Ρεπορτάζ: Ειρήνη Θεοδοσίου
T-ΛΕΜΦΟΚΥΤΤΑΡΑ και CH50, βρίσκονται στην αναμονή κλινικών δοκιμών. Οι πρώτες έρευνες έδειξαν ότι νικούν τον COVID και μπορούν να ενταχθούν στη μάχη της χώρας μας κατά του Κορωνοιού.
Οι δυο μελέτες της Αιματολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Γ. Παπανικολάου δίνουν ελπίδα σε ασθενείς με Κορωνοϊό να ξεπεράσουν με ελαφρύτερα συμπτώματα τη νόσο. Και οι δυο, βρίσκονται στο στάδιο έγκρισης για την έναρξη των κλινικών δοκιμών.
Η μια βασίζεται σε μέθοδο που “διορθώνει” τυχόν γενετική προδιάθεση του ασθενούς και η άλλη χορηγεί τα Τ-ΛΕΜΦΟΚΥΤΤΑΡΑ, όσων επιτυχώς ξεπέρασαν τη νόσο, σε ασθενείς που νοσούν βαριά με κορωνοϊό.
Οι δυο πρωτοποριακές και μοναδικές παγκοσμίως μελέτες της Αιματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παπανικολάου, έχουν περάσει όλα τα προηγούμενα στάδια με επιτυχία και βρίσκονται στην “πόρτα” των κλινικών δοκιμών.
ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ ΜΕΛΕΤΕΣ ΣΤΟ Ν. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ο Συντονιστής Διευθυντής Αιματολογικής Κλινικής, Μονάδας Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων, Μονάδας Γονιδιακής και Κυτταρικής Θεραπείας & Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλιοπλακουντικού Αίματος, του Γ.Ν.Θ. “Γ. Παπανικολάου”, Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος, μιλώντας στο HomoScience.gr επισημαίνει ότι η μέχρι σήμερα κλινική και ερευνητική δραστηριότητα της Ομάδας, μπορεί να βοηθήσει στη μάχη της χώρας εναντίον του Κορωνοϊού.
“Σχεδιάσαμε και υλοποιούμε δυο μελέτες. Η πρώτη, εξετάζει τον ρόλο των λεμφοκυττάρρων στην άμυνα των ασθενών που αρρώστησαν, όπως επίσης και τη δυνατότητα δημιουργίας ετοιμοπόλεμων λεμφοκυττάρων για να χορηγηθούν σε ασθενείς που θα νοσήσουν βαριά. Η δεύετρη, βασίζεται στην αντίδραση του Οργανισμού κατά την εισβολή του ιού και συγκεκριμένα, στην εξέταση του “συμπληρώματος”, μέρους της φυσικής άμυνας του Οργανισμού της συμμετοχής του και τον ρόλο του στην ανάπτυξη της λοίμωξης και την αντιμετώπισή της”.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΒΑΡΙΑ ΑΣΘΕΝΩΝ COVID-19 ΜΕ ΑΝΑΣΤΟΛΕΙΣ ΤΟΥ “ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ” (CH50)
Η μελέτη αυτή, εφαρμόζεται ήδη στο Νοσοκομείο Παπανικολάου για την αντιμετώπιση άλλων παθήσεων. Οι ερευνητές νοσοκομείου ωστόσο, διαπίστωσαν ότι όσοι εμφάνισαν υπερενεργοποίηση του “συμπληρώματος” της ουσίας που εκκρίνει ο ανθρώπινος οργανισμός, ώστε να ενισχύσει την ανοσοαπόκριση έναντι μιας μόλυνσης, είχαν μεγάλες πιθανότητες εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών, ακόμη και θανάτου, στην περίπτωση λοίμωξης με Covid19.
Η Αιματολόγος της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων του Γ.Ν.Θ Γ. Παπανικολάου, Ελένη Γαβριηλάκη, εξηγεί ότι έχει βρεθεί πως οι ασθενείς που εμφανίζουν πολύ σοβαρή λοίμωξη, παρουσιάζουν υπερενεργοποίηση του “συμπληρώματος”.
“Σε Παγκόσμια Πρωτοτυπία, μελετάμε τις μεταλλάξεις του, τις οποίες μπορεί να έχει ένας ασθενής εκ γενετής, αλλά γενικότερα να μην του δημιουργούν άλλα προβλήματα. Ωστόσο, όταν υπάρξει λοίμωξη με Covid-19 προκαλείται αυτή η επερ-ενεργοποίηση που μπορεί να προκαλέσει αυξημένο αριθμό θρομβώσεων και σοβαρών επιπλοκών αυξημένη πιθανότητα νοσηλείας στη ΜΕΘ και πιθανώς και θανάτου”.
Οι γιατροί αρχικά θα αποδεικνύουν με ένα στοχευμένο γενετικό τεστ την υπερενεργοποίηση του “συμπληρώματος” ‘ωστε να χορηγήσουν άμεσα στον ασθενή την ήδη διαθέσιμη αγωγή.
“Σε ένα επόμενο βήμα, προσπαθούμε να αναστείλουμε το συμπλήρωμα. Υπάρχουν πολλά ενθαρρυντικά αποτελέσματα και έχουμε στη διάθεσή μας ήδη πολύ αποτελεσματικούς αναστολείς (φάρμακα, αντισώματα) που τους χρησιμοποιούμε καθημερινά εδώ στην αιματολογική κλινική”.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΒΑΡΙΑ ΑΣΘΕΝΩΝ COVID-19 ΜΕ Τ-ΛΕΜΦΟΚΥΤΤΑΡΑ
Η δεύτερη μελέτη δοκιμάζεται ήδη σε ασθενείς που παρουσιάζουν βαριές αιματολογικές νόσους, με επιτυχία 95%. Όσοι ασθενούν από κορωνοϊό αλλά παράγουν Τ-ΛΕΜΦΟΚΥΤΤΑΡΑ για την αντιμετώπιση της νόσου, γίνονται αυτομάτως δότες για τους υπόλοιπους που αδυνατούν να την αντιμετωπίσουν.
Η Διευθύντρια της Μονάδας Γονιδιακής και Κυτταρικής Θεραπείας “Παπανικολάου”, Ευαγγελία Γιαννάκη μας εξηγεί τον μηχανισμό παρακολούθησης των “δυνατών” Τ-λεμφοκυττάρων από ασθενείς που αντιμετώπισαν τον Κορωνοϊό επιτυχώς.
“Διαπιστώσαμε ότι οι ασθενείς οι οποίοι μπορούν από μόνοι τους να εκπτύξουν, να πολλαπλασιάσουν δηλαδή, τα ειδικά αυτά κύτταρα (Τ-λεμφοκύτταρα) έναντι της Covid-19, έχουν μια καλή έκβαση και μπορούν ακόμη κι αν είναι διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ, να αποσωληνωθούν”.
Οι ερευνητές, απέδειξαν σε επίπεδο εργαστηρίου ότι η χορήγηση Τ-Λεμφοκυττάρων σε ασθενείς με Κορωνοιό, ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες εμφάνισης βαριάς μορφής της νόσου.
Έτσι, τα Τ-ΛΕΜΦΟΚΥΤΤΑΡΑ των ασθενών οι οποίοι τα ανέπτυξαν επιτυχώς για την αντιμετώπιση της νόσου, θα ψύχονται και θα διατηρούνται σε ειδικές συνθήκες για να δοθούν αν χρειαστεί σε προσβεβλημένους που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην Covid 19.
ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΑ Τ-ΛΕΜΦΟΚΥΤΤΑΡΑ “ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ” ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ
Στο εργαστήριο τα κύτταρα αυτά “σκοτώνουν” τον ιό, επισημαίνει η υπεύθυνη Παραγωγής Κυττάρων της Μονάδας Γονιδιακής Θεραπείας του Ν. Παπανικολάου, Αναστασία Παπαδοπούλου.
“Τα κύτταρα εκπτύσσονται στο εργαστήριο, δηλαδή εκτός σώματος, φτάνουν έναν ικανό αριθμό ώστε να χορηγηθούν στη συνέχεια στους ασθενείς. Μελετήσαμε τις διάφορες ιδιότητές τους και είδαμε ότι είναι λειτουργικά, είναι ειδικά έναντι του Κορωνοιού και φέρουν όλους αυτούς τους δείκτες που φαίνεται ότι μπορούν να σκοτώσουν και σκοτώνουν ήδη στο εργαστήριο τα κύτταρα που είναι μολυσμένα από Κορωνοϊό”.
Η μελέτη για τα Τ-ΛΕΜΦΟΚΥΤΤΑΡΑ, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ινστιντούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ, έχει ήδη ολοκληρωθεί και βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισης από τον ΕΟΦ, την Εθνική Επιτροπή Δεοντολογίας και βέβαια το επιστημονικό συμβούλιο του Νοσοκομείου.
——————–Ρεπορτάζ: Ειρήνη Θεοδοσίου———————
info
Αιματολογική Κλινική Γ.Ν.Θ Γ. Παπανικολάου : https://gpapanikolaou.gr/iatrikh-yphresia/aimatologiko-mmmo
Δημοσίευμα HomoScience: 20χρονη με οξεία λευχαιμία θεραπεύτηκε με CART- λεμφοκύτταρα στο “Παπανικολάου”
Αποκλειστικό Δημοσίευμα HomoScience : Λεμφοκύτταρα εναντίον Κορωνοϊού. Πρωτοποριακή μελέτη στο Παπανικολάου