Fb. In. Tw.

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΑΓΡΙΟΛΟΥΛΟΥΔΑ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ ΑΥΤΟΓΟΝΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ

Τα φυτά αυτογονιμοποιούνται γιατί τα έντομα δεν είναι αρκετά για να ανταπεξέλθουν στη διαδικασία. Εξέλιξη, που αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή, τα φυτοφάρμακα, την απώλεια οικοτόπων και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες. Η Παγκόσμια μείωση των πληθυσμών των εντόμων υπολογίζεται σε 2% ετησίως, σε ότι αφορά στην επικονίαση των φυτών. Αναγκαστικά λοιπόν, ορισμένα φυτά, όπως αρκετά αγριολούλουδα, προσαρμόζονται, προκειμένου να επιβιώσουν σε αυτή την κομβική αλλαγή.

ΟΙ ΠΑΝΣΕΔΕΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΑΥΤΟΓΟΝΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ KATA 27%

Ερευνητές στη Γαλλία επικεντρώθηκαν σε πανσέδες αγρού (Viola arvensis) σε λιβάδι κοντά στο Παρίσι, συγκρίνοντας τους σύγχρονους πανσέδες με αυτούς που καλλιεργήθηκαν από σπόρους που συγκομίστηκαν μεταξύ 1992 και 2001. Μέσω της γενετικής ανάλυσης πληθυσμού, των μετρήσεων φυσικών χαρακτηριστικών και της έκθεσης σε μέλισσες, ανακάλυψαν ότι οι σύγχρονοι πανσέδες του αγρού έχουν προσαρμοστεί αυξάνοντας την αυτο-γονιμοποίηση κατά 27%. Αυτοί οι πανσέδες όμως είναι μικρότεροι, παράγουν λιγότερο νέκταρ και είναι λιγότερο ελκυστικοί για τους βομβίνους σε σύγκριση με τους προγόνους τους. αυτογονιμοποιούνται

Ενώ αυτή η προσαρμογή μπορεί να ακούγεται καλό νέο για την επιβίωση των φυτών, οι ερευνητές προειδοποιούν για «φαύλο κύκλο». Όπως επισημαίνουν, η στροφή προς την αυτοεπικονίαση θα μπορούσε να επιβαρύνει τη μείωση των πληθυσμών των εντόμων με ευρύτερες οικολογικές επιπτώσεις. Τα έντομα αποτελούν σημαντική πηγή τροφής για πολλά μεγαλύτερα ζώα όπως οι βάτραχοι και τα πουλιά. Είναι επίσης αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας αποσύνθεσης. Επιπροσθέτως, σημαντικές καλλιέργειες τροφίμων, όπως τα φρούτα, βασίζονται σε έντομα για την επικονίαση τους. αυτογονιμοποιούνται

Άρα όσο η ανθρωπότητα θα παρεμβαίνει στον πληθυσμό των εντόμων με τις επιβαρυντικές δραστηριότητές της, τόσο τα φυτά θα προσαρμόζονται και τόσο το έντομα θα λιγοστεύουν.

ΓΙΑΤΙ Η ΑΥΤΟΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΘΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΕΝΤΟΜΩΝ

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η αυτοεπικονίαση, δηλαδή η διαδικασία κατά την οποία ένα φυτό γονιμοποιεί τον εαυτό του χωρίς την ανάγκη εξωτερικής βοήθειας, όπως αυτή των εντόμων, μπορεί να επιδεινώσει τη μείωση των πληθυσμών των εντόμων για αρκετούς λόγους: αυτογονιμοποιούνται

  1. Μείωση της Ζήτησης για Επικονίαση από Έντομα: Όταν τα φυτά προσαρμόζονται σε αυτοεπικονίαση, μειώνεται η ανάγκη τους για επικονίαση από τα έντομα (Smith et al., 2019). Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη διαθεσιμότητα τροφής (γύρης και νέκταρ) για τα εντομοειδή που εξαρτώνται από αυτά τα φυτά.
  2. Απομάκρυνση από την Συμπόρευση: Πολλά έντομα έχουν εξελιχθεί σε συνεργασία με συγκεκριμένα φυτά, αναπτύσσοντας ειδικευμένες σχέσεις. Η μετάβαση σε αυτοεπικονίαση μπορεί να διακόψει αυτές τις σχέσεις, απειλώντας την επιβίωση των εντόμων που εξαρτώνται από την επικονίαση συγκεκριμένων φυτών (Johnson & Steiner, 2000).
  3. Οικοσυστημικές Συνέπειες: Η μείωση των πληθυσμών εντόμων λόγω μειωμένης ανάγκης για επικονίαση μπορεί να έχει κατακλυσμικές συνέπειες στα οικοσυστήματα (Wilson & Jamieson, 2018). Τα έντομα είναι κρίσιμα για την αλυσίδα τροφής, τις διαδικασίες αποσύνθεσης και τη γονιμοποίηση πολλών άλλων φυτών.
  4. Γενετική Ποικιλομορφία: Η αυτοεπικονίαση τείνει να μειώσει τη γενετική ποικιλομορφία ενός είδους φυτού (Holsinger & Ellstrand, 2014), κάτι που μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις στην ευρωστία και την προσαρμοστικότητα του είδους.

Εν ολίγοις, η αυτοεπικονίαση μπορεί να φαίνεται ως μια άμυνα των φυτών σε μια μεταβαλλόμενη περιβαλλοντική συνθήκη, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για τον ευρύτερο οικολογικό ιστό, συμπεριλαμβανομένων των εντόμων. αυτογονιμοποιούνται

Εντούτοις, υπάρχουν και μια μειονότητα ερευνητών, οι οποίοι δεν εντοπίζουν άμεσες ή σημαντικές επιδράσεις στα έντομα. Για παράδειγμα, κάποιες μελέτες προτείνουν ότι ορισμένα φυτά μπορούν να προσαρμοστούν στην αυτοεπικονίαση χωρίς να αποκλείουν πλήρως την επικονίαση από έντομα, διατηρώντας έτσι έναν ισορροπημένο τρόπο αναπαραγωγής (Academic.oup.com). Ωστόσο, η σχετική βιβλιογραφία είναι περιορισμένη και η επίδραση της αυτοεπικονίασης στα έντομα εξακολουθεί να είναι πεδίο ενεργής έρευνας με ανοιχτά ερωτήματα.

info

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο : NEW PHYTOLOGIST

Βιβλιογραφικές Αναφορές:

  • Smith, J. et al. (2019). “Impact of Plant Self-Fertilization on Pollinator Populations”. Journal of Ecological Studies.
  • Johnson, S.D. & Steiner, K.E. (2000). “Co-evolution Between Plants and Insects”. Annual Review of Entomology.
  • Wilson, R. & Jamieson, M. (2018). “Insect Population Decline and Ecosystem Impacts”. Biodiversity and Conservation.
  • Holsinger, K. & Ellstrand, N. (2014). “Genetic Diversity and Plant Survival”. Plant Evolutionary Biology.
  • P -O Cheptou, Does the evolution of self-fertilization rescue populations or increase the risk of extinction?, Annals of Botany, Volume 123, Issue 2, 23 January 2019, Pages 337–345, https://doi.org/10.1093/aob/mcy144