Fb. In. Tw.
ΥΒΡΥΔΙΟ

ΥΒΡΙΔΙΟ ΠΑΡΑΛΛΑΓΩΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Views 1.66k

Όι δυο παραλλαγές του Κορωνοϊού που φαίνεται πως συνενώθηκαν (συνδυάστηκαν), εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο (B.1.1.7) και την Καλιφόρνια (B.1.429). Ο συνδυασμός τους οδήγησε σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες σε ένα ισχυρά μεταλλαγμένο υβρίδιο. ΥΒΡΙΔΙΟ

Η ανακοίνωση σύμφωνα με τον New Scientist έγινε σε διαδικτυακό επιστημονικό συνέδριο που διοργανώθηκε από την Ακαδημία Επιστημών της Νέας Υόρκης.
Σε μια από τις παρουσιάσεις, που αφορούσε στην έξαρση του Covid19 στο Λος Άντζελες, η Αμερικανή Βιολόγος Bette Korber του Εθνικού Εργαστηρίου του Los Alamos στο Νέο Μεξικό είπε χαρακτηριστικά:
«Βρήκαμε τουλάχιστον ένα ανασυνδυασμένο». ΥΒΡΙΔΙΟ

Κατά τη διάρκεια δε της παρουσίασής της, φέρεται να έδειξε μια γραφική αναπαράσταση του ιικού γονιδιώματος, στο οποίο σύμφωνα με πληροφορίες ήταν εμφανές το μωσαϊκό ακολουθιών από τις δύο διαφορετικές γενεές, το οποίο είναι δύσκολο να εξηγηθεί με άλλο τρόπο εκτός από την περίπτωση του “ανασυνδυασμού” του ιού. ΥΒΡΙΔΙΟ

TΙ ΕΙΝΑΙ Η ΥΒΡΙΔΙΚΗ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ-ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ- ΣΕ ΤΙ ΔΙΑΦΕΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ

Ενδεχόμενη υβριδική παραλλαγή του ιού θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια νέα φάση στην πανδημία.
Αν ισχύουν τα λεγόμενα της Βιολόγου, η συγκεκριμένη αλληλουχία γονιδιώματος, εντοπίστηκε ανάμεσα σε χιλιάδες δείγματα τεστ που ελέγχθηκαν. Διαθέτει ενδεικτικά σημάδια ύπαρξης ενός υβριδικού ιού που δημιουργήθηκε από τον ανασυνδυασμό μεταξύ δύο διαφορετικών «γενεών» του SARS-CoV-2. ΥΒΡΙΔΙΟ
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι Κορωνοϊοί όπως και ο SARS-CoV-2 έχουν μια εξελικτική δυναμική που ονομάζεται «ανασυνδυασμός» και επιτρέπει σε δύο παρόμοιους ιούς να αναμιγνύονται και να δημιουργούν νέους ιούς συνδυάζοντας τα γονιδιώματά τους.
Σε αντίθεση με την μετάλλαξη, η οποία προχωρά αργά, ο ανασυνδυασμός μπορεί να προκαλέσει ολικές αλλαγές σε ένα γονιδίωμα κοροναϊού με μία μόνο αιφνίδια κίνηση.
Κάπως έτσι θεωρείται ότι προέκυψε και ο SARS-CoV-2. ΥΒΡΙΔΙΟ
Το ένζυμο που αναπαράγει το γονιδίωμα των κορωνοϊών, είναι επιρρεπές σε ολίσθηση του κλώνου RNA που αντιγράφει και στη συνέχεια επανέρχεται στο αρχικό σημείο. Εάν ένα κύτταρο ξενιστής περιέχει δύο διαφορετικά γονιδιώματα Κορωνοϊού, το ένζυμο αυτό μπορεί επανειλημμένα να μεταπηδά από το ένα στο άλλο, συνδυάζοντας διαφορετικά στοιχεία κάθε γονιδιώματος, για να δημιουργήσει τελικά έναν υβριδικό ιό.
Η πρόσφατη εμφάνιση πολλαπλών παραλλαγών του νέου Κορωνοϊού, έχει τη δυναμική να δημιουργήσει την πρώτη ύλη για ανασυνδυασμό, καθώς οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν με δύο διαφορετικές παραλλαγές ταυτόχρονα.
Ο ανασυνδυασμός λοιπόν, θα μπορούσε να οδηγήσει στην εμφάνιση νέων και ακόμη πιο επικίνδυνων παραλλαγών. ΥΒΡΙΔΙΟ
«Ίσως φτάνουμε στο σημείο που αυτό θα συμβαίνει συχνά», λέει στο περιοδικό ο ερευνητής Βιολόγος στο Temple University της Πενσυλβανίας, Sergei Pond, ο οποίος παρακολουθεί τους ανασυνδυασμένους ιούς συγκρίνοντας χιλιάδες ακολουθίες γονιδιώματος που ανεβαίνουν σε βάσεις δεδομένων. Επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία για εκτεταμένο ανασυνδυασμό, αλλά ότι «οι κοροναίροι ανασυνδυάζονται, οπότε το ζήτημα είναι το πότε, κι όχι το εάν».

ΕΧΕΙ ΕΝΤΟΠΙΣΤΕΙ ΤΟ ΥΒΡΙΔΙΟ ΑΥΤΟ ΣΕ ΙΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ;

Όχι, αν και η αλληλουχία προέρχεται από έναν ιό που έχει ελήφθη από μολυσμένο άτομο, οπότε θα μπορούσε να είναι λογική η υπόθεση ότι ο ανασυνδυασμένος ιός είναι στην κοινότητα. ΥΒΡΙΔΙΟ
Ωστόσο, θα μπορούσε να είχε ήδη αποδυναμωθεί κατά τη διαδικασία αποτυχίας μετάδοσής του σε άλλους ανθρώπους.
Υπάρχει μια άλλη πιθανότητα, ο ανασυνδυασμός αυτός, να συνέβη μετά τη λήψη του από το μολυσμένο άτομο κι όχι μέσα στο σώμα του. Σε αυτήν την περίπτωση οι επιστήμονες θεωρούν ότι είναι ένα τυχαίο εργαστηριακό αποτέλεσμα.

Η ανακάλυψη δεν έχει ακόμη προδημοσιευτεί ή δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό, ενώ η Βιολόγος αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω. ΥΒΡΙΔΙΟ
Πάντως σε περίπτωση που τελικά επιβεβαιωθεί η ύπαρξη αυτού της υβριδικής μορφής του ιού, ο ανασυνδυασμός των δυο παραλλαγών θα είναι ο πρώτος που θα έχει ανιχνευθεί σε αυτήν την πανδημία.

Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ

Οι κορωνοϊοί όπως ό SARS-CoV-2 έχουν μια εξελικτική δυνατότητα, που επιτρέπει σε δύο στενά γενετικά παρόμοιους ιούς να αναμιγνύουν/ανασυνδυάζουν το RNA τους σε νέους συνδυασμούς. Σε αντίθεση με την κανονική μετάλλαξη, η οποία προχωρά αργά με μία αλλαγή ενός γράμματος τη φορά, ο ανασυνδυασμός μπορεί να προκαλέσει χονδρικές αλλαγές στο γενετικό υλικό του κορωνοϊού σε μία μόνο κίνηση.

Αποτελεί έκπληξη αυτό το γεγονός; Όχι. Ειδικότερα, όταν ένα άτομο μολυνθεί ταυτόχρονα από δύο διαφορετικούς κορωνοϊούς που μπορούν να αφήσουν απογόνους, τότε στους απογόνους διακρίνονται τόσο οι γονικές, όσο και οι ανασυνδυασμένες παραλλαγές RNA. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι διασταυρώσεις στους ιούς δεν είναι παρόμοιοι με του ανθρώπου. Στον άνθρωπο η γενετική εισβολή σε μια διασταύρωση είναι ίση για τους δύο γονείς. Στις διασταυρώσεις όμως των ιών η σχετική γονική συμβολή εξαρτάται από τον σχετικό αριθμό (αναλογία) κάθε γονικού τύπου του ιού που μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα. Οι μολυσματικές γονικές παραλλαγές αντιπροσωπεύουν τον αρχικό πληθυσμό. Τα RNA αυτά πολλαπλασιάζονται και ανασυνδυάζονται με άλλα RNA όμοιας ή διαφορετικής γενετικής σύστασης. Το ανασυνδυασμένο RNA πολλαπλασιάζεται μαζί με τις γονικές παραλλαγές, και όταν το μολυσμένο κύτταρο καταλήξει σε λύση (καταστροφή) οι απόγονοι ιοί αντιπροσωπεύουν ένα ποικίλο δείγμα ιών, δηλ. υβριδίων/ανασυνδυασμενων ιών και γονικών παραλλαγών.

Τι ακριβώς ανακαλύφθηκε; Μέχρι στιγμής, μια μεμονωμένη ανασυνδυασμένη ακολουθία γονιδιώματος του ιού SARS-CoV-2 κατατέθηκε σε βάση γενετικών δεδομένων των ΗΠΑ. Η ακολουθία έχει ενδεικτικά σημάδια ύπαρξης ενός υβριδικού ιού που δημιουργήθηκε από ανασυνδυασμό (διασταύρωση) μεταξύ δύο διαφορετικών στελεχών (Β.1.1.7 και Β.1.429) του ιού SARS-CoV-2. Προκαλεί κάποια ανησυχία, μήπως το υβρίδιο στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό και παράλληλα παρέχει κάποιο βαθμό αντίστασης στα εξουδετερωτικά αντισώματα.

Πρέπει να ανησυχούμε; Με τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το υβρίδιο στέλεχος έχει μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο και ως εκ τούτου δεν πρέπει να ανησυχούμε πολύ.

 

Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης
Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του ανθρώπου
Τμήμα Βιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης