ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΕ ΜΠΑΤΑΡΙΑ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΕ ΤΟ ΟΞΥΓΟΝΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ!
Η τεχνολογία "μπαταρίας οξυγόνου" θα βάλει τέλος στις αναγκαστικές επεμβάσεις αντικατάστασης συσκευών καρδιάς
Ημπαταρία οξυγόνου δοκιμάστηκε σε πειραματόζωα και τα πήγε περίφημα!
Η πρόοδος της ιατρικής τεχνολογίας έχει αλλάξει δραματικά τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων με καρδιακά προβλήματα. Συσκευές όπως οι βηματοδότες και οι εμφυτεύσιμοι καρδιομετατροπείς/απινιδωτές (ICDs) έχουν καταστεί ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητά τους περιορίζεται από τη διάρκεια ζωής των μπαταριών τους, που απαιτούν τακτική αντικατάσταση μέσω επεμβάσεων κάθε 5-15 χρόνια.
Σε μια προσπάθεια υπέρβασης αυτών των περιορισμών, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας Tianjin έχουν αναπτύξει μια πρωτοποριακή μπαταρία που αντλεί ενέργεια από το ίδιο το σώμα. Η νέα αυτή τεχνολογία βασίζεται σε μια μπαταρία νατρίου-οξυγόνου, σχεδιασμένη να λειτουργεί με το οξυγόνο που βρίσκεται στο ανθρώπινο σώμα.
ΜΙΑ ΜΠΑΤΑΡΙΑ ΠΟΥ «ΑΝΑΠΝΕΕΙ» ΣΤΟ ΣΩΜΑ
Η μπαταρία αυτή, που παρουσιάστηκε σε πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Τιαντζίν, αποτελείται από ηλεκτρόδια φτιαγμένα από κράμα νατρίου και νανοπορώδες χρυσό. Τα υλικά αυτά, είναι συμβατά με το σώμα και επιτρέπουν τη σταθερή παραγωγή ενέργειας μέσω της αλληλεπίδρασης με το οξυγόνο που κυκλοφορεί στα σωματικά υγρά.
Οι ερευνητές δοκίμασαν τη συσκευή σε πειραματόζωα. Η πρωτοποριακή μπαταρία εμφυτεύτηκε κάτω από το δέρμα. Διαπιστώθηκε, ότι μέσα σε δύο εβδομάδες, παρήγαγε σταθερή τάση 1,3-1,4 βολτ, αποδεικνύοντας τη βιωσιμότητα της ιδέας.
Παρότι η παρεχόμενη ισχύς δεν επαρκεί ακόμα για τις σημερινές ιατρικές συσκευές, η σταθερή παραγωγή ηλεκτρισμού δείχνει ότι η προσέγγιση αυτή έχει μεγάλες προοπτικές.
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ ΟΞΥΓΟΝΟΥ
Η μελέτη έδειξε ότι οι μπαταρίες ήταν ασφαλείς για τα πειραματόζωα. Δεν παρατηρήθηκαν φλεγμονές ή ζημιές στα όργανα, ενώ οι γύρω ιστοί ανάρρωσαν γρήγορα. Μάλιστα, το γεγονός ότι η παραγωγή ενέργειας σταθεροποιήθηκε μετά την επούλωση του ιστού, υποδηλώνει ότι η μπαταρία μπορεί να λειτουργήσει και ως δείκτης της διαδικασίας επούλωσης.
Επιπλέον, οι ερευνητές εξετάζουν τη χρήση της τεχνολογίας αυτής σε άλλες εφαρμογές, όπως η θεραπεία καρκινικών όγκων μέσω κατανάλωσης οξυγόνου ή ακόμα και θερμική καταστροφή των καρκινικών κυττάρων.
ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ ΠΗΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Η ανάπτυξη μπαταριών που εκμεταλλεύονται το ανθρώπινο σώμα ως πηγή ενέργειας αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο βήμα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας “αιώνιων” ιατρικών συσκευών. Η εξάλειψη της ανάγκης για τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις αντικατάστασης θα βελτίωνε δραματικά την ποιότητα ζωής των ασθενών και θα μείωνε το κόστος της ιατρικής φροντίδας.
Παράλληλα, η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα γενιά εμφυτεύσιμων συσκευών που δεν θα περιορίζονται μόνο σε καρδιολογικές εφαρμογές. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να βοηθήσει στη δημιουργία αισθητήρων που παρακολουθούν τη λειτουργία ζωτικών οργάνων ή στην ανάπτυξη έξυπνων συσκευών για την ανίχνευση και θεραπεία παθήσεων σε πραγματικό χρόνο.
Ωστόσο, προκειμένου να φτάσουμε στη μαζική χρήση αυτής της τεχνολογίας, πρέπει να λυθούν θέματα όπως η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και η επιλογή υλικών που είναι οικονομικά και εύκολα παραγόμενα. Παρ’ όλα αυτά, η δυνατότητα αυτής της καινοτομίας να συνδυάζει ενέργεια και ιατρική φέρνει μια νέα εποχή στις βιοϊατρικές τεχνολογίες.
INFO
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο : CHEM