Fb. In. Tw.
/ΔΙΑΣΤΗΜΑ /ΝΕΑ ΕΞΙΣΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΖΩΗΣ

ΝΕΑ ΕΞΙΣΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΖΩΗΣ

Views 602
Ό

λοι θα έχετε ακούσει διάφορα για την περίφημη εξίσωση του Ντρέικ.  Τον «μπούσουλα» δηλαδή που δημιούργησε ο Αμερικανός αστρονόμος Φράνκ Ντρέικ, για να περιορίσει την αναζήτηση των πιθανών εξωγήινων πολιτισμών του Γαλαξία, σε πλανήτες που πραγματικά συγκεντρώνουν εκείνα τα στοιχεία που τους βάζουν στο κάδρο της έρευνας.
Και η αλήθεια είναι ότι από το 1961, αυτή η εξίσωση και μόνο, χρησιμοποιείται συστηματικά ώς βασικό ερευνητικό εργαλείο για την ανακάλυψη εξωγήινης ζωής.
Έως σήμερα βέβαια. Γιατί μια νέα μελέτη, έρχεται να περιορίσει ακόμη περισσότερο τις θέσεις που οι αστρονόμοι τοποθετούν τα τηλεσκόπιά τους.
Η έρευνα περιορίστηκε στους πλανήτες γύρω από τους Κόκκινους Νάνους, έξω από το ηλιακό μας σύστημα.
Τα διαστημικά σκάφη της NASA μας έχουν πλέον δώσει τα πρώτα στοιχεία, κι έτσι οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι πλανήτες γύρω από ενεργά αστέρια χάνουν σημαντικές ποσότητες νερού καθώς αυτό γίνεται ατμός. Ενώ, εκείνοι που είναι κοντά σε πιο ήσυχα αστέρια, είναι πιθανότερο να κρατήσουν το νερό στην επιφάνειά τους, δημιουργώντας συνθήκες ζωής.

“Οι πλανητες που ειναι κοντα σε ενεργα αστερια δεν φιλοξενουν ζωη

“Μεγαλες ποσοτητες οζοντος “δειχνουν” αφιλοξενο πλανητη

Διαπιστώθηκε ότι οι πλανήτες στους οποίους διακρίνονται λεπτές στιβάδες όζοντος, δέχονται υψηλή ακτινοβολία, κάτι που τους καθιστά αφιλόξενους για κάθε πολύπλοκη μορφή ζωής.
Οι επιστήμονες πλέον εκτός από την εξίσωση του Ντρέικ, διαθέτουν και κορυφαία μέσα ανίχνευσης, όπως τo διαστημικό τηλεσκόπιο “Hubble” αλλά και το “James Webb” που πρόκειται επίσης να τεθεί σε τροχιά με αποστολή να παρατηρήσει απομακρυσμένους πλανήτες, αναζητώντας ίχνη ζωής.
Η έρευνα για τους υποψήφιους πλανήτες παρατήρησης, διεξήχθη από επιστήμονες του Northwestern University, του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, του Εργαστηρίου Εικονικού Πλανήτη της NASA και του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης.
Ο επικεφαλής της Chen Howard εμφανίζεται σίγουρος ότι με την πρόβλεψη των πλανητών που είναι πιθανόν να φιλοξενούν ζωή και την απόρριψη των υπολοίπων, ερχόμαστε ολοένα και πιο κοντά στην απάντηση της πιο συνηθισμένης ερώτησης. Είμαστε τελικά μόνοι μας;

info

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο : https://iopscience.iop.org/journal/0004-637X