Ποτέ ξανά κάποιο φάρμακο δεν είχε τόση μεγάλη λίστα αναμονής! Οι ενέσεις αδυνατίσματος ήρθαν μεν για να μείνουν, ωστόσο φαίνεται πως θα μας προβληματίσουν αρκετά, καθώς από τους πρώτους κι όλας μήνες εφαρμογής τους, ενοχοποιούνται για προβλήματα στο πεπτικό σύστημα. αδυνατίσματος
Σύμφωνα με νέα ανάλυση δεδομένων σε 5.411 ασθενείς, τα φάρμακα απώλειας βάρους που μιμούνται την ορμόνη GLP-1 (πεπτίδιο που μοιάζει με γλυκαγόνη-1) προκειμένου να καταστέλλουν την όρεξη, ενδέχεται επίσης να προκαλούν μια ποικιλία πεπτικών προβλημάτων. Η μελέτη διαπίστωσε αυξημένο κίνδυνο παγκρεατίτιδας, γαστροπάρεσης και εντερικής απόφραξης σε ασθενείς που τα χρησιμοποίησαν, σε σύγκριση με άλλα που δεν ενεργοποιούν τις ίδιες χημικές οδούς.αδυνατίσματος
Πράγματι, ο κίνδυνος εμφανίζεται αυξημένος γι΄ αυτά τα φάρμακα, στην πραγματικότητα όμως εξακολουθεί να είναι σχετικά μικρός και πάντως δεν παρουσιάζει μεγάλη απόκληση από εκείνον που διατρέχουν οι ασθενείς οι οποίοι λαμβάνουν τα φάρμακα που δεν βασίζονται στην ορμόνη GLP-1.
Πιο συγκεκριμένα, το 0,80% των ατόμων που έλαβαν Saxenda (θεραπεία GLP-1) ανέφερε απόφραξη του εντέρου, ενώ την ίδια παρενέργεια παρουσίασε το 0,17% όσων έλαβαν το Contrave (ένα μη GLP-1 φάρμακο). Ωστόσο, τα ποσοστά τετραπλασιάζονται εκτός έρευνας καθώς μιλάμε για έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό ατόμων που λαμβάνουν πλέον αυτά τα φάρμακα.
ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ ΔΕΝ ΥΠΕΡΤΕΡΕΙ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
Η συνθήκη βάση της οποίας χορηγούνται τα φάρμακα, δηλαδή “το όφελος να υπερτερεί του κινδύνου” φαίνεται ότι σε αυτή την περίπτωση δεν ισχύει πάντα. Είναι γεγονός ότι το GLP-1 χορηγήθηκε στους διαβητικούς, επειδή ακριβώς μπορεί να διαχειριστεί τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Εντούτοις, στη μελέτη συμμετείχαν και αρκετοί παχύσαρκοι ασθενείς που δεν είχαν διαβήτη και οι οποίοι επίσης εμφάνισαν σοβαρά πεπτικά ζητήματα. Είναι κατανοητό, ότι τα συγκεκριμένα σκευάσματα δεν είναι τα καταλληλότερα για τη δεύτερη ομάδα, αυτή των παχύσαρκων μη διαβητικών.
Αναντίρρητα, η παχυσαρκία είναι ένα πρόβλημα που μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Όμως δεν μπορεί να τοποθετηθεί στην ίδια με τον διαβήτη ζυγαριά, όπου η απουσία φαρμάκου μπορεί να αποβεί μοιραία για τον ασθενή, άμεσα.
Γίνεται λοιπόν σαφές, ότι τα ενέσιμα αυτά φάρμακα, όπως το Wegovy, το Ozempic, το Saxenda και το Victoza τα οποία βασίζονται στην τεχνολογία “GLP-1” επιβραδύνουν την ταχύτητα με την οποία το φαγητό περνάει από το στομάχι, διατηρώντας την αίσθηση της πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Κυρίως όμως δημιουργήθηκαν για να διαχειριστούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Δεν είναι τυχαίο, ότι ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στις ΗΠΑ αποφάσισε ότι το Ozempic θα πρέπει να συνοδεύεται από προειδοποίηση σχετικά με το πλήθος των “γαστρεντερικών διαταραχών” που έχουν αναφερθεί από τους χρήστες του φαρμάκου.
«Δεδομένης της ευρείας χρήσης αυτών των φαρμάκων, οι ανεπιθύμητες ενέργειες, αν και σπάνιες, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από ασθενείς που σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν τα φάρμακα για απώλεια βάρους, επειδή ο λογισμός κινδύνου-οφέλους για αυτήν την ομάδα μπορεί να διαφέρει από εκείνους που τα χρησιμοποιούν για διαβήτη. », γράφουν οι ερευνητές στη δημοσιευμένη εργασία τους.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA.
info
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο :JAMA.
Στοιχεία από: Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία