Fb. In. Tw.

ΘΕΟΔΩΡΑ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ. ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΟΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Συνέντευξη στην Ειρήνη Θεοδοσίου

Radio Show: “Corona στο κεφαλι μας”!

Κάθε Τετάρτη στις 18.00

Απο τη μαχη του AIDS στη μαχη του Κορωνοϊου.

Η Θεοδώρα Χατζηιωάννου είναι η Ροδίτισσα, αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Rockefeller των ΗΠΑ. Η ίδια και o  Παγκοσμίου φήμης Ιολόγος και σύζυγός της, Paul Bieniasz είναι πασίγνωστοι για την μελέτη της ομάδας τους σχετικά με το AIDS.
Ανέπτυξαν ένα νέο μοντέλο μακάκου, που μολύνεται με τον ίδιο σχεδόν ιό ΗΙV των ανθρώπων και διεύρυναν τις επιστημονικές δυνατότητες στον δρόμο αντιμετώπισης του. Οι επιστήμονες μπορούν πλέον να αντιληφθούν τον τρόπο με τον οποίο ο ιός αλληλεπιδρά με τις αντι-ιικές άμυνες του ξενιστή.
Οι συνάδελφοί τους αναφέρουν ότι με αυτή την έρευνά τους, άνοιξαν το δρόμο στην εξεύρεση θεραπείας του AIDS.
Μαζί με τους συνεργάτες της, άλλαξαν ρότα, όταν ο SARS-CoV-2 «χτύπησε» την ανθρωπότητα.
Πλέον με όλες τους τις δυνάμεις νυχθημερόν, προσπαθούν στα εργαστήρια να παράξουν αντισώματα, με στόχο να σώσουν τη ζωή των βαριά ασθενών από Covid19.

Mini Story

``ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ``

“Ο ΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ. ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝ ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟ ΚΥΜΑ”
“Ο ιός δεν έχει φύγει”, λέει η Θεοδώρα Χατζηιωάννου στο HomoScience Webradiο. “Απλώς περιορίσαμε την εξάπλωσή του”.
“Η συναναστροφή με μεγάλο αριθμό ανθρώπων βάζει πάλι τους Έλληνες σε κίνδυνο. Θα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα και να είμαστε προσεκτικοί με τις αποστάσεις. Να μην ξεχνάμε τη μάσκα σε εσωτερικούς χώρους. Οι περισσότεροι επιστήμονες με τους οποίους συζητάω είναι πεπεισμένοι ότι θα υπάρχει και δεύτερο κύμα αν όχι και τρίτο”.

Η ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΤΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΛΑΣΜΑΤΟΣ
“Η χρήση του πλάσματος δεν αποτελεί νέα ιατρική μέθοδο.
Εμείς προχωρήσαμε ένα βήμα παραπάνω με στόχο τη θεραπεία το κορωνοϊού. Η θεραπεία με πλάσμα βασίζεται στα αντισώματα που φέρει αυτό, καθώς έχει ληφθεί από ασθενή που θεραπεύτηκε. Εμείς κλωνοποιούμε αυτά τα αντισώματα ,με στόχο να αυξήσουμε τις πιθανότητες ίασης του λήπτη.
Προηγουμένως ωστόσο, εντοπίζουμε ποια από τα δείγματα πλάσματος έχουν αντισώματα ικανά να σταματήσουν την εξέλιξη του ιού”.

ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΗΤΕΣ; ΘΑ ΞΑΝΑΡΡΩΣΤΗΣΟΥΝ ΟΣΟΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΟΥΝ;
“Δυστυχώς ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών, παράγουν αυτά τα αντισώματα, αλλά όχι στο βαθμό που θα τους θωρακίσει από επαναμόλυνση. Επίσης δεν μπορούν να γίνουν όλοι δωρητές πλάσματος. Γι αυτό κι εμείς εργαζόμαστε στην μέθοδο παραγωγής και κλωνοποίησης των αντισωμάτων αυτών. Είναι σα να αυξάνουμε τον αριθμό των δοτών.
Στο ερώτημα για πόσο χρονικό διάστημα θα προστατεύσουν αυτά τα αντισώματα τον οργανισμό, δυστυχώς δεν μπορούμε να απαντήσουμε ακόμη. Ωστόσο, είναι δυνατόν να γίνουν μεταλλάξεις σε αυτά, προκειμένου να παραταθεί ο χρόνος «ασπίδας» που παρέχουν. Πάντως η μέθοδος έχει χρονικούς περιορισμούς”.

Τον Αυγουστο ξεκινουν κλινικες δοκιμες με αντισωματα πλασματος σε ασθενεις

ΕΝΑ ΜΟΛΙΣ ΜΗΝΑ ΔΙΗΡΚΕΣΑΝ ΤΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΕΠΤΥΞΑΝ ΟΙ ΜΑΪΜΟΥΔΕΣ
“Αν και δεν έχουμε επαρκή στοιχεία για τον SARS-CoV2, γνωρίζουμε από τους εποχιακούς κορωνοϊούς ότι κάθε χρόνο κάνουν κύκλους με τα συμπτώματα να είναι ηπιότερα μετά την πρώτη φορά.
Σε μελέτες που έγιναν σε μαιμούδες, οι οποίες όμως δεν αρρωσταίνουν τόσο βαριά όσο ο άνθρωπος, διαπιστώθηκε ότι τα αντισώματα διήρκεσαν μόλις ένα μήνα. Πολύ μικρό διάστημα δηλαδή”.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΟΙ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ
“Αυτές τις ημέρες ολοκληρώσαμε το ερευνητικό κομμάτι και προχωράμε στην παραγωγή δυο αντισωμάτων που είναι και τα πιο αποτελεσματικά, η οποία θα συνεχιστεί στους επόμενους μήνες. Ακολούθως, θα ξεκινήσουμε δοκιμές στους ασθενείς. Φιλοδοξούμε αυτές να αρχίσουν τον Αύγουστο.
Θα προηγηθεί η χορήγηση των αντισωμάτων σε υγιείς εθελοντές γα να διαπιστώσουμε εάν η διαδικασία είναι ασφαλής και η επόμενη φάση, οπότε θα δούμε το ποσοστό ανάρρωσης από τον ιό και ίσως και προφύλαξης από αυτόν. Οι πρώτες δοκιμές θα γίνουν πιθανότατα σε εργαζομένους εθελοντές στον τομέα της υγείας”.

ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ;
“H έρευνα θα βοηθήσει ιδιαίτερα στην παραγωγή εμβολίου. Αν δημιουργήσουμε το κατάλληλο εμβόλιο, οι πιθανότητες ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να αναπτύξει αντισώματα είναι μεγάλες. Κάτι που σημαίνει ότι οι προβλέψεις για την επιτυχία του εμβολίου είναι θετικές”.

«ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΟΛΥ ΣΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ»
“Το εμβόλιο θα βρεθεί. Αλλά δεν πιστεύω καθόλου τις ανακοινώσεις Τύπου που κάνουν οι διάφορες εταιρείες που εργάζονται για το εμβόλιο. Είναι πάρα πολύ νωρίς, καθώς δεν έχουν ξεκινήσει οι κλινικές μελέτες σε ασθενείς. Σήμερα, όλες οι κλινικές δοκιμές γίνονται σε υγιείς, ώστε να διαπιστωθούν ενδεχόμενες παρενέργειες. Ελπίζω η διάδοση του ιού να επιτρέψει στους ερευνητές να δοκιμάσουν και σε ασθενείς.
Οι περισσότερες χώρες έχουν λάβει μέτρα περιορισμού της διάδοσης και αυτό δεν είναι το καλύτερο περιβάλλον να δοκιμαστεί ένα εμβόλιο. Δεύτερο κύμα ωστόσο, όπως είπαμε θα υπάρχει σίγουρα. Οπότε οι πιθανότητες προς το παρόν να προλάβουμε είναι ισχυρές”.

info

Η Θεοδώρα Χατζηιωάννου στο Rockefeller University : theodora-hatziioannou