Fb. In. Tw.

ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΣΠΕΡΜΑΤΟΖΩΑΡΙΑ. “ΠΑΡΤΕ ΜΕΤΡΑ ΑΜΕΣΑ!” ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗΣ ΣΕ 25 ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΦΟΒΟΥΣ

Εντομοκτόνα σκοτώνουν σπερματοζωάρια. “Πάρτε μέτρα άμεσα!” λένε οι επιστήμονες!
Πέντε δεκαετίες ερευνών συνδέουν τα εντομοκτόνα με την μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων. ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ
Η ανασκόπηση 25 σχετικών μελετών στο χρονικό αυτό διάστημα, επιβεβαιώνει ότι η έκθεση σε εντομοκτόνα συνδέεται με χαμηλότερη συγκέντρωση σπέρματος σε ενήλικες άνδρες.

Πρόκειται για την πιο ενδελεχή, συστηματική ανασκόπηση που έγινε μέχρι στιγμής από ερευνητικές ομάδες της Ιταλίας και των ΗΠΑ. Η μέθοδος που χρησιμοποίησαν, λαμβάνει υπόψη τους περιορισμούς κάθε μελέτης, οπότε ισχυροποιείται το αποτέλεσμα. Η εργασία αυτή συνιστά τη μείωση της έκθεσης σε δυο τύπους εντομοκτόνων που τέθηκαν στο επίκεντρο, ώστε να διατηρηθεί η ανδρική υπογονιμότητα.ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ

«Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα εντομοκτόνα επηρεάζουν τη συγκέντρωση του σπέρματος στον άνθρωπο είναι κρίσιμη, δεδομένης της απανταχού παρουσίας τους στο περιβάλλον και των τεκμηριωμένων κινδύνων», λέει ο πρώτος συγγραφέας της έρευνας Lauren Ellis, επιστήμονας υγείας πληθυσμού στο Northeastern University.

 

ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ ΑΠΟ ΜΟΛΥΣΜΕΝΑ  ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ!

Οι άνθρωποι εκτίθενται κυρίως σε εντομοκτόνα μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων και νερού.
Ο Ellis και οι συνεργάτες του εξέτασαν δεδομένα από 1.774 ενήλικες άνδρες σε τέσσερις ηπείρους. Ασία, Βόρεια Αμερική, Νότια Αμερική και Ευρώπη.  Εικοσιένας πληθυσμοί εκτέθηκαν σε οργανοφωσφορικά, καρβαμιδικά και Νιτρώδη μεθυλεστέρα. Πρόκειται για εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται ευρέως, ωστόσο παραμένουν τοξικά, προκαλώντας αναστολή των ενζύμων που εμπλέκονται στη φυσιολογική διάσπαση νευροδιαβιβαστών όπως η ακετυλοχολίνη.ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ

«Ανεξάρτητα από το πώς το έβλεπες, τις μικρότερες ή τις μεγαλύτερες μελέτες, υπήρχε σταθερή συσχέτιση με αυξημένη έκθεση σε εντομοκτόνα που σχετίζεται με μειωμένη συγκέντρωση σπέρματος», εξηγεί μια εκ των συγγραφέων της μελέτης Melissa Perry, επιδημιολόγος και μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο George Mason.

Όταν μάλιστα στην εξίσωση των εντομοκτόνων προστέθηκαν και άλλοι δυο παράγοντες, τότε η συσχέτιση έγινε ισχυρότερη. Οι τοξίνες του περιβάλλοντος, όπως και άλλοι ιατρικοί παράγοντες που επηρεάζουν επίσης την αναπαραγωγή, συμμετέχουν στην «τοξική συνθήκη».
Επιπροσθέτως, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι κι άλλες μελέτες ανασκόπησης έχουν δείξει ότι η ποιότητα του σπέρματος μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Μια από αυτές, έγινε το 2022 και αφορούσε ανασκόπηση ανάλογων μελετών που είχαν γίνει στο διάστημα 1973-2018.ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ
Διαπιστώθηκε, ότι ο μέσος αριθμός σπερματοζωαρίων γόνιμων ανδρών μειώθηκε από 101,2 εκατομ. σε 49 εκατομ. ανά χιλιοστόλιτρο σπέρματος. Ποσοστά, που προκαλούν ανησυχία αν και παραμένουν εντός του «φυσιολογικού» εύρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.


“Τα διαθεσιμα στοιχεια εχουν φτασει σε σημειο που πρεπει να λαβουμε ρυθμιστικα μετρα για να μειωσουμε την εκθεση σε εντομοκτονα”.
Melissa Perry/ερευνήτρια

ΤΑ ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΤΟ ΣΠΕΡΜΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙΔΡΑΣΗΣ  ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ

Είναι γνωστό, ότι για τη χαμηλή συγκέντρωση σπέρματος έχουν ενοχοποιηθεί και άλλοι παράγοντες, όπως κάποιες μορφές καρκίνου, ή η μόλυνση του περιβάλλοντος.
Ως εκ τούτου, η συσχέτιση δυο διαφορετικών παραγόντων δεν αποδεικνύει και το ποσοστό ευθύνης του κάθε παράγοντα.

«Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ένας ενιαίος βιολογικός μηχανισμός επίδρασης που να εξηγεί τις δυσμενείς συσχετίσεις που παρατηρούνται σε αυτή τη συνολική ανασκόπηση. Υπάρχουν άλλοι σημαντικοί παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη γονιμότητα με την πάροδο του χρόνου. Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει συνδεθεί με λιγότερη παραγωγή σπέρματος λ.χ. τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα σε πολλές προηγούμενες μελέτες». ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, πρόσφατη έρευνα σε ποντίκια έδειξε ότι η ρύπανση του περιβάλλοντος, προκαλεί φλεγμονώδεις διεργασίες στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα την απώλεια παραγωγής.
“Τα διαθέσιμα στοιχεία έχουν φτάσει σε σημείο που πρέπει να λάβουμε ρυθμιστικά μέτρα για να μειώσουμε την έκθεση σε εντομοκτόνα”, επισημαίνει η Melissa Perry, εκ των συγγραφέων της μελέτης ανασκόπησης.ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ

info

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο : ehp