Fb. In. Tw.

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΛΙΝΟΥ. «ΕΑΝ ΔΕΝ ΜΕΤΕΔΙΔΑΝ ΟΙ ΑΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΕΞΑΡΣΗ ΣΤΟΝ ΕΧΙΝΟ»


Αθηνά Λινού Καθηγήτρια ΕΚΠΑ Πρόεδρος Ινστιτούτου Prolepsis

Συνέντευξη στην Ειρήνη Θεοδοσίου

"ΤΟΥΣ ΣΤΕΓΝΩΤΗΡΕΣ ΧΕΡΙΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ"

« Κάθε κλειστός χώρος στον οποίο μπορεί να υπάρχουν μικρόβια και ο οποίος αερίζεται με έντονη δύναμη του αέρα, εγκυμονεί τον κίνδυνο να μεταφέρει μικρόβια σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Με μιας χρήσεως χάρτινες πετσέτες».

Η Αθηνά Λινού είναι Καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis.
Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard, ενώ κατέχει Διδακτορικό Τίτλο Σπουδών και Υφηγεσία στον τομέα της Επιδημιολογίας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει αναλάβει πολλές ακαδημαϊκές θέσεις μεγάλης διάρκειας και έχει διδάξει Επιδημιολογία, Προληπτική Ιατρική και Ιατρική της Εργασίας στη Μεταπτυχιακή Σχολή Mayo, στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Minnesota και στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve. Από το 2004 είναι Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Eίναι λάθος αίσθηση ότι οι ασθενείς με covid19 δεν μεταδίδουν τον Κορωνοϊό, υποστηρίζει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, στo HomoScience  WebRadio και την εκπομπή «Corona στο κεφάλι μας» με την Ειρήνη Θεοδοσίου.

«Υπήρξε πολλή συζήτηση και η αίσθηση ότι οι ασυμπτωματικοί, όπως τα παιδιά, δεν μεταδίδουν. Αν δεν μετέδιδαν δεν θα είχαμε τα κρούσματα στον Εχίνο Ξάνθης. Μεταδίδουν, απ ότι φαίνεται, αλλά δεν ξέρουμε για πόσο διάστημα. Ίσως μεταδίδουν με διαφορετική ένταση γιατί επηρεάζει και το ιικό φορτίο».

 

“ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ”
Η κ. Λινού κρούει «κώδωνα κινδύνου»  για τις δομές προσφύγων και μεταναστών, αλλά και την μειονότητες στη χώρα μας.

« Δίνεται πολύ μεγάλη έμφαση στην αστυνόμευση. Στα πρόστιμα. Αυτό είναι ένα μέτρο, αλλά δεν έχει πετύχει σε επίπεδο δημόσιας υγείας, πουθενά στον κόσμο.
Από την αρχή επέμενα ότι χρειάζεται ειδική μεταχείριση στους χώρους υποδοχής μεταναστών, αλλά και στη θρησκευτική μειονότητα στη Θράκη, όπως επίσης στους Ρομά και τους άστεγους.
Νομίζω, ότι σε αυτό το κομμάτι δεν πετύχαμε επαρκώς, όχι μόνο στη μειονότητα της Θράκης, αλλά και σε άλλους πληθυσμούς, όπως οι Ρομά στον νομό Λαρίσης. Αντίστοιχο είναι το παράδειγμα, ευτυχώς δεν έχουμε ακόμη μεγάλη κρίση, στις δομές.
Μπορεί ας πούμε να τους λες το ίδιο πράγμα ακόμη και στη γλώσσα τους, αλλά ο τόνος που το λες, ο άνθρωπος που το επικοινωνεί και κατά πόσο ο συγκεκριμένος πληθυσμός τον εμπιστεύεται, επηρεάζει πάρα πολύ το αν θα αλλάξουν τη συμπεριφορά τους, ή όχι.
Πρέπει να γίνουν ομάδες εστιασμένης συζήτησης με τους ανθρώπους εκεί στην Ξάνθη, για να δούμε ποιοί τους επηρεάζουν.
Είναι πλέον βέβαιο, ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες, θα μπορούσαν να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο, όπως επίσης και άλλοι ηγέτες που προκύπτουν μέσα από τις κοινωνίες τους.

Το ίδιο ισχύει και για τους νέους.
Γιατί κάνουν πάρτι στη Μύκονο; Γιατί γεμίζουν τα ξενυχτάδικα και δεν τηρούν τα μέτρα;
Eπειδή ο τρόπος που δόθηκε η πληροφορία, δεν έπεισε.
Τη νεολαία μας την επηρεάζουν οι λεγόμενοι influencers. Αυτούς πρέπει να επιστρατεύσουμε, για να περάσουν το μήνυμα στα νέα παιδιά, στους νέους της μετεφηβικής ηλικίας”.

ΤΕΣΤ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΩΝ. ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΟΣΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΑ.
Η κ. Λινού δηλώνει επιφυλακτική για την απόδοση των τεστ αντισωμάτων και τόσο για την αρνητική, όσο και για τη θετική ένδειξή τους.
«Από αυτά που βγαίνουν θετικά δεν γνωρίζουμε πόσα είναι στην πραγματικότητα. Η θετικότητα ή η αρνητικότητα του τεστ, επηρεάζεται πολύ από τον επιπολασμό της νόσου. Δηλαδή, διαφοροποιείται η θετική διαγνωστική αξία της εξέτασης αν υπάρχουν πολλοί με θετικά αντισώματα, σε σχέση με το άν τα αντισώματα εμφανίζονται σε ελάχιστους. Δεν ξέρω πόσο αξιόπιστο είναι το αποτέλεσμα των τεστ αντισωμάτων. Το κάθε τεστ διαφέρει. Δεν λέω ότι δεν είναι αξιόπιστα αυτά που προμηθευτήκαμε,. Ωστόσο, είτε αυτά που έχουμε εμείς είτε κάποια, από αυτά που έχουμε εμείς, είτε κάποια από αυτά που έχουν σε άλλες χώρες είναι περισσότερο, ή λιγότερο αξιόπιστα».

ΠΟΛΛΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΥΠΟΣΙΤΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ
Αίσθηση και προβληματισμό προκαλεί η αποκάλυψη της καθηγήτριας περί υποσιτισμού μαθητών κατά τη διάρκεια της καραντίνας.
Όπως είπε η κ. Λινού, η οποία είναι και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, πολλές οικογένειες με οικονομική δυσπραγία δεν μπορούσαν να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες των παιδιών κατά την καραντίνα., καθώς έκλεισαν τα σχολεία και ως αποτέλεσμα σταμάτησε και η διανομή των γευμάτων.
«Όταν ήταν κλειστά τα σχολεία είχαμε εκκλήσεις από διευθυντές να κάνουμε κάτι, γιατί τα παιδιά τα στείλαμε σπίτι νηστικά. Εμείς ως Ινστιτούτο με τις δυνατότητές μας και τη βοήθεια δωρεών, κάναμε εβδομαδιαίο δέμα που είχε μέσα και τα αβγά, γάλα, ψωμί και το φρούτο, προϊόντα δηλαδή που δεν χαλάνε και τα παραδώσαμε στα σχολεία.
Με την επιστροφή των παιδιών, το κράτος συνέχισε τα γεύματα αλλά δεν είμαι πολύ σίγουρη ότι μπορούμε να ελέγξουμε τη μετάδοση του ιού μέσω της συσκευασίας τους».

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΕ 20 ΜΕΡΕΣ
Η κ. Λινού εξέφρασε την ανησυχία της για το αποτέλεσμα της λειτουργίας των σχολείων.
«Θα μάθουμε ότι είχαμε έξαρση στα σχολεία όταν κάποιοι νοσήσουν σοβαρά και χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη.
Αν σε 20 ημέρες μετά το τέλος της σχολικής χρονιάς δεν έχουμε μεγάλο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία, πάει να πει ή ότι δεν έπρεπε να κλείσουν τα σχολεία και πέσαμε έξω εντελώς οι επιστήμονες που είχαμε τις επιφυλάξεις μας, ή, ότι τα μέτρα προστασίας απέδωσαν. Θα πρέπει όμως να συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι πολλοί γονείς κράτησαν τα παιδιά τους στο σπίτι. Θα πρέπει να έχουμε τον αριθμό των παιδιών που δεν πήγαν σχολείο για να μιλήσουμε με στοιχεία».

«ΤO ALERT ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΑΡΚΤΟ. ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΤΑ ΔΙΑΣΠΑΡΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ»
«Το Alert είναι ήδη εδώ και είναι υπαρκτό» τονίζει η καθηγήτρια επιδημιολογίας.
«Έχουμε πολλά κρούσματα, διάσπαρτα. Δεν είναι ανησυχητικός ο αριθμός αλλά το ότι είναι διάσπαρτα. Αν δεν ληφθούν μέτρα προσωπικής προσπάθειας και προστασίας θα έχουμε ένα δεύτερο κύμα που ελπίζουμε να είναι μικρό. Αν δεν έχουμε σοβαρή έκρηξη από το διαφαινόμενο γεγονός ότι συνεχίζουμε να έχουμε κοντινή επαφή με πολλούς ανθρώπους, θα το αντιμετωπίσουμε καλύτερα από το πρώτο».