Fb. In. Tw.

ΤΣΙΠ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ. ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΕΜΦΥΤΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ Ο ELON MUSK

ΠΗΡΕ ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ FDA

ΤΣΙΠ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ! Ξεκινάει εμφυτεύσεις σε ανθρώπους ο Elon Musk.

Η εταιρεία Neuralink του Elon Musk ετοιμάζεται να ξεκινήσει τις εμφυτεύσεις εγκεφαλικών τσιπ που θα γίνονται από ρομπότ, παρά τις ανησυχητικές εξελίξεις σε πειράματα με πίθηκους. Παρόλο που η εταιρεία έχει λάβει έγκριση για δοκιμές σε ανθρώπους, αντιμετωπίζει προκλήσεις στην εύρεση κατάλληλου εθελοντή. Παράλληλα, υπάρχουν ανησυχητικές αναφορές για τα πειράματα σε μαϊμούδες και συγκεκριμένα για πλήρη αποτυχία της εμφύτευσης. Ωστόσο, η εταιρεία επιμένει ότι τα προβλήματα πηγάζουν από ανθρώπινο λάθος παρά από ελαττώματα του εξοπλισμού. ΤΣΙΠ

ΠΙΕΖΕΙ Ο ΜΑΣΚ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

Σύμφωνα με τον Bloomberg, δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη πότε η εταιρεία σκοπεύει να πραγματοποιήσει την πρώτη εμφύτευση σε άνθρωπο. Αλλά ο Musk πιέζει να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν.
Πάντως δεν έχει βρει ακόμη τον ιδανικό εθελοντή, παρά το γεγονός ότι έχει εξασφαλίσει έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).
Για την ακρίβεια η ομάδα του Mask αναζητά παράλυτο και στα τέσσερα άκρα, κάτω των 40. Θα πρέπει να είναι πρόθυμος να δεχθεί την απόσπαση μέρους του εγκεφάλου του και την αντικατάστασή του με ένα τσιπ. Επιπροσθέτως, θα πρέπει να συμφωνήσει ότι αυτή η συσκευή θα δέχεται, θα συλλέγει και θα στέλνει δεδομένα από τον εγκέφαλό του σε άλλες συσκευές. ΤΣΙΠ

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΠΑΡΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για το τσιπ Neuralink στον εγκέφαλό τους. Κι αυτό, παρά τις ανησυχητικές αναφορές για τα πειράματα σε μαϊμούδες. Υπάρχουν πληροφορίες για για αυτοτραυματισμούς, σοβαρές ασθένειες και θανάτους μαιμούδων. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά περίπτωσης όπου ο εγκέφαλος έσπασε μετά την εμφύτευση της συσκευής, από διαρροή υγρού.ΤΣΙΠ
Η Neuralink υποστηρίζει, ότι αυτό το περιστατικό, αλλά και άλλα κατά την διάρκεια των πειραμάτων, οφείλονται σε ανθρώπινο λάθος. Υποστηρίζει μάλιστα σθεναρά, οτι ο εξοπλισμός είναι ασφαλής.

ΠΩΣ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΤΑ ΟΙ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΚΑΙ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ

Τα μιρκοτσίπ αυτά σχεδιάζονται για να εμφυτεύονται και να συνδέονται με τον εγκέφαλο, ώστε να επιτρέπουν την επικοινωνία με εξωτερικές συσκευές ή να συλλέγουν δεδομένα από αυτόν. Η επέμβαση γίνεται ρομποτικά.
Η τεχνολογίας της διεπαφής εγκεφάλου και υπολογιστή, (Brain-Computer Interface (BCI), ενδέχεται να έχει εφαρμογές στην : ΤΣΙΠ

  1. Επαναφορά Κινήσεων: Για άτομα με παράλυση. Δυνατότητα ελέγχου των κινητικών λειτουργιών ή ακόμη και ρομποτικών εξωκορμικών μελών.
  2. Επικοινωνία με Συστήματα Τεχνολογίας: Δυνατότητα ελέγχου υπολογιστικών συσκευών, επικοινωνίας μέσω συναρμογής κειμένου ή φωνής. Πειραματικές εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας.
  3. Επιβεβαίωση και Ανίχνευση Συναισθημάτων: Η συλλογή δεδομένων από τον εγκέφαλο μπορεί να παρέχει πληροφορίες σχετικά με συναισθήματα και νοητική κατάσταση.
  4. Έρευνα Συνδυασμένης Τεχνητής Νοημοσύνης: Δεδομένα από τον ανθρώπινο εγκέφαλο που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ανάπτυξη και την εκπαίδευση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.

Παρόλα αυτά, η τεχνολογία αυτή συνοδεύεται από ηθικά και ασφαλείας ζητήματα που χρειάζεται να εξεταστούν και να διευθετηθούν πριν από ευρεία εφαρμογή.ΤΣΙΠ

ΤΑ ΗΘΙΚΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ

Η τεχνολογία Brain-Computer Interface (BCI) και οι εγχειρήσεις εμφύτευσης εγκεφαλικών τσιπ προκαλούν διάφορα ηθικά και ασφαλείας διλήμματα:

Ηθικά Διλήμματα:

  1. Ιδιωτικότητα και Ασφάλεια Δεδομένων: Η συλλογή και ανάλυση δεδομένων από τον εγκέφαλο θέτει ερωτήματα σχετικά με την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των προσωπικών πληροφοριών.
  2. Αυτονομία και Συναίνεση: Η εμφύτευση τσιπ στον εγκέφαλο θέτει ζητήματα σχετικά με την αυτονομία του ατόμου και την ανάγκη για συναινέσεις.
  3. Ισότητα και Διακρίσεις: Η πρόσβαση σε αυτήν την τεχνολογία μπορεί να δημιουργήσει ανισότητες και να οδηγήσει σε διακρίσεις ανάλογα με την οικονομική κατάσταση και άλλους παράγοντες.

Θέματα Ασφαλείας:

  1. Ανεπιθύμητη Πρόσβαση: Ο κίνδυνος ανεπιθύμητης πρόσβασης στον εγκέφαλο μέσω των τσιπ, είτε από κακόβουλους επιτιθέμενους είτε από εξουσία ή οργανισμούς.
  2. Ασφάλεια των Δεδομένων: Η προστασία των δεδομένων που συλλέγονται από τον εγκέφαλο από διαρροές ή κατάχρηση.
  3. Ασφάλεια Λογισμικού και Ρομπότ: Η δυνατότητα ανεπιθύμητων επιπτώσεων λόγω σφαλμάτων στο λογισμικό ή στη λειτουργία των ρομπότ που εφαρμόζουν την εμφύτευση.ΤΣΙΠ

Ερευνητές, επιστημονική κοινότητα και ηθικοί συμβούλοι εργάζονται για να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα. Σκοπός τουςνα εξασφαλίσουν ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας BCI γίνεται με υπευθυνότητα και σεβασμό προς τα ηθικά πρότυπα.ΤΣΙΠ
Αν οι επιστήμονες καταφέρουν να κάνουν τους παράλυτους να περπατήσουν και να ζήσουν φυσιολογικά με ένα εμφύτευμα, ας ελπίσουμε ότι θα βρεθούν οι λύσεις και οι εγκρίσεις. Τουλάχιστον όσον αφορά στις αυστηρώς ιατρικές χρήσεις της τεχνολογίας αυτής…ΤΣΙΠ

info

Στοιχεία από το ρεπορτάζ του BLOOMBERG

Επιστημονικά στοιχεία από : cbmcmedethics