Fb. In. Tw.

“ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ” ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ

Views 2.82k

HΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ εμφανίζεται όταν η ενεργειακή απόδοση του σώματος είναι μικρότερη από τις διατροφικές συνήθειες.
Συχνά, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί, εξαιτίας της σύγχρονης ζωής των ανθρώπων που συνήθως περνούν αρκετές ώρες, απέναντι από έναν υπολογιστή.
Οι περισσότεροι παχύσαρκοι ξεκινούν δίαιτες και αναλαμβάνουν δεσμεύσεις αλλαγής του τρόπου ζωής, τις οποίες δεν καταφέρνουν να ολοκληρώσουν. Τελικά κάποιοι από αυτούς τα καταφέρνουν, καταφεύγοντας σε φάρμακα ή χειρουργική επέμβαση.
Και οι δυο λύσεις ωστόσο ενέχουν κινδύνους και συχνά παρουσιάζονται επιπλοκές.

ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΕ 68 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΕΧΑΣΑΝ ΑΠΟ 14,9-20% ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΤΟΥΣ

Υπάρχει ωστόσο μια πειραματική θεραπεία που δοκιμάστηκε πρόσφατα από ερευνητές, σε σχεδόν 2.000 παχύσαρκους ενηλίκους από 16 διαφορετικές χώρες που δημιουργεί ελπίδες αντιμετώπισης του προβλήματος.
Οι συμμετέχοντες έλαβαν μια εβδομαδιαία δόση ενός φαρμάκου που ονομάζεται semaglutide, που χρησιμοποιείται ήδη για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 και το οποίο φέρεται να καταστέλλει την όρεξη λόγω ποικίλων επιδράσεων στον εγκέφαλο.
Η μια ομάδα, έλαβε το φάρμακο ενώ η άλλη, εικονικό φάρμακο (placebo) χωρίς να το γνωρίζει.
Και οι δύο ομάδες παρακολούθησαν σεμινάρια αλλαγής απλών συνηθειών καθημερινότητας που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μικρή αλλά ουσιαστική απώλεια βάρους.

Στο τέλος της δοκιμής, οι συμμετέχοντες που έλαβαν το εικονικό φάρμακο έχασαν μια μικρή αλλά κλινικά ασήμαντη ποσότητα βάρους. Η αλλαγή αυτή, αποδόθηκε στα μαθήματα βασικών αρχών υγιεινού τρόπου ζωής. Αλλά εκείνοι που έλαβαν το semaglutide, είχαν εμφανώς λιγότερα κιλά. παχυσαρκια homoscience.gr
Μετά από 68 εβδομάδες θεραπείας με το φάρμακο, οι συμμετέχοντες που το έλαβαν έχασαν κατά μέσο όρο το 14,9% του σωματικού τους βάρους. Πάνω από το 30 τοις εκατό της ομάδας έχασε περισσότερο από το 20% του σωματικού βάρους τους.

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑπαχυσαρκια homoscience.gr

ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ “ΠΑΙΧΝΙΔΙ” ΣΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ;

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τους ερευνητές, καθιστά το συγκεκριμένο φάρμακο έως και δύο φορές πιο αποτελεσματικό από τα υπάρχοντα φάρμακα για την απώλεια βάρους, ενώ πλησιάζει σε αποτελεσματικότητα και τις χειρουργικές παρεμβάσεις.
“Κανένα άλλο φάρμακο που υπάρχει ήδη στο εμπόριο, δεν πλησιάζει αυτό το ποσοστό απώλειας βάρους. Aυτό πραγματικά αλλάζει το «παιχνίδι». Για πρώτη φορά, οι άνθρωποι μπορούν να επιτύχουν απώλεια βάρους με φάρμακο αντίστοιχη αυτής με χειρουργική επέμβαση».”, λέει η ερευνητής χειρουργός Rachel Batterham από το University College London. παχυσαρκια homoscience.gr

Παράλληλα με την απώλεια βάρους καταγράφηκαν βελτιώσεις και στους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου των συμμετεχόντων στην έρευνα, ενώ βελτίωσαν σημαντικά και την ποιότητα ζωής τους.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ Η ΕΝΕΣΙΜΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ

Το μειονέκτημα της θεραπείας αυτής έγκειται προς το παρόν, στη δοσολογία.
Κάποιοι από τους συμμετέχοντες εμφάνισαν ναυτία και της διάρροια. Κι ενώ οι παρενέργειες ήταν προσωρινές, σχεδόν 60 συμμετέχοντες διέκοψαν τελικά την θεραπεία τους, σε σύγκριση με μόλις πέντε στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.παχυσαρκια homoscience.gr
Προς το παρόν, το φάρμακο απαιτεί εβδομαδιαία ένεση για να λειτουργήσει ενώ η δημιουργία ενός χαπιού αποτελεί το επόμενο βήμα.
Επίσης δεν υπάρχουν ακόμη δεδομένα για το διάστημα που ακολουθεί τη διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής. Τουλάχιστον ένα άτομο από την ομάδα χορήγησης του φαρμάκου δήλωσε αύξηση βάρους.
Ερευνητές που δεν συμμετείχαν στην μελέτη, επισήμαναν ότι προς το παρόν τα φάρμακα αυτά είναι χρήσιμα για την ταχεία απώλεια βάρους σε περιπτώσεις σοβαρής παχυσαρκίας.
Ωστόσο η μελέτη συνεχίζεται και η εταιρία που ήδη διαθέτει το φάρμακο στην αγορά ως αντιδιαβητικό έχει απευθυνθεί στις διεθνείς ρυθμιστικές αρχές υγείας, για την υποστήριξη της αίτησης για την εμπορία του φαρμάκου και ως θεραπεία της παχυσαρκίας.παχυσαρκια homoscience.gr
Η αμερικανική FDA, μαζί με τους ομολόγους της στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, αξιολογούν επί του παρόντος τα δεδομένα.

info

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο : https://www.nejm.org