Fb. In. Tw.
stelechos koronoiou

ΝΕΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ 10 ΦΟΡΕΣ ΠΙΟ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΟ

Views 1.39k

T o στέλεχος αυτό του Κορωνοϊού, εντοπίστηκε να είναι έως και 10 φορές πιο μεταδοτικό από το αρχικό και δημιουργεί περισσότερα ιοσώματα.
Η αυξημένη μεταδοτικότητα του στελέχους D614G του Κορωνοιού ωστόσο, μάλλον επηρεάζει τη δυνατότητα περιορισμού του.
Γι΄ αυτό όπως τονίζουν οι ερευνητές του Τμήματος Φαρμακευτικής και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου της Μπολόνια, πρέπει να τηρούμε το σχέδιο ΧΑΜ (Χέρια (πλένουμε), Αποστάσεις (κρατάμε), Μάσκες (φοράμε)) με μεγαλύτερη σχολαστικότητα.


Γνωρίζουμε, ότι όλοι οι ιοί RNA μεταλλάσσονται κατά τη διάρκεια μόλυνσης των ανθρώπων και ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2 δεν αποτελεί εξαίρεση.
Απλώς  ο νέος κορωνοϊός έχει σύστημα επιδιόρθωσης των λαθών κατά τον πολλαπλασιασμό του και ως εκ τούτου θεωρητικά αναμένεται να δημιουργούνται λιγότερες μεταλλάξεις στο γενετικό του υλικό του, το RNA, σε σχέση με τον ιό της γρίπης.
΄Ηδη ολοκληρώθηκε η ανάλυση 100.000 γονιδιωμάτων (αλληλουχιών) του RNA του ιού.
Αυτό, έδωσε τη δυνατότητα να εντοπιστούν 13.000 μεταλλάξεις  στο RNA του  κορωνοϊού  SARS-CoV-2. 
Ωστόσο, οι περισσότερες μεταλλάξεις δεν αναμένεται να έχουν αντίκτυπο στη λοιμογόνο ικανότητα του ιού ή στην πιθανότητα εμφάνισης σοβαρής νόσου. Παρόλα αυτά, η μετάλλαξη D614G που εντοπίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020 στην Ευρώπη και την Αμερική  στο γονίδιο που καθορίζει την πρωτεΐνη της ακίδας του ιού  κυριαρχεί στις παγκόσμιες μολύνσεις.
Λόγω της μετάλλαξης ο ιός έχει από 6 έως 10 φορές μεγαλύτερη συγγένεια με τον ανθρώπινο κυτταρικό υποδοχέα ACE2 και ως εκ τούτου προσδένεται ευκολότερα στα κύτταρά μας.  Η  νεότερη αυτή παραλλαγή στο γονιδίωμα του ιού είναι πιο μολυσματική σε κυτταρική καλλιέργεια, αλλά ίσως  να μην συνοδεύεται από σοβαρότερα κλινικά συμπτώματα.  Από την άλλη, συνδέεται με την παραγωγή/ανίχνευση υψηλότερου ιικού φορτίου. Αυτή η μετάλλαξη, η οποία σχετίζεται με εστίες στην Ευρώπη και τη Νέα Υόρκη, τελικά  αποτελεί την γενετική υπογραφή στην πλειονότητα  (πάνω από 68%) των κρουσμάτων παγκόσμια.
Με απλά λόγια, το στέλεχος που φέρει τη μετάλλαξη D614G ενισχύει τη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού και έχει εκτοπίσει σχεδόν όλα τα υπόλοιπα στελέχη του ιού.
Οι επιστήμονες λοιπόν συμπεραίνουν, ότι η αυξημένη μεταδοτικότητα του στελέχους D614G μάλλον επηρεάζει τη δυνατότητα περιορισμού του (και της πανδημίας) και ίσως ξεπερνά ευκολότερα τα εμπόδια που θέτουμε με το σχέδιο ΧΑΜ.

info

Άρθρο του καθηγητή Γενετικής ΑΠΘ  Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη