Fb. In. Tw.

20 ΧΡΟΝΗ ΜΕ ΟΞΕΙΑ ΛΕΥΧΑΙΜΙΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΚΕ ΜΕ CAR-T ΛΕΜΦΟΚΥΤΤΑΡΑ

λεμφοκυτταρα

Ηνεαρή κοπέλα φαίνεται πως κέρδισε τη μάχη για τη ζωή, με τη χορήγηση CAR-T λεμφοκυττάρων. Μια περίπτωση λευχαιμίας εξαιρετικά δύσκολη. Η νεαρή, έπασχε από ανθεκτική Β’ Οξεία Λεμφοβλασική Λευχαιμία, ανθεκτική σε πολλές θεραπείες. Οι γιατροί της Αιματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παπανικολάου, είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι, καθώς γνωρίζουν πως όσοι ασθενείς επιτυγχάνουν μοριακή ύφεση, έχουν μικρότερες πιθανότητες να επανεμφανίσουν την ασθένεια. Είναι μάλιστα η τρίτη ασθενής που νικά την ασθένεια στο Γ.Ν.Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης.
O Συντονιστής Διευθυντής Αιματολογικής Κλινικής, Μονάδας Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων Μονάδας Γονιδιακής και Κυτταρικής Θεραπείας, Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλιοπλακουντικού Αίματος Γ.Ν.Θ. “Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ”, διέδωσε τα ευχάριστα νέα γράφοντας στα social Media:
“H νόσος εξαφανίστηκε και δεν ανιχνεύεται με την πλέον ευαίσθητη μέθοδο. Η εξέταση για Ελάχιστη Υπολειμματική Νόσο ήταν αρνητική! Είναι ένα χαρούμενο, γελαστό παιδί, με αγάπη και λαχτάρα για τη ζωή. Η ζωή χθες της άνοιξε την αγκαλιά της! Είμαστε όλοι ευτυχείς”!

Όπως επισήμανε ο κ. Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος στο homoscience.gr, είναι η πρώτη φορά που η επιστημονική ομάδα του νοσοκομείου έχει τέτοια αποτελέσματα σε ανθεκτική μορφή λευχαιμίας.
“Είμαστε πολύ χαρούμενοι! Έναλλακτικά θα έπρεπε να προχωρήσουμε σε μεταμόσχευση, ωστόσο στην περίπτωση που οι ασθενείς εισέρχονται με ανιχνεύσιμη μοριακή νόσο, οι ελπίδες επιτυχίας μειώνονται”.
Άλλοι τέσσερις ασθενείς έχουν λάβει το “εισιτήριο” για την είσοδό τους στο ελπιδοφόρο πρόγραμμα του Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης.
Διαβάστε την αναλυτική συνέντευξη του κ. Αναγνωστόπουλου για την θεραπεία μορφών λευχαιμίας με τη χρήση CAR-T λεμφοκυττάρων, (12-5-2020) αλλά και τις δυο πρωτοποριακές μελέτες στις οποίες εργάζεται η Κλινική, για την αντιμετώπιση του Covid-19, με τη μέθοδο των λεμφοκυττάρων.
(“Βομβαρδισμός” και του Κορωνοϊού με λεμφοκύτταρα σε μελέτη της Αιματολογικής Κλινικής του Παπανικολάου) 

Συνέντευξη 12-5-2020

Κύριε Αναγνωστόπουλε αυτή η Πρωτοποριακή θεραπεία της λευχαιμίας, εφαρμόζεται σε όλους τους καρκίνους αυτού του είδους; Σε πόσους ασθενείς έχει εφαρμοστεί. Μπορούμε να μιλάμε για πλήρη ίαση;
Το λέμφωμα είναι καρκίνος των λεμφαδένων, των λεμφοκυττάρων. Και δεν είναι ένα. Υπάρχουν πολλών ειδών λεμφώματα.
Τα λεμφώματα στα οποία έχει χορηγηθεί άδεια να εφαρμόζονται οι θεραπείες αυτές των CAR T-cells, είναι ανθεκτικές ή υποτροπιάζουσες μορφές του διάχυτου λεμφώματος από μεγάλα Β λεμφοκύτταρα (το συχνότερο λέμφωμα στους ενήλικες), του πρωτοπαθούς λεμφώματος μεσοθωρακίου και της οξείας Β λεμφοβλαστικής λευχαιμίας έως την ηλικία των 25 ετών. Η λευχαιμία αυτή αποτελεί τη συνηθέστερη μορφή λευχαιμίας στα παιδιά.
Επομένως δεν χορηγούνται τα λεμφοκύτταρα αυτά στα αρχικά στάδια. Στη φάση που τα χορηγούμε οι ασθενείς έχουν ελάχιστες πιθανότητες μακροχρόνιας επιβίωσης με άλλα είδη θεραπείας.
Να σας δώσω μια είδηση.
Ο δεύτερος ασθενής είχε εισαχθεί πριν από τρεις εβδομάδες και χθες έφυγε από το νοσοκομείο μας υγιής. Η αξιολόγηση της κατάστασης του θα γίνει σε ένα μήνα, αλλά είναι σημαντικό ότι πήρε εξιτήριο. Αύριο μετά από την ανοσοκατασταλτική χημειοθεραπεία, που κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις, τρίτος ασθενής θα λάβει CART λεμφοκύτταρα στη Μονάδα Μεταμόσχευσης. Ο πρώτος ασθενής εισήχθη τον Φεβρουάριο. Ένα μήνα μετά την χορήγηση των τροποποιημένων Τ-λεμφοκυττάρων η αξονική τομογραφίες έδειξε υποχώρηση της νόσου και η PET/CT  επιβεβαίωσε αργότερα ότι ο ασθενής επέτυχε πλήρη ύφεση.

Μπορούμε να πούμε ότι λύσαμε λοιπόν τον γρίφο αυτών των μορφών λευχαιμίας;
Όχι. Δεν σημαίνει ότι όλοι οι ασθενείς που θα πάρουν CAR T-cells θα γίνουν καλά. Τα ποσοστά μακροχρόνιας επιβίωσης χωρίς νόσο ανέρχονται στο 40-50%, σύμφωνα με τις μελέτες που προηγήθηκαν και από τη μέχρι τώρα εφαρμογή τους διεθνώς.

Με ποιον τρόπο επιλέγονται οι ασθενείς που θα μπουν στο πρόγραμμα. Φαντάζομαι ότι μετά τα εκπληκτικά αυτά αποτελέσματα θα έχουν δημιουργηθεί λίστες αναμονής.
Άδεια για το πρόγραμμά αυτό έχουμε εμείς στο Νοσοκομείο Παπανικολάου, ο “Ευαγγελισμός”, αλλά και το “Αγία Σοφία” για τις μικρότερες ηλικίες. Η αλήθεια είναι ότι λόγω κορωνοϊού προχωρούμε προσεκτικά.
Στο πρόγραμμα μπορεί να μπει ο καθένας με τις νόσους που εγκρίθηκαν υπό επιστημονικές προϋποθέσεις σχετικές με την ικανότητά τους να αντέξουν στις συχνές επιπλοκές των φαρμάκων αυτών. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξέδωσε σύσταση/οδηγία, να εφαρμόζονται αυτές οι θεραπείες σε Mονάδες Mεταμόσχευσης Aλλογενών Aιμοποιητικών Kυττάρων. Οι μεταμοσχευτές έχουμε μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων και επιπλοκών.
Μέχρι τώρα στους δυο πρώτους ασθενείς ήμασταν τυχεροί. Δεν εμφανίστηκαν επιπλοκές, αλλά πρέπει να πω ότι είναι συχνές.
Τα CAR- -T λεμφοκύτταρα προκαλούν δυο σοβαρές επιπλοκές που μπορούν να γίνουν απειλητικές για τη ζωή. Το σύνδρομο έκλυσης κυτταροκινών και η νευροτοξικότητα.
Γι’ αυτό επιλέγουμε ασθενείς που η υγεία τους μπορεί να αντέξει τέτοιες επιπλοκές.

Μιλήστε μας για την διαδικασία. Με ποιόν μηχανισμό χρησιμοποιείτε τα λεμφοκύτταρα του ασθενή για την τελική ίασή του.
Τα Τ- λεμφοκύτταρα αποτελούν κύτταρα-κλειδιά για την άμυνα του οργανισμού. Ένα μέρος τους είναι κυτταροτοξικά, επιτίθενται τα ίδια στον εισβολέα και τον καταστρέφουν, ένα άλλο μέρος λειτουργεί όπως ένας στρατηγός. Συντονίζουν την επίθεση και άλλων κατηγοριών κυττάρων εναντίον του εισβολέα με ποικίλα όπλα και δίνουν σήματα στα Β-λεμφοκύτταρα να εξελιχθούν σε πλασματοκύτταρα και να ξεκινήσουν την παραγωγή αντισωμάτων εναντίον του εχθρού. Τα καρκινικά κύτταρα, όμως, είναι έξυπνα, δεν παραδίδονται αμαχητί. Μηχανεύονται διάφορους τρόπους και ξεγελούν ή αδρανοποιούν τα Τ-λεμφοκύτταρα. Όταν ο καρκίνος εξελίσσεται ή μεταναστεύει σημαίνει ότι νίκησε στη μάχη τους αμυντικούς μηχανισμούς του ασθενούς. Αν όμως τα Τ-λεμφοκύτταρα καταστούν πολύ ισχυρότερα, τη μάχη θα τη χάνει ο καρκίνος. Αυτή είναι η περίπτωση των CAR-T λεμφοκυττάρων, των χιμαιρικών λεμφοκυττάρων.
Αρχικά, συλλέγουμε λεμφοκύτταρα από τον ασθενή με ειδικό μηχάνημα. Ακολούθως, τα στέλνουμε σε ένα Κεντρικό Εργαστήριο στην Ευρώπη, το οποίο αναλαμβάνει να τα κάνει ισχυρό φάρμακο. Εκεί εισάγεται μέσα στα λεμφοκύτταρα, με τη βοήθεια ιικού φορέα, το γενετικό υλικό, το οποίο παράγει μια πρωτεΐνη. Η πρωτεΐνη  αυτή είναι ένας υποδοχέας στην επιφάνεια των Τ-λεμφοκυττάρων με μεγάλη συγγένεια προς ένα καρκινικό αντιγόνο, εν προκειμένω το CD19 αντιγόνο του λεμφώματος και της λευχαιμίας.  Αυτός ο χιμαιρικός υποδοχέας -αποτελείται από μέρη που έχουν τα Β λεμφοκύτταρα και από μέρη που έχουν τα Τ λεμφοκύτταρα- μετατρέπει τα Τ λεμφοκύτταρα σε πάρα πολύ δραστικά και αποτελεσματικά στην εξολόθρευση των νεοπλασματικών κυττάρων. Ο ιικός φορέας είναι ένας αδρανοποιημένος ιός ως προς τη λοιμογόνο ιδιότητά του. Διατηρεί την ικανότητά του να εισέρχεται στα λεμφοκύτταρα, να ενσωματώνεται  στο DΝΑ τους και να παράγει γι’ αυτά τον νέο χιμαιρικό υποδοχέα.
Κατόπιν τα τροποποιημένα Τ-λεμφοκύτταρα καλλιεργούνται σε ειδικές ουσίες, πολλαπλασιάζονται και επιστρέφουν σε μας. Εμείς τα χορηγούμε ενδοφλεβίως στον ασθενή και αυτά κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Έχετε διαπιστώσει ότι η ασθένεια υποχωρεί ολοκληρωτικά. Υπάρχει πιθανότητα να επιστρέψει;
Ένα 20% των ασθενών δεν απαντά στη μέθοδο αυτή, ενώ σε ένα 35-40%η νόσος υποτροπιάζει. Γι αυτό μιλήσαμε για μακροχρόνια επιβίωση στο 40-50% των ασθενών.

Αναφερθήκατε προηγουμένως σε έναν ιό που αδρανοποιείται για να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια ως “Δούρειος Ίππος” που θα μεταφέρει ουσιαστικά τα ενισχυμένα λεμφοκύτταρα στον οργανισμό του ασθενούς. Ειρωνικό, αν σκεφτεί κανείς ότι ένας ιός έχει γονατίσει την ανθρωπότητα.
Οι ιοί που χρησιμοποιήθηκαν ως τώρα είναι ρετροϊοί ή λεντιιοί. Έχουν την ικανότητα, να μπαίνουν μέσα στα κύτταρα, να ενσωματώνονται στο DNA του κυττάρου και να πολλαπλασιάζονται. Αυτήν ακριβώς την ιδιότητα εκμεταλλεύονται τα εργαστήρια. Αφαιρούν τη λοιμογόνα ιδιότητα από τους ιούς και κρατούν τα στοιχεία της ικανότητάς του να εισχωρεί στο κύτταρο, να ενσωματώνεται στο DNA και να παράγει την επιθυμητή πρωτεΐνη.

Το κόστος της θεραπείας καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το ΕΣΥ;
Βεβαίως. Πρώτα παίρνουμε άδεια από μια αρμόδια αρχή και ακολούθως γίνεται η παραγγελία του φαρμάκου. Το φάρμακο κοστίζει περίπου 300.000 ευρώ και χορηγείται εφάπαξ.

Επαρκούν οι δομές του Συστήματος Υγείας για την περίθαλψη όλων των ασθενών που μπορούν να υποβληθούν στη θεραπεία;

Τέτοιου είδους CAR T-cells ετοιμάζονται και για το πολλαπλούν μυέλωμα, που είναι πάρα πολύ συχνή και ανίατη πάθηση. Μελέτες γίνονται  για άλλες κατηγορίες λεμφωμάτων και για διάφορους συμπαγείς όγκους. Συνεπώς θα αυξηθούν οι ασθενείς που θα χρειάζονται αυτή την θεραπεία.
Επίσης, έχει εγκριθεί η γονιδιακή θεραπεία στη μεσογειακή αναιμία και επίκεινται τα επόμενα χρόνια και άλλες εγκρίσεις για άλλες παθήσεις.
Σκεφτείτε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 2.500 ασθενείς με μεσογειακή αναιμία και μερικές εκατοντάδες από αυτούς θα ζητήσουν να επωφεληθούν από αυτήν τη μέθοδο θεραπείας. Γιατί; Επειδή η γονιδιακή θεραπεία τους κάνει ανεξάρτητους μεταγγίσεων σε ποσοστό άνω του 80%.
Το ερώτημα τίθεται προς αρμοδίους και πολίτες αυτομάτως. Πού θα διενεργούνται όλες αυτές οι νέες θεραπείες; Οι μονάδες μεταμόσχευσης δεν έχουν επαρκείς κλίνες για τις μεταμοσχεύσεις.
Προσπαθώ από το 2007 να λάβω έγκριση για ένα κτήριο, που θα στεγάσει μονόκλινα δωμάτια για κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες και τα εξειδικευμένα εργαστήριά μας, δίπλα σε αυτό της κλινικής μας. Με τις ανάγκες των κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών να αυξάνονται συνεχώς, το χρειαζόμαστε σύντομα. Η προμελέτη του κτιρίου αυτού έχει ολοκληρωθεί. Προβλέπει 11 μονόκλινα δωμάτια σε έναν όροφο, θα μπορούν να πραγματοποιούνται τουλάχιστον 120 κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες ετησίως. Αυτό θα έλυνε, τουλάχιστον για αρκετά χρόνια, το πρόβλημα όχι μόνο της Βόρειας αλλά και ολόκληρης της χώρας.
Το έχω ζητήσει από πάρα πολλούς υπουργούς των τελευταίων κυβερνήσεων.
Περιμένω την απάντηση των τωρινών…

Το Σεπτέμβριο, ύστερα από ένα γράμμα που έστειλε μια ασθενής μας στον Πρωθυπουργό, μου τηλεφώνησε ο κ. Μητσοτάκης, με συνεχάρη για το έργο μας ρώτησε τις ανάγκες μας και είπε ότι θα βοηθήσει στην ικανοποίησή τους.  Του ανέφερα δυο προβλήματα, την έλλειψη προσωπικού και την έλλειψη χώρων. Του μίλησα για την αναγκαιότητα του Κτηρίου Κυτταρικών και Γονιδιακών Θεραπειών. Μου είπε ότι θα φροντίσει στην επίλυση και των δύο σημαντικών προβλημάτων.  Οι ασθενείς και εγώ με αγωνία περιμένουμε τις τελικές αποφάσεις. Φαίνεται ότι η πανδημία πήγε πίσω κάποια πράγματα.


Τον Σεπτεμβριο, υστερα απο ενα γραμμα που εστειλε μια ασθενης μας στον Πρωθυπουργο, μου τηλεφωνησε ο κ. Μητσοτακης, με συνεχαρη για το εργο μας ρωτησε τις αναγκες μας και ειπε οτι θα βοηθησει στην ικανοποιηση τους. Του ανεφερα δυο προβληματα. Την ελλειψη προσωπικου και την ελλειψη χωρων. Του μιλησα για την αναγκαιοτητα του Κτηριου Κυτταρικων και Γονιδιακων Θεραπειων. Μου ειπε οτι θα φροντισει στην επιλυση και των δυο σημαντικων προβληματων.  Οι ασθενεις κι εγω με αγωνια περιμενουμε τις τελικες αποφασεις. Φαινεται οτι η πανδημια πηγε πισω καποια πραγματα.

Όπως μας εξηγείτε, χρησιμοποιείτε τα λεμφοκύτταρα του ασθενούς ώστε να δημιουργήσετε έναν “δούρειο ίππο”, ένα “εξατομικευμένο φάρμακο”, ώστε εισχωρήσετε στα καρκινικά κύτταρα του ασθενούς και να τα συντρίψετε.
Αναρωτιέμαι αν θα μπορούσαμε να ισχυροποιήσουμε κάπως έτσι και την άμυνα του Οργανισμού εναντίον του κορωνοιού. Δηλαδή να δημιουργήσουμε λεμφοκύτταρα που θα έχουν την αντοχή να επιβληθούν και να καταστρέψουν τον SARS-COV2.
Έχουν γίνει πάρα πολλές προτάσεις διεθνώς για παρασκευή αντιικών φαρμάκων που θα ανακόπτουν τη φλεγμονή που προκαλεί ο Covid-19.
Εμείς, είμαστε έτοιμοι να υποβάλλουμε την πρώτη μελέτη από τις δυο που έχουμε για τον Κορωνοϊό. Αφορά την δημιουργία στο δικό μας εργαστήριο, έτοιμων λεμφοκυττάρων, διατηρημένων σε κατάλληλους χώρους που θα μπορούν να δοθούν σε ασθενείς που νοσούν σοβαρά από τον ϊό.
Απ’ όσο γνωρίζω Διεθνώς δεν υπάρχει άλλη τέτοια μελέτη.

Τα λεμφοκύτταρα δεν θα είναι από τον ίδιο τον ασθενή (κι αυτό όμως μπορεί να γίνει), αλλά από άλλους ανθρώπους που αρρώστησαν από τον κορωνοϊό και είναι καλά. Θα τα έχουμε έτοιμα σε κατάλληλους χώρους για να μπορούν να χορηγηθούν. Περιλαμβάνει μια προμελέτη, η οποία σε συνεργασία με το Ινστιντούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ, την έχουμε ήδη ξεκινήσει.
Όταν τελειώσει αυτή η προμελέτη τότε θα δοκιμαστεί στους ασθενείς και θα υποβληθεί αρμοδίως για να λάβει έγκριση. Ακολουθούμε όλα τα βήματα που χρειάζονται. Σε δυο μήνες υπολογίζω ότι θα τελειώσει η προμελέτη.
Εμείς έχουμε εμπειρία σε αυτό. Είμαστε το μοναδικό τμήμα στην Ελλάδα που έχει πάρει έγκριση από τον ΕΟΦ για παρασκευή «ετοιμοπόλεμων» λεμφοκυττάρων έναντι τριών ιών.
Τα λεμφοκύτταρα αυτά, τα παρασκευάζουμε και τα χορηγούμε στο πλαίσιο κλινικής μελέτης για την οποία έχουμε πάρει έγκριση, στους ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση και που δυστυχώς κάνουν συχνά λοιμώξεις από απλούς ιούς. Σε αυτούς τους ασθενείς όμως, οι ιοί αυτοί μπορεί να γίνουν θανατηφόροι. Τα φάρμακα που υπάρχουν, δεν μπορούν να θεραπεύσουν το σύνολο των λοιμώξεων αυτών, ενώ έχουν και πολλές επιπλοκές.
Εφόσον λοιπόν κατασκευάζουμε ήδη αυτά και τα χορηγούμε στους ασθενείς μας, με τον ίδιο τρόπο θα παρασκευάσουμε λεμφοκύτταρα για τον Κορωνοϊό. Έχουμε την τεχνογνωσία και γι αυτό και το σκεφτήκαμε.

Διαβάστε περισσότερα: ΕΔΩ