Παρά τις αντιδράσεις για την βιασύνη του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκρίνει μονομερώς το εμβόλιο της Pfizer, πριν την απόφαση του Ε.Μ.Α., o Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας φαίνεται ότι επιθυμεί να πέσουν οι τόνοι.
Στη Συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με θέμα τη διαχείριση των εμβολίων, ο εκπρόσωπος του Π.Ο.Υ. επισήμανε ότι είναι πάγια διαδικασία αυτή της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων της Βρετανίας όταν χρειάζεται να εγκρίνει σκευάσματα που θα χορηγηθούν στους πολίτες.
Εντωμεταξύ φαίνεται πως ο Π.Ο.Υ. προκρίνει τους Υγειονομικούς και τους άνω των 60, στους εμβολιασμους, σε σχέση με τους πολίτες με νοσήματα, ενώ αποκαλύπτει ότι έχει ήδη ξεκινήσει επαφές για την δημιουργία ηλεκτρονικού διαβατηρίου εμβολίων.
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ΕΜΒΟΛΙΩΝ ΣΥΖΗΤΑ Ο Π.Ο.Υ.
Δεν συνιστά υγειονομικά διαβατήρια, ή αντίστοιχα ανοσίας, ο Π.Ο.Υ προς το παρόν. Η πόρτα ωστόσο αυτή όχι μόνο δεν έκλεισε αλλά μάλλον άνοιξε για το άμεσο μέλλον.
Ο Dr Siddharta Sankar Datta δεν έκρυψε ότι ο Π.Ο.Υ. εξετάζει ήδη τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού πιστοποιητικού εμβολιασμού.
«Συνεργαζόμαστε πολύ στενά με την Ευρωπαϊκή επιτροπή και τον ECDC, προκειμένου να κατανοήσουμε νέες τεχνολογίες και καινοτομίες που εφαρμόζονται ήδη σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως θα γνωρίζετε, ο Π.Ο.Υ. έχει υπογράψει μνημόνιο συμφωνίας, με την Εσθονία, ώστε να εξετάσει αυτές τις ψηφιακές καινοτομίες σε σχέση με τον Covid-19. Μια από αυτές, αφορά σε ηλεκτρονικό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Η χρήση αυτής της τεχνολογίας θα πρέπει να συνάδει με το διαφορετικό νομοθετικό πλαίσιο της κάθε χώρας».
«Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ, ΟΠΩΣ ΚΑΝΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ»
Μια από τις αναμενόμενες ερωτήσεις κατά τη Συνέντευξη Τύπου του Π.Ο.Υ. ήταν η ταχεία έγκριση του εμβολίου από την Μεγάλη Βρετανία, πριν την έκδοση απόφασης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων.
Ο Dr Siddharta Sankar Datta δήλωσε ότι ο Οργανισμός είναι «ενήμερος» τοποθετώντας την πρωτοβουλία αυτή στο πλαίσιο της «κυλιόμενης επισκόπησης» (Rolling Review), σύμφωνα με την οποία δεν είναι απαραίτητη η αναμονή για τα διαθέσιμα τελικά αποτελέσματα.
Επισημάνθηκαν δε, οι «συνηθισμένες για το Ηνωμένο Βασίλειο» ισχυρές διαδικασίες αξιολόγησης εμβολίων και φαρμάκων.
«Η εμπιστοσύνη στις εθνικές Ρυθμιστικές Αρχές, είναι πολύ σημαντική, δεδομένου ότι είναι ο πληθυσμός, που θα αποτελέσει τον τελικό λήπτη αυτού του εμβολίου . Η εξέταση των δεδομένων για την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα της ασφάλειας είναι εξαιρετικά κρίσιμη για να προχωρήσουμε για το πρόγραμμα εμβολιασμού.
Η ρυθμιστική αρχή στο Ηνωμένο Βασίλειο, λαμβάνει την απόφαση για τη χρήση του εμβολίου στη χώρα με βάση τα χαρακτηριστικά του, εδώ και δεκαετίες, ώστε να εγγυηθεί την α ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και την ποιότητά του.Η διαδικασία έγκρισης ενός εμβολίου για χρήση ακολουθείται συχνά από τις ρυθμιστικές αρχές σε κάθε χώρα του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου”
ΠΡΩΤΑ ΟΙ 60+ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΟΙ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο Π.Ο.Υ. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ
Υπάρχει και μια διαφοροποίηση ως προς την πρόταση του Π.Ο.Υ. σε σχέση με την προτεραιότητα του εμβολιασμού στη χώρα μας.
Η σειρά που προκρίνει ο Οργανισμός είναι πρώτα οι Υγειονομικοί, μετά οι άνω των 60 χρόνων , ακολούθως όσοι βρίσκονται σε δομές Φροντίδας μακράς διαρκείας και στο τέλος οι ευπαθείς. Ωστόσο, όπως επισήμανε ο Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Χανς Κλούγκε, η κάθε χώρα αποφασίσει τις προτεραιότητες της.
«Κορυφαία προτεραιότητα είναι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής μέριμνας, περίπου το 10% του πληθυσμού. Στη συνέχεια άτομα άνω των 60 ετών και μετά τα άτομα που με συν νοσηρότητες. Η διαδικασία εξαρτάται επίσης από την εκάστοτε, αλλά βλέπουμε ότι αυξάνεται η συναίνεση μεταξύ των χωρών μελών ότι αυτές είναι οι ομάδες προτεραιότητας».
«ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ ΑΝΑ ΧΩΡΑ»
Ο Π.Ο.Υ. έχει ήδη προετοιμάσει έναν διαδικτυακό πίνακα όπου όλα τα μέλη θα μπορούν να εντάσσουν τα στοιχεία που σχετίζονται με τη διαδικασία του εμβολιασμού, σε κάθε χώρα ξεχωριστά και τον οποίο θα μπορούν να παρακολουθούν οι πολίτες όλων των μελών του Οργανισμού.
«Έχουμε ήδη σχεδιάσει και αναπτύσσουμε έναν πίνακα εμβολιασμού για όλα τα κράτη μέλη, ώστε να ελέγχουν και να συγκρίνουν τη διαδικασία, τον οποίο πίνακα θα μπορούν φυσικά να παρακολουθούν και οι πολίτες, στο πλαίσιο του αντίστοιχου για τη διασπορά του Covid-19».
«Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΑΝ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ»
Όπως επισήμανε ο Χανς Κλούγκε ο στόχος είναι να μένουν τα σχολεία ανοιχτά όσο το δυνατόν περισσότερο κάτι που ορίζεται ωστόσο από το βαθμό διασποράς.
«Το βασικό ζήτημα εδώ είναι ότι τα σχολεία εξαρτώνται πολύ από τη μετάδοση στη γύρω κοινότητα. Η μετάδοση του ιού συνεχίζεται όταν τα παιδιά εγκαταλείπουν τις πύλες του σχολείου. Ωστόσο, η έρευνα πάνω στο θέμα συνεχίζεται.
Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει η δεύτερη συνάντηση υψηλού επιπέδου με τους 53 Υπουργούς Υγείας και Εκπαίδευσης ώστε να επανεξετάσουμε τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν ίσως με εναλλασσόμενα μικρότερα γκρουπ (μαθητών)».
Πάντως η επικεφαλής εκτάκτων αναγκών Cathrine Smallwood επισήμανε ότι προϋπόθεση για να μειωθεί η μεταδοτικότητα στα σχολεία, είναι να μειωθεί προηγουμένως και στις αντίστοιχες κοινότητες.
«Υπάρχει η δυνατότητα να διατηρήσουμε ανοιχτά τα σχολεία, εάν οδηγήσουμε τα ποσοστά μεταδοτικότητας σε κατάλληλα επίπεδα. Τα στοιχεία από τις χώρες είναι θετικά, αλλά αυτό θα πρέπει να έχει διάρκεια».