Fb. In. Tw.
/ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ /ΣΤΗΝ ΟΞΦΟΡΔΗ ΟΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ. ΔΟΚΙΜΗ ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΣΕ ΔΥΟ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ.
PCR

ΣΤΗΝ ΟΞΦΟΡΔΗ ΟΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ. ΔΟΚΙΜΗ ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΣΕ ΔΥΟ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ.

Views 726


Τι μας είπε ο Επίκ. Καθηγητής ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης/ Μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Υπουργείου Υγείας, δυο μέρες πριν για το υποσχόμενο εμβόλιο της Οξφόρδης

Τα μάτια της ανθρωπότητας είναι στραμμένα στην Οξφόρδη. Αν όλα πάνε καλά, η 24η Απριλίου θα γραφτει στην ιστορία, ως η μέρα που δοκιμάστηκε στους πρώτους δυο εθελοντές το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.
Οι επιστήμονες ξενυχτούν αναζητώντας τις πρώτες θετικές ενδείξεις.
Οι δυο εθελοντές που εμβολιάστηκαν, με το ChAdOx1 nCoV-19 επιλέχθηκαν από τους 1110 στο σύνολο, που θα συμμετάσχουν στην μελέτη, ηλικίας από 18-55 ετών.
Οι μισοί θα εμβολιαστούν για τον Covid-19 και οι υπόλοιποι θα λάβουν ένα μέρος του εμβολίου, που προστατεύει από μηνιγγίτιδα αλλά όχι τον κοροναϊό. Μόνο οι γιατροί θα γνωρίζουν την αντιστοιχία.
Η Elisa Granato, μία από τις δύο γυναίκες που εμβολιάστηκαν είπε στο BBC: “Είμαι επιστήμονας, γι ‘αυτό ήθελα να προσπαθήσω να υποστηρίξω την επιστημονική διαδικασία όπως μπορώ”.
Το εμβόλιο αναπτύχθηκε σε λιγότερο από τρεις μήνες από ομάδα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η
καθηγήτρια ανοσολογίας στο Ινστιτούτο Jenner, Sarah Gilbert, ηγήθηκε της προ-κλινικής έρευνας.
«Προσωπικά έχω υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης σε αυτό το εμβόλιο», είπε.“Φυσικά, πρέπει να το δοκιμάσουμε και να λάβουμε δεδομένα από περισσότερους ανθρώπους. Πρέπει να αποδείξουμε ότι λειτουργεί πραγματικά και ότι βάζει φραγμό στη μόλυνση με κορωνοιό πριν το χρησιμοποιήσουμε στον ευρύτερο πληθυσμό.” Η Sarah Gilbert ανέφερε ότι αν και είναι “80% σίγουρη ότι το εμβόλιο θα λειτουργήσει, προτιμά να μην προτρέχει, λέγοντας απλώς ότι είναι “πολύ αισιόδοξη” για τις πιθανότητές του.


Προσωπικα έχω υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης σε αυτό το εμβόλιο. Φυσικά, πρέπει να το δοκιμάσουμε και να λάβουμε δεδομένα από περισσότερους ανθρώπους. Πρέπει να αποδείξουμε ότι λειτουργεί πραγματικά και ότι βάζει φραγμό στη μόλυνση με κορωνοιό πριν το χρησιμοποιήσουμε στον ευρύτερο πληθυσμό.” Sarah Gilbert
 

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ

Το ChAdOx1, παράγεται από μια εξασθενημένη έκδοση ενός ιού κοινού κρυολογήματος (γνωστού ως αδενοϊού) από χιμπατζήδες που έχει τροποποιηθεί έτσι, ώστε να μην μπορεί να αναπτυχθεί στους ανθρώπους.
Έχει προστεθεί γενετικό υλικό, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή πρωτεϊνών από τον ιό COVID-19 (SARS-CoV-2) που ονομάζεται Spike glycoprotein (S). Αυτή η πρωτεΐνη βρίσκεται συνήθως στην επιφάνεια του SARS-CoV-2 και παίζει ουσιαστικό ρόλο στην μόλυνση. Ο κορωνοϊός χρησιμοποιεί αυτήν την πρωτεΐνη, για να δεσμεύεται με υποδοχείς (ACE2) στα ανθρώπινα κύτταρα, ώστε να εισέλθει και να τα μολύνει.
Οι επιστήμονες, ελπίζουν να ότι ο ανθρώπινος οργανισμός θα αναγνωρίσει και θα αναπτύξει ανοσοαπόκριση στην πρωτεΐνη αυτή. Στόχος να μπει “φραγή” στην είσοδο του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα και επομένως να αποφευχθεί η μόλυνση.
Η ομάδα της Οξφόρδης είχε ήδη αναπτύξει ένα εμβόλιο κατά του MERS ενός άλλου τύπου κορωναϊού, χρησιμοποιώντας την ίδια προσέγγιση, αλλά δεν πρόλαβε να το χρησιμοποιήσει, καθώς ο ιός υποχώρησε.
Ο καθηγητής Andrew Pollard, που είναι και ο επικεφαλής της προσπάθειας δήλωσε: “Πλησιάζουμε το τέλος αυτού του πανδημικού κύματος. Εάν δεν τα καταφέρουμε, δεν θα ήμαστε σε θέση να πούμε πότε θα μπορέσουμε για τους επόμενους μήνες.”
Οι ερευνητές δίνουν προτεραιότητα στους εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, καθώς είναι πιθανότερο από άλλους να εκτεθούν στον ιό.
Άν όλα πάνε καλά, τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει μια δεύτερη δοκιμαστική περίοδος, με περίπου 5000 εθελοντές που δεν θα έχει όριο ηλικίας. Κι αυτό, γιατί οι ηλικιωμένοι, τείνουν να έχουν ασθενέστερες ανοσολογικές αντιδράσεις στα εμβόλια. Το ενδεχόμενο να δοθούν δυο δόσεις στους συμμετέχοντες αυτής της ηλικίας είναι πιο πιθανό.

Η ομάδα της Οξφόρδης συνεργάζεται επίσης με ερευνητές στην Κένυα. Μάλιστα εκεί προετοιμάζεται μια πιθανή δοκιμή εμβολίων καθώς οι ρυθμοί μετάδοσης της νόσου είναι χαμηλότεροι.
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, η έλλειψη αυτή τη στιγμή ενός φαρμάκου που να αντιμετωπίζει σε μεγάλο ποσοστό την ασθένεια, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην εντατικοποίηση των δοκιμών. Καθώς επιθυμούν να έχουν λιγότερες παρενέργειες, αρχικά επιλέγουν μικρότερο αριθμό εθελοντών.
Ο καθηγητής Pollard επισήμανε στο BBC ότι: “Εάν φτάσουμε στο σημείο να έχουμε κάποιες θεραπείες για την ασθένεια που θα μπορούσαν να εγγυηθούν την ασφάλεια των εθελοντών, θα μας έλυνε τα χέρια στις δοκιμές.”

ΠΟΣΟ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ

Οι εθελοντές της δοκιμής θα παρακολουθούνται προσεκτικά τους επόμενους μήνες. Έχουν ενημερωθεί για τις πιθανές παρενέργειες όπως πόνο στο χέρι, πονοκεφάλους ή πυρετό τις πρώτες δύο ημέρες μετά τον εμβολιασμό.
Η
ομάδα της Οξφόρδης, σχεδόν απορρίπτει το ενδεχόμενο σοβαρής αντίδρασης του οργανισμού, λέγοντας ότι τα στοιχεία που διαθέτει, ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο αυτό.
Η ερευνητική ομάδα, ελπίζει να για ένα εκατομμύριο δόσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο με αύξηση της παραγωγής, τους επόμενους μήνες. Προς το παρόν, με κομμένη την ανάσα περιμένουν και… προσευχόμαστε στην αποτελεσματικότητά του.


“Πλησιάζουμε το τέλος αυτού του πανδημικού κύματος. Εάν δεν τα καταφέρουμε, δεν θα ήμαστε σε θέση να πούμε πότε θα μπορέσουμε για τους επόμενους μήνες.”
 

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΝ ΠΡΩΤΟΙ

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, αυτό δεν έχει αποφασιστεί ακόμη. “Δεν είναι πραγματικά ο ρόλος μας να υπαγορεύσουμε τι θα συμβεί. Εμείς θα καταλήξουμε σε ένα εμβόλιο που λειτουργεί, παράγοντας τις ποσότητες που χρειάζονται. Στη συνέχεια θα αποφασίσουν άλλοι” λέει ο καθηγητής Gilber.
Σύμφωνα βέβαια με τα ιατρικά Πρωτόκολλα των περισσοτέρων χωρών, στον εμβολιασμό προτεραιότητα έχει το προσωπικό των νοσηλευτικών Ιδρυμάτων. Ακολουθούν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία.

ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ IMPERIAL COLLEGE

Μια άλλη ομάδα στο Imperial College του Λονδίνου, που εργάζεται επίσης στην ανάπτυξη εμβολίου, ελπίζει να ξεκινήσει ανθρώπινες δοκιμές, τον Ιούνιο.
Οι δυο αυτές επιστημονικές ομάδες (Oxford και Imperial) έχουν λάβει περισσότερα από 40 εκατομμύρια κρατικής χρηματοδότησης.
Πάντως σύμφωνα με τον επικεφαλής του τομέα Υγείας της κυβέρνησης, ούτε το εμβόλιο, ούτε το φάρμακο θα είναι έτοιμα πριν το 2021.

Δεν πέρασαν παρά μόνο λίγες ώρες που ο καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαργιορίνης, δήλωνε στο HomoScience WebRadio και την Ειρήνη Θεοδοσίου, ιδιαίτερα αισιόδοξος για την Ομάδα της Οξφόρδης, με την οποία και ο ίδιος είχε δουλέψει για αρκετά χρόνια. “Η ομάδα ας πούμε στην Οξφόρδη θεωρεί ότι οι πιθανότητες να είναι επιτυχημένη η κλινική δοκιμή είναι 80%. Δεν είναι μικρό το 20% της αποτυχίας αλλά δεν είναι και μεγάλο”.

info

Πηγές :Oxford University 
ΒΒC