Fb. In. Tw.
έρευνα,μελέτη, nature medicine, επιστημονική, επιστήμονες

ΕΡΕΥΝΑ. Ο ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ ΙΣΩΣ YΠΑΡΧΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

Views 613

Όκορωνοϊός, μπορεί να υπάρχει στους ανθρώπους για χρόνια, υποστηρίζει μελέτη επιστημόνων που δημοσιεύεται στο περιοδικό “Nature Medicine”.
Αυτή μάλιστα η έρευνα αποτελεί απάντηση σε εκείνους που επιμένουν ότι ο ιός ξέφυγε από κάποιο εργαστήριο. Κι αυτό, παρά του ότι τα γενετικά χαρακτηριστικά του δείχνουν ότι αποτελεί “προιόν“της φύσης.

Το σημαντικότερο όμως είναι, ότι αναδεικνύει κάποιες ενδιαφέρουσες πιθανότητες για την προέλευση του Κορονοϊού.
Όπως, ότι ο ιός μπορεί να έκανε “κύκλους” στον πληθυσμό για αρκετό καιρό, ίσως και χρόνια, προτού μετατραπεί σε πανδημία.

«Είναι πιθανό ένας πρόγονος του SARS-CoV-2 να μεταπήδησε στον άνθρωπο, αποκτώντας νέα γονιδιωματικά χαρακτηριστικά μέσω των διαδικασιών προσαρμογής (μεταλλάξεις). Ακολούθησε η σιωπηρή μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο” γράφει στην έκθεσή της η ομάδα ερευνητών από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία.
«Μόλις έγιναν αυτές οι μεταλλάξεις, επέτρεψαν στην πανδημία να εξελιχθεί».

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα γονιδιωματικά δεδομένα του SARS-CoV-2 και άλλων παρόμοιων κοροναϊών. Είδαν, ότι ο υποδοχέας (RBD) των ακίδων πρωτεϊνών του, ταίριαζε απόλυτα στη σύνδεση του με ανθρώπινα κύτταρα. Κάτι τέτοιο, εμφανίζεται μόνο μέσω της διαδικάσίας της φυσικής επιλογής.

μελέτη, nature medicine, επιστημονική, επιστήμονες
ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΙΟΣ ΝΑ “ΚΟΙΜΟΤΑΝ” ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

Η ομάδα λοιπόν, εξετάζει δυο υποθέσεις:

1. Πρώτον, η “φυσική επιλογή” να πραγματοποιήθηκε σε ένα ζώο ξενιστή, πριν μεταδοθεί ο ιός στους ανθρώπους. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι κανένα από τα υπάρχοντα δείγματα κορωνοϊών σε νυχτερίδες και παγκολίνες, με παρόμοια γονιδιώματα, δεν ταιριάζουν απόλυτα.

“Αν και δεν έχει ανιχνευθεί κανένας κορωνοϊός σε ζώο που να θεωρηθεί ο άμεσος πρόγονος του SARS-CoV-2, η ποικιλομορφία των κορονοϊών σε νυχτερίδες και σε άλλα είδη είναι δύσκολο να το επιτρέψει”, γράφουν οι ερευνητές.

2. Η δεύτερη υπόθεση είναι ότι η φυσική επιλογή έγινε στον άνθρωπο, αμέσως μετά την πρώτη μετάδοση από ζώο ξενιστή. Ότι δηλαδή, ο νέος κορωνοϊός πέρασε από ζώα σε ανθρώπους προτού αποκτήσει τη δυνατότητα να προκαλέσει σοβαρή ίωση.

“Στη συνέχεια, ως αποτέλεσμα βαθμιαίων εξελικτικών αλλαγών για χρόνια ή ίσως δεκαετίες, ο ιός τελικά απέκτησε την ικανότητα να εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και να προκαλεί σοβαρές, συχνά απειλητικές για τη ζωή νόσους”.

Παρόλο που δεν γνωρίζουμε ακόμη ποια από τις δύο υποθέσεις είναι σωστή, οι ερευνητές πιστεύουν ότι περισσότερες αποδείξεις θα μπορούσαν να γείρουν την πλάστιγγα υπέρ της μιας ή της άλλης εξήγησης.
Βέβαια, δεν μπορούμε παρά να αναμένουμε την ολοκλήρωση αυτής της έρευνας.

Αν μη τι άλλο, η λεπτομερής κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ένας ιός των ζώων ξεπέρασε τα όρια των ειδών για να μολύνει τον άνθρωπο τόσο παραγωγικά, θα βοηθήσει στην πρόληψη μελλοντικών ζωονόσων. Για παράδειγμα, εάν το SARS-CoV-2 προ-προσαρμοστεί σε άλλο είδος ζώου, τότε υπάρχει ο κίνδυνος μελλοντικής επανεμφάνισης.
Αντιθέτως, εάν η προσαρμοστική διαδικασία συνέβη σε ανθρώπους, τότε ακόμη κι αν εμφανιστούν επαναλαμβανόμενες ζωονοσογόνες μεταφορές, είναι απίθανο να εξελιχθούν χωρίς την ίδια σειρά μεταλλάξεων.
Επιπλέον, ο εντοπισμός των πλησιέστερων ιογενών συγγενών του SARS-CoV-2 σε ζώα, θα βοηθήσει πολύ τις μελέτες της ιικής λειτουργίας.

info

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο : NATURE MEDICINE