ΤΑ ΠΟΛΥΕΣΤΕΡΙΚΑ ΕΝΔΥΜΑΤΑ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
"Χρειάζεται πάντα να φοράμε βαμβακερά εσώρουχα μέσα από ένα συνθετικό ένδυμα" επισημαίνει ο Καθηγητής Α. Πριμεντάς

Τα πολυεστερικά υφάσματα έχουν κατακλύσει την αγορά ενδυμάτων. Οι καταναλωτές τα προτιμούν και για τα εσώρουχά τους, παρά την πληθώρα επιστημονικών ερευνών, σύμφωνα με τις οποίες, συνθετικές ίνες όπως ο πολυεστέρας προκαλούν δερματικές παθήσεις, ενώ επηρεάζουν αρνητικά και τη γονιμότητα.
Ο Τεχνολόγος Μηχανικός Κλωστοϋφαντουργίας στο Τμήμα Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Καθηγητής Αντώνιος Πριμεντάς επισημαίνει ότι τα φυσικά υλικά, όπως το βαμβάκι και το μαλλί, διακρίνονται για τις εξαιρετικές ιδιότητές τους, μεταξύ των οποίων το υψηλό ποσοστό απορροφητικότητας της υγρασίας και η ικανότητά τους να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματος, προσφέροντας άνεση και υγιεινή.
Ωστόσο, συχνά οι καταναλωτές τα αποφεύγουν, θεωρώντας ότι τα βαμβακερά εσώρουχα υστερούν σε εφαρμογή και εμφανίζουν περιορισμένη ελαστικότητα. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια εσφαλμένη αντίληψη.
Όμως και τα βαμβακερά ή μάλλινα υφάσματα που θεωρούνται σαφώς πιο φιλικά προς το δέρμα και δεν επιβαρύνουν την υγεία, υποβάλλονται επίσης σε χημικές επεξεργασίες που όταν γίνονται αυθαίρετα, χωρίς την αυστηρή τήρηση πιστοποιημένων διαδικασιών, ενδέχεται να επιφέρουν επίσης αρνητικές επιπτώσεις.
Ποιο είναι το πρόβλημα με τα πολυεστερικά ενδύματα και κυρίως τα εσώρουχα που φαίνεται να προτιμώνται από τους καταναλωτές;
Τα πολυεστερικά ρούχα και ιδιαίτερα τα εσώρουχα είναι δημοφιλή λόγω της χαμηλής τιμής τους, αλλά προκαλούν, όπως και όλες οι συνθετικές ίνες αυξημένη θερμότητα στο σώμα.
Οι συνθετικές ίνες δεν επιτρέπουν τη σωστή διαπνοή του δέρματος, παγιδεύουν θερμότητα και υγρασία, και δημιουργούν ένα ανθυγιεινό περιβάλλον. Μελέτες έχουν δείξει ότι η παρατεταμένη χρήση πολυεστερικών εσωρούχων μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τη γονιμότητα, εξαιτίας της πρόκλησης αύξησης της θερμοκρασίας στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.
Η πολυεστερική ίνα μπορεί να φαίνεται ότι είναι περισσότερο ζεστή (τύπου Fleece), αλλά η πολύωρη χρήση του συγκεκριμένου ρούχου, χωρίς βαμβακερό ένδυμα (εσώρουχο), είναι πιθανό να προκαλέσει ερεθισμό της επιδερμίδας. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο γιατί η θερμότητα που δημιουργεί είναι μεγαλύτερη αλλά κυρίως γιατί δεν παρουσιάζει την ανάλογη με το βαμβάκι και το μαλλί απορροφητικότητα ως υλικό.
“oταν φοραμε κατι βαμβακερo εχουμε μηδαμηνη πιθανoτητα δερματικου προβληματος ειτε ειναι Α’ ειτε Β’ ποιοτητας.”
Εύλογα αναρωτιέται κανείς ποιοί είναι οι λόγοι επικράτησής του πολυεστερικού στην Παγκόσμια αγορά, εφόσον οι συνθετικές ίνες υστερούν.
Το πολυεστερικό ύφασμα επικράτησε κυρίως λόγω του χαμηλού κόστους παραγωγής του. Οι βιομηχανίες ένδυσης επωφελούνται από την υπερπαραγωγή πολυεστερικών ινών, καθώς πρόκειται για ένα συνθετικό προϊόν που παράγεται σε μεγάλες ποσότητες από τη βιομηχανία πετροχημικών. Οι καταναλωτές καθοδηγούνται μέσω των τάσεων της μόδας και των χαμηλότερων τιμών, με αποτέλεσμα να επιλέγουν συνθετικά προϊόντα, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις στην υγεία και την ποιότητα του ενδύματος.
Θα διαπιστώσετε κι εσείς, ότι όταν παρατηρείται μεγάλη ποσότητα εξαγωγής πετροχημικών υλικών, οι χημικές βιομηχανίες παραγωγής ινών δηλώνουν υπερεπάρκεια πολυεστερικών ινών και ως αποτέλεσμα η μόδα «οδηγείται» στην υιοθέτηση ανάλογων προϊόντων. Αντιστοίχως στις σπανιότερες περιπτώσεις που καταγράφεται πληθώρα παραγωγής ή στοκ, λόχου χάρη, λιναριού και πρέπει να διοχετευθεί στην αγορά, τότε η μόδα το υιοθετεί και σε συνδυασμό με μια περιβαλλοντική καμπάνια, προκύπτει ως το ανάλογο προσφερόμενο προϊόν για τον πελάτη.
Ποιες είναι οι θετικές ιδιότητες του μαλλιού και του βαμβακιού στο ένδυμα και κυρίως ποιος ο μηχανισμός απορροφητικότητας της υγρασίας.
Το μαλλί και το βαμβάκι διαθέτουν εξαιρετικές ιδιότητες που συμβάλλουν στην άνεση και την υγεία του δέρματος. Το μαλλί είναι μια «ζωντανή» ίνα που απορροφά την υγρασία από το περιβάλλον, δημιουργώντας ένα στρώμα αέρα που βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Το βαμβάκι, από την άλλη, είναι ιδιαίτερα απορροφητικό και επιτρέπει στο δέρμα να αναπνέει. Μη ξεχνάμε ότι οι παλαιότεροι, φορούσαν «μαλλο-βάμβακα» εσώρουχα. Συνδύαζαν δηλαδή την απορροφητικότητα του βαμβακιού και την θερμότητα του μαλλιού.
Το μαλλί δε, έχει τη δυνατότητα να απορροφάει διπλάσια ποσότητα υγρασίας από το βαμβάκι, αλλά δεν προσφέρει τα ανάλογα πλεονεκτήματα στην επαφή με το δέρμα. Κι αυτό συμβαίνει λόγω του φαινομένου “Prickle”, του τσιμπήματος δηλαδή που αισθάνονται κάποιοι στο δέρμα τους όταν το φορούν, το οποίο σχετίζεται με την πολύ λεπτή διάμετρο των άκρων των μάλλινων ινών που εξέχουν από το μάλλινο ένδυμα και ακουμπούν επάνω στην επιδερμίδα.
Ο άνθρωπος στην προσπάθειά του να μειώσει το κόστος των ινών και παράλληλα να μιμηθεί τις ιδιότητες των φυσικών ινών, δημιούργησε το νάιλον, τον πολυεστέρα τη βισκόζη κ.λπ. που ναι μεν είναι πολύ φθηνότερες από τις φυσικές ίνες, αλλά τελικά δημιουργούν προβλήματα στο σώμα και τον οργανισμό.
Έχει επικρατήσει μια άποψη ότι τα βαμβακερά εσώρουχα δεν έχουν καλή εφαρμογή λόγω μειωμένης ελαστικότητάς και δυνατότητας επαναφοράς μετά το πλύσιμο. Ισχύει αυτό;
Πρόκειται για μια εσφαλμένη αντίληψη. Στην πραγματικότητα, η ελαστικότητα δεν εξαρτάται από την ίνα αλλά από τη μέθοδο κατασκευής. Η ελαστικότητα του ενδύματος ώστε αυτό να ακολουθεί τη μορφολογία του κάθε σώματος, έχει λυθεί τα τελευταία πεντακόσια και πλέον χρόνια από την εφεύρεση της πλεκτομηχανής από τον William Lee. Η δομή της πλέξης και μόνο επιτυγχάνει την προσδοκώμενη εφαρμογή και άνεση χωρίς την ανάγκη χρήσης συνθετικών υφασμάτων, ενώ είναι δυνατόν να ενισχυθεί και με μικρές ποσότητες ελαστικών ινών, όπως η ελαστάνη, για ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα. Σκεφτείτε ότι η δομή ενός πλεκτού υφάσματος, παρέχει πολύ μεγαλύτερη ελαστικότητα σε σχέση με ένα «σταθερό», ή ένα υφαντό ύφασμα. Στην πλεκτομηχανή, είτε χρησιμοποιήσουμε ίνες φυσικού πολυμερούς, είτε συνθετικού πολυμερούς είτε φυτικές ή ζωικές ίνες, το παραγόμενο προϊόν θα έχει περίπου την ίδια ελαστικότητα.
Γιατί το βαμβακερό ύφασμα, ανεξαρτήτως ποιότητας, θεωρείται καλύτερο από το πολυεστερικό. Είναι όλες οι ποιότητες των βαμβακερών ενδυμάτων και κυρίως εσωρούχων, κατάλληλες;
Το βαμβακερό ύφασμα, ακόμη κι αν είναι χαμηλότερης ποιότητας, είναι πάντα προτιμότερο από το πολυεστερικό, διότι δεν προκαλεί ερεθισμούς στο δέρμα και επιτρέπει τη φυσική αναπνοή του σώματος. Όταν επιλέγουμε βαμβακερό, έχουμε την ίδια ακριβώς μηδαμινή πιθανότητα δερματικού προβλήματος είτε αυτό είναι είναι Α’ είτε είναι Β΄ποιότητας.
Ωστόσο, η ποιότητα του βαμβακιού διαφέρει ανάλογα με την προέλευσή του. Για παράδειγμα, το βαμβάκι των νησιών της Καραϊβικής θεωρείται το κορυφαίο, ενώ το βαμβάκι από τον αμερικανικό ή τον αιγυπτιακό σπόρο έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά σε μήκος και πάχος των ινών.
Υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες βαμβακιού :
– > Aπό τον αμερικανικό σπόρο ο οποίος καλύπτει πάνω από το 60% της Παγκόσμιας παραγωγής και τον οποίο καλλιεργεί και η Ελλάδα και είναι γενετικά τροποποιημένος. Το μήκος της ίνας του είναι περίπου 28 χιλιοστά και είναι λεπτό.
– > Από τον αιγυπτιακό σπόρο, το οποίο είναι μακρύτερο και έχει περίπου το ίδιο πάχος με το Αμερικανικό.
– > Από τον Ινδικό σπόρο, που είναι κοντύτερο από το Αμερικανικό αλλά είναι πιο παχύ και με περισσότερη κυτταρίνη και δημιουργεί καλύτερης ποιότητας υφάσματα.
– > Από τον σπόρο των νησιών της Καραϊβικής, που θεωρείται ότι δίνει το καλύτερο βαμβάκι στον κόσμο καθώς έχει πολύ μεγάλο μήκος και είναι εξαιρετικά λεπτό.
H βαφή του βαμβακερού νήματος είναι μια χημική διαδικασία. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οδηγεί στην εξομοίωση της ποιότητας της φυσικής με την συνθετική ίνα τελικά;
Σαφώς, το βαμβάκι και το μαλλί θεωρούνται ιδανικότερα υλικά για τα ενδύματά μας, ανεξαρτήτως ποιότητας νήματος. Ωστόσο συχνά υποβαθμίζεται η ποιότητά τους λόγω των αυθαίρετων χημικών επεξεργασιών στις οποίες υποβάλλονται. Οι βαφές, οι λευκαντικές ουσίες και άλλες χημικές διαδικασίες μπορεί να περιέχουν επιβλαβείς ουσίες, εάν δεν ακολουθούνται οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί και δεν χρησιμοποιούνται πιστοποιημένα προϊόντα, από τις εταιρείες που τις αναλαμβάνουν.
Η προσεκτική επιλογή βαμβακερών προϊόντων τα οποία φέρουν πιστοποίηση ελεγχόμενων χημικών επεξεργασιών στο πλαίσιο των ευρωπαικών κανόνων, μειώνει τους πιθανούς κινδύνους και διασφαλίζει τη μέγιστη άνεση και ασφάλεια για τον καταναλωτή.