Fb. In. Tw.

ΜΙΚΡΟΚΥΤΤΑΡΙΚΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ. “ΞΕΚΛΕΙΔΩΣΑΝ” ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΤΟΥ ΦΥΣΗ

ΠΩΣ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΑ ΑΝΘΕΚΤΙΚΑ ΚΑΡΚΙΝΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ

Oμικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα (SCLC) εμφανίζεται ως ένας αντίπαλος υπερδύναμος, ιδιαίτερα στους δεινούς καπνιστές.
Η επιθετική του φύση και η άμεση διασπορά του, περιορίζει τις επιλογές της καταπολέμησής του. Αρχικά επιλέγεται η λύση της χημειοθεραπείας, αλλά συχνά ο ΜΙΚΡΟΚΥΤΤΑΡΙΚΟΣ καρκίνος επανεμφανίζεται ελαχιστοποιώντας τις ελπίδες.
Ωστόσο, ελπιδοφόρα είναι τα αποτελέσματα νέας έρευνας στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας, όπου ο επικεφαλής Καθηγητής Dr. Roman Thomas και η ομάδα του έχουν αποκαλύψει το μυστηριώδες πέπλο που σκέπαζε την αντίδραση αυτής της μορφής καρκίνου στη θεραπεία.

ΜΙΚΡΟΚΥΤΤΑΡΙΚΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ.

Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη με τίτλο “Εξελικτικοί Δρόμοι του Μικροκυτταρικού Καρκίνου του Πνεύμονα κατά τη Θεραπεία,” που δημοσιεύτηκε στο Nature, οι ερευνητές επιχειρούν να αποκωδικοποιήσουν τις πολύπλοκες αντιδράσεις μεταξύ κυττάρων καρκίνου και θεραπευτικών παρεμβάσεων.
Τα ευρήματά τους σκιαγραφούν την πραγματική «μάχη αντίστασης» που δίνουν τα καρκινικά κύτταρα έναντι των συμβατικών θεραπειών.

Η έρευνα αυτή, φέρνει στο προσκήνιο μια αποκάλυψη εξαιρετικής σημασίας. Πρόκειται για τους μηχανισμούς αντίδρασης του όγκου και τη δυναμική επανεμφάνισή του, η οποία ενορχηστρώνεται μέσα από μια ευαίσθητη ισορροπία, μεταξύ των κυττάρων που αντιδρούν στη θεραπεία και εκείνων που είναι ανθεκτικότερα σε αυτήν.
Η κύρια συγγραφέας της μελέτης, καθηγήτρια Julie George, τονίζει τη σημασία της αποκωδικοποίησης αυτής της πολυπλοκότητας που αφορά στον μικροκυτταρικό καρκίνο.
«Η κατανόηση της αντίδρασης των όγκων κατά τη διάρκεια της θεραπείας και του σημείου υποτροπής είναι πρωταρχικής σημασίας. Η ανάλυσή μας αποκαλύπτει μηχανισμούς που υπερβαίνουν τα όρια του μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα, προσφέροντας πληροφορίες ευρύτερα για τους προχωρημένους καρκίνους.»

Η μελέτη αποκαλύπτει τις αντιδράσεις δύο κυτταρικών πληθυσμών: Των κυρίαρχων κυττάρων που αντιδρούν στη θεραπεία, αλλά και των ανθεκτικών στη θεραπεία κυττάρων, που τριγυρίζουν σαν σκιές, έτοιμα να πολλαπλασιαστούν άμεσα. Αυτά τα ανθεκτικά κύτταρα, που προέρχονται από τους πρώιμους πρόδρομους των αρχικών καρκινικών κυττάρων, αποτελούν μια συνεχή πρόκληση για την ιατρική κοινότητα.

ΟΙ ΑΡΧΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΙΣΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΠΙΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ

Η ιατρική ομάδα του Πανεπιστημίου της Κολωνίας δεν αρκείται μόνο σε παρατηρήσεις, καθώς έχει προχωρήσει και σε εισηγήσεις θεραπευτικής παρέμβασης του μικροκυτταρικού καρκίνου.
Συγκεκριμένα ο Dr. Roman Thomas εξηγεί ότι: «Τα αποτελέσματα αυτά αποτελούν αχτίδα ελπίδας για μελλοντικές στρατηγικές θεραπείας», καθώς η μελέτη υποστηρίζει μια μεταβολή της αντιμετώπισης του μικροκυτταρικού καρκίνου προς ένα περισσότερο επιθετικό αρχικά πρόγραμμα θεραπειών που θα στοχεύει στην εξόντωση των ανθεκτικών κυττάρων. Στη συνέχεια, οι γιατροί και αφού έχουν ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες δράσης των ανθεκτικών καρκινικών κυττάρων, θα έχουν τη δυνατότητα να εξετάσουν διαφορετικά ενδεχομένως ηπιότερα και προσαρμοσμένα στον εκάστοτε ασθενή, σύνολα θεραπειών .

ΑΤΟΜΙΚΑ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΤΟΥ ΟΓΚΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η μελέτη εμβαθύνει στις γενετικές βάσεις της αντοχής στη χημειοθεραπεία, αποκαλύπτοντας ατομικές γενετικές υπογραφές στα κύτταρα του όγκου, τα οποία παρέχουν αντίσταση στη θεραπεία.
Αυτή η εξατομικευμένη προσέγγιση της θεραπείας κρύβει την υπόσχεση της προσαρμοσμένης παρέμβασης στη μοναδική γενετική σύνθεση του καρκίνου κάθε ασθενούς.

Πρόκειται ίσως για μια νέα εποχή στην αντιμετώπιση των καρκινικών όγκων, μέσα από τη βαθύτερη κατανόηση της βιολογίας τους σε συνδυασμό με καινοτόμες θεραπευτικές στρατηγικές.

Το πρωτοποριακό έργο του Dr. Roman Thomas και της ομάδας του, χαρακτηρίζεται από την ιατρική κοινότητα «φάρος ελπίδας», για την μακροχρόνια επιβίωση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, όσων παλεύουν με τον μικροκυτταρικό καρκίνο.
Σε κάθε περίπτωση, η μελέτη αυτή βάζει έναν ισχυρό λίθο στην αποκωδικοποίηση των μυστικών και τη θεραπεία αυτού του ραγδαία εξελισσόμενου και δύσκολα αντιμετωπίσιμου καρκίνου του πνεύμονα.

Δείγματα όγκου και κλινικό ιστορικό 65 ασθενών με SCLC. Οι τοποθεσίες όγκου που ελήφθησαν από 65 ασθενείς με SCLC. Οι τοποθεσίες που λαμβάνετε συχνά δείγματα επισημαίνονται με έντονη γραφή.

INFO

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο : NATURE