αι η Maryam Shanechi όχι μόνο τις φτιάχνει αυτές τις μηχανές, αλλά είναι πεπεισμένη, ότι μια μέρα οι παράλυτοι ασθενείς της και όσοι αντιμετωπίζουν ψυχικές διαταραχές, θα αποκτήσουν ελπίδες ίασης.
Η 38χρονη μηχανικός νευρώνων αναπτύσει αλγόριθμους που μεταφράζουν τα ηλεκτρικά σήματα των εγκεφαλικών κυττάρων σε μηχανικές εντολές!
Ήδη έχει σχεδιάσει και δοκιμάσει συστήματα που εκμεταλλεύονται τις νευρωνικές εκρήξεις, για να κινήσουν κέρσορες υπολογιστών, ή να χορηγήσουν τη σωστή δόση αναισθητικού. Τώρα, εργάζεται σε ένα νέο πρόγραμμα που έχει στόχο τη δημιουργία διεπαφών μηχανής και εγκεφάλου. Τον έλεγχο δηλαδή των εγκεφαλικών κυττάρων και έτσι την αλλαγή της διάθεσης. Εάν πετύχει, θα αποτελέσει ισχυρή ελπίδα θεραπείας σε εκατομμύρια ασθενείς με ψυχικές διαταραχές, όπως το άγχος και η κατάθλιψη, που δεν ανταποκρίνονται στις υπάρχουσες θεραπείες.
“Ενας αλγοριθμος μπορει να διαβασει τη διαθεση μας! ”
Η ερευνήτρια σχεδίασε τον πρώτο της αλγόριθμο ανάγνωσης μυαλού, θέλοντας να διαπιστώσει με ποιον τρόπο ένας πίθηκος έδειχνε ενδιαφέρον να κινήσει έναν κέρσορα υπολογιστή. Και κατάφερε να προβλέψει για πρώτη φορά τις κινήσεις του! Μια έρευνα, που δημοσιεύτηκε το 2012 στο επιστημονικό περιοδικό Nature Neuroscience.
Πέρυσι, η ομάδα της Shanechi απέδειξε ότι ένας αλγόριθμος ηλεκτρονικού υπολογιστή μπορεί να χρησιμοποιήσει την εγκεφαλική δραστηριότητα ενός ατόμου και να «διαβάσει» ουσιαστικά τη διάθεσή του. Πόσο καλά ή άσχημα δηλαδή αισθάνεται τη συγκεκριμένη στιγμή. Το αμέσως επόμενο βήμα θα είναι η βελτίωση της διάθεσης του ασθενούς, με τη χρήση ηλεκτρονικών παλμών στον εγκέφαλο και την καταγραφή της αντίδρασης των νευρικών κυττάρων σε αυτούς τους παλμούς.
info
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο : Journal of Neural Engineering