Fb. In. Tw.

ΥΨΟΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΥΡΕΙΑ ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

Δυο Ελληνίδες ερευνήτριες επικεφαλής της μεγαλύτερης γενετικής μελέτης του είδους

υψος
Μ

πορεί το ύψος μας να επηρεάζει την υγεία μας; Πρόσφατη παγκόσμια μελέτη αποκαλύπτει ότι το γενετικά προβλεπόμενο ύψος ενός ατόμου σχετίζεται με αυξημένους ή μειωμένους κινδύνους εμφάνισης διαφόρων παθήσεων. Η ανακάλυψη αυτή θεωρείται εξιρετικά σημαντική καθώς μπορεί να οδηγήσει στη βελτίωση της έγκαιρης διάγνωσης και της παρακολούθησης της υγείας των ασθενών στο μέλλον.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο npj Genomic Medicine, ανέλυσε δεδομένα από έξι διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων ατόμων ευρωπαϊκής, αφρικανικής, ανατολικοασιατικής και ισπανόφωνης καταγωγής. Εξετάστηκαν 1.768 διαφορετικά χαρακτηριστικά σε περισσότερους από 800.000 ανθρώπους, αποκαλύπτοντας 254 σημαντικές γενετικές συσχετίσεις μεταξύ ύψους και διαφόρων παθήσεων.

ΤΑ ΚΥΡΙΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ύψος σχετίζεται έντονα με παθήσεις που επηρεάζουν το κυκλοφορικό, το ενδοκρινικό/μεταβολικό σύστημα και το μυοσκελετικό σύστημα.

Η ισχυρότερη σύνδεση παρατηρήθηκε μεταξύ του γενετικά προβλεπόμενου ύψους και της κολπικής μαρμαρυγής της καρδιάς (διαταραχής καρδιακού ρυθμού), ενώ εντοπίστηκαν διαφορές ανάλογα με το φύλο και την καταγωγή. Για παράδειγμα, το αυξημένο ύψος φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο υπερκαλιαιμίας (υψηλό κάλιο στο αίμα) στους άνδρες, αλλά δεν υπήρχε αντίστοιχη συσχέτιση στις γυναίκες.

Σε άτομα ευρωπαϊκής καταγωγής, οι άνδρες με μεγαλύτερο ύψος είχαν μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης αγχωδών διαταραχών και μετατραυματικού στρες (PTSD), κάτι που δεν παρατηρήθηκε σε άλλες πληθυσμιακές ομάδες. Αντίθετα, μια καλοήθης νεοπλασία του πεπτικού συστήματος βρέθηκε ως συσχετισμός μόνο στις γυναίκες και όχι στους άνδρες.

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΕΡΕΥΝΗΤΡΙΑ

Οι επιστήμονες από το Queen Mary University of London χρησιμοποίησαν μια μέθοδο που ονομάζεται Phenome-Wide Association Study (PheWAS). Αυτή η τεχνική επιτρέπει στους ερευνητές να αναλύσουν πώς ένα γενετικό χαρακτηριστικό – σε αυτή την περίπτωση το ύψος – σχετίζεται με ένα ευρύ φάσμα παθήσεων.

Αντί να επικεντρωθούν σε μία μόνο ασθένεια, οι ερευνητές εξέτασαν πολλαπλά προβλήματα υγείας ταυτόχρονα, αποκαλύπτοντας συνδέσεις που διαφορετικά θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητες.

“Η μελέτη μας διερεύνησε αποτελέσματα που σχετίζονται με ασθένειες σε έως και 840.000 άτομα ευρωπαϊκών, αφρικανικών, ανατολικοασιατικών και ισπανόφωνων ομάδων πληθυσμού με γενετικά προβλεπόμενο ύψος” αναφέρει στο Medical Press η μεταδιδακτορική ερευνήτρια και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Αρετή Παπαδοπούλου.

υψοςΗ  Δρ. Ειρήνη Μαρούλη, επίσης συγγραφέας της έρευνας, επισήμανε: «Η μελέτη μας αποκαλύπτει σημαντικές σχέσεις μεταξύ γενετικά προβλεπόμενου ύψους και διαφόρων καταστάσεων υγείας, παρέχοντας νέες προοπτικές για τον κίνδυνο εμφάνισης μιας ασθένειας”.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το ύψος, ως πολύπλοκο γενετικό χαρακτηριστικό, μπορεί να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τους βιολογικούς μηχανισμούς που επηρεάζουν την υγεία.

ΣΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ ΤΗΣ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Η μελέτη αυτή ανοίγει τον δρόμο για καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το γενετικό προφίλ ενός ατόμου επηρεάζει την υγεία του και πώς η γνώση αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί για εξατομικευμένη ιατρική και πρόληψη.

Καθώς η γενετική επιστήμη εξελίσσεται, η κατανόηση των σχέσεων μεταξύ γενετικών χαρακτηριστικών και υγείας θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση της προληπτικής ιατρικής και των εξατομικευμένων θεραπευτικών στρατηγικών.

INFO

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο : npj Genomic Medicine.