Fb. In. Tw.

Κ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ. “ΤΟ DNA “ΚΛΕΙΔΙ” ΣΤΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ”. ΙΣΩΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2022 Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ!

Views 2.11k

Συνέντευξη στην Ειρήνη Θεοδοσίου

Radio Show: “Κορωνα στο κεφαλι μας”!

Κωνσταντινος Τριανταφυλλιδης.Ομoτιμος καθηγητης Γενετικης και Γενετικης του ανθρωπου.(DNA)
  • Στόχος μας, να διαπιστωθεί κατά πόσο το DNA του αρρώστου, μπορεί να επηρεάσει ή όχι την απόκριση στα φάρμακα και αν αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στη μόλυνση από τον ιό και τη βαρύτητα των συμπτωμάτων.
  • Ο ιός έχει τρία διαφορετικά στελέχη. Οπότε ένας άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί όχι μόνο από ένα στέλεχος Α, αλλά και από το Β ή και από το Γ και γι αυτό τα κλινικά συμπτώματα μπορεί ποικίλλουν.
  • Έχει μεγάλη σημασία η μελέτη της γενετικής σύστασης των ασθενών για να βρεθεί έτσι, ποιοι έχουν παραλλαγές που τους κάνουν πιο ευάλωτους ή πιο ανθεκτικούς απέναντι στον ιό.
  • Εάν διαβάσει όμως κάποιος την βιβλιογραφία εκείνης της εποχής, θα διαπιστώσει ότι ανάλογα με τη γενετική σύσταση του ατόμου που είχε τη μαλάρια, μπορούσε η χλωροκίνη να είναι αποτελεσματική ή όχι.
  • Η Ρεβδεσίνη ξέρουμε ότι είναι αντιικό φάρμακο και αναστέλλει τη δράση ενός ενζύμου, με το οποίο πολλαπλασιάζεται ο ιός.
  • Το κοκτέιλ αυτών των δυο φαρμάκων (ρεμβδεσιβίρη- ADD1931) έχει θεαματικά αποτελέσματα.
  • Η πρόβλεψη είναι κατά ορισμένους ότι η πανδημία αυτή θα κρατήσει τουλάχιστον μέχρι το 2022 και κατά άλλους μέχρι το 2024.

Η προβλεψη ειναι κατά ορισμενους οτι η πανδημια αυτη θα κρατησει τουλαχιστον μεχρι το 2022″.

Σπάνια το λες αυτό και εξαιρετικά σπάνια, όταν είσαι δημοσιογράφος.
Όποιος δεν θα έχει την ευκαιρία να ακούσει, ή να διαβάσει αυτή την συνέντευξη θα έχει πραγματικά χάσει ένα κάρο συμπυκνωμένη και εκλαϊκευμένη γνώση για τον κορωνοϊό, από έναν Δάσκαλο της Γενετικής Επιστήμης.
Έναν άνθρωπο που διψά για γνώση, παρά τα 80 χρόνια ζωής του. Που εξακολουθεί και διδάσκει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το μάθημα του Βιολογικού Πολέμου. Που έχει γράψει πολλά “χιλιόμετρα” σε συγγράμματα, έρευνες, μελέτες, εργαστήρια, διδασκαλία. Που εξακολουθεί και διαθέτει το σπινθηροβόλο βλέμμα και αντανακλαστικά ενός 20άρη, παρόλο που είναι ένας Σοφός.

Ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλίδης είναι ο επιστήμονας που έστειλε επιστολή στο Υπουργείο Ανάπτυξης στην οποία επέμενε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει άμεσα πρόγραμμα μελέτης DNA των πολιτών αλλά και του ιού.
Παρακάτω μας εξηγεί, γιατί η γενετική μελέτη των νοσούντων, είναι απαραίτητο να προηγείται οποιουδήποτε φαρμάκου. Ποια είναι τα φάρμακα που έχουν ήδη περάσει την τρίτη φάση αξιολόγησης και δοκιμάζονται πειραματικά σε ασθενείς. Γιατί ο ιός μπορεί να έχει κι άλλα συμπτώματα εκτός των ήδη γνωστών. Πότε θα πρέπει να αρχίσουν τα τεστ αντισωμάτων στον πληθυσμό. Με ποιον τρόπο επηρεάζει ο ιός την επιγενετική κληρονομικότητα. Τι θα κληρονομήσουν τα παιδιά μας. Πότε η ανθρωπότητα θα είναι έτοιμη να συνεχίσει και γιατί ο ίδιος πιστεύει ότι αν δεν προσέξουμε θα μιλάμε για ζωή προ και μετά Κορωνοϊού.
Ο Έλληνας γενετιστής δέχεται τηλεφωνική επιβεβαίωση και 20 μέρες μετά η Κυβέρνηση υιοθετεί τα μέτρα που προτείνει.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΘΑ ΜΕΛΕΤΑ ΤΟ DNA ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ.

Κύριε Τριανταφυλλίδη, ενημερωθήκαμε ότι η Ελλάδα μπήκε σε πρόγραμμα μελέτης του DNA νοσούντων αλλά και του ιού. Αντιλαμβάνομαι ότι αυτή η εξέλιξη είναι πολύ σημαντική για εσάς, καθώς είχατε στείλει και σχετική επιστολή στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Αλλά ως σημαντική, δεν άργησε κάπως;
H Ελλάδα συμμετείχε εδώ και καιρό σε διάφορα προγράμματα, κυρίως όσον αφορά στον έλεγχο 4ων πρωτοκόλλων που κατά την άποψή μου πολύ αργά, πρότεινε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ώστε να βρεθεί ένα πιθανό φάρμακο. Στα δυο από αυτά τα πρωτόκολλα, ένα είναι η χλωροκίνη, στο οποίο συμμετέχει και το ελληνικό δημόσιο.
Είναι σημαντικό λοιπόν το γεγονός ότι η χώρα μας, μπήκε στο πρόγραμμα μελέτης του DNA των ασθενών, όσο και του RNA του ιού.
Είχα κάνει σχετική πρόταση εδώ και 20 ημέρες περίπου στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Το ευχάριστο είναι ότι μου απήντησαν και τελικά υιοθέτησαν αυτή την πρόταση.
Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν κυρίως εργαστήρια από την Αθήνα (Πανεπιστήμο Αθηνών, Ινστιντούτο Φλέμινκ, Παστέρ, Ακαδημία Αθηνών).
Η διαδικασία θα έχει ως εξής. Καθώς ελέγχονται τα τέσσερα αυτά θεραπευτικά πρωτόκολλα, για την αξιοπιστία τους, θα γίνεται παράλληλα και η μελέτη των ασθενών κι από την άλλη, η μελέτη του RNA του ιού.
Στόχος, να διαπιστωθεί κατά πόσο το DNA του αρρώστου, μπορεί να επηρεάσει ή όχι την απόκριση στα φάρμακα και αν αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στη μόλυνση από τον ιό και τη βαρύτητα των συμπτωμάτων.
Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια στο Υπουργείο που ενέκρινε τελικά το πρόγραμμα, του ελέγχου της γενετικής σύστασης του ασθενούς.

Εξηγήστε μας γιατί είναι τόσο σημαντικό να εξετάζεται το DNA ασθενή γα τη λήψη φαρμάκου.
Η ασθένεια αυτή είναι λίγο παράξενη και κάνει διακρίσεις.
Προσβάλλονται κυρίως τα ενήλικα άτομα. Βέβαια υπάρχουν και εξαιρέσεις. Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι ότι τα κλινικά συμπτώματα ποικίλλουν και υπάρχουν τέσσερις πέντε διαφορετικές εξηγήσεις γι αυτό.
Ένας παράγοντας είναι το DNA του ανθρώπου. Δεύτερος, είναι οι ενδεχόμενες ποικιλίες στο RNA του ιού. Τρίτος παράγοντας είναι το φύλλο. Τέταρτος, είναι το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου που έχει μολυνθεί και πέμπτος παράγοντας η γεωγραφία.
Όσον αφορά στον ιό έχει διαπιστωθεί ήδη ότι υπάρχουν τρία διαφορετικά στελέχη. Οπότε ένας άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί όχι μόνο από ένα στέλεχος Α, αλλά και από το Β ή και από το Γ και γι αυτό τα κλινικά συμπτώματα μπορεί ποικίλλουν.

ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΟΛΥΝΘΕΙ ΜΕ ΕΝΑ Η ΚΑΙ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΙΟΥ.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό που μας λέτε καθώς είναι πιθανόν ο ιός να εκφράζεται και με άλλα συμπτώματα πέραν αυτών που ήδη γνωρίζουμε, ανάλογα με το στέλεχος, ή τα στελέχη από τα οποία έχει κάποιος προσβληθεί.
Βεβαίως. Έχει διαπιστωθεί μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις άτομα να έχουν μολυνθεί ταυτόχρονα και από τα δυο στελέχη. Και το Α και το Β.
Υπάρχουν βεβαίως κι άλλα συμπτώματα για τον ιό που ενδέχεται να μην τα γνωρίζουμε. Μας είχαν κάνει εντύπωση αρχικά τα προβλήματα στο γαστρεντερολογικό σύστημα.
Η εξήγηση ήταν απλή. Ο ιός, για να εισέλθει στα κύτταρά μας, χρησιμοποιεί μια “κερκόπορτα” μια πρωτεϊνη, που λέγεται ACE 2, ή μετατρεπτικό ένζυμο. Αυτό το γονίδιο έχουμε μελετήσει κι εμείς στο δικό μας εργαστήριο στο ΑΠΘ.
Στο ανθρώπινο γονίδιο υπάρχουν 10 διαφορετικές παραλλαγές, δέκα διαφορετικές μεταλλάξεις οι οποίες έχει διαπιστωθεί ότι εκφράζονται στις αρτηρίες μας, εκφράζονται επίσης στους πνεύμονες, στα νεφρά, στο συκώτι και στα έντερα. Οπότε εφόσον το γονίδιο αυτό εκφράζεται και στα έντερα, είναι πιθανόν να υπάρχουν παρενέργειες και εκεί.
Ένα άλλο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι οι ενδεχόμενες παραλλαγές στο μετατρεπτικό ένζυμο, έχει διαπιστωθεί ότι επηρεάζουν τη διαμόρφωση της πρωτεΐνης. Έτσι ο ιός μπορεί να δεσμευτεί με τις ακτίνες του, ή όχι στην πρωτείνη των κυττάρων μας και από την άλλη, ακόμη και αν προσδεθεί ενδέχεται να μην περνάει εύκολα, ή να υπάρξουν δυσκολίες εισβολής του στα κύτταρά μας. 

Η ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ “ΔΕΙΧΝΕΙ” ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΑΛΩΤΟΙ Ή ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΝ ΙΟ.

Οπότε αυτό απαντά και στο γιατί άτομα μιας οικογένειας κάποιοι κόλλησαν και κάποιοι όχι τον ιό.
Και γι’αυτόν ακριβώς τον λόγο έχει μεγάλη σημασία η μελέτη της γενετικής σύστασης των ασθενών για να βρεθεί έτσι, ποιοι έχουν παραλλαγές που τους κάνουν πιο ευάλωτους ή πιο ανθεκτικούς απέναντι στον ιό.
Ένα παράδειγμα που ισχύει και είναι γνωστό, αφορά στο HIV, τον ιό του AIDS. Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που ακόμη και να μολυνθούν με αίμα ασθενούς, δεν προσβάλλονται λόγω της γενετικής τους σύστασης. Δεν έχουν δηλαδή στο DNA τους την “κερκόπορτα” που να επιτρέπει την είσοδο στον ιό, στα κύτταρα.

Οι εξετάσεις αυτές του DNA του ασθενούς είναι χρονοβόρες; Πόσο εύκολη είναι η διαδικασία αυτή με το πλήθος αυτό των ασθενών, ώστε να λάβουν τη χλωροκίνη στη σωστή δόση. Τα υπάρχοντα εργαστήρια μπορούν να στηρίξουν το πλήθος των δειγμάτων που θα προκύψουν;
Πλέον, στα εργαστήρια μπορούμε να μελετήσουμε όλο το DNA σας, δηλαδή 21.000 γονίδια μέσα σε μια μέρα και κόστος όχι μεγαλύτερο των 600ων ευρώ.
O «τσελεμεντές» της ανάλυσης του DNA, έχει γραφτεί από Έλληνα επιστήμονα τον Αθανασιάδη στη Βοστώνη, ενώ υπάρχουν κρατικά και ιδιωτικά εργαστήρια, που μπορούν σε ελάχιστο χρόνο να μελετήσουν τα δείγματα με μηχανήματα τρίτης γενιάς.
Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και ο Τράμπ, αποφάσισε να μελετήσει το DNA 100.000 Αμερικανών. Κάτι ανάλογο έγινε και στην Αγγλία, αλλά και στην Εσθονία, με δωρέαν μάλιστα εξετάσεις, έτσι ώστε κάθε κάτοικος της χώρας να μπορεί να λάβει αν χρειαστεί φάρμακο ανάλογο με το DNA του, σε μια προσωποποιημένη θεραπευτική αγωγή.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να προκηρύξει πρόγραμμα το 2021, με επιχορήγηση αρκετών χρημάτων για τα κράτη που θα ήθελαν να μελετήσουν δωρεάν το DNA των πολιτών, ώστε ο καθένας να γνωρίζει το γενετικό προφίλ του και ο ειδικός γιατρός, να αποφασίζει για το φάρμακο και τη δόση, όποτε προκύψει ανάγκη. Ήδη στις ΗΠΑ τουλάχιστον 50 φάρμακα χορηγούνται μόνο μετά από τεστ DNA για ένα συγκεκριμένο γονίδιο.

ΓΙΑΤΙ ΔΙΙΣΤΑΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΧΛΩΡΟΚΙΝΗΣ. ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ Η ΡΕΒΔΕΣΙΝΗ

Για το φάρμακο της χλωροκίνης που χορηγείται πλέον και σε ασθενείς στην χώρα μας υπάρχουν διιστάμενες απόψεις. Τελευταίο παράδειγμα η Ρίτα Γουίλσον, σύζυγος του ηθοποιού Τομ Χανκς, η οποία μετά την ανάρρωσή της μίλησε για “ακραίες παρενέργειες”, με τρομερή ναυτία, ίλιγγο και αδυναμία.
Είναι γνωστό ότι ο αρμόδιος Οργανισμός που εγκρίνει τα φάρμακα στην Ευρώπη , δεν ενέκρινε τη χλωροκίνη για θεραπευτικούς λόγους.
Εγώ θα σας δώσω μια εξήγηση γιατί βγαίνουν τόσο αντικρουόμενα τα αποτελέσματα από τη χρήση χλωροκίνης στα διάφορα εργαστήρια.
Είναι γνωστό ότι η χλωροκίνη είναι ένα ανθελονοσιακό φάρμακο, έχει χρησιμοποιηθεί στην καταπολέμηση της μαλάριας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Εάν διαβάσει όμως κάποιος την βιβλιογραφία εκείνης της εποχής, θα διαπιστώσει ότι ανάλογα με τη γενετική σύσταση του ατόμου που είχε τη μαλάρια, μπορούσε η χλωροκίνη να είναι αποτελεσματική ή όχι.
Θα πρέπει να γίνει πλέον κατανοητό στην Ελλάδα ότι μιλάμε πλέον για εξατομικευμένη ιατρική, ή ιατρική ακρίβειας, για φάρμακο που είναι δηλαδή κατάλληλο για τον κάθε έναν ξεχωριστά.
Άρα λοιπόν στη σύζυγο του Τομ Χάνγκς, θα έπρεπε να γίνει παράλληλα με τη χορήγηση και εξέταση ενός γονιδίου που λέγεται Kυτόχρωμα CYP2C8. Οι παραλλαγές του γονιδίου αυτού, καθορίζουν και την ποσότητα της δόσης. Και στην Ελλάδα λοιπόν οι ασθενείς που λαμβάνουν αυτό το φάρμακο θα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε έλεγχο και της γενετικής σύστασης γι αυτό το γονίδιο τουλάχιστον, έτσι ώστε να καθορίζεται η ακριβής δόση της χλωροκίνης.

Άρα λοιπόν η Ρίτα Γουίλσον έπαθε overdose, πήρε περισσότερο φάρμακο απ’ ότι η ίδια μπορούσε να αντέξει.
Εάν δεν ενδείκνυται η χρήση της χλωροκίνης για κάποιον ασθενή με  Covid-19, λόγω του γονιδιώματός του, υπάρχει εναλλακτικό φάρμακο;

Έχει μεγάλη σημασία να πούμε ότι η Ελλάδα δεν συμμετέχει μόνο στις έρευνες για τη χλωροκίνη, αλλά συμμετέχει σε συνεργασία με τον Π.Ο.Υ, μέσω τριών ή τεσσάρων νοσοκομείων της και σε ένα άλλο φάρμακο τη Ρεβδεσιβίρη (remdesivir).
Αυτό το φάρμακο που χορηγείται πειραματικά και στην Ελλάδα, βρίσκεται ήδη στο 3ο στάδιο της αξιολόγησης, σε αντίθεση με τη χλωροκίνη. Η Ρεμδεσιβίρη ξέρουμε ότι είναι αντιικό φάρμακο και αναστέλλει τη δράση ενός ενζύμου, με το οποίο πολλαπλασιάζεται ο ιός.
Πριν λίγες ημέρες, δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό SCIENCE, η παράξενη δομή αυτού του ενζύμου, η οποία λέγεται «RNA Πολυμεράση». Η Ρεμδεσιβίρη πάει και προσκολλάται σε αυτή τη δομή, απενεργοποιώντας το ένζυμο αυτό και έτσι ο ιός δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί.

Είπατε ότι το φάρμακο αυτό βρίσκεται στο 3ο στάδιο της αξιολόγησης. Εξηγήστε μας τι σημαίνει αυτό.
Σημαίνει ότι εξετάστηκε σε κυτταροκαλλιέργειες και μολυσμένα ζώα και είχε θετικά αποτελέσματα. Ήδη πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα αρχικά σε 56 ασθένειες στους οποίους χορηγήθηκε το φάρμακο αυτό και η απόκριση ήταν θετική. Επιπλέον, το φάρμακο αυτό εξετάζεται σε όλο τον κόσμο σε 120 ασθενείς. Φαίνεται πως η τρίτη φάση αξιολόγησής του θα ολοκληρωθεί μέσα στον Απρίλιο και τον Μάιο θα πάμε στην τέταρτη φάση, σε μια μαζικότερη εφαρμογή. Άποψή μου είναι ότι η Ρεβενσιβίνη, μέχρι τον Ιούνιο θα μπορούσε να είναι ένα αντιικό φάρμακο για την περίπτωση της ιογενούς πνευμονίας.
Οι παρενέργειες που έχουν διαπιστωθεί στα ζώα δεν θα ήταν σοβαρές για να περάσει το φάρμακο στην επόμενη φάση. Το ποσοστό επιτυχίας στους σοβαρά ασθενείς που χορηγήθηκε ήταν γύρω στο 70%.

ΠΟΙΟ ``ΚΟΚΤΕΙΛ`` ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΔΕΙΧΝΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΘΕΑΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ. ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΑΣΜΑ ΜΕ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΩΝ.

Γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια παραγωγής αντιϊκού φαρμάκου και στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.
Το φάρμακο αυτό λέγεται ADD1931 και βρίσκεται επίσης στην 3o στάδιο αξιολόγησης. Το κοκτέιλ αυτών των δυο φαρμάκων (Ρεμδεσιβίρη- ADD1931) έχει θεαματικά αποτελέσματα. Το ADD1931 δεν χορηγείται ενέσιμα, αλλά και υπό τη μορφή χαπιού. Δρα σχεδόν άμεσα. Δηλαδή μέσα σε 12-24 ώρες από τη χορήγησή του. Μπορεί δε να χορηγηθεί τόσο για τη θεραπεία όσο και για την προφύλαξη έναντι του κορωνοϊού. Το πιο σημαντικό είναι πως διαπιστώθηκε ότι όπου χορηγείται η Ρεμδεσιβίρη και δημιουργούνται μεταλλάξεις στον ιό, το νέο αυτό φάρμακο τις καταπολεμά. Και αντίστροφα. Άρα ένα κοκτέιλ αυτών των δυο φαρμάκων θεραπεύει αλλά και σταματά και τα ανθεκτικά στελέχη του ιού. Ο συνδυασμός αυτός δε, είναι ευρέως φάσματος. Μπορεί δηλαδή να καταπολεμήσει όχι μόνο αυτόν τον κορωνοιό, αλλά και άλλους στο μέλλον.

Το πλάσμα πρώην ασθενών, ενισχυμένο με αντισώματα, δεν αποτελεί ενδεδειγμένο τρόπο αντιμετώπισης;
Αυτή είναι η 5η μεθοδολογία που είναι γνωστή εδώ και 100 χρόνια!
Είχε χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά κατά την Ισπανική γρίπη το 1918. Σε αυτή την περίπτωση από άτομα τα οποία ιάθηκαν και ύστερα από 30 ημέρες λαμβάνεται πλάσμα αίματος που έχει τα αντισώματα στον ιό. Αυτό το πλάσμα χορηγείται στους ασθενείς. Κι αυτή η μεθοδολογία εγκρίθηκε επίσης από το Υπουργείο Ανάπτυξης και θα αξιολογηθεί  ως ένα 5ο Πρωτόκολλο αντιμετώπισης της ιογενούς πνευμονίας.

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΑΝΘΕΚΤΙΚΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΥΝ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ. ΠΟΤΕ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ.

Τα ανθεκτικά βακτήρια, αποτελούσαν τον νούμερο ένα εχθρό της ανθρωπότητας, πριν την πανδημία, μερικά από τα οποία δεν τα απειλεί πια κανένα φάρμακο. Τι μερίδιο έχει αυτό στην τελική φάση της επίθεσης του ιού, οπότε τα βακτήρια αναλαμβάνουν να ολοκληρώσουν το έργο του. Αναρωτιέμαι, αν δεν είχαμε οδηγήσει με την κακή χρήση αντιβιοτικών στην ανθεκτικότητα κάποιων βακτηρίων, άν θα μπορούσαμε σε αυτήν ακριβώς τη φάση, να ελέγξουμε την κατάσταση, ώστε να δώσουμε χρόνο ζωής στον ασθενή.
Οι γιατροί χορηγούν παράλληλα με τα αντιικά φάρμακα και αντιβιοτικά. Τα αντιβιοτικά υποβοηθούν την κατάσταση, δεν καταπολεμούν τον ιό. Εάν δεν υπήρχαν βακτήρια που είναι ανθεκτικά μέχρι και 5-6  αντιβιοτικά, σίγουρα η θεραπεία, όχι μόνον σε αυτή, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις θα ήταν θετική.

Μιλάμε περισσότερο για φάρμακα και λιγότερο για εμβόλιο. Είναι πραγματικά τόσο μεγάλες οι δυσκολίες στην δημιουργία του; Τι νόημα θα είχε ένα εμβόλιο εάν προκύψει αργά, εφόσον καθώς όσο περνάει ο καιρός πηγαίνουμε σε ανοσία αγέλης.
Στη γρίπη ξέρουμε ότι αν κάποιος νοσήσει την ερχόμενη χρονιά θα έχει ανοσία σε αυτό το στέλεχος. Δυστυχώς στην περίπτωση των Κορωνοϊών, η ανοσία αυτή έχει διαπιστωθεί ότι διαρκεί μικρό χρονικό διάστημα και γι αυτό δεν μπορούμε να μιλάμε ακόμη για ανοσία αγέλης. Σήμερα, υπάρχει μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο «SCIENCE” και η οποία ακριβώς διαπραγματεύεται το ποσοστό της ανοσίας, από τους προηγούμενους Κορωνοϊούς.
Υπάρχει πάντως μια ευτυχής παραξενιά στον Κορωνοϊό. Ενώ το RNA της γρίπης, δημιουργεί πολλές μεταλλάξεις καθώς πολλαπλασιάζεται, το αντίστοιχο του κορωνοιού, ναι μεν δημιουργούνται μεταλλάξεις, αλλά έχει ένα επιδιορθωτικό σύστημα λαθών. Άρα καθώς πολλαπλασιάζεται δημιουργεί λιγότερα λάθη, λιγότερες μεταλλάξεις. Έτσι περιμένω, αν δημιουργηθεί εμβόλιο μέσα στους επόμενους 8-10 μήνες, να είναι πιο αποτελεσματικό, από εκείνο της γρίπης.

Εάν όμως αργήσει περισσότερο από 8-10 μήνες, κ. Καθηγητά έχει, ή δεν έχει νόημα τελικά, το εμβόλιο.
Η δική μου απάντηση είναι καταφατική. Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε εμβόλιο! Γιατί το εμβόλιο είναι αυτό που θα μας γυρίσει σε κάποια κανονικότητα. Η πρόβλεψη είναι κατά ορισμένους ότι η πανδημία αυτή θα κρατήσει τουλάχιστον μέχρι το 2022 και κατά άλλους μέχρι το 2024. Το φάρμακο εφόσον μέσα στους επόμενους δυο μήνες θα υπάρξει απλώς θα είναι στην φαρέτρα των γιατρών για να μην αποβιώσουν πάρα πολλά άτομα και να υπάρχει ένα «όπλο» για τη θεραπεία τους. Αυτό όμως δεν είναι λύση. Η λύση είναι ένα εμβόλιο. Η χορήγηση του εμβολίου κάθε χρόνο, όπως γίνεται την περίοδο του Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου, ακριβώς όπως στη γρίπη, θα μας δίνει ανοσία έστω για ένα χρόνο. Μ αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε να έχουμε τη δυνατότητα να συνεχίζουμε τις δουλειές μας και να μην χρειαζόμαστε την καραντίνα, που σήμερα είναι η μοναδική λύση.

ΕΜΒΟΛΙΟ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ. ΠΟΤΕ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ ΤΑ ΤΕΣΤ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΩΝ.

Θεωρείτε ότι μπορεί να υπάρχει κάποια σχέση, μεταξύ του εμβολίου κατά της φυματίωσης που έκαναν μαζικά Ελλάδα και Πορτογαλία και το γεγονός ότι οι δυο αυτές χώρες έχουν λιγότερα κρούσματα;
Είναι αντικρουόμενα τα αποτελέσματα. Ενδέχεται όμως να
έχει δημιουργηθεί κάποιο αντίσωμα που να βοηθάει την κατάσταση. Οι
μελέτες συνεχίζονται. Όπως επίσης διερευνάται το ζήτημα με τα αυτοάνοσα νοσήματα και τους ασθενείς που λαμβάνουν αναστολείς κυτταροκινών.

Εσείς κύριε Τριανταφυλλίδη θα προτείνατε τεστ αντισωμάτων στον πληθυσμό; Πότε και γιατί;
Περιμένουμε αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων, πέρα από τα τεστ DNA, ώστε να ο κόσμος να γνωρίζει μέσα σε δυο λεπτά, αν έχει μολυνθεί από τον ιό και αν έχει κάνει αντισώματα. Θα τα χρειαστούμε αυτά τα τεστ, όταν αρχίσουμε πια να έχουμε σταδιακή άρση των μέτρων. Τα άτομα που θα έχουν ανοσία θα μπορούν να επιστρέψουν κανονικά στη δραστηριότητά τους.

ΠΩΣ Ο ΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΓΕΝΕΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ

Γνωρίζουμε αν αυτή η επιδρομή του συγκεκριμένου RNA ιού στην ανθρωπότητα, ξεκλειδώνει και κάποιες ασθένειες; Είναι δυνατόν να περάσει στον ανθρώπινο οργανισμό και νέες πληροφορίες, ή ακόμη και να μεταφέρει πληροφορίες, από τον έναν ασθενή στον άλλο;
Ο ιός αυτός δεν είναι ρετροϊός. Είναι RNA ιός όπως και ο ρετροϊός. Όταν εισέρχεται μέσα στο κύτταρό μας πολλαπλασιάζεται στα ριβοσώματα παραμένει στο κυτταρόπλασμα και δεν πάει στον πυρήνα που είναι το DNA μας. Αντιθέτως οι ρετροιοί αναδιατάσσουν όλο το DNA μας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν όλες αυτές οι ασθένειες και κυρίως καρκινικές καταστάσεις. Έτσι ακόμη και αν προσβληθεί ένα άτομο με RNA ιούς, όπως ο κορωνοϊός, δεν υπάρχει πιθανότητα να μπει στον γενετικό του υλικό και να προκαλέσει μεταλλάξεις. Παρόλα αυτά έχει διαπιστωθεί ότι ο Κορωνοϊος, μπορεί να επηρεάσει με τις αντιδράσεις που γίνονται μέσα στο σώμα μας την επιγενετική κηρονομικότητα. Ένας όρος που χρησιμοποιείται εδώ και έξι με εφτά χρόνια, σύμφωνα με τον οποίο το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, μαζί με το DNA μας, αλληλεπιδρούν και αλλάζουν διάφορες ρίζες επί του DNA μας που λέγονται μεθυλικές ομάδες. Αυτές είναι περιοχές για τη ρύθμιση της έκτασης των γονιδίων και έτσι με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατόν να κληρονομηθούν περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όχι μόνο στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας. Έχει αποδειχθεί ότι και αυτός ο ιός εφόσον επηρεάζει το περιβάλλον των κυττάρων μας ενδέχεται να έχει επιγενετικές τροποποιήσεις. Όχι όμως γενετικές.

Η ΓΟΝΙΔΙΑΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ KAI H ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ. ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ «ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΥΓΕΙΑΣ». ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ DNA ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ.

Μιλήσαμε για την εξατομικευμένη επίδραση φαρμάκων που είναι και ο στόχος για τη θεραπεία. Θα έλεγα λοιπόν ότι η καταγραφή της γενετικής σύστασης των ανθρώπων ανοίγει δυστυχώς και μια άλλη πόρτα, λίγο πιο σκοτεινή. Τι θα σημάνει αν αυτά τα στοιχεία πέσουν στα χέρια ακατάλληλων. Γνωρίζουμε ας πούμε σήμερα ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να προχωρήσεις σε ασφάλεια ζωής αν έχεις ξεπεράσει έναν καρκίνο, ή μια σοβαρή ασθένεια της καρδιάς.
Είναι όντως επικίνδυνο όλο αυτό. Θα πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε. Έχω αθρογραφήσει πολλές φορές για την τεχολογία του DNA. Εκατομμύρια συνάνθρωποί μας παίρνουν το σάλιο τους το στέλνουν σε αυτές τις 20-30 εταιρείες, που κάνουν αναλύσεις DNA με μικρό κόστος προκειμένου να ιχνηλατήσουν τους προγόνους τους.
Δυστυχώς έχει διαπιστωθεί σε αυτές τις περιπτώσεις ότι χάκερς μπορούν να μπουν και να πάρουν τα αποτελέσματα.

Εντωμεταξύ τόσο στη Γερμανία όσο και στις ΗΠΑ πλέον επιτρέπεται χρήση αυτών των δημόσιων και ιδιωτικών τραπεζών, από το FBI, ώστε να αποκαλυφθούν άτομα που έχουν διαπράξει εγκλήματα.
Πρώτα απ’ όλα οι επιστήμονες πρέπει να χρησιμοποιούν ένα λογισμικό αδιάτρητο. Θέλω να πιστεύω ότι τουλάχιστον στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μπουν οι κατάλληλες ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε να μην χρησιμοποιούνται τα στοιχεία αυτά για γενετικές διακρίσεις.
Το πιο αποκρουστικό παράδειγμα που έχω ακούσει, είναι ότι υπάρχει κάποιος πάρα πολύ πλούσιος, ο οποίος χρησιμοποιώντας αυτές τις βάσεις δεδομένων θέλησε να διαπομπεύσει εκείνους που έχουν «γκέι γονίδια». Επομένως, υπάρχουν πάντα οι κακόβουλοι. Αλλά όπως και το μαχαίρι, θέλω να πιστέψω ότι θα χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία του DNA προς όφελος του ανθρώπου.

Μια τεχνολογία που μπορεί να μας οδηγήσει και σε έναν βιολογικό πόλεμο;
Εξακολουθώ και διδάσκω στο τμήμα Βιολογίας το μάθημα του Βιολογικού πολέμου. Είναι γνωστό ότι πλέον έγινε βιοσύνθεση στο εργαστήριο όχι μόνο RNA και DNA ιών, αυτό είναι παιχνίδι, γίνεται σε λίγες ημέρες, αλλά και βιοσύνθεση του γενετικού υλικού του βακτηρίου της Εσερίχια κόλι. Επίσης έγινε η βιοσύνθεση της μαγιάς που χρησιμοποιούμε στο ψωμί μας. Η τεχνολογία υπάρχει.

Να υποθέσω ότι γνωρίζετε και αρκετά ατυχήματα σε τέτοια εργαστήρια.
Είναι γνωστό ότι έχουν γίνει. Ακόμη και γα τον κορωνοϊό λένε ότι υπήρχε ατύχημα σε εργαστήριο βιολογικών όπλων στην πόλη Γιουνάν. Στη Ρωσία αν θυμηθούμε με τον άνθρακα. Από εργαστήριο βιολογικού πολέμου είχε απελευθερωθεί στη φύση άνθρακας, με αντίστοιχη μόλυνση στα ζώα αλλά και τους ανθρώπους. Οι Ρώσοι το αρνούνταν αλλά τελικά ζήτησαν τη συνδρομή Αμερικανών επιστημόνων, οι οποίοι με τις τεχνολογίες DNA ιχνηλάτησαν το σημείο.
Μη ξεχνάμε ότι με τεχνολογίες DNA μπόρεσαν οι επιστήμονες να βρουν από που προέρχονταν οι φάκελοι με άνθρακα που αποστέλλονταν στις ΗΠΑ .

Πόσο δύσκολο είναι να «στοχεύσει» κάποιος στους κατοίκους και μόνο μιας χώρας, σήμερα, στο πλαίσιο ενός τέτοιου βιολογικού πολέμου.
Παρά την αλματώδη πρόοδο της γενετικής, δεν έχει βρεθεί καμία παραλλαγή DNA, που να αναφέρεται σε ανθρώπινους πληθυσμούς. Κι εφόσον δεν έχει βρεθεί συγκεκριμένο στοιχείο του DNA που να μπορεί να χαρακτηρίζει μόνο τους κατοίκους μιας χώρας, για παράδειγμα μόνο τους Κινέζους ή μόνο τους Αμερικανούς, τότε δεν υπάρχει αυτή η πιθανότητα.
Πέρα από αυτό όμως, η εμπειρία από τα Βιολογικά και Χημικά όπλα από τον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο ακόμη, οπότε το 1916 χρησιμοποιήθηκαν στο Βέλγιο από τους Γερμανούς, δεν ήταν η αναμενόμενη, για τους επιτιθέμενους.
Αποδείχθηκε ότι μολύνονται και οι ίδιοι αναλλάξει ο αέρας. Παρ’όλα αυτά, τουλάχιστον 20 χώρες του πλανήτη, διαθέτουν βιολογικά όπλα και συνεπώς έχουν τη δύναμη να εξαφανίσουν τον πληθυσμό της γης.

Σε αυτήν την πανδημία όλοι οι εμπλεκόμενοι κλήθηκαν αλλά κυρίως προσφέρθηκαν να κάνουν περισσότερα από αυτά που υποχρεούται.. Γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό, εργαζόμενοι σε διάφορους τομείς. Δεν θα μπορούσε η ερευνητική κοινότητα που αναζητά εμβόλιο και φάρμακο και εργάζεται με τη στήριξη των φαρμακευτικών εταιριών να κάνει το ίδιο; Δηλαδή να συγκεντρωθούν οι μεγαλύτερες εταιρίες ανά τον κόσμο και να πουν δουλεύουμε όλοι μαζί και παράγουμε το εμβόλιο για όλους, δωρεάν, χωρίς πατέντα. Δεν θα είχαμε πιο γρήγορα το αποτέλεσμα;
Μπορώ να πω ήδη, ότι όλα τα επιστημονικά περιοδικά επιτρέπουν την άμεση γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων τους σε όλη την επιστημονική Κοινότητα! Συμβαίνει για πρώτη φορά και ασχολούμαι με την έρευνα από το 1971. Για πρώτη φορά όλα τα στοιχεία είναι ελεύθερα προσβάσιμα από όλους, άρα υπάρχει αλτρουιστική συνεργασία και αλληλεγγύη ανάμεσα σε όλες τις επιστημονικές ομάδες. Υπάρχουν πάρα πολλοί φιλάνθρωποι, όπως ο Νιάρχος ή ο Γκέιτς, που είτε μας αρέσει είτε όχι, έχουν δώσει εκατομμύρια για τη χρηματοδότηση της έρευνας των εμβολίων αλλά και των φαρμάκων.
Ευελπιστώ λοιπόν ότι η πρόταση του κ.Μητσοτάκη προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνει πράξη. Δηλαδή οι εταιρίες που έχουν αναπτύξει εμβόλιο ή φάρμακο, εφόσον δοθεί ένα έστω μικρό ποσό, να χορηγήσουν δωρεάν την πατέντα, για να παραχθεί σε όλες τις χώρες.
Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Όλοι μαζί αλληλέγγυοι πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάρα που λέγεται Κορωνοϊός.

“Η ίωση αυτή δεν είναι μια απλή γρίπη.
Ο κορωνοϊός είναι ύπουλος, αθόρυβος, άγνωστος και πολύ παράξενος ιός.
Θα πρέπει να προσέξουμε όλοι. Γιατί αλλιώς, αυτό το οποίο φοβάμαι είναι ότι ο ιός αυτός θα επηρεάσει τόσο τη ζωή μας, που θα μιλάμε για προ κορωνοϊού ζωή και μετά κορωνοϊού, ζωή.
Αν δεν συνετιστούμε θα ζούμε με συνεχή καραντίνα. Ήδη αλλάζουν οι ατομικές μας ελευθερίες, έχει αλλάξει ο τρόπος συμπεριφοράς μας, ο τρόπος που χαιρετάμε και πολλά άλλα. Δεν θέλουμε να γίνουμε Κίνα, όπου στο κινητό μας θα υπάρχει ένα λογισμικό τύπου «Big Brother», που θα μας εντοπίζει σε κάθε σημείο τους εμβολιασμένους και μη και θα καταγράφει την κάθε κίνησή μας…”

info

Βιογραφικό/Πληροφορίες ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Ο Κωνσταντίνος Δημητρίου Τριανταφυλλίδης είναι Έλληνας γενετιστής και πανεπιστημιακός.[1]Γεννήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 1940 στην Χαριτωμένη Δράμας. Είναι παντρεμένος και έχει δυο παιδιά. Διετέλεσε Πρόεδρος Τμήματος Βιολογίας Α.Π.Θ επί 6 έτη. Μέλος της Συγκλήτου του Α.Π.Θ, μέλος της ολομέλειας της Επιτροπής Ερευνών του Α.Π.Θ, δ/ντής του Τομέα Γενετικής, Ανάπτυξης και Μοριακής Βιολογίας, και δ/ντής Εργαστηρίου Γενικής Βιολογίας του Τμήματος Βιολογίας Α.Π.Θ. Κατέχει, επίσης τον τίτλο του Ομότιμου Καθηγητή.[2] Είναι περισσότερο γνωστός για την μελέτη γενετικού υλικού DNA της Ελλάδας και των κατοίκων της.[3]

Επαγγελματική σταδιοδρομία

Το 1959 πέτυχε στις εισαγωγικές εξετάσεις του Φυσιογνωστικού Τμήματος της Φ.Μ.Σ. του ΑΠΘ. Πήρε υποτροφία του Ι.Κ.Υ. σε όλη τη διάρκεια των σπουδών και αποφοίτησε το 1963 με βαθμό “ΑΡΙΣΤΑ”. Το 1971 έγινε διδάκτορας της Φ.Μ. Σχολής του Α.Π.Θ. με βαθμό ΑΡΙΣΤΑ και το 1978 έγινε Υφηγητής της Φ.Μ. Σχολής του ΑΠΘ. Το 1973-1975 έκανε μεταδιδακτορικές σπουδές στο Department of Zoology, Division of Genetics, University of Texas, Austin, U.S.A. Το 1988 έκανε εξάμηνη μετεκπαίδευση στο Τμήμα Γενετικής Ανθρώπου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Newcastle της Αγγλίας. Τα έτη 1980, 1981, 1985 έκανε μετεκπαίδευση στη Γαλλία, τη Βουλγαρία και την Αγγλία, αντιστοίχως.

  • 1966-1972: Βοηθός Εργαστηρίου Γ. Βιολογίας ΑΠΘ
  • 1973-1978: Επιμελητής Εργαστηρίου Γ. Βιολογίας ΑΠΘ
  • 1978-1982: Υφηγητής Εργαστηρίου Γ. Βιολογίας ΑΠΘ
  • 1982-1983: Επίκ. Καθηγητής Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ
  • 1983-1986: Αναπλ. Καθηγητής Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ
  • 1986-2007: Καθηγητής Τμήματος Βιολογίας, ΑΠΘ

Διοικητικό έργο

  • 1984-1987: Δ/ντής Τομέα Γενετικής, Ανάπτυξης και Μοριακής Βιολογίας, Τμήμα Βιολογίας, ΑΠΘ
  • 1988-2001: Δ/ντής Εργαστηρίου Βιολογίας Ανάπτυξης, Τμήμα Βιολογίας ΑΠΘ
  • 1989-1991: Δ/ντής Τομέα Οικολογίας, Τμήμα Βιολογίας ΑΠΘ
  • 1989 -1995: Πρόεδρος Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ
  • 1993 -1995: Μέλος της Συγκλήτου
  • 2001-2007: Μέλος της ολομέλειας της Επιτροπής Ερευνών
  • 2004-2007 : Δ/ντής Εργ/ίου Γ. Βιολογίας, Τμήμα Βιολογίας

Ερευνητικό Αντικείμενο

Έχει πάρει μέρος σε πληθώρα χρηματοδοτούμενων διεθνών καινοτόμων ερευνητικών προγραμμάτων που σχετίζονται με μοριακές (DNA) αναλύσεις σε πολλά ζωικά είδη (αγριόχοιρους, αγελάδες, πέρδικες και καλλιεργούμενα ψάρια) καθώς και τη γενετική ταυτοποίηση και διαχείριση αυτών. Στην μελέτη της γενετικής σύστασης των κατοίκων της Ελλάδας με κλασικούς και DNA δείκτες με στόχο τη διερεύνηση της βιολογικής ιστορίας των Ελλήνων και της σχέσης τους με άλλους λαούς της Ευρασίας. Στην μοριακή διερεύνηση κληρονομικών ασθενειών χρησιμοποιώντας τεχνικές DNA και τον ελεγχο ιατροδικαστικών περιπτώσεων με χρήση DNA. Όπως επίσης στην μελέτη της γενετικής δομής και των τρόπων βελτίωσης και διαχείρισης ζώων και στην εκτίμηση των επιπτώσεων ανθρωπογενών δραστηριοτήτων στη γενετική σύσταση του ανθρώπου και ζωικών ειδών. Έχει δημοσιεύσει συνολικά 277 εργασίες, 119 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά, 154 ανακοινώσεις σε πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων και 3 άρθρα σε επιστημονικά βιβλία. Το επιστημονικό έργο αναφέρεται 4.000 φορές στη διεθνή βιβλιογραφία.

Συγγραφικό Έργο[4]

  • Κανέλλης Α., Κ. Τριανταφυλλίδης και Α. Πέντζου-Δαπόντε, Εργαστηριακές Ασκήσεις και Προβλήματα Γενικής Βιολογίας, Σελ. 320, Θεσσαλονίκη, 1970.
  • Καστρίτσης Κ. και Κ. Τριανταφυλλίδης, Γενετική, Τόμος Α, σελ. 241, Θεσσαλονίκη, 1974.
  • Τριανταφυλλίδης Κωνσταντίνος, Μαθήματα Μοριακής Βιολογίας, σελ. 280, Θεσσαλονίκη, 1978.
  • Τριανταφυλλίδης Κωνσταντίνος, Εργαστηριακές Ασκήσεις Γενετικής (Κλασικής γενετικής, Γενετικής ανθρώπου και Εξέλιξης), σελ. 262, Θεσσαλονίκη, 1981.
  • Τριανταφυλλίδης Κ. και Α. Κουβάτση, Γενετική ανθρώπου, Θεσσαλονίκη, 1987, σελ. 382.
  • Τριανταφυλλίδης Κωνσταντίνος,  Γενετική για τους φοιτητές της Κτηνιατρικής, Θεσσαλονίκη, 1988, σελ. 286.
  • Τριανταφυλλίδης Κωνσταντίνος,  Εργαστηριακές Ασκήσεις Γενετικής, Θεσσαλονίκη, 1989, σελ. 100.
  • Τριανταφυλλίδης Κωνσταντίνος,  Κλασική και Μοριακή Γενετική, Θεσσαλονίκη 1992, σελ. 702.
  • Σίνης Α., Τριανταφυλλίδης Κ., κ. ά.,  Υδατοκαλλιέργειες, Θεσσαλονίκη 2003, σελ.372.
  • Τριανταφυλλίδης Κ., Βιοτεχνολογία Ζώων: Εφαρμογές στον άνθρωπο, Δεύτερη έκδοση, σελ. 346, Εκδοτικός Οίκος Δέσποινα Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη 2015.
  • Τριανταφυλλίδης Κ.,  Οικονομία – Δίκαιο στη Βιολογία (Έμφαση στη Βιοτεχνολογία), Δεύτερη έκδοση, σελ. 308, Εκδοτικός Οίκος Δέσποινα Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη 2015.

Επιπλέον, είναι συγγραφέας του βιβλίου: Η Γενετική Ιστορία της Ελλάδας – Το DNA των Ελλήνων, σελ. 426.[5], Δεύτερη έκδοση 2014, καθώς και του εκλαϊκευμένου βιβλίου (στα Ελληνικά και στα Αγγλικά) με τίτλους: Η ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ,, σελ. 246.[6] (2016),  The genetic origin of the Greeks (Ιούλιος 2018)[7]. Εκδοτικός Οίκος Δέσποινας Κυριακίδη.

Μετάφραση βιβλίου

  • Suzuki D. and A. Griffiths: An Introduction to Genetic Analysis, Μετάφραση: Κ. Καστρίτσης, Μ. Πελεκάνος και Κ. Τριανταφυλλίδης, Εισαγωγή στη Γενετική Ανάλυση, σελ. 783, Θεσσαλονίκη, 1989, Αφοί Κυριακίδη.

Άρθρα σε βιβλία

  •  Τριανταφυλλίδης Κ. και Α. Κουβάτση (2003). Συνεισφορά της μοριακής γενετικής στη διάγνωση, πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου.   Υπεύθυνος Σύνταξης Σ. Μπεσμπέας, Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση Νοσημάτων φθοράς. Ελληνική Αντικαρκινική  Εταιρεία, Αθήνα 2003,σελ. 557-571.
  • Τριανταφυλλίδης Κ. (2009). Επιπτώσεις των κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην υγεία. Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου και Δικηγορικός σύλλογος Θεσσαλονίκης. Κεραίες Κινητής Τηλεφωνίας, Εκδόσεις ΑΝΤ. Ν. Σάκκουλα.
  • Αναστασία Κουβάτση και Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης (2015). Γενετική πληθυσμών, Φυσική επιλογή και Κληρονομικές ασθένειες  στη Γενετική δεξαμενή των Ελλήνων. Ανθρωπολογικά Μονοπάτια, Τιμητικό Αφιέρωμα στον Καθηγητή Ν.Ι. Ξηροτύρη, 2014.
  • Triantaphyllidis C. (2017). Τhe Genetics History of Hellas, Egypt and of the Near East and the DNA study of King Tutankhamun. In Liber Amicorum – Speculum Siderum: Nut Astrophoros, pp. 376. Archaeopress Publishing LTD (Oxford, England).

 

Επιστημονική έκθεση

  • Laikre L., A. Antunes, A. Apostolidis, .… and C. Triantaphyllidis (1999).[8] Conservation genetic management of brown trout (Salmo trutta) in Europe, pp. 91, Edited by Linda Laikre, Division of Population Genetics, Stockholm University, Sweden. ISBN 87-987732-0-8 1999, pages 92.

 

Τιμητικές διακρίσεις

  • Σύλλογος Ελλήνων λογοτεχνών.  Δήμος Θεσσαλονίκης.  Σύλλογος κατοίκων Βυζαντίου Θεσσαλονίκης. Ελληνική Εταιρεία Βιολογικών Επιστημών.  Πανελλήνια ΄Ενωση Ιχθυολόγων.