Fb. In. Tw.
/ΦΥΣΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ /ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΟΣ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!

ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΟΣ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!

Views 4.91k

Mini Story

Ron Mallett's Time Machine Φανταστείτε, να μπορούσαμε να γυρίσουμε πίσω στο χρόνο για να αποτρέψουμε μια καρδιακή προσβολή, ένα τροχαίο δυστύχημα, ή ένα ατυχές γεγονός, που μας αφορά άμεσα.
Ε, λοιπόν, ο αστροφυσικός Ron Mallett πιστεύει ότι βρήκε τον τρόπο, να κατασκευάσει μια μηχανή του χρόνου!
Προσοχή όμως. Ο Mallett, μιλάει για τα ταξίδι στο παρελθόν και όχι στο μέλλον, διαχωρίζοντας τις δυο “αποστολές” βασιζόμενος πάντα σε επιστημονικές αρχές.
Λέει, ότι ο χωροχρόνος σε σχέση με τη μάζα, θα μπορούσε να “στρίβει” επίσης και όχι μόνο να “καμπυλώνει”, κάτι που θα μας βοηθούσε στο εγχείρημά μας.
Πολύ απλά υποστηρίζει, ότι είναι δυνατόν, με τη μηχανή που δημιούργησε, να ανοίξει έναν δίαυλο επικοινωνίας (και όχι μεταφοράς) του χρήστη, με το παρελθόν του.
O Ron, χρησιμοποιεί ένα λέιζερ που κινείται σε δακτύλιο με στόχο να σύρει και να περιστρέψει τον χώρο και τον χρόνο μέσα σε αυτόν. Στόχος να δημιουργηθούν  “κλειστές καμπύλες”.
“Αν αυξήσουμε αρκετά την ένταση, αυτή η χρονική γραμμή θα στρεβλωθεί, θα δημιουργήσει έναν κύκλο (βρόχο) που θα μας επιτρέψει, πιθανότατα, ένα ταξίδι στο παρελθόν”.

Η μηχανή αυτή όμως, θα μπορεί να επικοινωνήσει μόνο μέχρι το σημείο του παρελθόντος στο οποίο “άνοιξε” αυτή η επικοινωνία.
Αν τοποθετήθηκε και ξεκίνησε τη λειτουργία της δηλαδή στις 3 Ιανουαρίου του 2020, ο χρήστης, από το επόμενο λεπτό και για όλη τη διάρκεια της ζωής του, θα μπορεί να στέλνει μηνύματα στο παρελθόν του, μόνο μέχρι αυτήν την ημερομηνία και όχι πιο πριν.

“Η ΜΗΧΑΝΗ ΑΥΤΗ ΟΜΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΙ ΜΟΝΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ “ΑΝΟΙΞΕ” ΑΥΤΗ Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ”

Ο καθηγητής φυσικής ξεκίνησε το εγχείρημα του από μια εξίσωση που αποτέλεσε τη θεωρητική βάση για τη δημιουργία μιας πραγματικής μηχανής χρόνου.
Δημιούργησε τη συσκευή του στα πρότυπα της θεωρίας σχετικότητας του Albert Einstein, κατά την οποία, ο χρόνος επιταχύνει, ή επιβραδύνει ανάλογα με την ταχύτητα με την οποία ένα αντικείμενο κινείται.
Βάσει αυτής της θεωρίας, ο χρόνος περνά πιο αργά για όσους ταξιδεύουν κοντά στην ταχύτητα του φωτός. Δηλαδή, αν ένας αστροναύτης «σουλατσάρει» στο διάστημα με αυτήν την ταχύτητα (κάτι αδύνατον προς το παρόν) για μόλις μια εβδομάδα, όταν θα επιστρέψει, θα διαπιστώσει ότι έλειπε 10 χρόνια. Δηλαδή, θα έχει ουσιαστικά ταξιδέψει στο μέλλον! Κι αν οι περισσότεροι φυσικοί αποδέχονται ότι πιθανότατα ο χρόνος μπορεί να «παραβιαστεί» σε συνάρτηση με το μέλλον, το παρελθόν είναι μια άλλη ιστορία…

Το ταξίδι του Mallett στο παρελθόν, βασίζεται στη γενική θεωρία της σχετικότητας. Σύμφωνα με αυτή, τα αντικείμενα λυγίζουν τον χώρο και τον χρόνο. Για να καταλάβετε πώς, σκεφτείτε τι γίνεται στο δίχτυ του τραμπολίνου όταν πηδάτε ψηλά και προσγειώνεστε με δύναμη. Το αποτέλεσμα της ενέργειας μας, της καμπύλωσης δηλαδή που δημιουργείται στο δίχτυ, το έχουμε ονομάσει βαρύτητα. Μεγαλύτερη η βαρύτητα, βραδύτερος ο χρόνος.

“Ο ΧΡΟΝΟΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΛΥΓΙΖΕΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΡΙΒΕΙ ΟΔΗΓΩΝΤΑΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ”

Τώρα σκεφτείτε ότι μπορείτε όχι μόνο να ΛΥΓΙΣΕΤΕ αλλά και να ΣΤΡΙΨΕΤΕ τον χωροχρόνο, έννοια την οποία εισάγει ο καθηγητής ως πιθανότητα.
“Στη θεωρία του Αϊνστάιν, αυτό που ονομάζουμε χώρο περιλαμβάνει επίσης χρόνο – γι ‘αυτό ονομάζεται χωροχρόνος. Ό, τι κι αν κάνετε στον χώρο συμβαίνει και στον χρόνο”, δηλώνει ο Mallet στο CNN, επισημαίνοντας ότι είναι θεωρητικά δυνατό να περιστρέφεται ο χρόνος σε μια λούπα που θα επιτρέπει το ταξίδι του χρόνου στο παρελθόν. Μάλιστα δημιούργησε ένα πρωτότυπο (μια μηχανή) που δείχνει με ποιον τρόπο τα λέιζερ μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη αυτού του στόχου.
“Η μελέτη του είδους του βαρυτικού πεδίου που παράγεται από δακτυλιοειδές λέιζερ, θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε μια χρονομηχανή που βασίζεται σε κυκλοφορούσα δέσμη φωτός”.

Ο Mallet χρειάστηκε 6 μήνες να αποδείξει ότι η κίνηση του φωτός σε δακτύλιο, (paper) θα μπορούσε να στρίψει τον χώρο. Του πήρε άλλα δυο χρόνια να αποδείξει ότι στρίβοντας τον χώρο θα μπορούσε να γυρίσει πίσω στον χρόνο.


Ωστόσο, όσο αισιόδοξος είναι ο ίδιος για τη θεωρία του, τόσο οι συνάδελφοι του, την αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό.
«Δεν πιστεύω ότι θα καταλήξει κάπου γιατί νομίζω ότι υπάρχουν σοβαρές αδυναμίες στα μαθηματικά αλλά και στο σκεπτικό του και πρακτικά η δημιουργία μιας τέτοιας συσκευής είναι ανέφικτη», δήλωσε ο διάσημος αστροφυσικός Paul Sutter στο Διεθνές δίκτυο.
Αλλά και ο ίδιος ο Mallet παραδέχεται ότι προς το παρόν είναι όλα θεωρητικά. Λέει μάλιστα χαριτολογώντας ότι ακόμη κι αν αποδειχθεί ότι η μηχανή δουλεύει, αυτή θα είχε έναν σοβαρό περιορισμό, πέραν αυτού της αποστολής ανθρώπου σε ταξίδι στον χωροχρόνο.
Καθώς η αποστολή των πληροφοριών προς το παρελθόν θα ήταν δυνατή μέχρι στο σημείο του χρόνου οπότε ενεργοποιήθηκε το μηχάνημα, δεν θα μπορούσε κανείς να αλλάξει τον ρου της ιστορίας της παλαιότερης της στιγμής αυτής, αλλά και του βαθύτερου παρελθόντος.
Προς… το παρόν δηλαδή.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΟΥ Mallett

O αστροφυσικός και καθηγητής του Πανεπιστήμιο “Connecticut”, εργάζεται χρόνια πάνω στο project της μηχανής του χρόνου. Υπάρχει δε μια ιστορία που συνδέεται με την επιμονή του να δημιουργήσει ένα «μονοπάτι» για την επιστροφή στο παρελθόν. Κι έχει να κάνει με το γεγονός του πρόωρου θανάτου του πατέρα του όταν ήταν μόλις 10 χρόνων. Από τότε το ταξίδι στον χρόνο έγινε γι αυτόν μια εμμονή που τον οδήγησε στις σπουδές και αργότερα στην Πανεπιστημιακή έδρα. Έχει αφιερώσει τη ζωή του, στην μελέτη των μαύρων τρυπών και τη θεωρία της σχετικότητας σε συνάρτηση με τον παράγοντα χρόνου και βαρύτητας, ακολουθώντας το παράδειγμα του Αϊνστάιν.

                            
Το πρόγραμμα του Mallett με την ονομασία «spacetime Twisting by Light (STL), κερδίσει συνεχώς χρηματοδοτήσεις και εξελίσσεται. Λεπτομέρειες της μελέτης θεωρίες του, πηγές, συνδέσεις του, αλλά και δημοφιλή άρθρα σχετικά με αυτό, μπορεί να βρει κανείς στην ιστοσελίδα της σχολής του πανεπιστημίου. Ο αστροφυσικός, έχει επίσης γράψει και ένα βιβλίο με τίτλο “Time Traveller” το οποίο και εξελίσσεται σε σενάριο για κινηματογραφική ταινία.