Fb. In. Tw.

STOP στη ΡΕΜΔΕΣΙΒΙΡΗ από τον Π.Ο.Υ;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επανέρχεται με το θέμα του φαρμάκου, που χρησιμοποιείται για την βελτίωση των συμπτωμάτων της COVID19 και από τη χώρα μας.


“Ο Π.Ο.Υ. προτείνει να μην χρησιμοποιείται το αντιικό της Ρεμδεσιβίρης σε ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID-19. Η επιτροπή του Π.Ο.Υ. δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρεμδεσιβίρη βελτιώνει σημαντικά τα κλινικά αποτελέσματα των ασθενών, συμπεριλαμβανομένης της θνησιμότητας, της ανάγκης για μηχανική υποστήριξη και τον χρόνο ανάρρωσης».
NEJM α Journal Watch και BMJ

Σε νέα σύστασή του, την οποία αναδημοσιεύει το ιατρικό επιστημονικό περιοδικό NEJM α Journal Watch, από την BMJ «British Medical Journal», μια από τις αρχαιότερες ιατρικές εφημερίδες στον κόσμο φέρεται να επισημαίνει ότι:
“Ο Οργανισμός Υγείας προτείνει να μην χρησιμοποιείται το αντιικό της Ρεμδεσιβίρης σε ασθενείς που νοσηλεύονται με
COVID-19. Η επιτροπή του Π.Ο.Υ. δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ΡΕΜΔΕΣΙΒΙΡΗ βελτιώνει σημαντικά τα κλινικά αποτελέσματα των ασθενών, συμπεριλαμβανομένης της θνησιμότητας, της ανάγκης για μηχανική υποστήριξη και δεν βελτιώνει τον χρόνο ανάρρωσης. Η επιτροπή σημειώνει επίσης ότι δεν βρέθηκαν αποδείξεις ότι η ΡΕΜΔΕΣΙΒΙΡΗ είναι αναποτελεσματική. Ο Π.Ο.Υ. συνεχίζει να συνιστά τη χρήση ισχυρών κορτικοστεροειδών σε περιπτώσεις σοβαρής και κρίσιμης νόσου».

ΣΤΙΣ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΦΑΝΗΚΑΝ ΤΑ “ΣΥΝΝΕΦΑ”
Η τελευταία αυτή έκδοση της σύστασης έρχεται μετά την δημοσίευση στις 15η Οκτωβρίου των αποτελεσμάτων από τη διεθνή κλινική δοκιμή με στόχο την εξεύρεση αποτελεσματικής θεραπείας για το COVID-19, που ξεκίνησε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τους συνεργάτες του.
Η δοκιμή αυτή φαίνεται να μην έχει αποδώσει τα αναμενόμενα για το φάρμακο που παράγεται κατά αποκλειστικότητα λόγω πατέντας από Αμερικανικό εργοστάσιο το οποίο τροφοδοτεί όλο τον κόσμο.

ΡΕΜΔΕΣΙΒΙΡΗ

ΡΕΜΔΕΣΙΒΙΡΗ
Μάλιστα οι ΗΠΑ είχαν αγοράσει όλα τα αποθέματα του αμφιλεγόμενου φαρμάκου τον Ιούνιο, αφήνοντας στην αναμονή για μήνες τις υπόλοιπες χώρες. Φυσικά οι μετοχές της εταιρείας παραγωγής ανέβηκαν κατακόρυφα.
Χρήση ΡΕΜΔΕΣΙΒΙΡΗΣ έγινε και στο κοκτέιλ φαρμάκων που δόθηκε στον Ντόναλτ Τράμπ.

Η μεγάλη αυτή Διεθνής δοκιμή φαρμάκων Covid19 υπό τον Π.Ο.Υ. γίνεται με συμμετοχή περίπου 12 000 ασθενών σε 500 νοσοκομείων σε περισσότερες από 30 χώρες.
Αναμένονται αποτελέσματα για την υδροξυχλωροκίνη η οποία χορηγούνταν και στην Ελλάδα σε συνδυασμό με την ΡΕΜΔΕΣΙΒΙΡΗ, αλλά και τη λοπιναβίρη-ροτιναβίρη.

Η εταιρεία παραγωγής “Gilead” είχε χαρακτηρίσει στις 15 Οκτωβρίου τα στοιχεία “ασυνεπή σε σχέση με άλλα πιο αξιόπιστα που προέρχονται από πολλαπλές τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες οι οποίες δείχνουν το κλινικό όφελος της ρεμδεσιβίρης». Η “Gilead” συνήψε πρόσφατα συμφωνία με την ΕΕ για την αρχική προμήθεια έως 500.000 δόσεων του φαρμάκου στις ευρωπαϊκές χώρες, με δυνατότητα για νέα προμήθεια στο μέλλον.

Στον επίσημο ιστοχώρο της εταιρείας εντωμεταξύ, δεν υπάρχει αντίδραση. Αντιθέτως από προχθές παρουσιάζεται νέο φάρμακο για τη θεραπεία του HIV.

 

 

Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ

Η ρεμδεσιβίρη έχει άδεια χρήσης της από το FDA στις ΗΠΑ σε ενήλικες και έφηβους ασθενείς ηλικίας 12 ετών και άνω για τη θεραπεία της νόσου COVID-19 που απαιτεί νοσηλεία. Θεωρήθηκε ότι μειώνει τον χρόνο παραμονής σε ΜΕΘ από 16 σε 9 ημέρες, ενώ δεν βελτιώνει το ποσοστό της θνησιμότητας.
Η έρευνα που έκανε σε διάφορες χώρες Ο Π.Ο.Υ. για το φάρμακο και δημοσίευσε, δεν έδειξαν καμιά βελτίωση των ασθενών, ούτε στις ημέρες νοσηλείας, αλλά και ούτε στο ποσοστό θνησιμότητας. Παρόλα αυτά ο FDA δεν ακύρωσε την άδεια.
Η θέση μου είναι ότι πρέπει να γίνουν πιο στοχευμένες μελέτες, προκειμένου να λήξει αυτή η ασυμφωνία ανάμεσα σε δύο ανεξάρτητους οργανισμούς.
Παρόλα αυτά, η ρεμδεσιβίρη δίνει θετικά αποτελέσματα όταν χρησιμοποιείται σε κοκτέιλ φαρμάκων.
Ερευνητές στο Ινστιτούτο Karolinska στη Σουηδία, περιγράφουν σε άρθρο τους ελπιδοφόρα αποτελέσματα από μια συνδυασμένη θεραπεία 2 ουσιών κατά της νόσου COVID-19. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “EMBO Molecular Medicine”. Οι ερευνητές αποδεικνύουν ότι ο συνδυασμός ρεμδεσιβίρης και του hrsACE2, ενός φαρμάκου που βρίσκεται σε δοκιμές φάσης II για τη θεραπεία με COVID-19, μείωσε το ιικό φορτίο του ιού SARS-CoV -2 και ανέστειλε την αναπαραγωγή σε κυτταρικές καλλιέργειες.

Κ.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ- ΟΜΟΤ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΑΠΘ