ας έχουν πει ότι ο ύπνος “τρέφει” τα μωρά, ότι ψηλώνει τα παιδιά, ότι η μεσημεριανή “σιέστα” βοηθά στην αποσυμφόρηση του οργανισμού …
Το νέο είναι ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου ο εγκέφαλός μας, μέσα από έναν εκπληκτικό μηχανισμό, “καθαρίζει” από τις τοξίνες που έχουν συσσωρευτεί στον οργανισμό, κάποιες από τις οποίες προκαλούν Αλτσχάιμερ!
Σε μελέτη του Πανεπιστημίου “Boston”, αναφέρεται ότι λίγο πριν ο Μορφέας μας οδηγήσει στα μονοπάτια ενός απολαυστικά βαθύ ύπνου, ο εγκέφαλός μας εκκρίνει σε κύματα ένα υγρό καθαρτικό των τοξίνων, οι οποίες σχετίζονται με νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως η νόσος του Alzheimer.
Όταν κοιμόμαστε ο εγκέφαλος περνά μέσα από διάφορες φάσεις. Κάποιες φορές κοιμόμαστε ελαφρά και κάποιες άλλες περνάμε σε βαθύ ύπνο τον λεγόμενο και REM, ο οποίος έχει συσχετιστεί και με την κίνηση των ματιών.
Η επικεφαλής της έρευνας Laura Lewis με την ομάδα της, επικεντρώθηκαν στην πρώτη φάση του χαλαρού δηλαδή ύπνου.
“Στον υπνο ο εγκεφαλος προκαλει εκκριση υγρου που σκοτωνει τις τοξινες”
“Μικροτερα η λιγοτερα κυματα της ηλεκτροφυσιολογικης ενεργειας συνδεεται με Αλτσχαιμερ”
Οι επιστήμονες υποψιάζονταν ότι το το εγκεφαλονωτιαίο υγρό, ένα καθαρό υγρό, σαν νερό, που διατρέχει τον εγκέφαλό μας μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, ζητήθηκε από τους έντεκα εθελοντές να κοιμηθούν μέσα σε έναν μαγνητικό τομογράφο.
Έτσι οι ερευνητές είχαν όλο τον διαθέσιμο χρόνο να επιβεβαιώσουν αυτά τα αργά κύματα διοχέτευσης του υγρού από τον εγκέφαλο, περίπου μια φορά ανά 20 δευτερόλεπτα.
Η ομάδα ανακάλυψε επίσης ότι προηγούνταν ηλεκτρική δραστηριότητα στους νευρώνες του εγκεφάλου, συνδέοντας την ασθενική εμφάνισή της με το Αλτσχάιμερ.
Έτσι, λιγότερα κύματα αυτής της ηλεκτροφυσιολογικής ενέργειας, σημαίνει ότι ο εγκέφαλος δεν μπορεί να καθαρίσει τις τοξίνες που συνδέονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, αλλά και άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες.
Αν και το Alzheimer δεν συνδέεται μόνο με μία αιτία, αυτή η ανακάλυψη είναι σίγουρα ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αποδεικνύοντας ότι χρειάζεται περισσότερη εστίαση στην κατανόηση των τρόπων ύπνου μας.
info
Η νεα έρευνα δημοσιεύτηκε στο : http://www.bu.edu/articles/2019/cerebrospinal-fluid-washing-in-brain-during-sleep/