Fb. In. Tw.

ΜΙΚΡΟΠΛΑΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ ΜΙΚΡΟΠΛΑΣΤΙΚΑ ΒΑΡΟΥΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ!

Σε μια πρωτοποριακή μελέτη για τα μικροπλαστικά στο πεπτικό σύστημα οι επιστήμονες έμειναν έκπληκτοι! Όχι μόνο χτυπά καμπανάκι κινδύνου για την περιβαλλοντική μόλυνση, αλλά ανακαλύφθηκε ανησυχητική σύνδεση μεταξύ των μικροσκοπικών πλαστικών σωματιδίων που καταναλώνουμε εν αγνοία μας και της επιθετικής διάδοσης του καρκίνου του πεπτικού συστήματος.
Η έρευνα ιατρικής ομάδας στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και του CBmed GmbH στο Γκρατς, φωτίζει τον τρόπο με τον οποίο τα μικρο- και νανοπλαστικά (MNPs) μπορεί να αποτελούν όχημα για την μετάσταση όγκων του γαστρεντερικού.

ΝΑΝΟ-ΜΙΚΡΟ ΠΛΑΣΤΙΚΑ. ΟΙ ΑΟΡΑΤΟΙ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ

Κάθε εβδομάδα καταναλώνουμε μικροπλαστικά σωματίδια που ζυγίζουν όσο μια πιστωτική κάρτα! Αυτά τα μικροπλαστικά και νανοπλαστικά, απομεινάρια του πλαστικού μας κόσμου, βρίσκουν τον δρόμο τους στο σώμα μας κυρίως μέσω του φαγητού που τρώμε και του αέρα που αναπνέουμε. Δυστυχώς, δεν είναι απλώς παθητικοί ταξιδιώτες. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Chemosphere, παρουσιάζει ισχυρές αποδείξεις ότι αυτά τα μικρά πλαστικά κομμάτια συμμετέχουν στον θανάσιμο χορό του καρκίνου – ιδιαίτερα στην προώθηση της μετάστασης των όγκων κατά τη διαίρεση των κυττάρων.

ΠΩΣ ΤΑ ΜΙΚΡΟΠΛΑΣΤΙΚΑ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ

Ο επιβαρυντικός ρόλος των μικροπλαστικών στην υγεία δεν είναι νέο στοιχείο για την επιστημονική έρευνα. Ωστόσο, η αλληλεπίδρασή τους με τα καρκινικά κύτταρα προσφέρει ένα νέο εξαιρετικά ανησυχητικό πεδίο. Οι ερευνητές Verena Pichler και Lukas Kenner παρατηρώντας τον μικροσκοπικό κόσμο των κυττάρων του καρκίνου εντέρου, διαπίστωσαν ότι τα MNPs όχι μίνο βρίσκουν τον δρόμο τους στα κύτταρα, αλλά επιπροσθέτως αρνούνται επίμονα να φύγουν. Αυτά τα πλαστικά αντιστέκονται στη διάσπαση και γίνονται μέρος της διαίρεσης των κυττάρων. Είναι αυτή η επιμονή που δε, που σύμφωνα με τους επιστήμονες αποτελεί το “κλειδί” της διάδοσης των όγκων.

ΝΑΝΟΠΛΑΣΤΙΚΑ: ΜΙΚΡΟ ΜΕΓΕΘΟΣ, ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΕΙΛΗ

Τα νανοπλαστικά, μπορεί να αποτελούν τα μικροσκοπικά ξαδέρφια των μικροπλαστικών, αποκαλύπτονται όμως μεγαλύτεροι εχθροί. Το μικροσκοπικό τους μέγεθος, συχνά μικρότερο από ένα μικρόμετρο, τα βοηθά να συσσωρεύονται σε αποικίες και πιθανώς να είναι πιο επικίνδυνα. Η μελέτη υποδηλώνει ότι όσο μικρότερο το πλαστικό σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη η ικανότητά του να διαταράσσει τη συμπεριφορά των κυττάρων, υπονοώντας έναν δυσοίωνο ρόλο στην επιτάχυνση της προόδου των νόσων.

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΡΕΥΝΑ

Οι αποκαλύψεις από αυτή τη μελέτη είναι ένα ηχηρό κάλεσμα για άμεση και ενδελεχή έρευνα. Με την πλαστική ρύπανση να διεισδύει σε κάθε γωνιά του πλανήτη, η κατανόηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της κατανάλωσης αυτών των σωματιδίων δεν ήταν ποτέ πιο κρίσιμη. Τα ευρήματα της μελέτης πληρούν δύο από τα τρία κριτήρια των κανονισμών “REACH” της ΕΕ για τις επικίνδυνες ουσίες, δείχνοντας τη χρόνια τοξικότητα των MNPs και την ανησυχητική τους συσσώρευση στα σώματά μας.

ΕΥΡΥΤΕΡΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Σε μια διαφορετική αλλά εξίσου σημαντική έρευνα, η παρουσία νανοπλαστικών στις αρτηρίες συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές νόσους, καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά. Εντοπίστηκαν σε ασθενείς με στένωση της καρωτιδικής αρτηρίας, ενώ εμπλέκονται σε σημαντική αύξηση των καρδιαγγειακών γεγονότων.

Καθώς βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι αυτής της αναδυόμενης υγειονομικής κρίσης, το μήνυμα είναι σαφές: Η σχέση μας με το πλαστικό δεν είναι μόνο ένα περιβαλλοντικό ζήτημα αλλά μια άμεση απειλή για την υγεία μας. Τα ευρήματα από αυτές τις μελέτες όχι μόνο βαθαίνουν την κατανόησή μας για την περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ πλαστικών και υγείας αλλά επίσης υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για δράση για την αντιμετώπιση αυτής της αόρατης απειλής.

INFO

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο : ScienceDirect