Fb. In. Tw.
/ΥΓΕΙΑ /ΠΩΣ Η ΚΕΤΑΜΙΝΗ ΚΑΝΕΙ “DELETE” ΤΟΝ ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟ

ΠΩΣ Η ΚΕΤΑΜΙΝΗ ΚΑΝΕΙ “DELETE” ΤΟΝ ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟ

Views 1.23k

Ηνέα πειραματική μελέτη έρχεται να δώσει πολλές ελπίδες σε όσους δεν μπορούν να ελέγξουν τις ποσότητες αλκοόλ που καταναλώνουν.
Είναι πραγματικά εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο εργάστηκε η συγκεκριμένη επιστημονική ομάδα, καταφέρνοντας στην κυριολεξία να σβήσει από τη μνήμη των ασθενών, εκείνα τα στοιχεία που τους οδήγησαν στο ποτό!
Ποιος θα το πίστευε ότι η Κεταμίνη που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στην Κτηνιατρική αλλά και στην Παθολογία, ως ταχύτατο αναισθητικό-καταπραϋντικό, θα αποτελούσε το “μαγικό φίλτρο” της απεξάρτησης, υπό συγκεκριμένες συνθήκες και δοσολογία.
Ο Ravi Das που είναι ψυχολόγος στο University College του Λονδίνου και επικεφαλής της μελέτης, επισημαίνει ότι η Κεταμίνη, μπορεί να βοηθήσει τους αλκοολικούς να μειώσουν την πρόσληψη στο μισό.
Με ποιον τρόπο;

“Η Κεταμινη μπλοκαρει τον κεντρικο υποδοχεα επανασχηματισμου της μνημης

“διαπιστωθηκε, οτι οσοι καταναλωσαν την ουσια, σε συνδυασμο με την παρεμβαση σε επιπεδο ψυχολογιας, μειωσαν την προσληψη αλκοολ στο μισο.

Η ομάδα εντόπισε αρχικά 90 άτομα που έπιναν κατά μέσο όρο 30 μπίρες την εβδομάδα, ποσότητα δηλαδή πενταπλάσια της συνιστώμενης, για το χρονικό αυτό διάστημα. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε διαγνωστεί με εθισμό στο ποτό.
Την πρώτη μέρα, δόθηκε σε όλους ένα ποτήρι, με την προϋπόθεση να καταναλωθεί αφού παρακολουθήσουν εικόνες ανθρώπων, που επίσης έπιναν μπίρα
Τη δεύτερη ημέρα οι ερευνητές επανέλαβαν την ίδια διαδικασία, αλλά στο τέλος η μπίρα απομακρύνθηκε και δεν επετράπη η κατανάλωσή της.
Γνωρίζοντας ότι όταν καταργείται μια αναμενόμενη ανταμοιβή η μνήμη διαταράσσεται προσωρινά και επανασταθεροποιείται ύστερα από κάποιες ώρες, οι ερευνητές έδωσαν εκείνη ακριβώς τη χρονική περίοδο στους συμμετέχοντες την ουσία κεταμίνη, πρσδοκώντας ότι την επόμενη φορά εκείνοι θα είχαν απολέσει τη θύμηση εκείνη που τους συνέδεσε αρχικά με το ποτό. Και το κατάφεραν!
Τους επόμενους εννέα μήνες διαπιστώθηκε, ότι όσοι κατανάλωσαν την ουσία, σε συνδυασμό με την παρέμβαση σε επίπεδο ψυχολογίας, μείωσαν την πρόσληψη αλκοόλ στο μισό.
Η κεταμίνη, όπως ακριβώς το περίμεναν μπλόκαρε τον εγκεφαλικό υποδοχέα “NMDA” “ο οποίος απαιτείται για τον επανασχηματισμό της μνήμης.
Τώρα λοιπόν γνωρίζουν ακριβώς τον μηχανισμό με τον οποίο κατάφεραν, στο πλαίσιο της πειραματικής τους μελέτης, να χρησιμοποιήσουν προς όφελος των αλκοολικών αυτή την σύντομη περίοδο αστάθειας, ώστε να επανεγγράψουν νέες αναμνήσεις στη θέση αυτών που σχετίζονταν με την αυξημένη κατανάλωση ποτού, αλλά και να μην επηρεάζονται από άλλους πότες.
Θέλοντας δε να ελαχιστοποιήσουν το ενδεχόμενο της τύχης, χορήγησαν σε τριάντα από τους συμμετέχοντες ένα εικονικό χάπι (placebo) και όχι την ενδοφλέβια έγχυση κεταμίνης που έλαβαν οι υπόλοιποι τριάντα.
Ήδη έχει υποβληθεί από την ιατρική ομάδα αίτηση για έναρξη, κλινικών πια, δοκιμών.
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η θεραπεία με κεταμίνη μπορεί να είναι αποτελεσματική και σε άλλες περιπτώσεις εθισμού.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΕΤΑΜΙΝΗ

Η Κεταμίνη είναι μια ουσία που χορηγείται σε ζώα, αλλά και ανθρώπους ως καταπραϋντικό του πόνου. Ωστόσο, οι έρευνες τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη θεραπεία της κατάθλιψης.

Η Κεταμίνη χαλαρώνει τις αισθήσεις και επηρεάζει την εγκεφαλική λειτουργία, ενώ χρησιμοποιείται παρανόμως και ως ναρκωτικό, αποσυνδέοντας το κεντρικό νευρικό σύστημα από το σώμα.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες της Κεταμίνης αφορούν κυρίως στο καρδιαγγειακό σύστημα, με πρώτο σύμπτωμα την έντονη ταχυκαρδία και την αυξημένη πίεση, όπως επίσης και λαριγγόσπασμο που μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο.

"DELETE" ΣΤΟΝ ΕΘΙΣΜΟ


Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη χρήση της κεταμίνης, θα βοηθήσει στη διακοπή και άλλων εθιστικών ουσιών.

info

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο :https://www.nature.com/articles/s41467-019-13162-w