Fb. In. Tw.

ΚΙΝΗΤΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΑΛΕΤΑ; ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ “ΒΟΜΒΑ”!

ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ

Views 1.19k
ΚΙΝΗΤΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΑΛΕΤΑ

Κινητό στην τουαλέτα; Μικροβιακή “βόμβα” στα χέρια σας!

Το κουβαλάμε παντού! Στα μαγαζιά, στην ταβέρνα, στο κρεβάτι, στην τουαλέτα, δίπλα στην αλλαξιέρα του μωρού…
Το smartphone είναι το πρώτο πράγμα που βλέπουμε το πρωί και το τελευταίο το βράδυ. Πάνω από το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει smartphone και αδυνατεί να βγει από το σπίτι του χωρίς αυτό.
Δυστυχώς, οι ανησυχίες τις Παγκόσμιας Κοινότητας επικεντρώνονται στο θέμα της οδήγησης υπό τη χρήση κινητού, της έκθεσης σε ραδιοσυχνότητες, ή στον εθισμό.
Όμως, όπως αποδεικνύεται  ο κίνδυνος μικροβιακής ή βακτηριακής μόλυνσης από τη χρήση του τηλεφώνου είναι εξίσου υπαρκτός και σοβαρός. ΚΙΝΗΤΟ

“ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΑΛΕΤΑ”

Έρευνα του 2019 ανέδειξε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι (57%) στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους στην τουαλέτα. Μια άλλη μελέτη βρήκε ότι τρεις στους τέσσερις Αμερικανούς (74,5%) στέλνουν μηνύματα, ενώ χρησιμοποιούν την τουαλέτα. Όλες οι σχετικές μελέτες, ανέδειξαν ότι τα κινητά μας τηλέφωνα είναι πιο βρώμικα και από το καζανάκι της τουαλέτας. ΚΙΝΗΤΟ

Εξαιρετικά ανησυχητικό είναι ότι και τα παιδιά μας συνηθίζουν να τρώνε ή και να διαβάζουν παίζοντας με το κινητό, το οποίο προηγουμένως έχουν ακουμπήσει σε διάφορες επιφάνειες, γεμάτες μικρόβια.
Όλα αυτά τα μικρόβια “μεταναστεύουν” στις συσκευές. Υπολογίζεται ότι οι άνθρωποι αγγίζουν το τηλέφωνό τους εκατοντάδες φορές την ημέρα. Ακόμη και το συχνό πλύσιμο των χεριών μετά από, ας πούμε, την τουαλέτα, το μαγείρεμα, την καθαριότητα του σπιτιού ή την κηπουρική, δεν είναι δυνατό να “καλύψει” τη συχνότητα χρήσης μιας συσκευής που βρίθει μικροβίων και βακτηρίων.ΚΙΝΗΤΟ
Οι επιστήμονες λοιπόν πλέον, υποστηρίζουν ότι είναι καιρός να ασχοληθούμε πιο σοβαρά με την υγιεινή των κινητών τηλεφώνων. Αρκετές μελέτες που έχουν διεξαχθεί σχετικά με τα μικρόβια στα κινητά τηλέφωνα δείχνουν ότι μπορούν να μολυνθούν με πολλά διαφορετικά είδη παθογόνων βακτηρίων, όπως τα παρακάτω:

ΠΟΙΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΑ ΚΙΝΗΤΑ

  • E. coli: προέρχεται από ανθρώπινα κόπρανα και προκαλεί διάρροια
  • Staphylococcus: προκαλεί λοιμώξεις του δέρματος
  • Actinobacteria: μπορεί να προκαλέσει φυματίωση και διφθερίτιδα
  • Citrobacter: προκαλεί λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
  • Enterococcus: μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλίτιδα (ή αλλιώς μηνιγγίτιδα), ενδοκαρδίτιδα και άλλες.
  • Klebsiella: Μπορεί να προκαλέσει διάφορες λοιμώξεις, όπως πνευμονία, λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος και σηψαιμία.
  • Micrococcus: Συνήθως είναι αβλαβής, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις όπου μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη, ειδικά σε άτομα με μειωμένη ανοσία.
  • Proteus: Μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και πηλίκιαση των νεφρών.
  • Pseudomonas: Είναι γνωστό για την πρόκληση λοιμώξεων σε νοσοκομειακό περιβάλλον, όπως πνευμονίες και λοιμώξεις του δέρματος.
  • Streptococcus: Ανάλογα με το είδος, μπορεί να προκαλέσει φαρυγγίτιδα, σκαρλατίνα, ρευματικό πυρετό και άλλες λοιμώξεις. ΚΙΝΗΤΟ

ΠΟΛΛΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΔΕΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ

Η έρευνα δείχνει ότι πλήθος μικροβίων τα οποία εντοπίζονται στα κινητά τηλέφωνα, είναι συχνά ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με συμβατικά φάρμακα. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς τα συγκεκριμένα βακτήρια  μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις του δέρματος, του εντέρου και του αναπνευστικού συστήματος κάποιες εκ των οποίων θανατηφόρες.
Τα τηλέφωνα κατασκευάζονται από ένα πλαστικό που μπορεί να φιλοξενεί και να μεταδίδει ιούς, μερικοί από τους οποίους – όπως ο ιός του κοινού κρυολογήματος – ζουν σε σκληρές πλαστικές επιφάνειες ακόμη και μια εβδομάδα. Άλλοι ιοί, όπως ο rotavirus (ένας πολύ μεταδοτικός γαστρεντερικός ιός που επηρεάζει συνήθως τα βρέφη και τα μικρά παιδιά), η γρίπη και το norovirus, διατηρούνται για αρκετές ημέρες στο κινητό σε μορφή που μπορεί να επιμολύνει τον χρήστη. ΚΙΝΗΤΟ

Το Κέντρο για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Νόσων των ΗΠΑ, έχει οδηγίες για τον καθαρισμό και την απολύμανση των κινητών τηλεφώνων. Αυτές αφορούν επίσης τις κοινόχρηστες λαβές, αυτές των θυρών τα μηχανήματα ανάληψης χρημάτων και τα κουμπιά των ανελκυστήρων, ακόμη και τους στεγνωτήρες χεριών, που θεωρούνται “αποθήκες” μόλυνσης. Επιπροσθέτως, η επιστημονική κοινότητα εκφράζει ανησυχίες σχετικά με τον ρόλο που μπορούν να παίξουν τα κινητά τηλέφωνα στη διάδοση μολυσματικών ασθενειών και μικροβίων σε νοσοκομειακά και υγειονομικά περιβάλλοντα, καθώς και στα σχολεία. ΚΙΝΗΤΟ

ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΛΥΜΑΝΕΤΕ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Είναι σαφές ότι πρέπει να ακολουθείται μια τακτική ρουτίνα καθαρισμού του κινητού τηλεφώνου. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ (FCC) προτείνει την καθημερινή απολύμανση του αλλά και των υπολοίπων συσκευών, επειδή αυτοί οι ιοί μπορούν να επιβιώσουν για αρκετές ημέρες σε σκληρές πλαστικές επιφάνειες.

Χρησιμοποιήστε μαντηλάκια ή αλκοολούχα σπρέι με τουλάχιστον 70% αλκοόλ. Μη ψεκάζετε απολυμαντικά απευθείας στο τηλέφωνο. Αποφύγετε τη χρήση χλωρίνης ή καθαριστικών που μπορεί να γδάρουν. Πλύνετε τα χέρια σας διεξοδικά μετά τον καθαρισμό. ΚΙΝΗΤΟ

Αφήστε το τηλέφωνό σας στην τσέπη σας ή στην τσάντα σας και αποφύγετε να το κρατάτε στα χέρια.

Χρησιμοποιήστε ηχητικά μηνύματα ψηφιακού βοηθού (Siri ή Alexa κ.λπ) για να σας υπενθυμίζουν τις καθημερινές υποχρεώσεις.

Αγγίξτε το τηλέφωνό σας με καθαρά χέρια που έχουν πλυθεί με σαπούνι και νερό ή απολυμανθεί με αλκοολούχο αντισηπτικό χεριών.

Μην μοιράζεστε το τηλέφωνό σας με άλλους χρήστες, κυρίως αν εσείς ή οι άλλοι αντιμετωπίζετε κάποια λοίμωξη.

Απολυμάνετε, αμέσως πριν και μετά τη χρήση του από παιδιά.

Απολυμάνετε εξίσου και τον φορτιστή ή την θήκη του τηλεφώνου σας. ΚΙΝΗΤΟ

info

Η ιδέα γι’ αυτό το άρθρο προήλθε από το The Conversation under a Creative Commons license.
Βρείτε το αρχικό άρθρο,  εδω