“Ναι συζητάμε αυτή τη στιγμή αν είμαστε στο σημείο να κλείσουμε και τα δημοτικά”.
Όπως επιβεβαιώνει στo HomoScience ο Καθηγητής και μέλος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων και ειδικών λοιμωξιολόγων, Θεοκλής Ζαούτης, τις τελευταίες ώρες συζητείται έντονα το ενδεχόμενο αναστολής λειτουργίας της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η απόφασή τους θα εξαρτηθεί και απο την καμπυλη των κρουσμάτων στην Θεσσαλονίκη.
Ο Καθηγητής, εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος, για την κατάσταση στην πόλη αλλά δεν αναμένει μείωση των κρουσμάτων τις επόμενες δυο με τρεις εβδομάδες.
““Το κλείσιμο των δημοτικών υπάρχει πιθανότητα να είναι το επόμενο βήμα. Δεν μπορώ να σας δώσω περισσότερες λεπτομέρειες αλλά είναι στο τραπέζι κι αυτό.”
“ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ”
Το ακριβές εκείνο σημείο, όπου θα εφάπτονται η ενδεχόμενη επιβάρυνση από την λειτουργία των σχολείων, στην ήδη σοβαρή κατάσταση της Θεσσαλονίκης, αναμένει η επιστημονική επιτροπή. Σύμφωνα με τον καθηγητή Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας του Παν. Πενσυλβάνια και μέλος της Επιτροπής, Θεοκλή Ζαούτη, το θέμα βρίσκεται ήδη στο τραπέζι και συζητείται.
“Το κλείσιμο των δημοτικών υπάρχει πιθανότητα να είναι το επόμενο βήμα. Δεν μπορώ να σας δώσω περισσότερες λεπτομέρειες αλλά είναι στο τραπέζι κι αυτό.
Έγιναν πάρα πολλές συζητήσεις, με μια πολύ συγκεκριμένη ανάλυση των δεδομένων κι αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι τα μικρά παιδιά κάτω των 10-11 χρόνων ασθενούν σπανιότερα και μεταδίδουν πολύ λιγότερο, από τα μεγαλύτερα. Οι έφηβοι αντιθέτως συμπεριφέρονται το ίδιο με τους ενήλικες, έναντι του ιού. Κι αν δούμε και τα δικά μας δεδομένα, το μεγαλύτερο ποσοστό των κρουσμάτων δεν ήταν στα παιδιά που είχαν επιστρέψει στα σχολεία τον Σεπτέμβριο”.
Ωστόσο, ο κ. Ζαούτης πιστεύει ότι η μετάδοση του ιού, από τα ασυμπτωματικά παιδιά του δημοτικού, σε αυτή τη φάση της πανδημίας, ίσως προσθέτει έναν ακόμη επιβαρυντικό παράγοντα στην ήδη δυσχερή κατάσταση επισημαίνοντας:
“Ναι συζητάμε αυτή τη στιγμή αν είμαστε στο σημείο να κλείσουμε και τα δημοτικά”.
¨Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΠΕΡΓΚΑΜΟ”
Υπάρχει σίγουρα πολύ μεγάλη ανησυχία για τη Θεσσαλονίκη” επισημαίνει ο Kαθηγητής Ζαούτης. Προσθέτει ωστόσο, ότι η πόλη δεν έχει γίνει “Μπέργκαμο”.
“Τα κρούσματα συνεχώς αυξάνονται. Ένας στους τρεις που κάνει τεστ Covid-19 στη Θεσσαλονίκη, είναι θετικός. Βλέπουμε τις μονάδες υγείας να γεμίζουν, νομίζω όμως πως δεν είμαστε “Μπέργκαμο”. Περιθάλπουμε καλύτερα τους ασθενείς μας. Οι εντατικολόγοι μας έχουν πλέον εμπειρία από την πρώτη φάση της πανδημίας. Γνωρίζουν πλέον, πολύ καλύτερα να διαχειρίζονται τα προβλήματα αναπνευστικού των ασθενών. Υπάρχουν αυτή τη φορά φάρμακα, η Δεξαμεθαζόνη και η Ρεμδεσεβίρη που μειώνουν τη νοσηρότητα και τη θνητότητα. Δεν είναι τα τέλεια φάρμακα αλλά σίγουρα βοηθούν”.
““Τα αποτελέσματα του lockdown θα φανούν τις ερχόμενες 2-3 εβδομάδες.”
ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ 2-3 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ LOCKDOWN
Όσον αφορά στην εύλογη ανησυχία για την εκθετική καμπύλη των κρουσμάτων στην πόλη, ο Θεοκλής Ζαούτης επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα του αποκλεισμού θα φανούν τις επόμενες εβδομάδες.
“Γνωρίζουμε από το πρώτο κύμα, ότι βλέπουμε τα αποτελέσματα του Lockdown, ύστερα δυο με τρεις εβδομάδες. Σίγουρα δεν θα δούμε ούτε σταθεροποίηση τις πρώτες μέρες.
ΟΙ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΜΕ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ
“Από τη στιγμή που δεν θα έχουμε εμβόλια για όλους σε αυτή τη φάση, αρχικά θα εμβολιαστούν οι Υγιειονομικοί και οι ευπαθείς.
Στις ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να γίνει κατηγοριοποίηση προτεραιότητας, καθώς αυτές ξεπερνούν σε αριθμό αυτόν που θα έχουμε στην πρώτη φάση εμβολιασμού. Υπάρχουν ήδη κριτήρια από την Ευρωπαική Ένωση και τον Π.Ο.Υ. που θα διαμορφώσουν σε μεγάλο βαθμό και τα δικά μας”.
Ο εμβολιασμός του Υγειονομικού προσωπικού θα γίνει στους χώρους εργασίας όπως και με το εμβόλιο της γρίπης. Των ευπαθών και υπόλοιπων πληθυσμιακών ομάδων σε Κέντρα Υγείας.
“Τουλάχιστον για τους επαγγελματίες υγείας, υπάρχουν ήδη διαμορφωμένες υποδομές στα νοσοκομεία. Εκεί όπου γίνεται το εμβόλιο της γρίπης στους υγειονομικούς, θα γίνει και το εμβόλιο του Κορωνοϊού. Όσον αφορά στον υπόλοιπο πληθυσμό, θα γίνει σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Υγείας. Πιθανότατα θα χρησιμοποιηθούν κάποια Κέντρα Υγείας, ως Κέντρα Εμβολιασμού.
““Στις ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να γίνει κατηγοριοποίηση προτεραιότητας, καθώς αυτές ξεπερνούν σε αριθμό αυτόν που θα έχουμε στην πρώτη φάση εμβολιασμού. .”
ΔΕΝ ΘΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 12 ΧΡΟΝΩΝ
Τα παιδιά διατηρούν ένα ελάχιστο ποσοστό στα κρούσματα της Πανδημίας και γι’ αυτό δεν θα εμβολιαστούν τουλάχιστον σε αυτή την πρώτη φάση.
“Κάτω από το 10% των κρουσμάτων Covid-19 Παγκοσμίως αφορούν στα παιδιά. Καταγράφονται μικρότερα ποσοστά νόσησης και ακόμη μικρότερα ποσοστά νοσηλείας. Ελάχιστα παιδιά μπαίνουν σε εντατικές μονάδες και φυσικά ακόμη λιγότεροι είναι οι θάνατοι. Υπάρχει κι ένας ακόμη λόγος που δεν θα εμβολιαστούν τα παιδιά σε αυτή τη φάση.
Στις δοκιμές για το εμβόλιο της Pfizer δεν συμμετείχαν παιδιά κάτω των 12 χρόνων, οπότε και δεν θα συμμετέχουν στις πρώτες φάσεις του εμβολιασμού”.
ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΑΚΟΜΗ ΟΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ
Οι επιστήμονες δεν έχουν λάβει τα δεδομένα ανά ηλικιακή ομάδα από τη Pfizer. Σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία αναμένεται να παρουσιάσει τα στοιχεία επισήμως, τις επόμενες εβδομάδες.
“Η μελέτη αυτή θα περάσει, όπως όλες, την κρίση των επιστημόνων. Θα δημοσιευτεί σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό, ώστε να την εκτιμήσουμε. Εκεί, θα δούμε αναλυτικά στοιχεία για τις ηλικιακές ομάδες που συμμετείχαν και τις πιθανές παρενέργειες που ενδεχομέως υπήρξαν. Αυτό που γνωρίζουμε από την ανακοίνωση της Pfizer είναι ότι δεν υπάρχουν σοβαρές παρενέργειες”.
info
Ο Θεοκλής Ζαούτης είναι Καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Perelman School of Medicine και Διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος κλινικής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια (UPENN). Είναι Διευθυντής (Chief) του Τμήματος Λοιμωδών Νοσημάτων στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας (CHOP). Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 230 άρθρα σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά διεθνούς εμβέλειας.
Στόχος του καθηγητή Ζαούτη από τη θέση του διευθυντή του «Center for Pediatric Clinical Effectiveness» (CPCE), είναι η ανακάλυψη, διάδοση και υλοποίηση των καλύτερων δυνατών πρακτικών για την αποτελεσματικότερη φροντίδα των νοσηλευόμενων παιδιών. Συμμετέχει επίσης, σε πολλές συμβουλευτικές επιτροπές στις Η.Π.Α. και στην Ευρώπη, όπως στα Centers for Disease Control and Prevention (CDC), National Institute of Health (NIH), American Academy of Pediatrics και European Society for Pediatric Infectious Diseases.
Πρόσφατα επιλέχθηκε ως μέλος της «προεδρικής συμβουλευτικής επιτροπής για την αντιμετώπιση των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων» του Λευκού Οίκου (Presidential Advisory Committee for Combating Antibiotic-Resistant Bacteria). Το 2009 έλαβε το βραβείο «Healthcare Epidemiology Pediatric Investigator Award» και το 2015 τιμήθηκε από την Pediatric Infectious Diseases Society με το βραβείο Distinguished Service Award.