Fb. In. Tw.
ΣΙΟΥΤΑΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ ΑΕΡΑ HEPA

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΙΟΥΤΑΣ: “ΝΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΣΗ”

Views 3.59k

Συνέντευξη στην Ειρήνη Θεοδοσίου

Το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, η τήρηση αποστάσεων και η χρήση της μάσκας, αρκούν για να μας προστατέψουν σε εσωτερικούς χώρους; Φαίνεται πως όχι!
Σαφώς και η υγιεινή παραμένει το σημαντικότερο κομμάτι των δράσεων προστασίας μας έναντι του Κορωνοϊού.
Το μείζον είναι η τήρηση αποστάσεων, καθώς μειώνει τις πιθανότητες προσβολής μας, από τη μεταφορά του ιού με τον αέρα. Ακολουθεί η μάσκα που περιορίζει τη μετάδοση του ιού κυρίως από τους προσβληθέντες προς τους υγιής.
Υπάρχει ωστόσο και μια τέταρτη μορφή προστασίας την οποία μπορούν απ’ ότι φαίνεται να αναλύσουν μόνο οι μηχανικοί περιβάλλοντος και κυρίως οι επιστήμονες των αερολυμάτων (aerosol scientists), που μελετούν κυρίως την αέρια μόλυνση εσωτερικών χώρων.
Όπως μας εξηγεί στη συνέντευξή μας ο Καθηγητής ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΙΟΥΤΑΣ, πρόκειται για τη χρήση της τεχνολογίας των λεγόμενων «Air Purifiers». Των συσκευών δηλαδή, που καθαρίζουν τον αέρα των εσωτερικών χώρων, από ιούς, βακτήρια και διάφορα άλλα επιβλαβή για την υγεία, πολύ μικρά σωματίδια.
Αυτές οι ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ ΑΕΡΑ μπορεί να είναι φορητοί ή να ενσωματώνονται με την κατάλληλη μελέτη στο σύστημα εξαερισμού και κλιματισμού ενός χώρου, με κλασσικότερο παράδειγμα τα αεροπλάνα.
Όπως επισημαίνει ο ειδικός στην επιστήμη των αερολυμάτων Καθηγητής, οι συσκευές αυτές, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Κορωνοιού, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην εστίαση, όπου οι θαμώνες είναι αδύνατον να φορούν μάσκες, ενώ είναι ιδιαίτερα χρήσιμες και σε χώρους όπως σχολεία, νοσοκομεία, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. ΕΣΤΙΑΣΗ ΣΙΟΥΤΑΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ ΑΕΡΑ


“ΟΙ ΦΟΡΗΤΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ ΑΕΡΑ ΜΕ ΦΙΛΤΡΑ H.E.P.A. ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ”

 

ΣΙΟΥΤΑΣ ΕΣΤΙΑΣΗ ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ ΑΕΡΑ ΟΚωνσταντίνος ΣΙΟΥΤΑΣ έλαβε το Δίπλωμα Μηχανολόγου Μηχανικού από το Α.Π.Θ. και μετέβει στις ΗΠΑ ως υπότροφος του Fulbright Foundation.
Είναι κάτοχος δύο Μεταπτυχιακών Διπλωμάτων από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και του Τμήματος Αεροναυπηγών Μηχανικών. Ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο Harvard School of Public Health στο τμήμα Environmental Engineering, όπου έλαβε τον τίτλο του Doctor of Science.
Έχει αποκτήσει τον τίτλο Fred Champion Professorship του Civil and Environmental Engineering στο University of Southern California (USC) και είναι Co-Director and Co-Principal Investigator of the Southern California Particle Center and Supersite (SCPCS).
Aπό το 2008 είναι Co-Editor-in-Chief, Aerosol and Air Quality Research (AAQR).
Η επιστημονική του δραστηριότητα επικεντρώνεται σε ολοκληρωμένες έρευνες που σχετίζονται με τις επιδράσεις της αέριας ρύπανσης στην ανθρώπινη υγεία, η οποία προκαλείται από την κυκλοφορία οχημάτων βαριάς και ελαφριάς χρήσης, λεωφορείων που κινούνται με φυσικό αέριο, λειτουργίες που λαμβάνουν χώρα σε λιμάνια και αεροδρόμια, εργοστάσια ενέργειας, καθώς και φωτοχημικά τα οποία προκαλούν ατμοσφαιρικές αντιδράσεις. ΕΣΤΙΑΣΗ ΣΙΟΥΤΑΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ ΑΕΡΑ
Οι δημοσιεύεις του έχουν λάβει πάνω από 30,000 αναφορές σύμφωνα με το ISI Web of Science και εντάσσεται στο 1% των συγγραφέων παγκοσμίως οι οποίοι ασχολούνται με τη μηχανική σύμφωνα με το Institute of Scientific Information.
Αποτελέσματα των δημοσιεύσεών του έχουν χρησιμοποιηθεί από την US Environmental Protection Agency (EPA) ως μέρος των Εθνικών Κριτηρίων για την ποιότητα του αέρα στις ΗΠΑ.

``Η ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΑΕΡΑ`` ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ AEROSOL SCIENTIST

-Υπάρχει τρόπος αλήθεια κ. Σιούτα να λειτουργεί κανονικά η οικονομία, να μην κλείνουν δηλαδή τα καταστήματα, κατά τη διάρκεια αντιμετώπισης της πανδημίας;
Ναι υπάρχει τρόπος να λειτουργήσουν τα καταστήματα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις…
Όπως όλοι γνωρίζουμε στην ΕΣΤΙΑΣΗ δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει το μέτρο της μάσκας. Ο μόνος τρόπος για να υπερκεραστεί αυτό το πρόβλημα είναι να τοποθετηθούν φορητοί ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ ΑΕΡΑ εσωτερικού χώρου, με ειδικά φίλτρα.
Πρόκειται για τεχνολογίες τρομερά αποτελεσματικές όπως σας έδειξα και στην πρόσφατη διαδικτυακή παρουσίαση στην Πολυτεχνική Σχολή του Α.Π.Θ.
Είναι βέβαια απαραίτητο οι εργαζόμενοι στην ΕΣΤΙΑΣΗ να φορούν ούτως ή άλλως μάσκα, καθώς βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους πελάτες. ΕΣΤΙΑΣΗ ΣΙΟΥΤΑΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ ΑΕΡΑ
Φυσικά, δεν είναι μόνο η εστίαση. Σκεφτείτε, ότι ένας φορητός καθαριστής αέρα, μπορεί να τοποθετηθεί εκτός από τα καταστήματα, σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σε σχολικές αίθουσες, ενισχύοντας τα μέτρα υγιεινής που ήδη λαμβάνουμε και παράλληλα με τον εμβολιασμό του πληθυσμού.
Θεωρούμε ιδιαίτερα επιτακτική την ανάγκη να χρησιμοποιηθεί αυτή η τεχνολογία τόσο για την προστασία των πολιτών όσο και για την σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας.
Το θέμα αυτό δικαίως έχει αναδειχθεί σε άλυτο γρίφο για την Ελλάδα αυτή τη στιγμή. ΕΣΤΙΑΣΗ ΣΙΟΥΤΑΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ ΑΕΡΑ
Δημιουργήσαμε από κοινού ένα ενημερωτικό βίντεο με την Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος και έχουμε στείλει μια σχετική επιστολή στον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Υγείας και τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ.

Κ. ΣΙΟΥΤΑΣ : ``ΕΝΑΣ ΑΠΛΟΣ ΦΟΡΗΤΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΦΙΛΤΡΑΡΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΕΝΟΣ ΧΩΡΟΥ 50-60 m²``.

-Τι εύρος τετραγωνικών μέτρων κλειστού χώρου μπορεί να καλύψει μια τέτοια συσκευή και πόσα άτομα μπορούν να κινούνται με ασφάλεια στον χώρο όπου λειτουργεί.
Ένας απλός φορητός καθαριστής μπορεί να φιλτράρει πολύ αποτελεσματικά τον αέρα περίπου 50-60 m². Υπάρχουν και μοντέλα για μεγαλύτερους χωρους. Στις ΗΠΑ το πρόγραμμα πιστοποίησης του Association of Home Appliance Manufacturers (AHAM, Ενωση Κατασκευαστών Οικιακών Συσκευών) παρέχει στο κοινό περισσότερες οδηγίες επιλογής αυτών την συσκευών.
Όσον αφορά στον κόσμο που μπορεί να κινείται σε ένα τέτοιο κατάστημα, θα ακολουθούσα λίγο-πολύ τις οδηγίες της πολιτείας. Πιστεύω ότι προς το παρόν και ανεξαρτήτως της λειτουργίας μιας τέτοιας συσκευής, η διατήρηση των αποστάσεων και η χρήση μάσκας επιβάλλονται.
Για να απαντήσω όμως στην ερώτησή σας με σαφήνεια, θα πω ότι στα 50 τετραγωνικά μέτρα ενός, ας πούμε καταστήματος ΕΣΤΙΑΣΗΣ, στο οποίο λειτουργεί η συσκευή, θα έβαζα το πολύ έξι τραπέζια από τέσσερα άτομα το κάθε τραπέζι. Δηλαδή περίπου 24 άτομα, μια αναλογία ένα άτομο ανά δυο τετραγωνικά μέτρα.ΕΣΤΙΑΣΗ ΣΙΟΥΤΑΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ ΑΕΡΑ

-Οι πόρτες στον χώρο θα πρέπει να είναι κλειστές για να λειτουργήσει σωστά η συσκευή και πως αυτή αλληλοεπιδρά με τη χρήση του air-condition;
Ο αέρας που εισέρχεται κάθε φορά που ανοίγει η πόρτα του καταστήματος για να μπουν οι πελάτες, δεν αποτελεί πρόβλημα. Οι συσκευές αυτές ωστόσο λειτουργούν με κλειστές τις πόρτες και η λειτουργία του air-condition δεν αναιρεί την αποτελεσματικότητα τους.
Σε κάθε περίπτωση γνωρίζουμε ότι ο εξωτερικός αέρας περιέχει πολύ μικρές συγκεντρώσεις του ιού. Απειροελάχιστες θα έλεγα, σε σχέση με τις συγκεντρώσεις του, σε εσωτερικούς χώρους.

-Προκαλεί πραγματικά έκπληξη, παράλληλα βεβαίως με τα δεκάδες ερωτηματικά που προκύπτουν, για το γεγονός ότι ένας καθαριστής αέρα να μπορεί να μας προφυλάξει από την μετάδοση του ιού σε εσωτερικό χώρο. Ομολογώ ότι το θέμα δεν έχει εξεταστεί τουλάχιστον στην Ελλάδα. ΕΣΤΙΑΣΗ ΣΙΟΥΤΑΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ ΑΕΡΑ
Κι όμως. Η Τεχνολογία αυτή για εμάς τους ειδικούς της επιστήμης των αερολυμάτων (aerosol) δεν είναι καινούργια. Τα τελευταία 30 χρόνια, ασχολούμαστε με τη μόλυνση του αέρα εσωτερικού χώρου.
Πρόκειται ξέρετε για ένα Παγκόσμιο πρόβλημα. Έχοντας ήδη κάνει αρκετές μελέτες, γνωρίζουμε πολλά. Αυτή η γνώση πλέον μπορεί να βρει την εφαρμογή της στην αντιμετώπισή της πανδημίας.

``ΤΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΜΙΚΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ``ΣΚΑΛΩΝΟΥΝ`` ΣΤΗ ΜΑΣΚΑ``.

-Είναι εφικτό να μας εξηγήσετε πως ακριβώς λειτουργεί αυτή η τεχνολογία σε σχέση με τη μετάδοση των σωματιδίων του Κορωνοϊού;
Γνωρίζουμε, ότι τα σταγονιδια πτυέλων αιωρούνται, όπως και τα περισσότερα σωματίδια του SARS-CoV-2, άρα όποιος ασθενεί τα μεταδίδει στο περιβάλλον του με τον βήχα με το φτάρνισμα και φυσικά την ομιλία. Κατά τη διάρκεια ενός φταρνίσματος ή βήχα, γίνεται «ψεκασμός σταγονιδίων» συνήθως με διάμετρο μεγαλύτερη των 5 μm εκπεμπόμενα από τον φορέα του ιού σε ένα άλλο άτομο. Ένα άτομο επίσης μπορεί να εισπνεύσει μικροσκοπικά σωματίδια αερολύματος που αποτελούνται από τα στερεά κατάλοιπα συστατικά των εξατμισμένων σταγονιδίων φταρνίσματος ή βήχα, τα οποία είναι αρκετά μικρά (<5 μm) για να παραμείνουν στον αέρα για ώρες. Η περισσότερη έρευνα για τις αερομεταφερόμενες ασθένειες πριν από την τρέχουσα πανδημία είχε επικεντρωθεί σε «βίαια» φαινόμενα εκπνοής, όπως το φτέρνισμα και ο βήχας.
Το ερώτημά μας ήταν τι είδους σωματίδια διασπείρουν οι ασυμπτωματικοί ή προσυμπτωματικοί οι οποίοι συνήθως κινούνται με περισσότερη ελευθερία στους κλειστούς χώρους μεταδίδοντας άθελά τους τον ιό μέσω του αέρα που εκπνέουν και της ομιλίας.
Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν αποδείχθηκε ότι εκπέμπουν σωματίδια μικρότερα του ενός μικρομέτρου και μέχρι δέκα μικρομέτρων.
Αυτά τα σωματίδια σε ένα περιβάλλον με μέση εσωτερική θερμοκρασία 20-25 °C και περίπου στους 30-60 βαθμούς υγρασίας, ακόμη κι αν είχαν 100 μικρόμετρα μέγεθος, συρρικνώνονται, εξατμίζονται και καταλήγουν μικρότερα κι από ένα μικρόμετρο σε χρόνο μόλις ενός δευτερολέπτου από την εκπομπή τους.
Όταν φτάσουν λοιπόν σε ένα τέτοιο μέγεθος, η μάσκα προστασίας, αποδεικνύεται λιγότερο αποτελεσματική απ’ όσο νομίζουμε. Δηλαδή ο βαθμός δέσμευσης αυτών των σωματιδίων τόσο κατά την εκπομπή από τον φορέα προς το περιβάλλον αλλά και το αντίθετο και πάντα σε σχέση με τις επιστημονικές δημοσιεύσεις των τελευταίων μηνών, δεν είναι 100%.
Αντιθέτως, πέφτει στο 50% ή και στο 40% κι ακόμη περισσότερο, αν η μάσκα δεν εφαρμόζει σφιχτά.
Οπότε όσο μικραίνουν εξαιτίας των περιβαλλοντικών παραγόντων που σας ανέλυσα αυτά τα σωματίδια, τόσο πιθανότερο είναι ένα μεγάλο ποσοστό τους να μην «σκαλώνουν» στη μάσκα μας. Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως, κι αυτό είναι αποδεδειγμένο, με τα φίλτρα των ειδικών αυτών ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΑΕΡΑ.

-Μιλήστε μας για τις ιδιότητες αυτών των ειδικών φίλτρων.
Αυτές οι συσκευές βασίζονται ουσιαστικά στα φίλτρα τεχνολογίας H.E.P.A. (high-efficiency particulate air filters) με τα οποία συνδέεται μια αντλία που τραβάει τον αέρα του χώρου.
Είναι δηλαδή ειδικά φίλτρα υψηλής απόδοσης, που συγκεντρώνουν τα σωματίδια του χώρου με αποτελεσματικότητα που φτάνει σε ποσοστό το 99.9 % !
H ροή δειγματοληψίας αυτών των καθαριστών μπορεί να φτάσει από 5 έως 30 κυβικά μέτρα αέρα το λεπτό. ΕΣΤΙΑΣΗ ΣΙΟΥΤΑΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ ΑΕΡΑ
Αναλύσαμε λοιπόν τη συγκέντρωση των σωματιδίων Κορωνοιού σε αυτούς τους χώρους και είδαμε ότι με τη χρήση αυτών των ειδικών φορητών καθαριστών αέρα η πιθανότητα μόλυνσης πέφτει πάρα πάρα πολύ χαμηλά, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλο σενάριο.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο σημαντικό είναι σε εσωτερικούς χώρους, που μπορεί να είναι και μικροί σε τετραγωνικά, όπου υπάρχει συνωστισμός, να εντάξουμε και τον τέταρτο παράγοντα προφύλαξης, τους καθαριστές αέρα (Air Purifiers).ΕΣΤΙΑΣΗ ΣΙΟΥΤΑΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ ΑΕΡΑ

-Πως είμαστε σίγουροι ότι όλα τα σωματίδια που υπάρχουν μέσα σε ένα χώρο θα απομονωθούν από την συγκεκριμένη συσκευή, πριν προσβάλλουν τους παρευρισκόμενους;
Σκεφτείτε ότι όταν στις έρευνες μου στο Πανεπιστήμιο με τους φοιτητές μου, θέλουμε να μελετήσουμε τις επιπτώσεις της καύσης βιομάζας σε μια περιοχή στην Αμερική, ή τις επιπτώσεις των εκπομπών αερίων των αυτοκινήτων, χρησιμοποιούμε αυτά τα φίλτρα (HEPA).ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ ΑΕΡΑ
ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ ΑΕΡΑ
Τόσο η βιομάζα όσο και η μόλυνση από τα αυτοκίνητα εκπέμπουν πολύ μικρά σωματίδια και εμείς προκειμένου να διενεργήσουμε τις μετρήσεις πρέπει να τα απομονώσουμε.
H τεχνολογία των φίλτρων που συγκεντρώνουν όλα τα σωματίδια που βρίσκονται σε έναν χώρο είναι πανάρχαια δεν είναι κάτι καινούργιο.
Στον εσωτερικό χώρο αυτό συμβαίνει λόγω της αυξημένης εναλλαγης αέρα (air exchange rate, AER) που επιτυγχάνεται με τη χρήση του καθαριστή.

Στο γράφημα φαίνεται με ποιον τρόπο η προσθήκη του καθαριστή αυξάνει το AER από 1 σε 5 ή 6 ανά ώρα.
Πάνω από 30 χρόνια εξετάζουμε τα σωματίδια στο εργαστήριο, χρησιμοποιώντας προηγουμένως αυτή τη μέθοδο.ΕΣΤΙΑΣΗ ΣΙΟΥΤΑΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ ΑΕΡΑ


“Mε τους καθαριστές φίλτρων H.E.P.A. τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα είναι περισσότερο ασφαλή όσο διαρκεί η πανδημία.”

 

ΣΙΟΥΤΑΣ ΕΣΤΙΑΣΗ ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ ΑΕΡΑ

Οι καθαριστές αέρα εσωτερικού χώρου θα εγκλωβίζουν τα σωματίδια κορωνοιού μέσα στις τάξεις των σχολείων

 

``ΣΤΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ Ο ΑΕΡΑΣ ΦΙΛΤΡΑΡΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΜΕΘΟΔΟ ``

-Υπάρχουν εφαρμογές των καθαριστών αυτών του αέρα σε δημόσιους χώρους, σε σημεία που να αποδεικνύεται στην πράξη ότι ο ιός μπορεί να εγκλωβιστεί και να φιλτραριστεί πριν φτάσει στους υγιείς;
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί σε πιλότους και αεροσυνοδούς δεν έχει καταγραφεί ευρεία μετάδοση του ιού; Δεν έχουμε ακούσει για επιδημία σε όσους εργάζονται εντός του αεροσκάφους.
Ξέρετε γιατί; Γιατί στο αεροπλάνο ο αέρας ανανεώνεται και φιλτράρεται συνεχώς, με την ίδια ακριβώς μέθοδο. (στο αεροπλάνο το σύστημα καθαρισμού του αέρα είναι ενσωματωμένο στο σύστημα εξαερισμου)

-Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για συγκεκριμένες δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες που δείχνουν την πρακτική αξία των καθαριστών αέρα εσωτερικού χώρου, σε σχέση πάντα με τον Κορωνοϊό.
Η πρόσφατη βιβλιογραφία που αφορά αυτές τις συσκευές είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Environment International, αφορά σε κοινή εργασία Κινεζικών και Αμερικανικών Πανεπιστημίων. ΕΣΤΙΑΣΗ ΣΙΟΥΤΑΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ ΑΕΡΑ
Οι επιστήμονες μελέτησαν το βαθμό προστασίας του πληθυσμού με μάσκα και με καθαριστή εσωτερικού χώρου. ΕΣΤΙΑΣΗ ΣΙΟΥΤΑΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ ΑΕΡΑ
Συμπέραναν λοιπόν, ότι επειδή σε εσωτερικούς χώρους ο εξωτερικός αέρας εισβάλλει σε ποσοστό 60-80 % ακόμη και με κλειστά παράθυρα, ο βαθμός προστασίας με χρήση μάσκας πέφτει κατακόρυφα.
Η μελέτη καταλήγει, ότι ο κόσμος που περνά την ημέρα του κατά 90-95% σε εσωτερικό χώρο, θα ήταν πολύ σημαντικό και αποτελεσματικότερο να το κάνει σε χώρο που χρησιμοποιούνται οι ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ ΑΕΡΑ.

Μια άλλη, υπολογιστική αυτή τη φορά μελέτη, αφορούσε στο σύστημα εξαερισμού νοσοκομείου Παίδων του Βατικανού στη Ρώμη.
Έδειξε ότι ένα αποτελεσματικό σύστημα καθαρισμού του αέρα, μπορούσε να μειώσει κατά 90% την έκθεση σε παθογόνους ιούς.

Έχει δημοσιευτεί επίσης μελέτη στο Λος Άντζελες από πρώην φοιτητές μου που είναι σήμερα διευθυντές στο αντίστοιχο με το δικό μας Υπουργείο Χωροταξίας της Καλιφόρνια (Air Quality Management District) . Τοποθέτησαν τέτοια συστήματα στον εξαερισμό 10-15 σχολείων και μέτρησαν ότι η έκθεση σε ρύπους μειώθηκε κατά 90-95%.

``ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ ΕΣΩΥΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ``

-Πόσο εφικτή πιστεύετε ότι είναι η τοποθέτηση αυτών των φίλτρων στο εσωτερικό των νοσοκομείων ή των σχολείων.
Στα νοσοκομεία, τα πολυκαταστήματα και γενικά τους πολύ μεγάλους χώρους καταλαβαίνετε ότι δεν θα ωφελήσει η χρήση του ατομικού ΚΑΘΑΡΙΣΤΗ ΑΕΡΑ.
Εκεί, θα πρέπει να γίνει κατάλληλος σχεδιασμός ώστε να ενσωματωθούν αυτά τα φίλτρα στο Κεντρικό Σύστημα Εξαερισμού (όπως για παράδειγμα στα αεροσκάφη).
Θα χρειαστεί μια Κεντρική Μονάδα και ένας ανασχεδιασμός, αλλά δεν είναι ανέφικτο. ΕΣΤΙΑΣΗ ΣΙΟΥΤΑΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ ΑΕΡΑ
Ιδιαίτερα στις ΜΕΘ αυτά τα συστήματα είναι απαραίτητα θεωρώ, για την πλήρη προστασία των εργαζομένων.
Τα σχολεία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σε μια πιο μόνιμη βάση και χωρίς διακοπές. Η μετάδοση του ιού μέσα στις τάξεις θα περιορίζονταν πολύ σημαντικά σε συνδυασμό με τη χρήση μασκών και την τήρηση των αποστάσεων, στα διαλείμματα.

-Τα παιδιά βγαίνουν και στο προαύλιο ωστόσο. Και όλοι οι ενήλικες αναγκαστικά κινούμαστε, με μάσκες πλέον παντού. Πόσο πιθανό είναι κάποιος να μολυνθεί σε εξωτερικό χώρο;
Στoν εξωτερικό χώρο οι συγκεντρώσεις κορονοϊού είναι τόσο χαμηλές που είναι σχεδόν αδύνατον, σχεδόν απίθανο να πω καλύτερα, να μολυνθεί κάνεις αναπνέοντας. Εκτός αν μιλάμε για συνωστισμό, για συναθροίσεις, όπου η απόσταση μεταξύ των ατόμων είναι μικρότερη του ενός μέτρου.
Εάν στον εξωτερικό χώρο οι άνθρωποι διατηρούν την ενδεδειγμένη απόσταση (2-5 μέτρα) είναι σχεδόν απίθανο να μολυνθούν, είτε φορούν είτε όχι μάσκα.
Το πρόβλημα κατά την άποψή μου είναι να μην φτάσουμε στο σημείο να νομίζουμε ότι επειδή φοράμε τη μάσκα, μπορούμε να μειώσουμε τις αποστάσεις. Να δημιουργείται δηλαδή η ψευδαίσθηση ότι μπορεί κάποιος με μάσκα να μπει σε ένα λεωφορείο με δεκάδες άτομα χωρίς να διατρέχει κίνδυνο μόλυνσης. Αυτό δεν σημαινει ότι η μασκα είναι άχρηστη, απλώς πρέπει κανεις να είναι ενήμερος του βαθμού προστασίας που προσφέρει.
Για παράδειγμα, φανταστείτε τη χρήση αντιηλιακών σκευασμάτων, αλλά χωρίς να ξέρουμε τον ακριβή βαθμό προστασίας τους . Είναι προφανώς καλύτερο να τα χρησιμοποιεί κάποιος με την έκθεση του στον ήλιο από το αντίθετο. Αλλά αν χρησιμοποιούμε μια sunscreen lotion με βαθμό προστασίας 10 νομίζοντας ότι ο βαθμός προστασίας είναι 50 και αναλόγως ρυθμίζουμε και την έκθεση μας στο ηλιο, καταλαβαίνετε φυσικά τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν.
Αν θέλουμε να εκριζώσουμε τον ιό έως ότου αποκτήσουμε ανοσία μέσω τον εμβολίων από την καθημερινότητά μας, θα πρέπει να λάβουμε μέτρα καταπολέμησης της διασποράς σε εσωτερικούς χώρους. Μέτρα, που βασίζονται στην επιστημονική έρευνα των ειδικών. Και οι γνώστες σε αυτή την περίπτωση είναι οι μηχανικοί περιβάλλοντος, με ειδικότητα στα αερολύματα.

``ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΕΙΛΕΙ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ, ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΟΔΥ``

-Είπατε ότι έχετε ενημερώσει από κοινού με την Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος, τους αρμοδίους. Έχετε λάβει κάποια απάντηση σχετικά με τις προτάσεις σας;
-Καταρχάς, θα ήθελα να τονίσω τη σημαντικότητα αυτών των τεχνολογιών για το μέλλον, ιδιαίτερα με τα τεράστια ποσοστά αέριας μόλυνσης που «πνίγουν» τους πολίτες των πόλεων.
Η επιστολή που στείλαμε στον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Υγείας και τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ, είναι θα έλεγα συνάθροιση και περίληψη όλων δημοσιεύσεων των τελευταίων μηνών σε σχέση δηλαδή με τους καθαριστές αέρα φίλτρων H.E.P.A. στην αντιμετώπιση του Κορωνοιού.
Αυτό που παρουσιάζουμε στην πραγματικότητα είναι με μία Τεχνική Έκθέση βασισμένη σε αυτά που ξέρουμε εδώ και δεκαετίες αλλά και τον τρόπο εφαρμογής τους κατά την πανδημία. Δεν επισυνάψαμε στην επιστολή μας μια μόνον έρευνα, αλλά τουλάχιστον 12 με 13 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
Παρουσιάσαμε την άποψη μας όσο πιο τεκμηριωμένα γινόταν.
Ελπίζω πραγματικά οι υπεύθυνοι να δουν τις προτάσεις μας με σοβαρότητα, καθώς η χρήση αυτής της Τεχνολογίας μπορεί να βοηθήσει στην σταδιακή επανεκκίνηση της Οικονομίας,
σε συνδυασμό με τα μέτρα και το εμβόλιο.

– Αν και δεν είστε ο αρμόδιος να απαντήσετε σε αυτήν την ερώτηση, ωστόσο θα γνωρίζετε το κόστος αυτών των καθαριστών. Επίσης είναι ενδιαφέρον να ξέρουμε ποιος είναι ο χρόνος ζωής μιας τέτοιας συσκευής και ποια είναι η περιοδικότητα αλλαγής των φίλτρων που επίσης επιβαρύνουν τον ιδιοκτήτη με ένα κόστος.
Θα ήθελα πραγματικά να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό το θέμα καθώς αναφέρομαι σε συσκευές που ήδη κυκλοφορούν στην Παγκόσμια αγορά. Δεν έχω πραγματικά κανένα προσωπικό όφελος από την πώληση αυτών των συσκευών τις οποίες αντιμετωπίζω εντελώς επιστημονικά.
Όπως επίσης, θα ήθελα να επισημάνω ότι οι συσκευές αυτές δεν είναι ιονιστές καθώς υπάρχει μια παρεξήγηση ως προς αυτό στην Ελλάδα.
Η τιμή ενός τέτοιου ατομικού ΚΑΘΑΡΙΣΤΗ ΑΕΡΑ με φίλτρα H.E.P.A. μπορεί να ξεκινάει από τα 200 και να φτάνει και τα 700 € και είναι εξαρτώμενη από το μέγεθος του χώρου.
Για μεγαλύτερους χώρους, πολυκαταστήματα ή νοσοκομεία, συνήθως γίνεται μελέτη συνδυασμού μεγεθών ή τοποθέτησης των φίλτρων στο σύστημα εξαερισμού. ΕΣΤΙΑΣΗ ΣΙΟΥΤΑΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ ΑΕΡΑ
Κατά τη γνώμη μου, όταν μια τέτοια συσκευή που έχει το κόστος μιας μέτριας ποιότητας smartphone, ενώ παράλληλα επιτρέπει στην οικονομία να λειτουργήσει, κάθε άλλο παρά ακριβή είναι.
Η συχνότητα αλλαγής των φίλτρων είναι ανάλογη με τη μόλυνση του περιβάλλοντος όπου λειτουργεί η συσκευή. Κατά μέσο όρο, τα φίλτρα αλλάζουν κάθε τρεις μήνες, με το κόστος τους να μην ξεπερνάει τα 60€.
Φανταστείτε ότι σε ολόκληρο τον κόσμο χρησιμοποιούν αυτές τις συσκευές για την αντιμετώπιση της μόλυνσης του περιβάλλοντος κυρίως σε τοπικό επίπεδο.
Μην ξεχνάμε ότι ο κορονοϊός έχει σκοτώσει 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως μέσα σε ένα χρόνο, ενώ η μόλυνση του περιβάλλοντος σκοτώνει 8 εκατομμύρια ανθρώπους στο ιδιο χρονικό διστημα.
Τους ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ ΑΕΡΑ θα πρέπει να τους δούμε ως επένδυση, καθώς προσφέρουν μακροπρόθεσμα πλεονεκτήματα έναντι της μόλυνσης του περιβάλλοντος αλλά και άλλων ιών, πέρα από τον Κορωνοιό.

-Κύριε Σιούτα θα ήθελα πραγματικά να σας ευχαριστήσω ιδιαιτέρως για το χρόνο σας. Είναι πραγματικά τιμή για τη χώρα να δρουν και να δραστηριοποιούνται με μεγάλη επιτυχία και περγαμηνές στο εξωτερικό, Έλληνες επιστήμονες όπως εσείς.
-Εγώ ευχαριστώ και εύχομαι πραγματικά πολύ σύντομα να νικήσουμε την πανδημία, και να συνεχίσουμε τις ζωές μας κανονικά.

info Sioutas

Viterbi Faculty Directory
Constantinos Sioutas
Profile picture

Fred Champion Professor and Professor of Civil and Environmental Engineering and Aerospace and Mechanical Engineering
Education

1989, Master’s Degree, Aerospace Engineering, University of Minnesota
1988, Master’s Degree, Mechanical Engineering, University of Minnesota
1986, Bachelor’s Degree, Mechanical Engineering, Aristotelean University of Thessaloniki
Doctoral Degree, Environmental Engineering, Harvard University

Biography
B.S. – 1986, Aristotle University of Thessalonki, Greece
M.S. – 1988, University of Minnesota
M.S. – 1989, University of Minnesota
Sc.D. – 1994, Harvard University

April 10, 2007 Professor Costas Sioutas of the Department of Civil and Environmental Engineering has been appointed as the first holder of the Fred Champion Professorship in Civil and Environmental Engineering, effective July 1, 2007. The appointment recognizes Costas exceptional distinction and will be for a term of five years. The professorship was created from the Fred Champion endowment, which also supports the Fred Champion endowed chair.

Professor Sioutas, ScD, is the Co-Director of the Southern California Particle Center (SCPC), established in late 1999 by the US EPA. He started his academic career at the Harvard School of Public Heath in 1995, and joined the faculty of the VSOE in 1998. His research is focusing on developing technologies for measuring the physico-chemical characteristics of air pollutants, with an emphasis on particulate matter (PM) and determining their toxic properties. Findings from his work have been extensively used in legislation, including the revision of US EPA National Air Quality Standards (NAAQS) on particulate matter (PM) and also by the state of California.

Costas has authored over 375 peer-reviewed journal publications, and holds 14 U.S. patents in the field of aerosol instrumentation. He is a Fulbright Fellow (1986), a recipient of the 3M Circle of Technical Excellence Award (1991), a recipient of the USC Viterbi School of Engineering Outstanding Junior Faculty Research Award (2000), a recipient of the AAAR David Sinclair award, and a member of the Air Quality Advisory Committee on PM for the State of California (as of 2001).

Research Summary
* Air pollution
* Aerosol technology
* Particle Sampling
* Pollution Control

Recent Research interests

Southern California Particle Center and Supersite (research Center funded by EPA and CARB) Acute Cardiopulmonary Responses to Oxidant Gases and Ambient Particulate Pollution in Los Angeles residents Relationship between ambient PM and heart rate variability and cardiac arrhythmia in elderly populations in the Los Angeles Basin.

Awards

2014 American Association for Aerosol Research David Sinclair Award
2013 USC USC Senior Faculty Research Award
2012 Aristotle University of Thessaloniki, Greece Executive Council (Board of Trustees)
2012 Science of Total Environment Associate Editor
2011 AGU/Atmospheric Environment Haagen-Smit Prize winner for best publication in Atmospheric Environment
2011 US EPA 2010 Scientific and Technological Achievement Award
2010 Aerosol and Air Quality Research (AAQR) Co-Editor-in-Chief
2009 ATMOSPHERIC ENVIRONMENT Editorial Advisory Board
2007 USC Fred Champion Professorship in Civil and Environmental Engineering
2006 Environmental Science & Technology Excellence in Review Award
2005 Institute of Scientific Information Top 1% Authors Worldwide in Engineering for the period 1997-present
2000 USC Viterbi Research Award
1991 3M 3M Circle of Technical Excellence
1986 Fulbright Foundation Fellowship
1983 Foreign Academy Affilication
1982 National (Greek) Scholarship Foundation (IKY) Honorary Scholarship for outstanding performance (1981-1985)
1981 Honorary Prize, National (Greek) Scholarship Foundation (IKY) for ranking first in Mechanical Engineering admission exam
– Atmospheric Environment Journal – Elsevier Top cited article for The journal Atmospheric Environment in 2010-2011

Appointments

Sonny Astani Department of Civil and Environmental Engineering
Aerospace and Mechanical Engineering

info Bibliography

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ:

  1. Sima Asadi, Nicole Bouvier, Anthony S. Wexler & William D. Ristenpart “The coronavirus pandemic and aerosols: Does COVID-19 transmit via expiratory particles?” Aerosol Science and Technology, Volume 54, 2020 – Issue 6
  2. Morawska, Lidia, and Donald K. Milton. “It is time to address airborne transmission of COVID-19.” Clin Infect Dis6 (2020): ciaa939.
  3. Morawska, L., Tang, J.W., Bahnfleth, W., Bluyssen, P.M., Boerstra, A., Buonanno, G., Cao, J., Dancer, S., Floto, A., Franchimon, F. and Haworth, C., 2020. How can airborne transmission of COVID-19 indoors be minimised?. Environment international142, p.105832
  4. Frank Drewnick, Julia Pikmann, Friederike Fachinger, Lasse Moormann, Fiona Sprang & Stephan Borrmann (2020) Aerosol filtration efficiency of household materials for homemade face masks: Influence of material properties, particle size, particle electrical charge, face velocity, and leaks, Aerosol Science and Technology, DOI: 10.1080/02786826.2020.1817846
  5. Lewis “Mounting evidence suggests coronavirus is airborne — but health advice has not caught up: Nature583, 510-513 (2020), doi: https://doi.org/10.1038/d41586-020-02058-1
  6. Association of Home Appliance Manufacturers’ (AHAM) certification programhttps://www.ahamdir.com/room-air-cleaners/
  7. Shen et al :”Individual and population level protection from particulate matter exposure by wearing facemasks” Environment International, Volume 146, January 2021, 106026
  8. Borro, Luca, Lorenzo Mazzei, Massimiliano Raponi, Prisco Piscitelli, Alessandro Miani, and Aurelio Secinaro. “The Role of Air Conditioning in the Diffusion of Sars-CoV-2 in Indoor Environments: a First Computational Fluid Dynamic Model, based on Investigations performed at the Vatican State Children’s Hospital.” Environmental Research(2020): 110343.
  9. Polidori, P. M. Fine, V. White, P. S. Kwon “Pilot study of high-performance air filtration for classroom applications”. Indoor Air 2013; 23: 185–195