Fb. In. Tw.

ΖΩΝΤΑΝΟΙ ΝΕΥΡΩΝΕΣ ΕΠΟΧΗΣ… ΒΕΖΟΥΒΙΟΥ!

Views 650

Η ΕΚΡΗΞΗ ΒΕΖΟΥΒΙΟΥ...

…απελευθέρωσε θερμική ενέργεια περίπου ισοδύναμη με 100.000 φορές αυτής των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.
Οι εκρήξεις του Ηφαιστείου προκάλεσαν τηγμένη πέτρα, ελαφρόπετρα και καυτή τέφρα πάνω από τις πόλεις της Πομπηίας και του Ηρακουλάνου.

Η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων πέθανε από ασφυξία, πνιγμένος μέχρι θανάτου στα πυκνά σύννεφα επιβλαβών αερίων και τέφρας.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε Ηλεκτρονικό Μικροσκόπιο Σάρωσης, ηλεκτρόνια και ηλεκτρομαγητικούς φακούς δηλαδή, ώστε να μεταφέρει με ακρίβεια την εικόνα του εγκεφάλου στην οθόνη του υπολογιστή. Για τη λειτουργία αυτού του οργάνου είναι απαραίτητη συνθήκη να δημιουργείται ικανοποιητικό “κενό” με διαρκή άντληση του αέρα μετά την εισαγωγή του προς εξέταση δείγματος στο μικροσκόπιο.

Oγυάλινος εγκέφαλος με τους ζωντανούς νευρώνες εποχής… Βεζούβιου, αποκαλύφθηκε κάπου στα τέλη του 2019. Μόλις τότε οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλος ενός από τα θύματα της τρομακτικής έκρηξης, είχε μετατραπεί σε γυαλί! Μελετώντας το πυρακτωμένο σώμα του ανθρώπου που εντοπίστηκε θαμμένος κάτω από όγκους ηφαιστειακής στάχτης βρήκαν το γυαλιστερό υαλώδες υλικό, μέσα στο σπασμένο κρανίο του. Μέσα σε αυτό το περίεργο μείγμα, ανιχνεύτηκαν πρωτεΐνες, λιπαρά οξέα και τριγλυκερίδια που παραπέμπουν σε εγκεφαλικό ιστό. Διαπιστώθηκε ότι αυτό το… αρχαίο κεχριμπάρι κατάφερε να συντηρήσει ακόμη και μεμονωμένα εγκεφαλικά κύτταρα.


“Η ανακάλυψη εγκεφαλικού ιστού σε αρχαία ανθρώπινα υπολείμματα είναι ένα ασυνήθιστο γεγονός. Αλλά αυτό που είναι εξαιρετικά σπάνιο είναι η ολοκληρωμένη συντήρηση των νευρωνικών δομών ενός κεντρικού νευρικού συστήματος πριν από 2.000 χρόνια…”
Pier Paulo Petrone

Πρόκειται για σημαντικότατη ανακάλυψη, δεδομένου ότι οι εγκέφαλοι τείνουν να αποσυντίθενται πολύ γρήγορα μετά το θάνατο.
Ζωντανοί νευρώνες Βεζούβιος
«Η ανακάλυψη εγκεφαλικού ιστού σε αρχαία ανθρώπινα υπολείμματα είναι ένα ασυνήθιστο γεγονός», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Pier Paulo Petrone του Πανεπιστημίου Frederico II. «Αλλά αυτό που είναι εξαιρετικά σπάνιο είναι η ολοκληρωμένη συντήρηση των νευρωνικών δομών ενός κεντρικού νευρικού συστήματος πριν από 2.000 χρόνια, στην περίπτωσή μας σε μια άνευ προηγουμένου επίλυση».
Τα διατηρημένα λείψανα ανακαλύφθηκαν στην πραγματικότητα τη δεκαετία του 1960. Το συγκεκριμένο, ωστόσο του 25χρονου άνδρα που βρέθηκε ξαπλωμένος σε ένα ξύλινο κρεβάτι, περιείχε εγκέφαλο και γι αυτό αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας από την ομάδα του Ιταλού ερευνητή.
Πάντως, δεν συμμερίζονται όλοι οι επιστήμονες τη θεωρία του Petrone ότι ο λόγος μετατροπής του εγκεφάλου του νεαρού άνδρα σε γυαλί ήταν το τρομακτικό πυροκλαστικό κύμα καυτών αερίων και πετρωμάτων, ικανό να βράσει το ανθρώπινο αίμα και να εξαερώσει τη σάρκα. Ο ανθρωπολόγος και Ιατροδικαστής του Πανεπιστημίου Teesside, Tim Thompson, για παράδειγμα, υποψιάζεται ότι μια θερμότητα μεγαλύτερης διάρκειας αλλά χαμηλότερης έντασης, ήταν αυτό που τον σκότωσε.
Κάποιοι από τους επιστήμονες μάλιστα χαρακτηρίζουν εξαιρετικά απογοητευτικό το γεγονός ότι η ομάδα του Petrone δεν μοιράστηκε με την επιστημονική κοινότητα τα ανεπεξέργαστα δεδομένα.
Ωστόσο, ανεξάρτητα από το πώς τελικά έγινε, που επίσης είναι ένα σημαντικό θέμα, οι πλήρως συντηρημένοι γυάλινοι νευρώνες που μας “μεταφέρουν” δύο χιλιετίες πίσω στο χρόνο, αποτελούν αξιοσημείωτη ανακάλυψη και αρχαιολογική μοναδικότητα.
Ο άνδρας του Βεζούβιου, έζησε στην πόλη Herculaneum, (Ηράκλειο Ιταλίας), η οποία επίσης καταστράφηκε από την τρομερή έκρηξη το 79 μ.Χ.

info

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο : https://arstechnica.com