Fb. In. Tw.
εκλογες

Δ. ΜΑΡΔΑΣ: “ΤΡΑΓΙΚΟ ΛΑΘΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΑ ΜΗ ΣΤΑΜΑΤΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΕΚΛΟΓΩΝ”

Views 764

Μονο το γεγονος οτι ακουγονται προωρες εκλογες και δεν απαντα με σθεναρο υφος η κυβερνηση οτι δεν προκειται να γινουν αυτο αποτελει αντικινητρο για επενδυσεις”

“Αυτοκτονία” για την Οικονομία, χαρακτήρισε ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, και καθηγητής του τμήματος Οικονομίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Μάρδας, τις πρόωρες εκλογές. Χαρακτήρισε τραγικό λάθος της Κυβέρνησης να μην σταματά άμεσα αυτά τα σενάρια.

“Μόνο το γεγονός ότι ακούγονται πρόωρες εκλογές και δεν απαντά με σθεναρό ύφος η κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να γίνουν, αυτό αποτελεί αντικίνητρο για επενδύσεις” είπε χαρακτηριστικά στο HomoScience WebRadio και την Ειρήνη Θεοδοσίου ο κ. Μάρδας.

Eξέφρασε την απορία του για το 4% της ύφεσης που δίνει η Κυβέρνηση, όταν, όπως είπε, το ΔΝΤ το τοποθετεί στο 10% και σύγκρινε την περίπτωση, με το 2009.

“Τότε η κυβέρνηση της ΝΔ, είχε πει, τον Δεκέμβριο του 2008, ότι το 2009 θα έκλεινε με 5,2 δις ευρώ έλλειμμα. Θυμάστε με πόσο έκλεισε; Με 30 δισεκατομμύρια κατά τη Νέα Δημοκρατία, 36 κατά το ΠΑΣΟΚ. Και δεν μας ενδιαφέρει το 36 με το 30. Μας ενδιαφέρει το 5 με το 30. Φοβάμαι, ότι αυτές οι εκτιμήσεις οι οποίες έγιναν από την τράπεζα της Ελλάδας και του Υπουργείου Οικονομικών δεν πατούν γερά στα πόδια τους”.

 


“Αν ενα Υπουργειο δεν μπορει να καταλαβει το τι ακριβως πρεπει να κανει, τοτε συχνα γινεται ερμαιο, διαφορων αλλων συμφεροντων που εχουν την ικανοτητα να προταξουν εκεινα τα αρθρα της νομοθεσιας που ειναι υπερ τους και σε τελικη αναλυση να “κολλησουν” μια προσπαθεια ενος Υπουργειου το οποιο υπό τον φοβο καποιων δικαστικων διωξεων η οτιδηποτε αλλο, κολλαει μια συγκεκριμενη επενδυση η δεν περπατα και δεν ειναι απαραιτητο να υπαρξει και χρηματισμος για να ειμαι πιο σαφης. Και σας δινω την πιο αθωα μορφη”.
εκλογές

Ο πρώην αναπλ. Υπουργός σχολίασε τις κινήσεις επιτάχυνσης των διαδικασιών υλοποίησης επενδύσεων. Χαρακτήρισε μεν θετική την κίνηση της κυβέρνησης να δώσει άμεσα επτά άδειες εγκατάστασης για έργα Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, επισημαίνοντας ωστόσο:

“Το ζητούμενο δεν είναι μόνο η Ενέργεια, αλλά η Βιομηχανία. Αυτή η Υγειονομική κρίση ήταν μια “βόμβα” στην Oικονομία που έδειξε ότι δεν πρέπει να βασιζόμαστε μόνο στον τουρισμό της τετραμηνίας ή εξαμηνίας. Πρέπει να αναπτύξουμε τουρισμό δωδεκαμηνίας. Και είναι καιρός να βλέπουμε λίγο και τη Βιομηχανία”.

Κληθείς να απαντήσει γιατί η Βιομηχανία δεν άνθισε στη χώρα μας, μίλησε για συμφέροντα, των οποίων τα Υπουργεία συχνά είναι έρμαια.

“Μπορώ να σας πω ότι είναι και διάφορα συμφέροντα γιατί όταν χτίζεται μια Βιομηχανία στη χώρα που είναι μια Βιομηχανία αιχμής, κόβονται οι εισαγωγές. Και σ’ αυτήν την περίπτωση καταλαβαίνετε θίγονται πάρα πολλά συμφέροντα. Αν ένα Υπουργείο δεν μπορεί να καταλάβει το τι ακριβώς πρέπει να κάνει, τότε συχνά γίνεται έρμαιο, διαφόρων άλλων συμφερόντων που έχουν την ικανότητα να προτάξουν εκείνα τα άρθρα της νομοθεσίας που είναι υπέρ τους και σε τελική ανάλυση να “κολλήσουν” μια προσπάθεια ενός Υπουργείου το οποίο υπό τον φόβο κάποιων δικαστικών διώξεων ή οτιδήποτε άλλο, κολλάει μια συγκεκριμένη επένδυση ή δεν περπατά και είναι δεν είναι απαραίτητο να υπάρξει και χρηματισμός για να είμαι πιο σαφής. Και σας δίνω την πιο αθώα μορφή”.

Ο Δημήτρης Μάρδας πρότεινε στην Κυβέρνηση να κάνει ότι και ο ίδιος το 2015, αντλώντας χρήματα από τα πλεονάσματα των Δήμων και των Περιφερειών.

“Κάποιοι Δήμοι, κάποιες Περιφέρειες έχουν χρήματα στα χέρια τους. Έχουν χρήματα στις εμπορικές τράπεζες. Είναι οι πλούσιοι δήμοι. Κι όπως όλοι ξέρετε οι Δήμοι και οι Περιφέρειες παίρνουν χρήματα από το κράτος στο πλαίσιο μιας καθιερωμένης επιχορήγησης. Οι Δήμοι οι οποίοι έχουν χρήματα έχουν πλεονάσματα και έχουν και προθεσμιακές καταθέσεις αυτή τη χρονική περίοδο, δεν θα έπαιρναν τις κρατικές επιχορηγήσεις κι ας έτρωγαν λίγο από τα έτοιμα. Έτσι ώστε να έμεναν χρήματα στο κράτος και το κράτος να τα έδινε εκεί που έπρεπε να τα δώσει”.