναρπαστικά γιατί μοιάζουν πολύ με ανθρώπινα έμβρυα. Είναι πολύ σημαντικό μονοπάτι ώστε να ανακαλύψουμε γιατί τόσες πολλές εγκυμοσύνες αποτυγχάνουν». Magdalena Zernicka-Goetz
Η Zernicka-Goetz και η ομάδα της είχαν προηγουμένως ανακαλύψει ότι τα βλαστοκύτταρα ποντικών μπορούν να δημιουργήσουν πρώιμες δομές που προσομοιάζουν αυτών του εμβρύου, συμπεριλαμβανομένου της γένεσης εγκεφάλου και λειτουργικής καρδιάς. ΕΜΒΡΥΑ
Η μελέτη τους τότε χαρακτηρίστηκε «νέα τεχνολογική επανάσταση» και αρκετοί την σύγκριναν με τη «γέννηση του προβάτου Ντόλι». ΕΜΒΡΥΑ
Η ΟΜΑΔΑ ΘΑ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ ΕΜΒΡΥΑ ΠΟΝΤΙΚΙΩΝ
Οι προσπάθειες της ομάδας συνεχίζονται στα ποντίκια, με το επόμενο βήμα να είναι η επιτυχής ανάπτυξη των συνθετικών αυτών εμβρύων σε μήτρα τρωκτικού.
Ακόμη και τα συνθετικά έμβρυα πιθήκων όμως που εμφυτεύτηκαν σε θηλυκά του είδους στην Κίνα, δεν κατάφεραν επιζήσουν παρά μόνο μερικές ημέρες.
«Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι σύντομα θα δημιουργήσουμε την τεχνολογία για την ανάπτυξη αυτών των κυττάρων πέρα από το όριο των 14 ημερών, με δυνητικά περισσότερες γνώσεις για την ανθρώπινη ανάπτυξη», δήλωσε στο BBC η ερευνήτρια γενετικής από το Πανεπιστήμιο του Birmingham, Ildem Akerman.
ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΗΘΙΚΟ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
Η έρευνα ωστόσο εγείρει σοβαρές ηθικές και νομικές αντιδράσεις. Κυρίως για το στάδιο που ενδεχομένως αποφασιστεί να εμφυτευτούν σε ανθρώπινη μήτρα τα συγκεκριμένα έμβρυα.Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτά τα μοντέλα συνθετικών εμβρύων δεν πρέπει να διέπονται από τους ίδιους νόμους με τα πραγματικά ανθρώπινα έμβρυα, κάτι για το οποίο επίσης υπάρχουν αντιδράσεις . ΕΜΒΡΥΑ
info
Πληροφορίες από το :CNN