Fb. In. Tw.

ΝΕΡΟ ΣΤΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΟΥΣ BENNU !

Views 581

Νερό στα δείγματα του αστεροειδούης Bennu; Σίγουρα ναι!
H πρώτη ματιά των επιστημόνων της NASA στα 250 γραμμάρια σκόνης και πετρωμάτων που επέστρεψαν στη γη από τον αστεροειδή Bennu αποκαλύπτει την ύπαρξη δομικών στοιχείων για τη δημιουργία ζωής, όπως το νερό! Οι ίδιοι μάλιστα εμφανίζονται σχεδόν πεπεισμένοι ότι το μέσο για να φτάσει το νερό στον πλανήτη μας ήταν οι αστεροειδείς!

ΤΑ “ΜΥΣΤΙΚΑ” ΖΩΗΣ ΕΝΟΣ ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΟΥΣ
Ο ειδικος βραχίονας του διαστημικού σκάφους συνέλεξε υλικό έως και 50 εκατοστά κάτω από την επιφάνεια του αστεροειδoύς. Σκόνη και άμμος που κόλλησαν στα σημεία επαφής του OSIRIS-REx με τον Bennu, θα προσφέρει απαντήσεις για την επιφάνεια του αστεροειδούς. Στο μικροσκόπιο βρίσκονται ήδη και μικρά κομμάτια που κόλλησαν στην περιοχή γύρω από το δοχείο συλλογής, πριν αυτό σφραγιστεί για το ταξίδι της επιστροφής. Ήδη διαπιστώθηκε ότι μεγάλο μέρος αυτού του υλικού αποτελείται από ορυκτά αργίλου που φέρουν νερό.

«Ο λόγος που η Γη είναι ο οικότοπος που έχουμε, με ωκεανούς και λίμνες και ποτάμια και βροχή», επισημαίνει ο πλανητικός επιστήμονας Dante Lauretta από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα/Tucson, ο οποίος ηγείται της αποστολής OSIRIS-REx, «είναι επειδή τα ορυκτά αργίλου, όπως αυτά που βλέπουμε από το Bennu, προσγειώθηκαν στον κόσμο μας καθιστώντας τον βιώσιμο 4-4,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν».

Κάποιοι άλλοι κόκκοι του δείγματος περιέχουν στοιχεία επίσης κοινά στη Γη, συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα και του σιδήρου, καθώς και πλάκες θείου, που θεωρείται ότι αποτέλεσαν στοιχεία δομικής σημασίας για την εκκίνηση της ζωής.

ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ ΣΤΟΝ… BENNU
Η αποστολή ξεκίνησε πριν από επτά χρόνια όταν το διαστημικό σκάφος OSIRIS-REx έφυγε από τη Γη για να συναντήσει τον αστεροειδή με την ελπίδα το έδαφός του να αποκαλύψει στοιχεία για τον σχηματισμό του ηλιακού συστήματος και την προέλευση της ζωής στον πλανήτη μας. Ο OSIRIS-REx άγγιξε ελαφρά τον Bennu το 2020, μάζεψε ένα δείγμα σε μέγεθος ενός φλιτζανιού καφέ και το σφράγισε για το μακρύ ταξίδι της επιστροφής…
Η κάψουλα της επιστροφής των πολύτιμων δειγμάτων εκτοξεύτηκε από τον αστεροειδή με προορισμό τη γη στις 24 Σεπτεμβρίου, ενώ το διαστημόπλοιο συνέχισε το δρόμο του, με το νέο όνομα “OSIRIS-APEX”, για την επόμενη αποστολή του σε τροχιά γύρω από τον αστεροειδή Apophis.
Η κάψουλα με τα δείγματα από τον Bennu προσγειώθηκε με αλεξίπτωτο στην έρημο της Γιούτα, όπου παρελήφθη και μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο Διαστημικό Κέντρο Πτήσεων Τζόνσον της NASA στο Χιούστον.
Οι επιστήμονες της NASA άνοιξαν προσεκτικά την κάψουλα σε ειδικό χώρο σχεδιασμένο να διασφαλίζει την ποιότητα και αυθεντικότητα του υλικού, το οποίο συλλέχθηκε σε δοχείο αερίου αζώτου.

ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΤΟΥ BENNU ΘΑ “ΤΑΞΙΔΕΨΟΥΝ” ΣΤΗΝ ΓΗΙΝΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
Το ένα τέταρτο του δείγματος από τον αστεροειδή Bennu θα μείνει στους επιστήμονες της αποστολής OSIRIS-REx για ανάλυση. Τα υπόλοιπα θα μοιραστούν μεταξύ επιστημόνων σε όλο τον κόσμο, ενώ ένα μέρος θα σφραγιστεί για μελλοντική μελέτη.
«Πρόκειται για το όνειρο ενός αστροβιολόγου. Απλώς ανυπομονώ να το δω. Κι αυτό το υλικό θα υπάρχει για γενιές και γενιές».είπε ο Daniel Glavin, ανώτερος επιστήμονας για την επιστροφή δειγμάτων στο Goddard.

Τα δείγματα εδάφους από τον αστεροειδή BENNU είναι η μεγαλύτερη ποσότητα υλικού που συλλέχθηκε ποτέ, πέρα από αυτήν του φεγγαριού, σε μια αποστολή που θεωρείται η αρχή μιας νέας εξερευνητικής του διαστήματος εποχής, παράλληλα με την εξέλιξη της δειγματοληπτικής επιστήμης.

 

γιατι ο Bennu απειλει τη γη

info

Πηγή :  ΝASA

Photo: Erika Blumenfeld, Joseph Aebersold/NASA via AP and NASA TV

Reviews

5
Τέλειο !
Καλό
Όχι καλό

Summary

Πως σας φάνηκε το κείμενο;