Fb. In. Tw.

ΤΟ 5G ΠΑΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ SMART ΠΟΛΕΙΣ

Τους προσεχείς μήνες θα ξεκινήσει τις επενδύσεις το ταμείο “ΦΑΙΣΤΟΣ”, όπως εξήγησε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στην εναρκτήρια εκδήλωση των Digital Talks, του ψηφιακό κέντρου της Cisco στη Θεσσαλονίκη.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ: “ΑΛΜΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΜΠΡΟΣ Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ 5G”

Η πρωτοποριακή αυτή ιδέα της δημιουργίας ενός Fund που έχει στόχο να στηρίξει επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην έρευνα και την ανάπτυξη προιόντων και υπηρεσιών που βασίζονται στην 5η γενιά δικτύων, προέκυψε όπως είπε ο Υπουργός από το 25% των εσόδων της δημοπρασίας για το 5G.
“Η μελέτη που κάναμε έδειξε ότι η αξία δεν θα έρθει από τους παρόχους αλλά από τους κάθετους τομείς οικονομίας, δηλαδή τη ρομποτική, την ιατρική, τις μεταφορές κλπ και έτσι εργαλειοποιήσαμε τη δημοπρασία με το σκεπτικό ότι μετα χρήματα αυτά μπορούμε να δημιουργήσουμε μια αγορά”. 5G
Όπως επισήμανε ο κ.Πιερρακάκης, η εφαρμογή της στρατηγικής της κυβέρνησης για το 5G, η οποία βασίστηκε σε τρία καινοτόμα στοιχεία, απαίτησε μια μάχη με τον χρόνο κι ένα άλμα προς τα εμπρός.
Η πρώτη ελληνική καινοτομία ήταν, κατά τον κ. Πιερρακάκη, η ίδια η δημοπρασία, η οποία αφορούσε και τις τέσσερις «μπάντες» του φάσματος μαζί (700 MHz, 2 GHz, 3,5 και 26 GHz).
«Οι περισσότερες άλλες χώρες, ακόμη κι εκείνες που είχαν ξεκινήσει πριν από εμάς, το 2018, ακόμα δεν έχουν ολοκληρώσει τις δημοπρασίες σε όλες τις μπάντες» σημείωσε και πρόσθεσε πως έτσι η Ελλάδα κάλυψε το χαμένο έδαφος, με τρόπο που κατοχύρωνε και άλλα πράγματα πέραν του τιμήματος, όπως η ταχεία πληθυσμιακή κάλυψη”.

Το τρίτο καινοτόμο στοιχείο της στρατηγικής της κυβέρνησης, μετά το ταμείο “ΦΑΙΣΤΟΣ” όπως είπε ο Υπουργός, είναι ότι δεν δημοπρατήθηκε όλο το φάσμα, αλλά κρατήθηκε ένα πολύ μικρό κομμάτι του, που διατίθεται δωρεάν σε ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και startups, που δημιουργούν υπηρεσίες και προϊόντα σχετικά με το 5G. «Ό,τι έχει μέσα τη λέξη “smart”, έξυπνες πόλεις, έξυπνα τηλέφωνα κτλ, σχετίζεται με το 5G και χαιρόμαστε πολύ που η Ελλάδα αποδεδειγμένα μπορεί να είναι πρωτοπόρος σε αυτό το κομμάτι».

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΘΑ “ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΕΙ” ΤΙΣ SMART CITIES ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

“Στο προσεχές χρονικό διάστημα θα δημιουργηθεί σειρά προγραμμάτων είτε για smart cities, είτε για σύγχρονες υποδομές, που προφανώς θα έχουν μεγάλη συσχέτιση με το ταμείο ανάκαμψης και τα οποία θα περιλαμβάνουν στον πυρήνα τους, την αξιοποίηση των δικτύων Πέμπτης γενιάς” επισήμανε ο κ. Πιερρακάκης.
Τόνισε δε, ότι σε μεγάλο βαθμό το “Roll Out” των δικτύων 5G θα ξεκινήσει με τα προγράμματα που διαθέτει ο κάθε πάροχος. Ωστόσο, επισήμανε χαρακτηριστικά, ότι το Υπουργείο έχει θέσει ως στόχο σε επίπεδο πληθυσμιακής κάλυψης, το 60% της τριετίας να γίνει 94% στην εξαετία. 5G
“Η στρατηγική εκ των πραγμάτων Θα πρέπει να είναι 360 μοιρών. Ξέρουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει επένδυση και σε δίκτυα και σε υποθαλάσσια καλώδια στα νησιά, ξέρουμε ότι πρέπει να εστιάσουμε και στην διείσδυση των οπτικών ινών ευρύτερα και υπάρχουν πάρα πολλά προγράμματα τα οποία αυτό ακριβώς πράττουν και σε αγροτικές περιοχές δηλαδή το Ultra Fast Broadband συνολικά είναι ένα πρόγραμμα το οποίο αφορά 712.000 γραμμές και είναι στις “λευκές” περιοχές δηλαδή εκεί όπου δεν θα προέκυπταν απευθείας οικονομικές συνθήκες που θα δικαιολογούσαν μία αμιγή επένδυση χωρίς κρατική αρωγή.  Βέβαια στο προσεχές διάστημα έχουμε υπόψη μας κι άλλες εναλλακτικές τεχνολογίας, οι οποίες θα έρθουν.
Ξέρουμε ότι οι “Starling” είναι ήδη εδώ και ότι η παροχή ουσιαστικά διαδικτυακών υπηρεσιών μέσω μικροδορυφόρων, σίγουρα θα είναι σύντομα μία πραγματικότητα”.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ 5G ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΤΟ ΣΤΟΝ ΒΟΡΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στην πρόβλεψη ενός 5G ηλεκτρονικού διαδρόμου που θα ξεκινά από το Νότο και θα φτάνει μέχρι το Βορρά της χώρας.
“Θα ξεκινά από την Αττική και καταλήγει στα Βόρεια σύνορα της χώρας. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα προφανώς θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο σε σχέση με τις μεταφορές. Θα έχεις για παράδειγμα φορτηγά τα οποία στο μέλλον θα είναι αυτόνομα”.

“Στην Ελλάδα δεν ενοχοποιήθηκε η τεχνολογική εξέλιξη και πρόοδος στο βαθμό που το είδαμε σε άλλες χώρες” επισήμανε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κληθείς να σχολιάσει τις θεωρίες συνωμοσίας που συχνά συνοδεύουν την έναρξη λειτουργίας του δικτύου 5ης γενιάς.5G
“Παρόλα αυτά επιδιώξαμε να επικοινωνήσουμε τα επιστημονικά στοιχεία σε σχέση με την ακτινοβολί αμε έναν πολύ ισχυρό και δομημένο τρόπο. Η Ελλάδα έχει 16.500 κεραίες σε 14.500 μοναδικές τοποθεσίες και η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, ελέγχει κάθε χρόνο περίπου ένα 20% και σ’ αυτούς τους ελέγχους έχουν βρεθεί  ελάχιστες κεραίες οι οποίες ήταν πάνω από τα όρια ακτινοβολίας. Μόλις τέσσερις στις 2.600 που ήλεγξε πέρυσι.
Θα προσθέσω δε ότι τα Ελληνικά όρια ακτινοβολίας, είναι τα χαμηλότερα από τα διεθνή. Στην Ελλάδα έχουμε νομοθετήσει να κινούμαστε στο 70% του ορίου και πρακτικά στον αστικό ιστό στο 60% με βάση τις προδιαγραφές για νοσοκομεία σχολεία, κ.λπ. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι συχνότητες του 5G είναι συχνότητες που δεν χρησιμοποιούνται”.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ: ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΩ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ CERN ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Περισσότερες από 180 ψηφιακές Υπηρεσίες της Περιφέρειας θα είναι σύντομα στο Gov.gr, σύμφωνα με τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Στόχος, όπως είπε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας είναι “να καταργήσουμε πλήρως τα γκισέ”.
“Να δημιουργησουμε εκτός από τουρισμό, τις εξαγωγές και τη μεταποίηση και έναν τρίτο Βασικό Πυλώνα Ανάπτυξης, της Καινοτομίας στην περιοχή μας. Είναι η κορυφαία προτεραιότητά μας, γι αυτό και ονομάσαμε το έτος 2021, έτος ψηφιακού μετασχηματισμού της Περιφέρειάς μας”.5G

Είμαστε ο ένας από τους τέσσερις Παγκοσμίως Αυτοδιοικητικούς θεσμούς, που έχουμε υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας με τον Κορυφαίο Ευρωπαικό Οργανισμό “CERN” επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας ο οποίος προανήγγειλε και σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό, “κατά την οποία θα συζητηθεί η ενίσχυση της θέσης της χώρας στο CERN και πως θα μπορέσει η Θεσσαλονίκη σύντομα να υποδεχθεί και καποιο τμήμα του CERN”.
Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, τόνισε ως ιδιαίτερα σημαντικό, εκτός από το επιχειρηματικό όφελος και εκείνο που αφορά στους νέους κατοίκους της Περιφέρειας
“που δεν βρίσκουν εργασία, παρά τις υψηλές δεξιότητες και γνώσεις τους και αναγκάζονται να καταφύγουν στο εξωτερικό”.
“Θέλουμε να μετατρέψουμε το στο Brain Draine σε Brain Gaine. Δεν είναι τυχαίο ότι Αμερικανικοί Κολλοσοί των ΗΠΑ ετοιμάζονται να επενδύουν ή επενδύουν, στην Κεντρική Μακεδονία δημιουργώντας πολλές και καλές νέες θέσεις εργασίας”.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΕΡΒΑΣ: “ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΣ Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΕ ΕΞΥΠΝΗ ΠΟΛΗ”

Στρατηγική επιλογή και στόχο για τη μετατροπής της Θεσσαλονίκης σε έξυπνη πόλη που θα ενσωματώσει τις διαθέσιμες τεχνολογίες στη ζωή και την καθημερινότητα των ανθρώπων, χαρακτήρισε την νέα γενιά δικτύου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. “Για εμάς αυτή η εξέλιξη δεν συνιστά μόδα αλλά είναι στρατηγική επιλογή. Είναι επιλογή που πρώτον είναι εφικτή, δεύτερον δεν είναι απαγορευτικά κοστοβόρα και τρίτον ευθυγραμμίζει την πόλη μας με όλες εκείνες τις αναπτυγμένες πόλεις του κόσμου, που πέρα από το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο που προσφέρουν, απαντούν στις αυξανόμενες προκλήσεις της αστικοποίησης”.5G
Το δικό μας εχέγγυο αξιοπιστίας είναι όλα όσα έχουμε κάνει μέχρι τώρα τόνισε ο κ. Ζέρβας “Αναβαθμίζουμε ψηφιακά όλες τις υποδομές του Δήμου και προχωρήσαμε τάχιστα στην ψηφιοποίηση διαδικασιών. Δημιουργήσαμε το κέντρο ψηφιακού μετασχηματισμού, εξυπηρετούμε πλέον πολίτες και επιχειρήσεις ηλεκτρονικά, είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε όλους τους διαθέσιμους πόρους σε αυτή την υπόθεση”.
Το 5G μπορεί να αποδειχθεί καταλύτης του μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας υπογράμμισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης επισημαίνοντας:
“Σίγουρα θα υπάρξει μεγάλη ώθηση στις επενδύσεις, το ύψος των οποίων θα μπορούσε να κυμανθεί από 6.5δις € μέσα στην επόμενη δεκαετία, με πολλαπλασιαστικά οφέλη που αθροιστικά μπορούν να αποτιμηθούν έως και 12, 4δις € μέχρι το 2030-50, αλλά και έως 69.000 θέσεις εργασίας νέες θέσεις εργασίας. Στα μέσα της δεκαετίας θα αρχίσουμε να βλέπουμε αλλαγές στην καθημερινότητά μας σε τομείς που σήμερα καν δε φανταζόμαστε”.
Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας
ζήτησε από τον Υπουργό, οι πόλεις να έχουν την ευελιξία να σχεδιάσουν και να υλοποιούν έργα ψηφιακού μετασχηματισμού, ανάλογα με τις ανάγκες τους και όχι βάσει “ελαστικού σχεδίου Κεντρικής συγκεντρωτικής σύλληψης”, ενώ αναφερόμενος στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών επισήμανε ότι θα πρέπει και αυτές να επιταχύνουν τα έργα τους.
“Σήμερα “τρέχουμε” με ταχύτητες μικρότερες από 10mbps, μέσα στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης”.

Η τεχνολογία του 5G βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο της μηνιαίας σειράς διαλόγου, με τεχνολογικό, επιχειρηματικό και οικονομικό ενδιαφέρον, που εγκαινίασε η Cisco με βάση το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων. (περισσότερα στο INFO)5G

info

Η τεχνολογία του 5G βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο της μηνιαίας σειράς διαλόγου, με τεχνολογικό, επιχειρηματικό και οικονομικό ενδιαφέρον, που εγκαινίασε η Cisco με βάση το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων.
Σε αυτές τις συζητήσεις, θα παρουσιασθούν και θα αναλυθούν πληθώρα θεμάτων που απασχολούν την αγορά μας, όπως τα οφέλη και η χρήση του 5G, οι επιδράσεις και οι αλλαγές που επιβάλει η πανδημία COVID, η τηλεργασία και η τηλεκπαίδευση, η θέση της γυναίκας στην αγορά του ICT, η νεανική επιχειρηματικότητα και πολλά ακόμα.
Σκοπός των συζητήσεων, η προώθηση νέων ιδεών, καινοτόμων προσεγγίσεων και η ανάπτυξη του διαλόγου σε θέματα που αφορούν: την τεχνολογία, την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, με στόχο ένα καλύτερο μέλλον για την κοινωνία, την οικονομία και την επόμενη γενιά της χώρας μας.