Fb. In. Tw.

ΟΙ ΝΕΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ «ΑΤΡΩΤΟΙ». ΔΥΟ ΝΕΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ.

Views 1.12k

Παγκοσμίως, υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που θεωρεί ότι o SARS-CoV-2 είναι ιός που απειλεί μόνο μεσήλικες, ηλικιωμένους και γενικότερα ευπαθείς. Η άποψη ότι σπανίως κινδυνεύει η ζωή ενός υγιούς νέου, ίσως έχει βάση.
Αλλά… μήπως ήρθε η ώρα να οριοθετήσουμε διαφορετικά την έννοια αυτής της «απειλής»;

Η “ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ” ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ

Οι παράξενες μακροχρόνιες εξουθενωτικές βλάβες που κληρονομεί ο Covid-19 στους νεότερους, βρίσκονται ήδη στο μικροσκόπιο των επιστημόνων.
«Ακόμη και οι «άτρωτοι» νέοι που ασθένησαν και ανάρρωσαν, συχνά εμφανίζουν πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας που μπορεί να αποδειχθούν και χρόνια», γράφει ο καθηγητής γενετικής Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης στο διαδικτυακό του ημερολόγιο στo Facebook, αναφερόμενος στα αποτελέσματα δυο νέων ερευνών.
“Η πολυσυστημική νόσος  COVID-19   είναι νέα ασθένεια, και ως εκ  τούτου είναι εύλογο να υπάρχουν  σχετικά λίγες πληροφορίες για πιθανά
μακροπρόθεσμα προβλήματα σε άτομα που ανάρρωσαν”.

ΒΛΑΒΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ, ΤΑ ΝΕΦΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ.

Στην πρώτη έρευνα συγκεντρώθηκαν πληροφορίες από 100 νέα άτομα που πήραν εξιτήριο από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο  του LEEDS (Η.Β.).
Οι ερευνητές εντόπισαν ένα μοτίβο μακροπρόθεσμων συμπτωμάτων, που πιθανόν να βιώσουν άτομα που νοσηλεύτηκαν (από 29 έως 71 ημέρες, μέση διάρκεια 48 ημέρες) λόγω μόλυνσης με τον νέο κορωνοϊό.
Στα συμπτώματα αυτά συμπεριλαμβάνονται η κόπωση  (72%), η δύσπνοια (65%), η  ψυχολογική δυσφορία (46%), προβλήματα με τη συγκέντρωση και τη μνήμη, αλλά και μια γενική μείωση της ποιότητας ζωής. Ορισμένοι ασθενείς, ιδιαίτερα εκείνοι που είχαν εντατική θεραπεία, παρουσίασαν συμπτώματα που σχετίζονται με περιπτώσεις διαταραχής μετατραυματικού στρες.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ

Στη δεύτερη εργασία αναφέρεται χαρακτηριστικά, ότι ο κατάλογος των μακροπρόθεσμων συμπτωμάτων από τη νόσο COVID-19 είναι μακρύτερος και πιο ποικίλος από ό,τι θα μπορούσαν να φανταστούν οι περισσότεροι γιατροί.
Τα κλινικά προβλήματα περιλαμβάνουν κόπωση, δύσπνοια, πόνο στις αρθρώσεις, ομιχλώδη σκέψη, επίμονη απώλεια αίσθησης οσμής/γεύσης και βλάβη στην καρδιά (παρατηρήθηκε και στην Ελλάδα), τους πνεύμονες, τα νεφρά και τον εγκέφαλο.

ΤΑ ΓΟΝΙΔΙΑ ΙΣΩΣ ΥΠΕΡΙΣΧΥΟΥΝ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ...

Εντωμεταξύ, σε μια τρίτη δημοσίευση, Ολλανδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι 4 υγιείς  άνδρες (ηλικίας από 21 έως 32 ετών) από 2 ανεξάρτητες οικογένειες (δυο αδέλφια από κάθε οικογένεια) εκδήλωσαν σοβαρή νόσο COVID-19.
Μάλιστα στο ένα ζευγάρι, το ένα από τα δύο αδέλφια κατέληξε από τις συνέπειες της λοίμωξης.
Οι ερευνητές ανέλυσαν το DNA από τα μέλη των δύο οικογενειών. Από την γενετική ανάλυση διαπίστωσαν ότι σε κάθε μια από τις δυο οικογένειες τα αδέλφια έφεραν μια μετάλλαξη στο γονίδιο του υποδοχέα TLR7. Το γονίδιο αυτό κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη που αποτελεί «ανιχνευτή» του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Μεταλλάξεις δηλαδή, προδιαθέτουν ακόμη και νεαρά υγιή άτομα να αναπτύξουν σοβαρά κλινικά συμπτώματα της πολυσυστημικής νόσου COVID-19.

Τα αποτελέσματα αυτών των μελετών, όπως επισημαίνει και ο κ. Τριανταφυλλίδης, αποκαλύπτουν το σοβαρό ενδεχόμενο να υπάρχουν εξουθενωτικές επιπλοκές σε πολλούς αναρρώσαντες, ακόμη και ασυμπτωματικούς.
“Οι ασθενείς αυτοί θα χρειαστούν πολύμηνες θεραπείες, ενώ θα υπάρξουν και σοβαρές επιβαρύνσεις στους εθνικούς προϋπολογισμούς”.
Ήδη, οι επιστήμονες προσπαθούν να κατανοήσουν τα συμπτώματα αυτά τα οποία δεν υποχωρούν, ώστε να αποφευχθούν οι μακροχρόνιες σοβαρές επιπλοκές.

info

*Βιβλιογραφία. Stephen J Halpin, et al.  30/7/2020.
Post‐discharge symptoms and rehabilitation needs in survivors of
COVID‐19 infection: a cross‐sectional evaluation. 
Journal of MedicalVirology.
https://doi.org/10.1002/jmv.26368


** Jennifer Couzin-Frankel, et al. 7/8/2020. The long haul.
Science: Vol. 369, Issue 6504, pp. 614-617, DOI:
10.1126/science.369.6504.614

***Caspar I. van der Made et al. 24/7/2020. Presence
of Genetic Variants Among Young Men With Severe COVID-19, JAMA DOI:
10.1001/jama.2020.13719.