Fb. In. Tw.
/ΒΙΟΛΟΓΙΑ /ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΔΕΕΙ ΚΟΡΩΝΟΪΟ ΚΑΙ ΟΜΑΔΑ ΑΙΜΑΤΟΣ!

ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΝΔΕΕΙ ΚΟΡΩΝΟΪΟ ΚΑΙ ΟΜΑΔΑ ΑΙΜΑΤΟΣ!

Views 1.33k

Tις τελευταίες ημέρες ακούγεται και γράφεται ότι ο τύπος του αίματος κάνει κάποιους περισσότερο ευάλωτους από άλλους, έναντι του κορωνοϊού.
Μια πληροφορία που λέει ότι όσοι έχουν αίμα τύπου Α είναι πιο ευαίσθητοι στο COVID-19. Αλήθεια ή ψέμα; Και κατά πόσο τελικά μπορούμε να βασιστούμε σε αυτό;
Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι όντως υπάρχει μια μελέτη που υποστηρίζει αυτή τη θεωρία. Αυτή η μελέτη όμως, έχει αναρτηθεί και είναι διαθέσιμη στο medRxiv. Σε έναν ιστοχώρο όπου αναρτώνται οι έρευνες που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί και αξιολογηθεί από ομότιμους. Που δεν έχουν το “ok” της επιστημονικής κοινότητας και που μπορεί όμως να το έχουν στο άμεσο μέλλον.
Ωστόσο σε περιόδους κρίσιμες όπως αυτή του θανατηφόρου ιού, που δεν μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε, η επιστημονική κοινότητα, ξεφυλλίζει αυτές τις έρευνες, ώστε να εντοπίσει ίσως στοιχεία, που μπορούν να σταθούν μέσα από άλλες τεκμηριωμένες επιστημονικές μελέτες.


“Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν, ότι η ομάδα αίματος Α είχε σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο για το COVID-19 σε σύγκριση με άλλες ομάδες αίματος. Ενώ η ομάδα αίματος Ο είχε σημαντικά μικρότερο κίνδυνο για τη μολυσματική ασθένεια”

ΤΙ ΛΕΕΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ.

Η μελέτη διεξήχθη από Κινέζους ερευνητές και επικεντρώθηκε σε 2.173 ασθενείς με COVID-19 από τρία νοσοκομεία στις πόλεις Wuhan και Shenzhen.
Η ομάδα εξέτασε τους τύπους αίματος της κανονικής κατανομής πληθυσμού σε κάθε περιοχή και στη συνέχεια τη συνέκρινε με το δείγμα των ασθενών με τον ιό, κατοίκων των ανάλογων περιοχών.

“Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν, ότι η ομάδα αίματος Α είχε σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο για το COVID-19 σε σύγκριση με άλλες ομάδες αίματος. Ενώ η ομάδα αίματος Ο είχε σημαντικά μικρότερο κίνδυνο για τη μολυσματική ασθένεια”, γράφουν οι ερευνητές στην εργασία τους.
Το έγγραφο που δημοσιεύτηκε, αναφέρει βεβαίως ότι μπορεί τα αποτελέσματα να είναι σημαντικά, ωστόσο δεν είναι απόλυτα.
Ο κανονικός πληθυσμός στο Wuhan έχει κατά 31% αίμα τύπου Α, κατά 24% τύπου Β, 9% τύπου ΑΒ και 34% τύπου Ο.
Τα άτομα με τον ιό, συγκριτικά, κατανέμονται εμφανίζονται να έχουν κατά 38% ομάδα αίματος τύπου Α, κατά 26% τύπου Β, κατά 10% τύπου ΑΒ και 25% τύπου Ο.
Παρόμοιες διαφορές παρατηρήθηκαν και στην πόλη Shenzhen.
Μπορεί λοιπόν κάποιος να διακρίνει σε αυτήν την έρευνα, ότι όντως φαίνεται πως αναλογικά νοσούν περισσότεροι πολίτες που διαθέτουν ομάδα αίματος Α. Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να πει ότι τα άτομα με τύπο αίματος Ο είναι άνοσα.


“προκύπτει ένα συναρπαστικό πραγματικά θέμα για περαιτέρω έρευνα, που αφορά στο πως ο τύπος αίματός μας, μπορεί να έλξει ή να απωθήσει έναν ιό.”

ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΑΥΤΩΝ;

Η απάντηση είναι απλή. Η μελέτη αυτή αποτελεί μια αρχή, ένα σκαλοπάτι. Θα πρέπει να ακολουθήσουν ανάλογες, οι οποίες θα βασίζονται σε μεγαλύτερες βάσεις δεδομένων, περισσότερα δείγματα δηλαδή.
Τα συμπεράσματα αυτά, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές στην διαχείριση της εξάπλωσης της νόσου. Δεν θα άλλαζαν και πολλά όμως στον περιορισμό της εξάπλωσης της. Σε αυτό το επίπεδο, το μόνο που αποδίδει μέχρι στιγμής, είναι τα αυστηρά μέτρα προστασίας και υγιεινής και ο περιορισμός των μετακινήσεων.
Υπό αυτό το πρίσμα δεν είναι δυνατόν η επιστήμη να βασιστεί στις ομάδες αίματος. Ωστόσο προκύπτει ένα συναρπαστικό πραγματικά θέμα για περαιτέρω έρευνα, που αφορά στο πως ο τύπος αίματός μας, μπορεί να έλξει ή να απωθήσει έναν ιό.
Οι επιστήμονες άλλωστε, ήδη γνωρίζουν ότι το αίμα μπορεί να κατηγοριοποιηθεί με πολλούς τρόπους, με συνηθέστερο αυτόν που βασίζεται στην ύπαρξη συγκεκριμένων μορίων ή αντιγόνων στην επιφάνεια των κυττάρων του αίματος (ΦΩΤΟ).
Ιδιαίτερα σημαντική γνώση για τις μεταγγίσεις αίματος, οπότε δεν επιθυμούμε το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς να αντιμετωπίσει διαφορετικούς τύπους αίματος, ως εισβολείς.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ξέρουμε επίσης, ότι ορισμένοι ιοί, όπως οι νοροϊοί, (σχετικό άρθρο) εκμεταλλεύονται άμεσα αυτές τις διαφορές στα αντιγόνα των κυττάρων του αίματος.

Πώς λοιπόν ο νέος κορωνοϊός θα μπορούσε να χρησιμοποιεί τους διαφορετικούς τύπους αίματος για να εισβάλλει στον Οργανισμό; Προς το παρόν, απλά δεν γνωρίζουμε.

info

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο : medRxiv
Σχετικό άρθρο: Η ΟΜΑΔΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΜΑΣ, ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΑΝ ΘΑ ΚΟΛΛΗΣΟΥΜΕ ΝΟΡΟΙΟ!