“Κανένα Σύστημα Υγείας Παγκοσμίως δεν αντέχει σε τέτοιο “Τσουνάμι”. Δυστυχώς και ένα γενικό lock down κατά τη γνώμη μου δεν θα μπορέσει να αποφευχθεί.”

George N. Pavlakis, M.D., Ph.D., Head, Human Retrovirus Section, Vaccine Branch.
ΟΓιώργος Παυλάκης, είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Syracuse, των ΗΠΑ. Έχει εστιάσει εδώ και χρόνια την έρευνά του στη βιολογία και παθογένεια των ανθρώπινων ρετροϊών, ειδικότερα του HIV-1. Η επιστημονική του ομάδα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη εμβολίων και ανοσοθεραπειών για το AIDS και τον καρκίνο.
Έχει συγγράψει περισσότερα από 200 δημοσιευμένα έργα με έναν υψηλό αριθμό αναφορών για το ερευνητικό του έργο.
Χωρίς να μασάει τα λόγια του σχετικά με τα “Do” και τα “Dont’s” αυτής της Υγειονομικής κρίσης που έχει πλήξει τον πλανήτη, ο Γιώργος Παυλάκης μας αφιέρωσε μια σχεδόν ώρα από τον πολύτιμο χρόνο του, στο HomoScience WebRadio σε μια συζήτηση απλή και κυρίως κατανοητή από όλους.
Συγκλονισμένος και ο ίδιος από τα άλματα της επιστήμης στον αγώνα δρόμου για την παραγωγή του εμβολίου και του φαρμάκου.
Εξοργισμένος από τις θεωρίες συνομωσίας που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων και υποβιβάζουν τις υπερπροσπάθειες ερευνητών και γιατρών ανά τον κόσμο.
Θεωρεί ότι η αναστολή των μέτρων τον Ιούνιο ήταν λάθος και τονίζει ότι υπό τις σημερινές συνθήκες στην Ελλάδα θα δούμε δυστυχώς κι άλλα νεα άτομα να διασωληνώνονται.
Λέει πως η επιστημονική κοινότητα δεν έχει στοιχεία για το Ρώσικο εμβόλιο και αποκαλύπτει ότι η μαζική παραγωγή κάποιων εμβολίων που τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι ασφαλή, έχει ξεκινήσει ήδη.
“Θα επιστρέψουν από τα νησιά νέοι και θα μεταφέρουν την επιδημία στα μεγάλα Κέντρα και στους παππούδες τους.”

“Ο ιός δεν αφορά μόνο τις μεγάλες ηλικίες. Σκοτώνει νέους. Σκοτώνει παιδιά. Με λιγότερη συχνότητα αλλά σκοτώνει!“
``ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΤΕΤΟΙΟ ``ΤΣΟΥΝΑΜΙ``
“Αυτό που βλέπουμε Παγκοσμίως, θα το δούμε και στην Ελλάδα.
Ένα δεύτερο κύμα το οποίο θα είναι αρκετά ισχυρότερο από το πρώτο και θα μπορούσε να αποφευχθεί. Πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι προστατευόμαστε εδώ και ΤΩΡΑ. ΧΘΕΣ! Προσοχή! Ο Κορωνοϊός δεν είναι αστείο.
Κανένα Σύστημα Υγείας Παγκόσμια δεν αντέχει σε τέτοιο “Τσουνάμι”. Δεν άντεξε στην Ιταλία, δεν άντεξε στην Νέα Υόρκη, δεν άντεξε στο Τέξας, δεν άντεξε σε κανένα μέρος του κόσμου”.
“Αν συνεχιστεί ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων, δυστυχώς και ένα γενικό lock down κατά τη γνώμη μου δεν θα μπορέσει να αποφευχθεί. Υπάρχει ακόμη η ελπίδα ότι με δρακόντια τοπικά μέτρα θα μετριαστεί σε κάποια μέρη η επιδημία αλλά δυστυχώς. Η γνώμη μου είναι ότι με τέτοια επέκταση του ιού στον Ελληνικό πληθυσμό (που δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή αλλά θα το δείτε σε μερικές εβδομάδες μέχρι ένα μήνα), δυστυχώς, θα χρειαστούν δρακόντια μέτρα.
Σε μερικές περιοχές όπως στον Πόρο π.χ. το lock down ήδη έγινε και θα πρέπει να γίνει και σε άλλα. Το πρόβλημα είναι ότι επιτρέπεται στον πληθυσμό να μετακινείται.
Θα επιστρέψουν από τα νησιά νέα άτομα, τα οποία αν έχουν μολυνθεί στα τρελά πάρτι που γίνονται εκεί, θα μεταφέρουν την επιδημία στα μεγάλα Κέντρα και στους παππούδες τους. Αν συμβεί αυτό δεν υπάρχει σωτηρία. Άν δεν λάβουμε μέτρα να προστατέψουμε την τρίτη ηλικία θα δούμε εκατόμβες”.
``ΘΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΣΕΙΣ ΝΕΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ``
“Βλέπετε ήδη ότι διασωληνώθηκαν 27χρονοι. Τις επόμενες ημέρες θα ακούμε ότι όλο και περισσότεροι νέοι έχουν μολυνθεί και νοσούν βαριά.
Ο ιός δεν αφορά μόνο τις μεγάλες ηλικίες. Σκοτώνει νέους. Σκοτώνει παιδιά. Με λιγότερη συχνότητα αλλά σκοτώνει!
Στα πολύ μικρά παιδιά υπάρχουν μελέτες που λένε ότι στον ρινοφάρυγγα μπορεί να βρει κανείς μεγαλύτερες ποσότητες του ιού σε σχέση με τους ενήλικες.
Δεν ξέρουμε τα πάντα. Ξέρουμε όμως, αν και χρειάζονται περισσότερες μελέτες, ότι τα παιδιά μετά την ηλικία των 10 ετών, συμπεριφέρονται σαν ενήλικες. Κολλούν και μεταδίδουν τον ιό, ακριβώς όπως οι ο γενικός πληθυσμός. Κι αν ο SARS-CoV-2 “χτυπά» κυρίως τους ηλικιωμένους, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κάνει βαριά νόσο και σε νέα άτομα. Θα ακούσουμε για περισσότερες διασωληνώσεις νεαρών ατόμων το επόμενο διάστημα”.
“Τα παιδιά από 10 χρόνων κολλούν και μεταδίδουν τον ιό όπως οι ενήλικες”

``ΕΙΜΑΙ ΔΙΣΤΑΚΤΙΚΟΣ ΣΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ``
“Είμαι διστακτικός για το άνοιγμα των σχολείων ιδίως για μεγαλύτερα παιδιά, γιατί τα παιδιά του γυμνασίου μεταδίδουν όπως και οι ενήλικες.
Αν ανοίξει ένα γυμνάσιο, σε συνθήκες υψηλών ποσοστών διασποράς, όπως γίνεται σήμερα, μέσα σε μια εβδομάδα το μισό ή όλο το σχολείο θα έχει μολυνθεί. Θα πρέπει να γίνει μόνο με μάσκες, απόσταση και ισχυρά μέτρα. Αυτή είναι η γνώμη μου.
Στη Georgia (ΗΠΑ) άνοιξαν τα σχολεία τον Αύγουστο και τα κρούσματα εκτοξεύτηκαν από τη μια μέρα στην άλλη”.

``Η ΜΑΖΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΠΟΙΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ``
“Μάλλον δεν υπάρχουν δεδομένα για τη χορήγηση του εμβολίου σε μεγάλους πληθυσμούς και αν υπάρχουν δεν τα ξέρουμε. Οι επιστήμονες ανά τον κόσμο εξετάζουν τα αποτελέσματα των ερευνών και με βάση αυτά, υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια, κοινά για όλους, με βάση τα οποία, δίνεται έγκριση σε ένα εμβόλιο. Στην περίπτωση της Ρωσίας δεν έχει γίνει.
Υπάρχουν εμβόλια αυτή τη στιγμή, για τα οποία η επιστημονική κοινότητα θεωρεί πως στο μέλλον θα αποδειχθούν από τις συνεχιζόμενες μελέτες, δραστικά και ασφαλή, οπότε η μαζική παραγωγή τους, έχει ξεκινήσει ήδη.
Τα υποψήφια εμβόλια των εταιρειών Moderna, AstraZaneca, Pfizer, J&J, Novavax έχουν μπει στην παραγωγή, ελπίζοντας ότι θα είναι δραστικά. Οι Κινέζοι και οι Ρώσοι έχουν επίσης τα δικά τους σε παραγωγή. Αυτή η ταχύτητα είναι πρωτόγνωρη στην ιστορία.
Εργοστάσια ανά τον κόσμο είναι σχεδόν έτοιμα ή έτοιμα, να παράγουν τεράστιες ποσότητες του εμβολίου και τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι εταιρείες είναι πλέον συχνά και αστεία.
Όπως να βρεθούν δισεκατομμύρια κατάλληλα μπουκαλάκια για να μπει το εμβόλιο”.
“Στην Ελλάδα είχαμε επάρκεια ρεμδεσιβίρης από τη στιγμή που τον Μάιο και τον Ιούνιο δεν υπήρχαν άνθρωποι στις εντατικές.“
“Τα υποψήφια εμβόλια των εταιρειών Moderna, AstraZaneca, Pfizer, J&J, Novavax έχουν μπει στην παραγωγή, ελπίζοντας ότι θα είναι δραστικά. “

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗ ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ
“Ξέρουμε ότι ο ιός χτυπά τους πνεύμονες αλλά από τη φύση του επεκτείνεται και σε άλλα όργανα. Καταστρέφει το έντερο, τα νεφρά, προκαλεί καρδιαγγειακά επεισόδια και θρομβώσεις.
Άτομα που έχουν τον ιό αλλά δεν νοσηλεύονται, είναι πιθανόν να χειροτερέψουν από τη μια μέρα στην άλλη.
Οπότε αν κάποιος έχει μερικά συμπτώματα και μένει στο σπίτι, θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση. Να γνωρίζει ότι μέσα σε λίγες ώρες η κατάσταση του είναι δυνατόν να έχει ραγδαία επιδείνωση. Αμέσως πρέπει να γίνει επικοινωνία με γιατρό και εξέταση”.
ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΡΕΜΔΕΣΙΒΙΡΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ. Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ. ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ Η ΝΕΑ ΠΑΡΤΙΔΑ.
“Η εταιρία (παραγωγής ρεμδεσιβίρης με έδρα τις ΗΠΑ) κατά τη γνώμη μου, με την οποία διατηρώ συνεργατική σχέση, γνωρίζω ότι έχει προσπαθήσει να αυξήσει την παραγωγή. Αυτό είναι όμως ευκολότερο να το λες και δυσκολότερο να το κάνεις. Δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Πρέπει να δημιουργηθεί νέο εργοστάσιο. Έχει προσπαθήσει να εφοδιάσει την υπόλοιπη αγορά. Έβαλε βέβαια μια αλμυρούτσικη αλλά αρκετά προσιτή τιμή. Πάντως νομίζω ότι είναι εφικτό να βρει κανείς ρεμβδεσιβίρη Παγκοσμίως.
Η ρεμδεσιβίρη είναι ένα φάρμακο που χορηγείται αυστηρά ενδοφλεβίως. Όσο γρηγορότερα δοθεί, τόσο καλύτερα, προκειμένου ο ιός να αντιμετωπιστεί πριν πλήξει ζωτικά όργανα, ειδάλλως δεν έχει δράση το φάρμακο.
Γι αυτούς τους λόγους δεν είναι εύκολο φάρμακο και δεν είναι το θαύμα πουθα λύσει το πρόβλημα καθώς ο κορωνοϊός κάνει γρήγορη νόσο και γρήγορη επιδείνωση.
Στην Ελλάδα είχαμε επάρκεια ρεμδεσιβίρης από τη στιγμή που τον Μάιο και τον Ιούνιο δεν υπήρχαν άνθρωποι στις εντατικές. Οπότε ο καλύτερος τρόπος για να έχεις επάρκεια όχι μόνο αυτού, αλλά όλων των φαρμάκων είναι να προστατευτούμε και να μην πάμε στην εντατική”.
info
Πληροφορίες για τον Dr Γιώργο Παυλάκη (George N. Pavlakis, M.D., Ph.D.)

The Human Retrovirus Section designs, develops and tests vaccines and immunotherapies for AIDS and cancer. We develop and test new technologies including nucleic acid delivery methods in vivo, prophylactic and therapeutic vaccines and immunotherapies. We study the role and application of cytokines in vaccines and cancer immunotherapy.
The Human Retrovirus Section focuses on the development of innovative vaccines and immunotherapies for AIDS and cancer based on the understanding of basic mechanisms, and by combining our expertise in molecular biology, virology and immunology.
A major focus is presently directed towards DNA vaccine development. We aim to improve DNA vaccine platform technology and develop immunogens able to prevent HIV infection or progression to AIDS. This is achieved by optimizing DNA vaccine expression, delivery, immunogenicity as well as synergy with other vaccine modalities. The strong and effective cellular immunity achieved by optimized DNA is also an important consideration for the expanding field of cancer vaccines. A related focus area is the study of the biology and clinical applications of cytokines in vaccines and immunotherapies for cancer.
This work is a direct extension of our previous studies and represents a translational component of our basic science accomplishments.
Areas of Expertise
1) HIV-1/AIDS, 2) vaccines, 3) cytokines, 4) cancer immunotherapy