Fb. In. Tw.

ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΣΥΜΠΑΝ!

Μαύρη τρύπα από το αρχαίο σύμπαν. Η αρχαιότερη μαύρη τρύπα που έχει παρατηρηθεί ποτέ από τον άνθρωπο! Εντοπίστηκε από τα διαστημικά τηλεσκόπια της NASA, James Webb και Chandra X-Ray.

Εξελίχθηκε σε έναν γαλαξία γνωστό ως UHZ1, μόλις 470 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη (big Bang). Σχηματίστηκε μια χρονική περίοδο που το Σύμπαν ήταν ακόμα μωρό. Εξίσου εντυπωσιακό είναι το γεγονός, ότι η μαύρη τρύπα βρίσκεται σε ένα στάδιο ανάπτυξης που δεν έχουμε ξαναδεί . Είναι παρόμοιας μάζας με τον γαλαξία-ξενιστή που αναπτύσσεται γύρω της. ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ
Ειδικότερα, το φως χρειάστηκε 13,2 δισεκατομμύρια χρόνια για «φτάσει» σε εμάς ώστε να μας επιτρέψει δούμε την δημιουργία της με τα εξελιγμένα διαστημικά τηλεσκόπια.

 

 

Η ανακάλυψη, σύμφωνα με μια ομάδα με επικεφαλής τον αστροφυσικό Akos Bogdan του Κέντρου Αστροφυσικής Harvard-Smithsonian (CfA), αποτελεί σημαντική απόδειξη για τον τρόπο σχηματισμού υπερμεγέθους μαύρης τρύπας. Μια διαδικασία που απαιτεί την άμεση βαρυτική κατάρρευση ενός τεράστιου νέφους αερίου σε ένα υπερπυκνό αντικείμενο που στη συνέχεια γίνεται όλο και μεγαλύτερο, όσο περνάει ο χρόνος.ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ
«Υπάρχουν φυσικά όρια στο πόσο γρήγορα μπορούν να αναπτυχθούν οι μαύρες τρύπες μόλις δημιουργηθούν, αλλά αυτές που γεννιούνται πιο ογκώδεις έχουν ένα προβάδισμα», λέει ο αστροφυσικός Andy Goulding από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. «Είναι σαν να φυτεύεις ένα δενδρύλλιο, το οποίο χρειάζεται λιγότερο χρόνο για να γίνει δέντρο πλήρους μεγέθους από ό,τι αν ξεκινούσες μόνο με έναν σπόρο».

 

ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ      ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

 

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι η υπερμεγέθης μαύρη τρύπα στην καρδιά του γαλαξία μας (Sagittarius A*), έχει μάζα 4,3 εκατομμύρια φορές τη μάζα του Ήλιου – και θεωρείται σχετικά μέτρια.
Η αλήθεια είναι ότι οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες τα διαστημικά αυτά φαινόμενα αποκτούν το εύρος τους. Ωστόσο, είναι πλέον σίγουροι ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα από αυτά που ίσως ανέμεναν να εντοπίσουν στο πρώιμο σύμπαν.

Ο γαλαξίας UHZ1, εντοπίστηκε από τον Bogdan και την ομάδα του εξαιτίας της χρήσης μιας πρόβλεψη αλλά και ιδιορρυθμία της θεωρίας σχετικότητας (καθώς δεν είχε αποδειχθεί από τον Αινστάιν) που ονομάζεται βαρυτικός φακός.
Μια τεράστια ποσότητα βαρύτητας σε ένα σημείο, όπως η βαρύτητα ενός σμήνους γαλαξιών, οδηγεί στην καμπύλωση του χωροχρόνου γύρω του. Οποιοδήποτε φως διασχίζει αυτόν τον καμπύλο χωροχρόνο από πιο απομακρυσμένα μέρη του Σύμπαντος μπορεί να μεγεθύνεται, να αναπαραχθεί και να παραμορφωθεί. ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

Ο γαλαξίας UHZ1 βρίσκεται πέρα από ένα σμήνος γαλαξιών που απέχει περίπου 3,5 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά και ονομάζεται Abell 2744, η βαρύτητα του οποίου προκάλεσε τετραπλάσια μεγέθυνση του φωτός του γαλαξία. Τα γήινα εξελιγμένα τηλεσκόπια μπορούσαν να διακρίνουν το φως του ίδιου του γαλαξία αλλά και την ακτινοβολία Χ που εκπέμπεται από το αέριο που στροβιλίζεται γύρω από την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στο κέντρο της. Από αυτό το φως, η επιστημονική ομάδα υπολόγισε τη μάζα τόσο της μαύρης τρύπας όσο και του γαλαξία γύρω από αυτήν.ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ
Τυπικά, η αναλογία της μάζας μιας μαύρης τρύπας προς αυτή του γαλαξία-ξενιστή της είναι περίπου μισό τοις εκατό. Οι μάζες που εμπλέκονται εδώ υποδηλώνουν ότι ο συγκεκριμένος γαλαξίας και η μαύρη τρύπα του βρίσκονται ακόμα στα πολύ μικρά στάδια – και ότι ο σπόρος της μαύρης τρύπας πρέπει να έχει σχηματιστεί από μια άμεση κατάρρευση, και όχι από αργή συσσώρευση.
«Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η πρώτη ανίχνευση μιας «υπερμεγέθης Μαύρης Τρύπας» και η καλύτερη απόδειξη είναι ότι μερικές μαύρες τρύπες σχηματίζονται από τεράστια σύννεφα αερίου», λέει ο αστροφυσικός Priyamvada Natarajan του Πανεπιστημίου Yale. ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

Τα στοιχεία υποδηλώνουν αθροιστικά ότι, τουλάχιστον στο πολύ πρώιμο Σύμπαν, η άμεση κατάρρευση είναι ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργηθεί μια εξαιρετικά μεγάλη μαύρη τρύπα.
Η έρευνα έχει γίνει αποδεκτή στο Nature Astronomy και είναι διαθέσιμη στον preprint server arXiv. ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

info

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο : AXIV