Fb. In. Tw.
/ΔΙΑΣΤΗΜΑ /ΠΟΙΟΣ “ΚΑΛΕΙ” ΤΗ ΓΗ; “ΦΛΑΣ” ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΝΑΒΟΣΒΗΝΕΙ ΚΑΘΕ 12 ΜΕΡΕΣ!

ΠΟΙΟΣ “ΚΑΛΕΙ” ΤΗ ΓΗ; “ΦΛΑΣ” ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΝΑΒΟΣΒΗΝΕΙ ΚΑΘΕ 12 ΜΕΡΕΣ!

Views 828

Αυτές οι «γρήγορες εκλάμψεις ραδιοκυμάτων» (fast radio Bursts ή FRB) είναι σαν ένα φλας που αναβοσβήνει, κάθε φορά από άλλο σημείο, στον διαστημικό ορίζοντα.
Οι αστρονόμοι, χρόνια τώρα προσπαθούν να εντοπίσουν την πηγή, αυτών των εκλάμψων, στο βαθύ διάστημα. Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην παρατήρησή τους, είναι και η απουσία της επανάληψης του συγκεκριμένου φαινομένου, από το ίδιο σημείο.
Μάλιστα από το 2007, έχουν καταγράψει πάνω από 100 FRB, σε διαφορετικά σημεία του διαστήματος και μόνο 10 από αυτά εμφάνισαν περιοδικότητα, αλλά πρόσκαιρη.
Κανείς όμως δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι είναι αυτό που προκαλεί αυτές τις εκλάμψεις, αλλά και γιατί δεν επαναλαμβάνονται από την ίδια θέση.

“ ΤΑ ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΛΛΑΞΑΝ! ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΔΩΣΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ FRB, ΕΜΦΑΝΙΖΕΙ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΓΙΑ 4 ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ 12 ΗΜΕΡΕΣ! ”

Στις 28 Ιανουαρίου του 2020, μάθαμε ότι τα έως τώρα δεδομένα άλλαξαν! Ένα από τα σημεία που είχε δώσει και στο παρελθόν FRB, εμφανίζει το φαινόμενο κάθε 12 ημέρες!

Ο Dongzi Li, ο παρατηρητής αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, και οι συνάδελφοί του, διαπίστωσαν ότι το φαινόμενο παρουσιάζει σαφή περιοδικότητα. Εμφανίζεται δηλαδή από την ίδια άγνωστη πηγή μια έως δυο φορές την ώρα για τέσσερις ημέρες και στη συνέχεια ο κύκλος αυτός επαναλαμβάνεται ύστερα από 12 ημέρες.
Αυτό σημαίνει ότι το συμβάν δεν είναι τυχαίο, αλλά έχει αφετηρία, την οποία απλά εμείς δεν γνωρίζουμε. Η περιοδικότητα δηλαδή, για τους αστροφυσικούς, αποτελεί μια ένδειξη για την αληθινή φύση αυτής της αινιγματικής δραστηριότητας.

Μια πιθανή εξήγηση της περιοδικότητας είναι ότι η πηγή των ραδιοκυμάτων περιστρέφεται γύρω από ένα άλλο αντικείμενο. Ίσως ένα αστέρι, ή μια μαύρη τρύπα.
Μια άλλη είναι ότι ίσως αστρικοί άνεμοι να περιορίζουν την πλήρη ορατότητα ενός φαινομένου από τη γη και επιτρέπουν να διαφεύγει μόνο ένα μέρος του.
Η ομάδα των αστροφυσικών δεν αποκλείει προς το παρόν ούτε το ένα ούτε το άλλο ενδεχόμενο. Όπως επίσης δεν αποκλείει να πρόκειται για ένα μαγνητικό άστρο νετρονίων.
Ωστόσο, αυτό το τελευταίο σενάριο, δείχνει να μην «βγαίνει», καθώς τα “μάγναστρα” στροβιλίζονται με περιοδικότητα, που μπορεί να είναι και μικρότερη των 12 δευτερολέπτων.

ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ CHIME / ΚΑΝΑΔΑΣ

Το τηλεσκόπιο “Chime” που βρίσκεται στον Καναδά αποτελείται από 4 ημικυλινδρικούς μηχανισμούς ανίχνευσης κοσμικών σημάτων μήκους 100 μέτρων έκαστος. Αναπτύχθηκε με τη συνεργασία 50 επιστημόνων από κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Καναδά.
Αρχικά σχεδιάστηκε για να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση υδρογόνου, αλλά διαπιστώθηκε ότι θα είναι πιο χρήσιμο στην αναζήτηση δεδομένων για την μυστηριώδη σκοτεινή ενέργεια και τα βαρυτικά κύματα.

 

Με την ανακοίνωση των νέων, ένα «τσουνάμι» θεωριών περί μηνυμάτων από εξωγήινο πολιτισμό, προέκυψαν στο διαδίκτυο.
Αν και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα, οι επιστήμονες -όπως πάντα- θεωρούν πιθανότερη κάποια, άγνωστη έως τώρα, φυσική εξήγηση.

Εκείνο που είναι σχεδόν σίγουρο, είναι ότι οι παρατηρήσεις με τα τηλεσκόπια νέας γενιάς, που «διαβάζουν» καλύτερα την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, αναμένεται να φέρουν τους αστρονόμους πιο κοντά στην επίλυση αυτού του κοσμικού μυστηρίου.
Προς το παρόν αναζητείται το φαινόμενο της περιοδικότητας και σε άλλες εκλάμψεις ραδιοκυμάτων από το διάστημα.

info

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο : https://arxiv.org/abs/2001.10275

Φωτογραφίες και βίντεο από το :https://chime-experiment.ca/