
γεύση μπορεί να μεταφέρεται ψηφιακά υποστηρίζουν ερευνητές στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι ανέπτυξαν τη συσκευή “e-Taste”. Πρόκειται για μια συσκευή η οποία μπορεί να αναδημιουργήσει γεύσεις και να τις μεταφέρει ψηφιακά, ανοίγοντας νέες δυνατότητες για την εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα.
Αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να εμπλουτίσει τις αισθητηριακές εμπειρίες σε πολλούς τομείς, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, η διατροφή, η βιοϊατρική έρευνα, ακόμα και τα βιντεοπαιχνίδια. Ωστόσο, οι επιστήμονες παραδέχονται ότι υπάρχουν ακόμη περιορισμοί, καθώς η συσκευή δεν μπορεί να αναπαραγάγει συγκεκριμένες αισθήσεις, όπως την πικάντικη γεύση ή την έντονη λιπαρότητα.
ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ “e-Taste”
Η νέα συσκευή αποτελείται από δύο κύρια μέρη:
-> Μια ηλεκτρονική γλώσσα που αναλύει τις συγκεντρώσεις πέντε βασικών γευστικών στοιχείων από ένα υγροποιημένο δείγμα τροφής ή ποτού.
-> Μια μονάδα μετάδοσης γεύσεων, η οποία λαμβάνει τα δεδομένα και χρησιμοποιεί μικρές ηλεκτρομαγνητικές αντλίες για να διοχετεύει αντίστοιχες ουσίες μέσω ενός βρώσιμου τζελ, μεταφέροντας έτσι τις γεύσεις στο στόμα του χρήστη.
Οι πέντε βασικές χημικές ενώσεις που χρησιμοποιούνται για την αναδημιουργία των γεύσεων είναι:
-> Γλυκό: Γλυκόζη
-> Ξινό: Κιτρικό οξύ
-> Αλμυρό: Χλωριούχο νάτριο
-> Πικρό: Χλωριούχο μαγνήσιο
-> Umami (νοστιμιά): Γλουταμινικό οξύ
Αυτή η μέθοδος επιτρέπει τη δημιουργία σύνθετων γεύσεων, προσφέροντας μια πρωτόγνωρη αισθητηριακή εμπειρία.
ΤΙ ΕΔΕΙΞΑΝ ΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΜΕ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ
Για να αξιολογήσουν την ακρίβεια της συσκευής, οι ερευνητές διεξήγαγαν πειράματα με εθελοντές:
-> Σε ένα τεστ, 10 συμμετέχοντες κλήθηκαν να αναγνωρίσουν διαφορετικές εντάσεις ξινής γεύσης, επιτυγχάνοντας ακρίβεια 70%.
-> Σε ένα άλλο τεστ, 6 συμμετέχοντες δοκίμασαν υγρά που αντιστοιχούσαν σε πέντε γνωστές γεύσεις (λεμονάδα, κέικ, τηγανητό αυγό, καφές και ψαρόσουπα) και κατάφεραν να τις αναγνωρίσουν σωστά σε ποσοστό 87%.
Παρόλο που η τεχνολογία έχει σημαντικές επιτυχίες, οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει ακόμα να αναπαράγουν την αίσθηση της πικάντικης ή λιπαρής γεύσης.
ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Η “e-Taste” υπόσχεται να φέρει επανάσταση σε διάφορους τομείς όπως:
->Εικονική πραγματικότητα & gaming: Οι χρήστες θα μπορούν να βιώνουν γευστικές εμπειρίες σε βιντεοπαιχνίδια ή εκπαιδευτικές εφαρμογές.
-> Ηλεκτρονικό εμπόριο τροφίμων: Οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάζουν εικονικά τις γεύσεις πριν αγοράσουν προϊόντα.
-> Διατροφή & έλεγχος βάρους: Η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να ικανοποιήσει την αίσθηση της γεύσης χωρίς την κατανάλωση θερμίδων.
-> Ιατρικές εφαρμογές: Θα μπορούσε να βοηθήσει σε θεραπείες αποκατάστασης, ειδικά για ανθρώπους που έχουν χάσει την αίσθηση της γεύσης.
Η καθηγήτρια Marianna Obrist από το University College London, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε: “Η διέγερση της γεύσης είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο πεδίο, αλλά οι ερευνητές παρουσιάζουν μια καινοτόμο προσέγγιση που μπορεί να εμπλουτίσει τις ψηφιακές εμπειρίες.”
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΓΕΥΣΗΣ
Η νέα τεχνολογία ανοίγει συναρπαστικές προοπτικές για την αισθητηριακή εμπειρία στον ψηφιακό κόσμο. Αν και υπάρχουν ακόμα προκλήσεις, η “e-Taste” αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς την αναδημιουργία γεύσεων χωρίς φυσική κατανάλωση τροφής. Ίσως στο μέλλον, να μπορούμε να μοιραζόμαστε όχι μόνο εικόνες και ήχους, αλλά και γεύσεις, μετατρέποντας την επικοινωνία μας σε μια πιο ολοκληρωμένη αισθητηριακή εμπειρία.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances.
INFO
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο : SCIENCE ADVANTAGES