ΠΩΣ ΤΑ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Επιστημονική ανασκόπηση δείχνει ότι "γιατρεύουν" άγχος, κατάθλιψη και άλλες ψυχικές διαταραχές

έες έρευνες δείχνουν ότι τα προβιοτικά, δηλαδή τα «καλά βακτήρια» του εντέρου, μπορεί να παίζουν ρόλο στη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης… Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να εξερευνούν μία ριζοσπαστική νέα προοπτική στην ψυχιατρική που αφορά στη σύνδεση του μικροβιώματος του εντέρου με την ψυχική υγεία.
Είναι δυνατόν όμως, τα προβιοτικά να αποτελέσουν εργαλείο για τη σύγχρονη ψυχιατρική πρακτική στη θεραπεία του άγχους αλλά και άλλων διαταραχών; Κι αν ναι, ποιοι άλλοι παράγοντες, όπως τα διάφορα σκευάσματα, ή ακόμη και πιο φυσικοί, όπως τα φαρμακευτικά φυτά, μπορούν να ενισχύσουν αυτήν την επίδραση;
Ας εξετάσουμε τα επιστημονικά δεδομένα μέσα από μια επιστημονική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο mdpi.
Η ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΘΟΓΟΝΩΝ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΦΛΕΓΜΟΝΗΣ ΚΑΙ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ ΕΝΤΕΡΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ
ΠΩΣ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ Η ΕΝΤΕΡΙΚΗ ΜΙΚΡΟΧΛΩΡΙΔΑ ΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Το έντερο δεν είναι απλώς το όργανο της πέψης. Στην πραγματικότητα, φιλοξενεί τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς, οι οποίοι επηρεάζουν την ανοσοποιητική απόκριση, τις ορμόνες και ακόμα και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Τα βασικά επιστημονικά ευρήματα δείχνουν ότι:
1️ Άτομα με αγχώδεις διαταραχές παρουσιάζουν μειωμένη ποικιλία καλών βακτηρίων στο έντερό τους.
2️ Η υπερβολική ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων συνδέεται με αυξημένα επίπεδα φλεγμονής και δυσλειτουργία του άξονα εντέρου-εγκεφάλου.
3️ Τα βακτήρια του εντέρου παράγουν νευροδιαβιβαστές, όπως σεροτονίνη, ντοπαμίνη και GABA, οι οποίοι ρυθμίζουν το άγχος και τη διάθεση.
Οι ερευνητές συγκρίνοντας σειρά ερευνών διαπίστωσαν ότι η χορήγηση προβιοτικών μπορεί να αποκαταστήσει αυτήν την ισορροπία, μειώνοντας έτσι τα συμπτώματα του άγχους.
ΠΟΙΑ ΕΙΔΗ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΩΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΟΤΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΟΥΝ ΤΟ ΑΓΧΟΣ
Μελέτες έχουν δείξει ότι η καθημερινή λήψη προβιοτικών για 4-8 εβδομάδες οδηγεί σε σημαντική μείωση των συμπτωμάτων άγχους σε φοιτητές, εργαζόμενους με υψηλό στρες, ακόμα και σε ασθενείς με διαγνωσμένες αγχώδεις διαταραχές. Μάλιστα είναι αρκετές οι καλλιέργειες προβιοτικών οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά ευεργετικές:
1️Lactobacillus rhamnosus – Μειώνει την υπερδιέγερση και το στρες αλλά και τα επίπεδα κορτιζόλης.
2️Bifidobacterium longum – Βελτιώνει την ανθεκτικότητα στο στρες και την ποιότητα του ύπνου.
3️Lactobacillus plantarum – Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αϋπνία, το άγχος και τα συμπτώματα κατάθλιψης.
4️Lactobacillus helveticus & Bifidobacterium longum – Βελτιώνουν τη συναισθηματική σταθερότητα και μειώνουν τις φλεγμονώδεις αποκρίσεις.
ΙΣΩΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΝΑ ΑΦΟΡΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΤΕΡΟ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ
ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΡΥΘΜΙΣΤΕΙ ΤΟ ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑ;
Η απάντηση των επιστημόνων σε αυτό το ερώτημα είναι “όχι”, καθώς όπως επισημαίνεται στην επιστημονική ανασκόπηση των σημαντικότερων ερευνών που έχουν γίνει για το μικροβίωμα του εντέρου, έχει καταγραφεί μια σειρά φυτικών εκχυλισμάτων και βοτάνων που αποδεδειγμένα προάγουν την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων (προβιοτικά), ενώ μειώνουν τα επιβλαβή μικρόβια και τη φλεγμονή και δρουν κατά του άγχους. Κάποια από αυτά τα βότανα είναι:
-> Κουρκουμάς (Curcumin)
Έχει αντιφλεγμονώδη δράση, υποστηρίζει την ανάπτυξη Lactobacillus & Bifidobacterium, προστατεύει τη λειτουργία του εγκεφάλου και βελτιώνει τη διάθεση.
-> Πράσινο τσάι (L-theanine)
Αυξάνει την παραγωγή GABA και σεροτονίνης. Ενισχύει τη δράση των Lactobacillus και Bifidobacterium και μειώνει τα επίπεδα στρες και άγχους.
-> Τζίνσενγκ (Panax ginseng)
Προάγει την ισορροπία των καλών βακτηρίων στο έντερο. Μειώνει την κόπωση και βελτιώνει την ανθεκτικότητα στο άγχος.Υποστηρίζει τη γνωστική λειτουργία και την αντιμετώπιση του στρες.
-> Μέντα (Mentha piperita)
Υποστηρίζει την πέψη και μειώνει τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS). Εξισορροπεί το μικροβίωμα και προάγει τα καλά βακτήρια. Έχει ηρεμιστική δράση και μειώνει τη νευρική υπερένταση.
ΑΡΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ ΝΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ;
Η ιδέα ότι τα προβιοτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως θεραπευτικό εργαλείο για ψυχικές διαταραχές βρίσκεται ακόμα υπό έρευνα. Ωστόσο, τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι οι ψυχίατροι και οι ερευνητές θα μπορούσαν να εξετάσουν πιο σοβαρά το ρόλο του μικροβιώματος στις ψυχικές παθήσεις. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα προβιοτικά θα μπορούσαν να ληφθούν ως συνμπληρωματική θεραπεία για τις αγχώδεις διαταραχές και κατάθλιψη, αλλά και ως υποστήριξη της ανάρρωσης από ψυχικές διαταραχές μέσω αλλαγής της διατροφής. Θα μπορούσε να προωθηθεί και εξατομικευμένη ψυχιατρική θεραπεία με βάση το μικροβίωμα κάθε ατόμου και ενδεχομένως μείωση της φαρμακευτικής αγωγής ή συνδυαστική σε κάποιες περιπτώσεις χρήση αντικαταθλιπτικών και προβιοτικών.
Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται να γίνουν, όπως άλλωστε καταλήγουν και οι μελετητές, περισσότερες κλινικές μελέτες για τη δοσολογία και τη διάρκεια θεραπείας.
Ίσως επιτευχθεί ανάπτυξη προβιοτικών που θα στοχεύουν σε συγκεκριμένες ψυχιατρικές διαταραχές, αλλά και σύνδεση τους με φαρμακευτικά φυτά για ενισχυμένο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Ίσως, το μέλλον της ψυχιατρικής να αφορά όχι μόνο τον εγκέφαλο του ανθρώπου αλλά και το έντερο.
INFO
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο :MDPI