Fb. In. Tw.
/ΓΗ /ΞΕΚΙΝΑ Η ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΩΝ!

“Κλείστε από τώρα μια κυψελίδα ανασύστασης! Τη θέση σας, στον κύκλο της ζωής! Την ευγενικότερη προσφορά του ανθρώπου στη γαία”!

Κι όμως το διαφημιστικό μήνυμα δεν έρχεται από το μακρινό μέλλον. Θα μπορούσε ωστόσο, να αποτελεί μέρος μιας ακόμη ιστορίας του Φίλιπ Ντικ. Του -κατά γενική ομολογία- πιο πνευματώδους συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας που πέρασε από τη γη.
Οι Αμερικανοί λοιπόν είπαν “ναι” στην κομποστοποίηση, ή κατά το πιο εύηχο, ανασύσταση των νεκρών τους. Μάλιστα η πρώτη επιχείρηση, είναι έτοιμη να δεχθεί “πελάτες”!

ΚΥΨΕΛΕΣ ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗΣ

“Κλείστε από τώρα μια κυψέλη ανασύστασης! Τη θέση σας, στον κύκλο της ζωής! Την ευγενικότερη προσφορά του ανθρώπου στη γαία”!

“ Η πρωτη μοναδα κομποστοποιησης ανθρωπων θα λειτουργησει το 2021! ”

ΚΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ;

Η ταφή των νεκρών αποτελεί χριστιανική παράδοση, θεωρείται μια σαφής απόδειξη πίστης στην ανάσταση, προσφέρει τη διαφύλαξη των αγίων λειψάνων και τιμά την ιερότητα του νεκρού σώματος.
«Το σώμα θάβεται άδοξο, θα αναστηθεί όμως ένδοξο· ενταφιάζεται ανίσχυρο, θα αναστηθεί όμως δυνατό. Ενταφιάζεται σώμα πού ήταν εμψυχωμένο από ζωϊκή φυσική δύναμη, θα αναστηθή όμως ζωοποιημένο από το Πνεύμα του Θεού» (Α’ Κορ. ιε’, 42-45).
Έτσι, ακόμη δεν γνωρίζουμε τη στάση της ορθόδοξης εκκλησίας στο νέο τρόπο ταφής. Η “ανασύσταση” μπορεί να μοιάζει με την ταφή, αλλά δεν είναι, καθώς δεν ακολουθεί το συγκεκριμένο θρησκευτικό τελετουργικό.
Η καύση, λόγου χάρη, έφερε και διατηρεί, μεγάλες αντιδράσεις από πλευράς εκκλησίας, εκτός αν προκύψουν “πρακτικοί λόγοι” και κυρίως για τους καθολικούς που έκαναν ένα ελαφρύ βήμα πίσω, αφήνοντας χώρο στις… “προυποθέσεις”. Η Ορθόδοξη Εκκλησία όμως παραμένει κάθετα αντίθετη με την καύση.
Απόλυτη απαγόρευση της καύσης συναντάμε στην εβραϊκή θρησκεία, καθώς το ανθρώπινο σώμα θεωρείται «δάνειο» από τον Θεό και πρέπει να «επιστραφεί» σε αυτόν κατά το δυνατόν ακέραιο, «ότι γη ει και εις γην απελεύση», όπως αναφέρεται και στη «Γένεση» (3:19). Και η “ανασύσταση” θα μπορούσε κανείς να πει ότι ακουμπάει “μαλακά” σε αυτή τη λογική.
Το ερώτημα λοιπόν παραμένει. Η “ανασύσταση” ή αν θέλετε κομποστοποίηση των νεκρών αποτελεί ή όχι “ταφή” για τους ορθόδοξους;

Η πρώτη ταφική μονάδα κομποστοποίησης ανθρώπων στον πλανήτη 18.500 τετραγωνικών μέτρων, θα ανοίξει την άνοιξη του 2021, οπότε θα τεθεί σε ισχύ ο νόμος που επιτρέπει την μεταθανάτια αυτή διαδικασία.
Η εταιρεία “Recompose” (ανασύνθεση) που βρίσκεται στο Σιάτλ, θα προσφέρει “φυσική οργανική αναγωγή”. Μια διαδικασία, που όπως λέει η ιδιοκτήτρια της, κ. Katrina Spade, μετατρέπει απαλά τα ανθρώπινα μέρη σε οργανικό έδαφος.
Το σώμα τοποθετείται μέσα σε επαναχρησιμοποιούμενες ατσάλινες κυψέλες που επιτρέπουν την είσοδο του αέρα. Καλύπτεται με ροκανίδια, άχυρο και τριφύλλι. Εκεί δημιουργούνται οι ιδανικές συνθήκες υγρασίας και οξυγόνωσης ώστε τα ευεργετικά βακτήρια να ξεκινήσουν το έργο τους…
Όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί, οι οικογένειες θα μπορούν να πάρουν στο σπίτι μέρος του χώματος που δημιουργείται και να φυτέψουν σε αυτό ότι επιθυμούν στη μνήμη του ανθρώπου που έφυγε.
Η ιδιοκτήτρια συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, ώστε να ολοκληρώσει το project . Οι μελέτες δε, έδειξαν ότι η ανασύνθεση προκαλεί μικρότερη περιβαλλοντική επίπτωση από την αποτέφρωση, ή τις παραδοσιακές ταφές, καθώς μειώνει τις εκπομπές άνθρακα (CO2) στο έδαφος, από το σώμα αλλά και την καύση των διακοσμητικών των μνημείων. Επιπλέον, ελαχιστοποιούνται τα απόβλητα και αποφεύγεται η ρύπανση των υπόγειων υδάτων.
Η διαδικασία της «ανασύνθεσης» κοστίζει περισσότερο από τη βασική καύση και λιγότερο από την πλειονότητα των κηδειών. Στο κόστος δε, περιλαμβάνεται και η μεταφορά της σορού προς την Ουάσιγκτον για τις ΗΠΑ. Σύντομα, η εταιρεία θα καλύπτει και άλλα κράτη, για όσους είναι σε θέση να οργανώσουν τη μεταφορά.
Στους συγγενείς προσφέρονται και αίθουσες τελετών, για το τελευταίο αντίο…

Τα (?) της διαδικασιας

Μεγάλο ερώτημα στο οποίο η εταιρεία δεν μπόρεσε να απαντήσει στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε, είναι αν μαζί με τη σορό αποσυντίθενται επίσης με ασφάλεια τα φάρμακα και αντιβιοτικά. Eάν τελικά αυτό ισχύει, θα δώσει στη μέθοδο ένα ακόμη πλεονέκτημα, αυτό της προστασίας του περιβάλλοντος, έναντι του κορεσμού που έχει προκύψει στα παραδοσιακά νεκροταφεία. Βέβαια, δεν αποκαλύφθηκαν αρκετές πληροφορίες για την πολιτική που ακολουθείται στην περίπτωση που ο νεκρός έπασχε από εξαιρετικά μολυσματικές ασθένειες όπως ο ιός Ebola.
Οι εκπρόσωποι της «Recompose”, αρκέστηκαν να επισημάνουν ότι σε κάθε περίπτωση απαιτείται ιατρική ενημέρωση για την αιτία θανάτου. Βάση αυτής, οι επικεφαλής κρίνουν αν μπορεί ή όχι να ακολουθηθεί η συγκεκριμένη διαδικασία ταφής.
Ο μετασχηματισμός του σώματος σε χώμα, γίνεται σε μόλις 30 μέρες! Στο μεσοδιάστημα, οι τεχνικοί της εταιρείας παρακολουθούν σε ειδικές οθόνες εάν υπάρχουν μη οργανικά υλικά (όπως βηματοδότες, μεταλλικές βίδες, τεχνητές αρθρώσεις κ.λπ.) τα οποία αφαιρούνται ώστε να εξασφαλιστεί ότι το αποτέλεσμα θα είναι πλήρως οργανικό. Τα περισσότερα φαρμακευτικά φάρμακα και τα αντιβιοτικά, αποσυντίθενται φυσικά από μικροοργανισμούς.

Η οικογένεια του εκλιπόντος λαμβάνει ένα μέρος του χώματος και το υπόλοιπο, θα χρησιμοποιείται για την αναζωογόνηση της υπαίθρου του Σιάτλ.